Sa jucam un sah simplu (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA 1

Partida Botvinnik-Szilagyi din episodul 1 a fost o ilustrare perfecta a ceea ce este cunoscuta ca fiind strategia campurilor albe, ceva ce vom explora in adancime mai tarziu. Pentru moment, totusi, nu vreau decat sa va atrag atentia pentru simplitatea lipsita de efort cu care Botvinnik a obtinut avantaj si apoi l-a concretizat. Cu posibila exceptie a mutarii 18.Bg5! nici una dintre mutarile lui Botvinnik nu poate fi in nici un caz descrisa ca fiind surprinzatoare sau dificil de vizualizat. Toate mutarile au fost cu adevarat mai degraba evidente. Asa ca, de ce nu poate toata lumea sa joace in felul acesta?

http://ecx.images-amazon.com/images/I/5163BVM8F0L._SL500_AA300_.jpg

Ei bine, ar putea, daca ar recunoaste si ar intelege importanta structurii de pioni. Cea mai importanta componenta a unei pozitii de sah este activitatea pieselor. Aceasta este absolut fundamentala in toate fazele partidei (deschiderea, jocul de mijloc si in special finalul partidei), o tema care va deveni recurenta pe masura ce vom avansa cu serialul. Activitatea unei piese depinde de structura de pioni. O partida de sah se construieste in jurul structurii de pioni.

Astfel ca, treaba unui jucator trebuie sa constea in folosirea calitatilor pe care le are pentru a crea un set-up de pioni care va permite pieselor sale libertate optima si stabilitate, in timp ce il impiedica pe adversar sa procedeze intr-un mod asemanator. Problema structurii de pioni va fi dezbatuta pe larg.

Ca sa dam un exemplu, sa ne intoarcem la o pozitie din partida Botvinnik-Szilagyi si sa o examinam dintr-un  punct de vedere structural. Inlaturand piesele de pe tabla, dar lasand pionii, obtinem diagrama urmatoare:

In aceasta diagrama vedem foarte clar de ce este pozitia Albului superioara din punct de vedere structural. El are doua campuri foarte puternice, numai bune pentru a le transforma in avanposturi pentru figurile sale, c4 si d5. Aceste campuri sunt puternice deoarece niciunul nu poate fi atacat de catre un pion negru. Prin contrast, Negrul nu poate sa obtina nici un avanpost pentru figurile sale. Asa ca, din punct de vedere aritmetic, Albul conduce cu 2-0 la avanposturi, o stare de lucruri foarte sanatoasa. Avand asta in minte, sa observam rolul pe care il joaca pionul de pe c3 in ‘pazirea’ avanpostului natural pe care si l-ar dori Negrul pe d4. Daca Albul ar juca mutarea sinucigasa din punct de vedere pozitional c3-c4? el nu numai ca ar oferi Negrului avanpostul mult asteptat, dar ar pierde propriul avanpost de la c4, egaland dintr-o data scorul la avanposturi, 1-1. Mai mult, paguba ar fi ireversibila. Pionii nu pot sa mute inapoi. Daca intr-o partida punem o piesa pe un camp rau, o putem intotdeauna muta de acolo cu costul pierderii de tempo(uri), dar in cazul unui pion o asemenea greseala are consecinte definitive. Intotdeauna ganditi-va de doua ori inainte sa mutati un pion, in special in centru!

Reantorcandu-ne la diagrama de mai sus, este vreo modalitate prin care poate Negrul sa-si imbunatateasca situatia, din punct de vedere structural? Cu siguranta. Daca Negrul ar putea sa impinga c5-c4, lumea ar deveni brusc un loc mai fericit pentru el. Sa privim diagrama urmatoare:


Negrul are acum la dispozitie trei campuri excelente c5, d3, b3, in timp ce Albul trebuie sa se multumeasca cu unul singur, d5. Asa ca, putem intelege faptul ca punctul focal al pozitiei din punct de vedere strategic este campul c4.

Asa cum rezultatul unei batalii reale poate sa depinda de controlul unui punct inalt sau al unui deal care domina imprejurimile, rezultatul unei partide de sah poate sa depinda rezultatul luptei pentru controlul unui camp-cheie. In aceasta pozitie acest camp-cheie este campul c4. Va reamintiti mutarea a 15-a a lui Botvinnik? El a jucat 15.Be2. Probabil ca nu a parut o mutare teribil de semnificativa, dar de fapt arata faptul ca Botvinnik recunoscuse deja importanta strategica a campului c4!

AICI PUTETI CITI PARTEA 3

VA URMA

(SURSA: Michael Stean “Simple Chess”)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.