Scrisoare deschisa catre FR SAH a domnului dr. Tiberiu Lakatos, presedinte CSS Medicina Timisoara

CSS MEDICINA TIMIŞOARA
PIAŢA EFTIMIE MURGII NR. 2/A
TIMIŞOARA
TEL: 0724380268 SAU 0723354647

Către F.R. Sah

Domnule Preşedinte Constantin Dumitriu,

Nu va surprinde -cred- afirmaţia ca astăzi sunteţi cea mai dezagreata persoana din sahui romanesc! Sondajele de opinie de pe site-uri care sunt preocupate de destinul acestui sport susţin aceasta afirmaţie (aceasta in cazul in care „va coborâţi a le citi”).

Recunosc ca imi este greu sa decid cu ce reproşuri sa incep!

As putea uza de rememorarea promisiunilor preelectorale de pe blog-ul dumneavoastră si sa va intreb: cu ce va puteţi „lauda” in acest moment? Senzaţia mea, evident subiectiva, imi spune: „NIH1L”. De aceea, voi recurge Ia o evaluare proprie:

1.  Sub autoritara dumneavoastră conducere, şahul romanesc a inregistrat cea mai ruşinoasa contraperformanta pe plan internaţional: a pierdut prin neprezentare! Domnia voastră, dar mai cu seama „yesmenii” ce va poarta trena, încearcă prin tertipuri si pseudojustificari sa va scoată „basma curata”. Sentimentul ce sufoca iubitorii şahului este insa acela ca nici nu s-a dorit participarea la Olimpiada!

Domnule Presendinte, şahul romanesc este reprezentat de DUMITRIU SRL (Consiliul Director + „consilierii dumneavoastră”) sau de Nisipeanu, Lupulescu, Parligras, Nevednici, Nanu si alţii? De ce ar trebui susnumitii mari maeştri sa suporte excesele de autoritarism si atitudine dictatoriala pe care din belşug le-ati etalat, cand defapt ei nu va datorează nimic?! Cu toţii sunt salariaţi a 2-3 cluburi ce isi fac o datorie de onoare in a-i susţine -material- pe termen nedeterminat! Mai mult decât atat, aflu cu uimire ca Federaţia ar avea ceva datorii (mai noi sau mai vechi)!

Cum ati putut avea tupeul sa nu va prezentaţi la o ultima negociere cu elita şahului naţional, atunci cand eraţi doar Ia 40 km de ea? A invoca „motive de partid” mi se pare un ceausism desuet.

2.    Domnule Preşedinte, administraţi F.R. Sah ca pe moşia dumneavoastră; aveţi doi satrapi (consilierii numiţi de dvs.) plus cativa argaţi (membrii CD) ce au obligaţia de a va valida fanteziile! Ce alta explicaţie imi puteţi oferi pentru schimbarea regulamentului in vigoare si aprobat de Adunarea Generala in 2007 cu privire la interzicerea folosirii unor jucători din U.E., fapt pentru care veti da explicaţii la C.N.C.D? Doar ca pe „moşia” domnului Dumitriu, domnia sa e stapan si nicio lege romaneasca sau europeana nu are valoare si nici data deciziei la care boierul a hotărât, nu contează!

3.    Daca ceva va va pierde, sunt aroganta, incompetenta, infatuarea! La urma urmei, ce căutaţi pe „tronul” şahului romanesc? De sah nu va pasa, de şahişti nici atat; ati găsit cumva o rampa de lansare către alte demnităţi? II copiaţi pe distinsul dvs. predecesor (domnul Dobronauteanu, cel care v-a pus in braţe presedentia)?

4.    Şahul in scoli: ati inventat cuiul cu doua vârfuri! Poate va e clar ca şahul in scoli (inca) exista! Ceea ce lipseşte e un statut al profesorului si al elevului; ati făcut cumva un demers in acest sens? Daca da, de ce este el atat de secret? Din pricina „climatului de transparenta” de care ati făcut atâta caz?

5.    Domnule Preşedinte, in anii postbelici sportul mintii a avut câteva echipe reprezentative (coloana vertebrala a şahului romanesc), dintre care au rămas, din păcate, doar trei: AEM Timişoara, Apa Nova Bucureşti si CSS Medicina Timişoara. Face cumva parte din planul dvs. de perspectiva si ingroparea acestor trei cluburi? Hotărârile pe care le luaţi par a susţine aceasta ipoteza.

Domnule Preşedinte, nu doresc sa va fac un rechizitoriu; nici nu am pretenţia ca ma veti onora cu un răspuns. As dori din partea dvs. asumarea responsabilităţii! Demisia nu e un lucru ruşinos, este un gest de onoare. Este ceea ce se aşteaptă din partea dvs.

Va doresc sa aveţi parte de aceasta onoare.

CONFERENŢIAR DR. TIBERIU LAKATOS
PREŞEDINTE CSS MEDICINA TIMIŞOARA

 • elffe

  felicitari pt curajul Dvs. de a pune punctul pe j.
  acuma, in romania satrapilor, avetzi grija sa nu va calce tramvaiul in lift 🙁 dl. Grünberg a fost mai diplomat (eu citesc “si-a luat masurile necesare pt a minimiza probabilitatea ipotezei <>”.

  octombrie 7, 2010 - 11:59 am Raspunde
 • tactumare

  Oare tot de la Timişoara să înceapă o “revoluţie”? Nu cred, dar sper.

  octombrie 7, 2010 - 12:24 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Da…foarte buna si aceasta scrisoare…omul a fost ales sa conduca sahul romanesc spre mai bine nu sa l ingroape de tot.Daca dispar si cele trei cluburi fanion ale sahului romanesc unde ajungem ?Karateka sa si dea demisia pana nu face praf tot sahul romanesc !

  octombrie 7, 2010 - 6:32 pm Raspunde
 • Afloarei Jenica

  Ar fi trebuit sa joace presedintele FRsah la Olimpiada?La 4 mese?E un curaj sa intrebi?

  octombrie 7, 2010 - 9:53 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Ar fi trebuit sa faca totul ca sa trimita echipa de baieti la Olimpiada.Nu credeti ?Omul nu poate sa joace sah la nivel inalt …trebuiau trimisi baietii care puteau asta .El s a apucat sa i enerveze sa i trateze de sus .E normal ca intr o democratie sa existe si alte parei decat a mea …dar cand majoritate spune cu argumente ca a gresit karateka trebuie sa si dea demisia !

  octombrie 8, 2010 - 6:02 am Raspunde
 • Remizatorul

  Vreau sa vad o lista provizorie de posibili candidati la presedentie, ca iarasi alegeti pe cineva si dupa ce il pupati in cur toti, incepeti sa aruncati cu rahat in el ! La altceva mai bun va duce mintea ? Si ce revolutie a inceput in timisoara nu am nici cea mai mica idee, nu e fost nici o revolutie in 1989, a fost o lovitura de stat, si care a inceput in rusia, nicidecum in timisoara, ar trebui sa stiti mai multa istorie a romaniei, daca tot va aflati in ea si criticati pe toata lumea ! Exact asta fac si eu, critic in stanga si in dreapta, dar nu ajut cu nimic la dezvoltarea sahului romanesc! Deci, fiind in aceeasi oala ca domniile voastre, va pot intreba acelasi lucru : cand terminati cu vaicareala si cu jicniri de ordin personal si va puneti sa faceti treaba ? ca dupa razboi multi viteji se arata, iar ca sa spui a cui e vina si sa arati cu degetul, o poate face oricine ! Chiar sa postati o lista cu posibili candidati, sa stiu pe care aleg !

  octombrie 8, 2010 - 9:03 am Raspunde
 • Afloarei Jenica

  Felicitari,REMIZATORULE!Ai dreptate 100%.

  octombrie 8, 2010 - 9:35 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Stimabile “Remizatorul”,

  ma adresez astfel desi la modul in care te exprimi ai merita altfel.In primul rand se pare ca inca nu ti-au iesit maselele de minte.Faci multe confuzii (oare intentionate ?)si jignesti “in corpore” marea masa a celor ce au participat la ultima A.G.de alegeri.
  1.Confunzi pe cei ce semneaza mesaje sub numele lor, care au verticalitate si o constiinta, cu semnatari care se ascund fricos si las in spatele unui pseudonim.
  2.Probabil in decembrie 1989 mergeai de-a busilea sau erai de cealalta parte a baricadei, deoarece pervertesti niste evenimente.
  Indiferent cine a contribuit, sau si-a bagat coada,atunci a fost o revolutie.Eventual poti afirma ca a fost deturnata sau pervertita.Mai informeazate si vezi ce inseamna lovitura de stat.
  Termenul a fost folosit doar la figurativ
  3.Ceea ce spui despre cei prezenti la ultima A.G.de alegeri.poate
  a facut-o taticutul tau,nu noi.
  4.Daca unii dintre noi mai comentam pe acest blog evenimente si situatii,nu inseamna ca nu ne ocupam si de alte probleme sahiste.
  Asa ca nu confunda propria ta persoana cu altii.

  octombrie 8, 2010 - 11:35 am Raspunde
 • Remizatorul

  Imi cer mii de scuze, ce sa intamplat in 89 a fost lovitura de stat, indiferent de ce varsta aveam eu sau dumneata, sau ce zic cronicarii, si nu trebuie sa ma informez deloc asupra evenimentelor ca stiu suficient ca sa nu fac confuzii, deci 89 a fost lovitura de stat, daca era revolutie in urmatorii 20 de ani vedeam ceva schimbari in bine, nu in rau, astea le vede toata lumea si nu face nimic sa imbunatateasca situatia, de asta si scriu pe forum, sunt exact ca voi, imi place sa ma aflu in treaba, sa jicnesc, sa fac misto, si asa nu ma baga nimeni in seama, ce mai conteaza unu in plus la taraboiul care il faceti ? Si cine a vorbit de verticalitate in sah ? cand toata lumea isi urmeaza propriile interese, incepand de la primul amator de sah care incepe sa defineasca notiunea de greata dupa primul turneu in care a participat, cu bucuria celui care conduce federatia de sah fara sa stie in ce an a murit Steinitz! Referitor la respect, chiar nu ma intereseaza cine citeste aceste randuri si cate fire albe de par are in cap, pe mine ma intereseaza o imbunatatire reala a statutului de sahist in romania, nu veniti aici pe forum cu tot felul de bascalii si artificii economo-sociale, cum ca voi ati fi in stare sa faceti mai bine ! Va spun eu ca nu sunteti in stare, indiferent ca sunteti tineri, cu experienta, cu sprijin financiar sau fara, profesionisti sau mai stiu eu ce mama dracu de nationalitati si culori politice, important este ca sahul romanesc este in rahat din cauza mentalitatii care domina in tara in anume cercuri care taie si spanzura, si neglijeaza marea masa a jucatorilor de sah, simpli amatori, dar care iubesc sahul din tot sufletul ! Eu am inteles foarte bine ca va place sa va dati mari, sa aduceti argumente pro si contra, sa pareti ca le stiti pe toate, insa nu stiti nimic, dar nu insemnati mare lucru daca nu faceti sa se si vada realmente acest lucru in lumea reala ! O toti dati in stanga in dreapta cand cu banii, cand cu guvernul, cand cu CD, cand cu mare maestru emerit, mare maestru international, ce ma intereseaza pe mine ca ai 40 de ani in activitatea sahista din romania si ai calcato in picioare sau nici macar nu miscai in front cand era vorba sa faci un sacrificiu pentru sahul romanesc, ala prapadit asa cum era el ! La fel cum va place voua sa criticati pe toata lumea, lasatimi si mie placerea asta, sa va critic si sa va sustin dupa bunul meu plac,ca vad ca nu sunteti in stare sa faceti diferenta intre revolutie si lovitura de stat din 89, asta se datoreaza probabil si numarului mare de manuale de istorie alternativa se pare, la fel si cu sahul romanesc, toata lumea e profesionista, are 40 de ani experienta in domeniu, toti sunt mari maestri, toti iubesc sahul si se sacrifica in fiecare zi pentru el, de aici si concluzia neparticiparii romaniei la olimpiada ! ASta da sacrificu si dragoste de tara, ca sa nu mai zis de spirit civic ! Acum iar imi veti spune ca fac confuzie, dar voi faceti la voi, interesul poarta fesul,ar trebui astia care se dau rotunzi sa puna mana si sa schimbe legea, ca tot sahistul, nu numai aia care se vor profesionisti, sa aibe avantaje, ci toata lumea, ca toata lumea plateste, si se duc banii cine stie unde ! Sau nu am dreptate ? Si nu trebuie sa imi vorbiti mie de respect, sau de politete, sunt satule de astea, a trecut vremea secerisului, si vad ca in 20 de ani continuati aceeasi politica comunista, jucati cum va canta altii, si pe urma strigati in gura mare ca e prea mare nota de plata ! pai se poate domnilor, asa iubiti voi sahul, tone de material didactic pe acest minunat forum, si nu se gaseste cineva in stare sa mature tot rahatul asta din federatie si sa puna stalpii unei noi directii in sah ? Ca sa nu mai zic de incompetenta de a introduce sahul in gradinite si scoli, sau voi antrenati doar tinerele talente care aduc bani in club sau in propriul buzunar ? Sau va e frica ca nu cumva clubul cutare sau cutare sa piarda din avantajele bine stiute si aranjate cu mult timp inainte, fara stirea publicului, nu vi se pare ? Si chestia asta cu transparenta in federatie sau la cluburi, e doar o pacaleala de prost gust pentru copii cu dinti de lapte, nu pentru mine, eu tocmai ca nu am mai pus botul am si plecat din romania, da voua va place acest lucru, sa va certati in mod public, oficial, si neoficial, prin spate, duceti sahul de rapa ! Ma uit cu satisfactie la Iulian Ceausescu, cum se munceste aici cu echipa lui zi lumina, si nimeni nu il sprijina, desi ar putea foarte frumos ca aceasta pagina sa fie cea oficiala a romaniei, ca aici este esenta sahului, nu in regulamante stupide facute de oameni in propriul interes ! Ce sa va mai zic, ca va respect verticalitatea si dragostea de sah, as dori sa fie mai multi oameni ca dumneavoastra, fara scrupule, cu capul pe umar, cu sange in vene, si sa putem face ceva pentru sahul asta minunat, si pentru tanara generatie care saraca nu stie in ce directie sa apuce, asa de bine merge situatia, sau ma insel eu ? Acum sunt ferm convins ca o sa sara careva cu ciocul imediat, se va simti iritat ce am scris aici, doar ca vreau sa ii spun de acum ca indiferent ce va spune, sa o faca cat mai transparent, ca sa pot calcula frecventa atacurilor personale, si sa nu imi aduca mie arguumente, sa isi spuna doar parerea, si sa lase la o parte respectul, ca sigur greseste persoana ! Stiu ca nu mam facut inteles, dar tocmai asta e si esenta : cine va inteles pe voi vreodata ? Eu unul niciodata !

  octombrie 8, 2010 - 12:17 pm Raspunde
 • edinfo

  Intervin cu timiditate incercand sa clarific o problema de istorie.In 89 a fost o revolutie pornita la Timisoara pentru ca s-a schimbat SISTEMUL . A fost urmata de o contra-revolutie pentru ca au ajuns tot aia vechi la putere. Cat de curand veti asista la partea a III a acestui proces obiectiv si dureros.
  Cat despre participarea la Olimpiada sunt si eu alaturi de jucatori( chiar daca nu ajuta la nimic).

  octombrie 8, 2010 - 2:12 pm Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  STIMATE “Remizatorul ”

  am avut rabdarea,desi a trebuit sa fac ceva eforturi,sa va citesc gandurile tulburi ce le-ati aruncat in mesaj.Eu zic ca ar trebui sa abordati o pozitie mai comoda in scaun sau chiar sa renuntati pentru o vreme la folosirea calculatorului.Asa…relaxati-va si repetati in gand de 20 de ori : m-am linistit !nimic nu ma mai tulbura!totul este calm si perfect! Repetati de 3-4 ori si eventual mergeti sa faceti o plimbare in aer curat,de preferat in parc.
  Daca totusi dupa cateva incercari nu simtiti nici o ameliorare,este de preferat sa consultati un psiholog.Nu este nici o rusine!In rest numai de bine !

  octombrie 8, 2010 - 2:19 pm Raspunde
 • Remizatorul

  Cu deosebit respect va anunt ca tocmai eu sunt psihologul, si ar fi chiar haios ma ma consulte un psihiatru eventual…oricum cand vam citit mesajul ma patruns o liniste interioara de nedescris, desi nu ati dat nici un raspuns concret, acum va faceti ca ploua, nu ma asteptam la altceva, decat la vorbe fara culoare, filosofii care le citeam prin carti cand eram mic…acum inteleg de ce nu merge treaba…cat despre aberatia ca in 89 a fost o revolutie, ma inclin in fata acestei lipse profunde de studiere a materialullui didactic aferent acestei lovituri de stat…exista mii si mii de probe, dar se pare ca nu aveti destul timp sa cautati adevarata istorie, nui asa ? precum zicema mai sus, vreti sa pareti destepti si nu sunteti…pana la urma, asteptam pina in decembrie sa se schimbe ceva ? Eu as veni foarte bucuros sa va ajut, dar cum sa ma impart intre atitia profesionisti care doar nu fac altceva decat sa dea din gura…sau iar ma insel ?

  octombrie 8, 2010 - 3:10 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Simpatic Napoleon asta …e un super baiat …cuvintele lui sunt profunde m au facut sa zambesc .Probabil ca prin Anglia sau pe unde este el acum se trage pe nas la greu .Baiatul nu si luase doza.E scuzabil .Sa i mai spun ceva ; cand jigneste pe cineva sa nu si mai ceara scuze ca s ar putea sa nu i le accepte perdoana si sa i intinda nasul pe fata .Sa o faca in stilul lui curajos si demn din alta tara si numai pe internet nu cumva sa se apuce sa i spuna persoanei in fata ca ar fi pacat .

  octombrie 8, 2010 - 5:57 pm Raspunde
 • Remizatorul

  Multumesc Ovidiu pentru sugestie, si mie imi pare foarte simpatic, si iti admir foarte mult felul de a te exprima, se vede ca esti om hotarat, eu te sustin in continuare, si pe toti cei care vor sa faca ceva frumos in legatura cu sahul, dar cand vine vorba de politica si de vorba lunga…eu nu vreau sa supar pe nimeni, fac exact ce vad pe forum, nimic altceva, de ce unii sar supara si altii mar sustine ? Nu e corect, ori tragem toti la acelasi plug, ori fiecare cum poate…eu oricum nu pot singur, dar imi place ca mai pot comunica cu cate un roman cu perspective…cu deosebit respect imi cer inca o data scuze daca cineva sa simtit jicnit de cuvintele mele…ma duc s trag o doza 🙂

  octombrie 8, 2010 - 6:56 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Cum stii tu Napoleoane nu te contrazic …ASA ITI PLACE TIE SAHUL …asa il vezi tu …a la Picasso.Cu unele din ideile tale sunt de acord da in 44 de ani de viata mi am dar seama ca nu poti sa zici …ca toti romanii sunt prosti sau ca toti pupa in dos .Oricum mai astept comentarii de ale tale ca sa te inteleg mai bine .

  octombrie 8, 2010 - 8:00 pm Raspunde
 • jugarul

  Poate careva sa explice pe scurt ce este aceea revolutie? Si apoi sa socotim daca ce s-a intamplat in ’89 corespunde cu definitia.
  Inca cateva intrebari:
  Inainte era mai bine? Daca da, atunci trebuie sa mai facemo revolutie…socialista, sa desfiintam alegerile libere, economia de piata, si mai ales, sa trecem la casapirea celor care nu sunt de acord cu asa ceva(pe unii ii reeducam cu bata la scufie in puscarii).
  Nu s-a schimbat nimic din ’89? Atunci aveai voie sa scrii pe net sau era interzis(daca nu exista, ar fi existat p-orma la inventarea lui sau ar fi fost interzis?)
  Si altele..

  octombrie 9, 2010 - 1:05 am Raspunde
 • vasluianu

  parca ne luam de karateka aici nu de napoleon asta aparut pe aici!!!! nu vedeti ca vi se distrage atentia??
  un lucru bun a zis si el.. pt cei care vor fi la urmatoarele alegeri ganditi-va la o lista sa vedem pe cine a-ti putea propune………….

  octombrie 9, 2010 - 7:14 am Raspunde
 • ovidiu_3003

  Pai as propune un om integru,moral care sa si faca treaba in fruntea federatiei fara sa fie platit,un caracter puternic ,un bun negociator,un om care ar arata pe ce se duc fondurile federatiei pe care o conduce si pe care sa nu l trimit la bai de namol dupa cateva luni dupa ce a fost ales.
  In Romania nu cunosc eu astfel de persoane da l astept pe domnul Napoleon Tipter din occident peste vreo 20 de ani cand va fi foarte bogat si si va fi indeplinit toate visele acolo sa vina si in tara natala sa conduca si el un timp sahul romanesc.
  Cu dansul in frunte ,un occidental bogat si intelept ,sigur nu vom mai pati rusinea de anul acesta sa nu ne prezentam la Olimpiada.

  octombrie 9, 2010 - 10:27 am Raspunde
 • Remizatorul

  Am fost placut impresionat de aceste ganduri, am sa le iau in considerare…multumesc ! Deocamdata singurul ajutor pe care pot sa il ofer este sa pun cat mai mult material sahist ca sa aibe acces toata lumea la el, desi am foarte putin timp pentru asta, ca pe nimeni nu intereseaza sahul nici aici unde sunt eu ! Si ma gandesc in primul rand la tinerii sahisti care pierd orre intregi pe internet sau pe torrente sa descarce cate un program sau o baza de date…cat despre cacanarii care fac bisnita cu materiale sahiste, si in special carti care nici macar nu sunt traduse in limba romana, RUSINE !!!

  octombrie 9, 2010 - 12:27 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Pai cred in ideeia unei persoane impartiale care iubeste sahul si care a reusit in occident si ar veni in Romania pentru un timp sa puna ordine in sahul romanesc …sa faca lucrurile numai dupa regulament .Sa existe contracte .Cand se ia o hotarare sa nu stie dect 2-3 persoane si restul sa afle pe urma .Sa fie transparenta.Pana cand va veni o asemenea persoana din occident m as multumi sa l inlocuie pe karateka si o persoana de tipul d-lui Doru Ionescu care se pricepe bine la nevoile echipei masculine a Romaniei si care a scris si pe blogul acesta de multe ori .Dar vorba domnului Niki politicienii au pielea groasa si nu vor sa si dea demisia ca ei au fost alesi in mod democratic .Nu pleaca urechea la ce le cere majoritatea comunitatii sahiste !

  octombrie 9, 2010 - 2:02 pm Raspunde
 • edinfo

  Pentru Jugaru,
  Revoluția politică înseamna schimbarea orânduirii sociale într-un timp relativ scurt, prin mijloace mai mult sau mai puțin violente și prin participarea păturilor largi ale populației.
  In 89 s-a schimbat oranduirea socialista cu cea capitalista
  ( celebra economie de piata) . Procesul a durat vreo sapte zile ( pana la fuga lui Ceausescu ) Apoi a inceput contra-revolutia, adica lupta lui Iliescu, Basescu si a altor comunisti din esaloanele doi si trei pentru acapararea puterii politice si pastrarea privilegiilor. Ca s-au raspandit in partide diferite e nesemnificativ din punct de vedere istoric. Intotdeauna s-au inteles pe problemele cheie.

  octombrie 9, 2010 - 6:49 pm Raspunde
 • fugulyan gergely

  Ma uitam azi la TV . Mugur Isarescu vorbea, in fata lui tabla de sah,nu mai retin ce zicea ca gindurile mele au zburat in perioda cind Mugur Isarescu era presedintele Federatiei de sah, si prin Clubul BNR multi juniori au ajuns jucatori consacrati.

  octombrie 13, 2010 - 9:39 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.