Ovidiu Foisor prezinta Raportul Campionatelor europene de juniori – Batumi 2010

Ovidiu Foisor

Nu cred ca exista un motiv anume pentru care aceste rapoarte sa nu fie facute publice, poate doar lipsa de cerere din partea celor interesati.
In cazul de fata , cand exista atatea comentarii pe marginea articolului D-lui Fugulyan ma simt dator cu publicarea raportului pe care l-am intocmit in urma participarii la acest CE in calitate de sef al delegatiei si pe care l-am inaintat de ceva timp federatiei.
Partidele publicate in articolul mai sus mentionat sunt sugestive pentru problemele cu care se confrunta juniorii nostri. Totusi, m-as fi bucurat daca Dl. Fugulyan ar fi avut curiozitatea sa vada si cum a castigat Mircea in runda a 8,cand l-a zdrobit pe cel ce s-a clasat in final pe locul 6. In acest caz am fi avut sansa sa urmarim o partida excelenta, si poate am fi avut o imagine mai completa asupra fortei de joc si talentului acestui copil de 8 ani.
In acest raport nu am analizat partidele jucate de copii si nici nu am facut recomandari concrete fiecarui participant in parte. Desigur, pot face acest lucru cu placere in momentul in care as fi solicitat in mod direct de catre parintele sau antrenorul copilului respectiv. Asadar va invit sa lasam deoparte aprecierile abstracte si sa facem cunostinta si cu latura reala a acestui campionat.
Cu stima, Foisor Ovidiu

” Raport CE Batumi 2010

In perioada 19-29 septembrie s-a desfasurat La Batumi, Georgia, Campionatul European de sah pentru copii cu traditionalele grupe de varsta de 8,10,12,14,16 si 18 ani baieti si fete.Tara noastra a fost reprezentata de urmatorii sportivi invitati care in final s-au clasat pe locurile:

F 8 Panescu Angelina-Gabriela loc 38(38-44)cu 3/9
F 10 Oloeriu Delia Ioana loc 50(46-52 cu 3/9
F 12 Ciungan Diana-Alexandra loc 44(35-48)cu 4/9
F 14 Visanescu Daria-Ioana loc 10(9-10) cu 5,5/9
F 16 Foisor Mihaela-Veronica loc 9 (4-9) cu 6/9
F 18 Anusca Madalina-Maria loc 7 (5-9) cu 5,5/9

B 8 Talu Mircea loc 12(8-16) cu 6/9
B 10 Zubcu Vlad-George loc 38(34-45)cu 4,5/9
B 12 Secheres Adrian-Simion a renuntat sa efectueze deplasarea
B 14 Delgado-Vlaic Adrian loc 71(71-77)cu 3/9
B 16 Dicu Razvan-Stefan loc 45(34-45)cu 4/9
B 18 Stanciu Alexandru-Ovidiu loc 36(31-37)cu 3,5/9

cat si de urmatorii extra players:

F 8 Boncea-Pentac Salia-Ana loc 30(28-34)cu 4/9
B 8 Angheluta Filip loc 48(42-52)cu 4/9
B14 Neaga Horia-Dumitru-Iustin loc 74(71-77)cu 3/9
B16 Siclovan Cristian-Daniel loc 40(34-45)cu 4/9
B18 Petrisor Adrian-Marian loc 7( 6-10)cu 5,5/9

Desi in cursul acestei deplasari nu au existat probleme majore, totusi trebuie sa semnalez unele aspecte negative si chiar destul de grave care au influentat intr-o mai mica sau mai mare masura evolutia reprezentantilor nostri la acest CE:

1.Drumul la Batumi
Ruta aleasa: Bucuresti Trabzon cu avionul si Trabzon Batumi cu autocarul organizatorilor a fost foarte obositoare; se poate numi mers cu avionul o calatorie rie care incepe de cu seara cu trenul si se sfarseste a treia zi la orele 2 ale diminetii dupa o calatorie cu autocarul de 4-5 ore? Pentru majoritatea copiilor nostri aceasta a fost situatia.
Intoarcerea a fost similara:plecarea la 1 dimineata cu autocarul de la Batumi, asteptat 4 ore la aeroportul din Trabzon si inca 5 ore la Istanbul legatura spre Bucuresti.
Acesta ruta este de evitat pe viitor, o legatura directa chiar mai scumpa fiind de preferat.

2. Cazarea la Batumi
Hotelul unde am fost repartizati era situat in afara orasului, la circa jumatate de ora de periferie mers pe jos si la aproximativ o ora de zona centrala. Problema a fost ca eram cumva izolati de “lumea civilizata” fara a avea acces la magazine de orice fel. Acest lucru a devenit important in momentul in care unii dintre copii au fost nevoiti sa-si cumpere de mancare in urma problemelor de alimentatie survenite.
Trebuie mentionat ca,dintre hotelurile propuse de organizatori, acesta era singurul cu o locatia atat de nefavorabila.Nu e de mirare ca dintre delegatiile cazate acolo (Letonia, Belarus, Serbia, Moldova si Romania) un singur sportiv (Belarus) a reusit sa obtina o medalie.
Exista si un aspect pozitiv:hotelul era dotat cu piscina si zona de agrement de care s-a putut profita datorita vremii favorabile.

3. Mancarea
A constituit o problema serioasa pentru majoritatea copiilor si chiar si a mea personal.Felurile servite desi nu erau neaparat rele, nu erau agreate de multi dintre copii, care deseori lasau farfuriile neatinse.
Problema cea mare este ca se folosea un ingredient (cel mai probabil apa) care la cei mai sensibili provoca deranjamente puternice la stomac si chiar intoxicatii.
O consecinta grava a acestei situatii a fost ca la un moment dat, dupa jumatatea turneului,2 dintre copii (Razvan Dicu si Adi Delgado) au prezentat simptome grave care au necesitat un tratament specializat.Astfel s-a impus chemarea ambulantelor si transportarea acestora de urgenta la spital.Urmarile au fost diferite:
daca in cazul lui Razvan acesta si-a revenit si a reusit sa faca cateva partide bune, nu acelasi lucru se poate spune despre Adi, care pana atunci a avut o evolutie rezonabila. Adi a acuzat pana la sfarsitul turneului stari de voma si de slabiciune,el nereusind sa-si recapete capacitatea de lupta. La un moment dat i s-a facut rau chiar in timpul partidei, el pierzand o pozitie favorabila.
Acest fenomen a fost mai mult sau mai putin generalizat. Au fost internati cu aceleasi simptome si copii cazati la alte hoteluri. Chiar arbitrii mi s-au plans, intr-o discutie particulara, ca au probleme cu stomacul si ca erau convinsi ca apa consumata la salile de joc, in timpul partidelor,desi imbuteliata in recipiente speciale, era de fapt apa simpla de la robinet.

In general nu am avut probleme de disciplina.Totusi trebuie remarcat faptul ca majoritatea copiilor, mai precis cei ce aveau cu ei computerele personale, le foloseau intr-o oarecare masura si pentru alte activitati colaterale, cum ar fi tot felul de jocuri, vizionari de filme sau navigare pe internet.
Sigur ca aceste activitati fac parte din rutina cotidiana si sunt necesare si relaxante.Totusi,practicate in mod abuziv, la ore tarzii de noapte, sunt mari consumatoare de timp si energie, in detrimentul obiectivului principal al celor ce au efectuat aceasta deplasare, si anume performanta sahista.

Rezultatele copiilor nostri la acest CE sunt in general dezamagitoare. Cineva ar putea spune ca surprinzator ar fi fost ca ele sa fie deosebite si in acest caz as fi nevoit sa-i dau dreptate. Deci, in cateva cuvinte: STAM RAU LA CAPITOLUL PERFORMANTA.In afara de conditiile grele de joc de la fata locului care, asa cum am aratat,si-au lasat amprenta asupra rezultatului final,trebuie remarcata slaba capacitate de a evolua performant a juniorilor nostri atunci cand se afla in competitie cu copii din alte tari. Nu suntem performanti la nivel international. Evident aceasta este o problema mai veche, de fond, care nu isi poate gasi rezolvarea prin adoptarea doar a unor masuri de moment. Cele mai bune evolutii vin in mod surprinzator la categoria 18 ani, unde Anusca Madalina a obtinut un excelent loc 7 fiind favorita nr 17, iar Petrisor Adrian un acelasi merituos loc 7 el fiind initial favoritul nr 9. Amandoi, dar mai ales Madalina,demonstreaza un real progres, si sunt convins ca daca vor da dovada de aceeasi perseverenta ii asteapta rezultate deosebite si pe viitor.
Cele doua mari dezamagiri ale acestui CE, care ar fi putut lupta cu sanse reale la medalii sunt Foisor Veronica si Talu Mircea. Favorita nr.3 la grupa ei de varsta f16,Veronica a aratat o lipsa acuta de forma, intampinand dificultati mari de fiecare data cand infrunta o opozitie mai serioasa care nu venea neaparat din partea unor jucatoare mai bine cotate.Astfel,insuccesele contra jucatoarelor cu elo mult mai slab dar aflate mai in forma i-au rapit posibilitatea de a evolua pe primele mese si de a se confrunta cu contracandidatele directe. Principalul motiv al acestui esec il constituie oboseala acumulata la ultimele turnee care s-au derulat non-stop fara pauzele necesare recuperarii si pregatirii teoretice. Mircea, favoritul 6 la grupa lui (b8) a ratat complet startul,el pornind cu 2 infrangeri fara sa joace neaparat slab.In continuare si-a revenit si a jucat cu multa incredere si siguranta,castigand urmatoarele 6 partide de o maniera convingatoare.Din pacate pentru el in partida decisiva din ultima runda a gafat in deschidere si a pierdut fara sa aiba practic sansa unei lupte reale. Desi a terminat doar pe locul 12, el mi-a facut o impresie deosebita si sunt convins ca il asteapta un viitor stralucit in sah.
Ceilalti reprezentanti ai nostri au avut momente bune si mai slabe, dar pe ansamblu au evoluat neconvingator, cu exceptia Dariei Visanescu. Aceasta, favorita nr.7 la f14,a ocupat un onorabil loc 10, si fara unele ratari grosolane s-ar fi putut apropia mai mult de realizarile ei din “tinerete”.
Este greu de facut propuneri eficiente pentru redresarea sahului juvenil in aceste conditii de criza. Totusi, o masura simpla ar putea creste semnificativ sansele copiilor nostri la aceste campionate oficiale. Consider ca un scurt cantonament(max o saptamana) inaintea fiecarei astfel de competitii constituie o necesitate. Juniorii nostri ar avea ocazia sa intre in atmosfera de competitie oficiala, s-ar obisnui din timp cu rigorile unui program zilnic dedicat performantei,si evident ar avea de castigat si pe plan sahist prin efectuarea unor pregatiri de ultim moment. Parintii ar fi bineveniti la un astfel de cantonament, avand ocazia sa inteleaga mai bine diferentele dintre competitie si performanta.

Foisor Ovidiu ¨”

  • 9
  • 1053
  • 9

9 Comentarii

  • ovidiu_3003

    Un raport realist.Stam destul de rau la capitolul performanta si cauza principala e lipsa banilor.Cu bani mai multi am fi avut un transport mai rapid ,un loc de cazare central ,un meniu dupa gustul fiecaruia,un cantonament in Georgia de 4-5 zile sa ne obisnuim cu locul si sa intram in atmosfera de concurs.Asa ar fi ideal.Totusi vom mai avea medaliati la copii si juniori fara a avea aceste conditii ideale.Secretul consta in talentul fiecarui copil in capacitatea sa de efort si in conjuncturile favorabile care se vor ivi.Fara bani depindem mult de hazard !

    octombrie 22, 2010 - 6:34 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Da,asa da! Iata lucruri utile si care ne da adevarata stare de lucruri la ultimele “europene” de juniori.Felicitari Dle Foisor pentru acest raport.De ce oare FRSah nu a considerat normal sa-l faca
    public? Probabil pentru ca asta ar ridica multe intrebari vis-a-vis de urmatoarele puncte :
    1.Chiar ii pasa conducerii FRSah de asigurarea celor mai bune conditii pentru juniorii nostri pentru obtinerea unor rezultate bune? Chiar se implica activ in realizarea acestui deziderat ?
    Nu cumva era necesara asigurarea unor conditii de cazare la nivelul celor mai puternice loturi ?
    Daca nu a fost posibil,nu cumva era necesar demersul FRSah pe langa FIDE pentru asigurarea unor conditii egale de concurs tuturor reprezentativelor, asa cum este logic si normal ? Au facut-o ?
    2.Care a fost reactia oficiala a FRSah catre FIDE in legatura cu problemele grave care au pus in pericol sanatatea juniorilor nostri ? Oare i-a pasat conducerii,sau n-au miscat un deget in acest
    sens ,aratand ca de fapt nu vor sa supere forurilor europene pentru a-si proteja interesele personale marunte ? S-a trimis o nota de protest la FIDE ?
    3.In urma raportului Dlui Foisor,care a ridicat o chestiune foarte utila pentru obtinerea pe viitor a unei forme sportive ridicate pentru juniorii nostri, s-a discutat asigurarea unui cantonament inainte de “mondialele de juniori” ?

    Cum raspunsurile la acest potop de intrebari este unul singur (se poate argumenta foarte simplu,dar nu este cazul sa o fac acum) : NU! NU! NU!, este evident de ce acest raport nu s-a dorit face public.
    Noi va multumim Dle Foisor pentru dezvaluirea unor informatii pe care FRSah avea obligatia s-o faca.Nu noi,membrii,suntem in slujba CD-ului, ci exact invers si acesta nu-si face datoria.
    Nu le pasa de juniorii nostri.Nu le pasa de echipa olimpica.Dar de ce anume le pasa?
    Raspunsul este evident: le pasa de micile lor aranjamente, de micile lor interese personale.
    Este rusinos.

    octombrie 22, 2010 - 7:42 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ovidiu_3003 : Poate nu stiti : transportul este platit de cluburi sau din buzunarul parintilor.
    FRSah nu plateste decat taxa de participare a juniorilor “calificati”.
    Doar in caz de clasare in primii 6 la “europene” si 10 la “mondiale” i se deconteaza
    juniorului transportul.Asta in conditiile in care “Moldova” asigura decontarea
    cheltuielilor (cazare + masa + transport) si pentru 2-3 antrenori ai juniorilor
    participanti. Dar nu putem avea pretentii.”Moldova” este cu mult inaintea noastra
    in ceea ce priveste nivelul de trai.

    octombrie 22, 2010 - 7:53 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Banuiam ca daca s a retras Secheres este o problema cu banii.Nu stiam ca este chiar asa grava.Transportul pana in Georgia costa destul de mult pentru un parinte.Inca odata ,cum s au gestionat banii FRSah ? Trebuie sa ne spuna cineva !

    octombrie 22, 2010 - 8:24 pm Raspunde
  • Catalin Oloeriu

    Dragi iubitori ai sportului mintii, sunt un parinte direct implicat in acest fenomen, mai concret, sunt tatal Deliei Oloeriu, membra a lotului de la europene (F10). Drept pentru care nu ma pot referi decat la Delia. Stiu, rezultatul ei este dezamagitor si din acest motiv Delia munceste si mai mult acum. La anul va fi mult mai bine. Doresc sa-i multumesc si pe aceasta cale domnului profesor Manole Vasile pentru munca pe care o depune in pregatirea Deliei (fara sa supar pe nimeni eu il consider printre cei mai buni din tara). Ii suntem recunoscatori si domnului profesor Ovidiu Foisor pentru felul in care a avut grija de fetita mea (nascuta in decembrie 2001) intr-o perioada foarte stresanta din viata ei (prima data cand a plecat de acasa fara tata sau mama si s-a intamplat sa fie un drum extrem de obositor; parca Georgia este vecina cu Brazilia nu cu Marea Neagra). Inca imi mai povesteste despre cum a sustinut-o domnul Foisor in diferite situatii cum ar fi atunci cand a fost acuzata ca a atins o piesa. Referitor la ce ar putea fi facut pentru a obtine rezultate mai bune pe viitor sustin propunerea domnului Foisor de a organiza un scurt cantonament inainte de concurs. Ca parinti noi suntem dispusi sa facem toate sacrificiile necesare, inclusiv compensarea unei lipse mai indelungate de la scoala a copilului. In plus, cred ca este aproape obligatoriu sa mearga mai multi antrenori cu copiii nostri. Cred ca pregatirea la adversar este foarte importanta mai ales pentru psihicul copilului. Deocamdata fie ca Dumnezeu sa-i ajute pe copii nostri la campionatul mondial (majoritatea micutilor au cate o iconita fara de care nu se duc la partida)!

    octombrie 22, 2010 - 8:50 pm Raspunde
  • Pepene Gheorghe

    Domnule Oloeriu,
    Cand ati spus “Ca parinti noi suntem dispusi sa facem toate sacrificiile necesare…”, sper ca v-ati referit strict la familia dv. si nu ati vorbit in numele tuturor parintilor. Parintii Valentinei Tentu (vicecampioana in grupa cu fetita dv.)nu numai ca nu au reusit s-o trimita in Georgia, ci nici macar la Calimanesti unde avea masa si cazare gratuit! Daca dv. aveti alte posibilitati materiale, foarte bine, sunteti un om fericit.

    octombrie 22, 2010 - 10:51 pm Raspunde
  • Alin Toma

    Vreau in primul rind sa-i multumesc D-lui Ovidiu Foisor pentru pregatirea juniorilor romani si in special a lui Talu Mircea la Campionatul European de la Batumi.
    Din pacate , multi conducatori a delegatiei nationale isi pregatesc doar elevii lor sau in cel mai bun caz ,pe ceilalti ii pregatesc superficial. Ovidiu ,pe linga faptul ca este un antrenor foarte bun , are si caracter. Un lucru rar din pacate.
    Trebuie sa avem puterea sa recunoastem ca nu avem un sistem pus la punct sa ne batem in mod constant la medalii la CE si CM.
    Cauzele sint multiple si in general au fost spuse .
    In aceste conditii , consider ca orice rezultat de 50 % este multumitor si orice clasare intre primii 15-20 este foarte bun.
    Ce se poate face ? Multe lucruri bune. Stiu ca nu avem bani indeajuns , dar sa ne RESPECTAM valorile putem.
    Federatia raspunde pentru rezultatele juniorilor la concursurile in care reprezinta Romania.
    Sa speram ca la Mondiale juniorii nostri o sa mearga mai bine.

    octombrie 23, 2010 - 2:55 am Raspunde
  • Doru Ionescu

    Nu pot fi de acord cu multe dintre comentariile facute aici, cel mai probabil din lipsa de informatii. Cum nu exista curse de avion directe intre Georgia si Romania, singura cale prin care se putea ajunge la locul de desfasurare al campionatelor era tocmai cea folosita de delegatia Romaniei. In al doilea rand problema cazarii era una care tine de organizatori si nu de FRSAH. Asa se practica la toate competitiile oficiale FIDE si ECU si exemplele de cazari nesatisfacatoare sunt cu nemiluita. In ceea ce priveste mancarea nu e un secret faptul ca in Caucaz se gateste altfel si, iarasi, n-ar fi prima oara cand sunt probleme de genul asta acolo. Stiu ca s-a si inaintat un protest din partea federatiei, insa, avand in vedere cutuma unor astfel de cazuri, speta e ca si inchisa.

    octombrie 23, 2010 - 11:11 am Raspunde
  • Alin Campeanu

    @Anuta Laurentiu: Raportul dlui Foisor este public, Federatia l-a publicat in Buletinul Intern nr. 3/2010, care e la mine pe birou de mai bine de o saptamana.
    E drept ca nu ar fi stricat sa fie publicat si pe site.
    Restul problemelor ridicate sper sa fie discutate intr-o viitoare sedinta de CD.

    octombrie 26, 2010 - 7:45 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.