Un nou “caz Crisan” in ascensiune?

Stimati iubitori ai sahului,

In umbra scandalului iscat de neparticiparea echipei masculine a Romaniei la Olimpiada, s-a strecurat urmatoarea stire, anuntand aparitia unei noi vedete intrate in “galeria marilor sportivi”:

Borovo (Croatia) 20-24.09 (4 runde duble !!): Szuhanek Ranko, a 3-a normă de GM realizată în Croatia !!!
(http://www.chessdiagonals.com/lule10/gmdds2010/rezultati.htm)

In acelasi format -6 jucatori, dublu tur,10 runde in 5 zile!! –  Szuhanek a obtinut si norma la Apatin, Vukovar (15-19.03.2010) (vezi www.fide.com); organizatorul a fost acelasi,  CA Dunav-Drava-Sava, Vukovar.
Se observa progresul fenomenal facut de susnumitul fata de turneul de la Borovo,6-11.08.2005, cand a realizat doar 2(doua)puncte din 9(noua)partide, ocupand ultimul loc (10)!!

Oare jucatorii de varf care au luat atitudine in cazul Crisan nu au datoria morala sa procedeze similar si acum? Oare nu trebuie sa existe aceeasi unitate de masura pentru toata lumea?
In ceea ce va priveste pe dumneavoastra,membrii ai Consiliului Director, aveti ocazia sa reparati o parte din imaginea sifonata de neparticiparea baietilor la Olimpiada,  actionand conform prerogativelor pe care le aveti si luand masurile care se impun.

Cu stima,
Alin Ardeleanu
Maestru International

“Sah cu Ceausescu” nu isi asuma responsabilitatea ideilor expuse in acest articol

  • jugarul

    As fi curios sa stiu ceva mai multe detalii despre cazul Crisan(in special care a fost decizia finala a FIDE), care, spre surprinderea mea, apare pe site-ul FIDE cu titlul de MARE MAESTRU si ELO 2588. Daca ne uitam pe “Rating Progress Chart” din profilul celor doi jucatori se observa o mare diferenta.In timp ce Crisan creste brusc o suta de puncte si joaca extrem de rar, Szuhanek Ranko joaca destul de des, in turnee cu jucatori diferiti, si in strainatate.Suspecta ar putea fi cresterea repetata la fiecare din ultimele turnee?
    Intreb: Nu ar trebui mai multe semne de intrebare,inainte de a lansa o acuzatie atat de grava? Mai sunt si alte dovezi? Poate Federatia Romana sa se pronunte in ce priveste unele turnee jucate in alte tari, mai ales dupa ce FIDE le-a validat? Sunt similitudini evidente intre cazul Crisan si acesta?(presupunand ca si aci ar fi vorba de o manareala, mie mi se pare ca e facuta cu mult mai multa grija, cel putin)
    Personal, cred ca e extrem de greu de dovedit o asemenea acuzatie, dar, odata lansata, chiar si cu un semn de intrebare, as vrea sa vad mai multe argumente macar, caci dovezile, din cate stiu, au lipsit si in cazul Crisan(unde macar se vedea din avion despre ce e vorba), si in consecinta, cel putin adversarii lui nu au primit pedepse.

    octombrie 5, 2010 - 4:57 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Imaginea sifonata a F.R.Sah cauzata de neparticiparea baietilor la Olimpiada nu va putea fi reparata in veci.

    octombrie 5, 2010 - 6:48 pm Raspunde
  • Afloarei Jenica

    Ce are Olimpiada cu cazul Crisan,nu vad.Dar Ovidiu are toata dreptatea.De aceea echipa feminina a realizat un rezultat mare,un rezultat eroic.

    octombrie 5, 2010 - 8:49 pm Raspunde
  • niki

    Ar trebui meditat serios chiar la ce a spus Dl Ardeleanu. Ma refer la aceste turnee “fulger” pentru norma de MM. In cel mai bun caz sunt total neserioase, asta daca nu sunt aranjate 100%. Senzatia mea9evident fara probe) este ca ne aflam in cazul celei de-a doua variante. Mai sunt si momente de inspiratie sahista cand un jucator obtine titlul dar ulterior nu confirma si se iroseste in anonimat. Aici miroase a norme bagate pe sub pres, departe de “ochiul” colegilor. Dl Ardeleanu(ca mai toti timisorenii) il cunoaste pe simpaticul si inocentul(in adolescenta) Ranko si evident si organizatorii de turnee din fosta Jugoslavie.
    Una peste alta, e ceva putred in Danemarca. Totusi nu se aseamana cu cazul Crisan, acolo indecenta era mult prea mare.
    Apropo, nu deschideti cazul Crisan, ca o sa se rusineze o pleiada intreaga de MM si Mi care au vandut puncte genialului Sandel. Dar sunt putini dintre sahistii nostri de frunte care nu au luat “pionul otravit” de cateva ori in cariera. Lipsa banilor atrage uneori si lipsa eticii sportive, doar traim in Romania.

    octombrie 5, 2010 - 9:40 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Jenico esti simpatic.Pai asemanarea este urmatoarea; nu e bine sa devii mare maestru cumparand puncte cum nu e bine sa nu trimiti echipa masculina la Olimpiada.In ambele cazuri enervezi comunitatea sahista.

    octombrie 5, 2010 - 10:44 pm Raspunde
  • elffe

    Va rog verficicati partida Marinescu Mircea (2244) – Alin Ardelean (2412), ultima runda, meciul dintre Contor Zener vs. Informatia Zilei Satu Mare, Superliga 2007, Predeal, scor 5.5 – 0.5.
    Un blat OR-DI-NAR care a permis echipei din Arad si “magnificului” capitan Ardelean o clasare pe locul 3!
    In susnumita partida, mutarea 27, in loc de Tc1, albul putea juca 27. Td1 iar la 27. … – Nxf3 albul juca 28. Td8 – Nf8 29. Nh6 urmat de mat. Nu contest superioritatea echipei din Arad in acel meci (jucatori ca Mateuta, Svetushkin etc fiind superiori celor de la Satu Mare si nestiind nimic de aceste aranjamente), ci numai modul cum s-a “decis” rezultatul (in culise, la palinca in seara precedenta), “magicianului” Ardelean nefiindu-i staine asemenea aranjamente.

    Partida se poate vedea online aici:
    http://www.sahclub.ro/toma/071013live/r9/index.php?nr=7&set=1

    D. Ardelean pozeaza in “Alba-ca-Zapada” si striga tare “hotzii!” din simpla indignare si nu datorita aversiunii arhi-cunoscute pe care o are fata de d. Szuhanek.

    octombrie 6, 2010 - 11:40 am Raspunde
  • curios

    Cate turnee a jucat anul acesta d-l mare maestru Szuhanek?
    E usor de verificat si va raspunde la celelalte intrebari.

    octombrie 6, 2010 - 1:26 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Din informatiile existente este greu sa pui verdictul,chiar daca ceva nu pare a fi tocmai O.K.cu ultimul turneu.Pe de alta parte, sa nu acuzam fara argumente clare. Probabil aranjamentele la nivel de MI, de genul :eu iti dau punctele acum si-ti faci norma de GM, iar la urmatorul turneu imi dai tu mie sa-mi fac norma,nu sunt chiar atat de rare pe cat ne inchipuim. De aici si pana la reclamatia Dlui Alin Ardeleanu si comparatia cu Crisan este o cale ceva mai lunga. Daca insa Dl.Ardeleanu are si alte argumente… ,altfel totul se interpreteaza drept invidie concitadina.
    Iata un motiv de orgoliu si confirmare pentru probabil noul MMI al Romaniei sa participe la viitoarea finala a tarii, pe unde nu a prea calcat.
    @ Dl. jugarul : se vede treba ca sunteti in necunostiinta in privinta cazului Crisan. Desi pare ciudata atitudinea FIDE in ceea
    ce-l priveste, aceasta a pedepsit pe unul dintre jucatorii “cotizanti”, retragandu-i titlul de MMI proaspat obtinut, ba chiar
    o perioada a figurat chiar fara nici un titlu international. Numele nu are nici o importanta,cu atat mai mult cu cat este posibil sa fi fost ales drept “acarul Paun”. Sa va mai precizez ca la data scandalului,Crisan era presedintele FRSah si sustinut de toata conducerea FRSah. Acesta a fost obligat sa participe la un turneu inchis cu adversari desemnati de FIDE, jucatori de esalonul trei in ierarhia mondiala, la care Sandel a obtinut performanta de a acumula 0,5 puncte din 9 posibile.

    octombrie 6, 2010 - 2:15 pm Raspunde
  • elffe

    Va rog verficicati partida Marinescu Mircea (2244) – Alin Ardelean (2412), ultima runda, meciul dintre Contor Zener vs. Informatia Zilei Satu Mare, Superliga 2007, Predeal, scor 5.5 – 0.5.
    Un blat OR-DI-NAR care a permis echipei din Arad si “magnificului” capitan Ardelean o clasare pe locul 3! Nu spun ca meciul ar fi avut alt deznodamant, dar e stiuta inclinatzia unor “conducatori” pt siguranta rezultatelor, bugete etc.
    In sus-numita partida, mutarea 27, in loc de Tc1, albul putea juca 27. Td1 iar la 27. … – Nxf3 albul juca 28. Td8 – Nf8 29. Nh6 urmat de mat. Nu contest superioritatea echipei din Arad in acel meci (jucatori ca Mateuta, Svetushkin etc fiind mai valorosi decat cei din Satu Mare si, mai mult decat probabil, nestiind nimic de aceste aranjamente), ci numai modul cum s-a “decis” rezultatul (in culise, la palinca in seara precedenta), “magicianului” Ardelean nefiindu stain de asemenea aranjamente.

    Partida se poate vedea online aici:
    http://www.sahclub.ro/toma/071013live/r9/index.php?nr=7&set=1

    octombrie 6, 2010 - 3:01 pm Raspunde
  • elffe

    Va rog vizionatzi partida Marinescu Mircea (2244) – Alin Ardelean (2412), ultima runda, meciul dintre Contor Zenner vs. Informatia Zilei Satu Mare, Superliga 2007, Predeal, scor 5.5 – 0.5.
    Un non-combat facut fara stirea coechipierilor sai de la Contor Zenner care a permis echipei din Arad si “magnificului” capitan Ardelean o clasare pe locul 3! Nu spun ca meciul ar fi avut alt deznodamant, dar e stiuta inclinatzia unor conducatori pt “siguranta” rezultatelor si a bugetelor.
    In sus-numita partida, mutarea 27, in loc de Tc1, albul putea juca 27. Td1 cu avantaj decisiv, iar la 27. … – Nxf3 albul juca 28. Td8 – Nf8 29. Nh6 – Tc1 30. Nc1 +-. Nu contest superioritatea echipei din Arad in acel meci (jucatorii de la Arad fiind superiori celor de la Satu Mare si nestiind nimic de aceste aranjamente), ci numai modul cum s-a “decis” rezultatul (in culise, la palinca in seara precedenta), “magicianul” Ardelean nefiind stain de asemenea aranjamente.

    Partida se poate vedea online aici:
    http://www.sahclub.ro/toma/071013live/r9/index.php?nr=7&set=1

    octombrie 6, 2010 - 4:14 pm Raspunde
  • Elvira

    Articolul de fata este un exemplu clar de gandire romaneasca, de genul “capra vecinului”. Spre deosebire de Szuhanek, care intr-adevar a jucat mai rar(dar bine), avand timpul limitat datorita profesiei sale, dl.Ardelean, jucator”profesionist”, fara alta ocupatie, se invarte in jurtul aceluiasi ELO mediocru de ani de zile. Dl.”jucator” Ardelean ar trebui sa arate el ce poate in materie de sah, pentru ca din cele scrise de ceilalti forumisti, este capabil doar de blaturi si de barfe jenante.

    octombrie 7, 2010 - 9:30 am Raspunde
  • heto

    @Elffe.

    M-am uitat peste pozitie 20 de secunde, nu-l cunosc personal pe Alin Ardeleanu dar nu vad blatul, negrul are apararea: 27…Ne6 28.Td8 Nf8 29.Nh6 Tc8. Pierde pionul din e5, dar pozitia e departe de a fi buna pentru alb. Deci unde e problema?

    octombrie 7, 2010 - 12:34 pm Raspunde
  • heto

    In legatura cu articolul, se poate sa fie aranjata norma, dar exemplul dat din 2005 !!! mi se pare lipsa de bun-simt. Orice jucator de sah are turnee nereusite, iar acolo toti cei care l-au intalnit aveau elo peste 2400. E un singur turneu, nu se poate generaliza + ca a avut loc cu 5 ani in urma. La elo a pierdut mai putin decat a pierdut Wang Yue, de exemplu, la turneul regilor… Nu inteleg rostul articolului.

    octombrie 7, 2010 - 12:51 pm Raspunde
  • Marius Chicos Rostogan

    Turneul este extrem de dubios ca si organizare, insa Szuhanek cred ca joaca in jur de 2500 ELO, se stiu cazuri de jucatori care ulterior au depasit lejer 2600 si care isi facusera norme de GM cumparand cate una-doua partide pentru a fi siguri ca nu le scapa,si asta nu a insemnat in viitor ca nu aveau valoare ci pur si simplu le trebuia titlul cat mai repede pentru a beneficia de onorarii/invitatii,etc.
    Daca Ranko va juca mai mult sah in viitor si va confirma ELO-ul de 2500 nu cred ca va mai comenta nimeni legat de acest episod,insa daca va continua sa joace asemenea turnee obscure nu e bine…

    octombrie 7, 2010 - 6:38 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Heto se pricepe la sah…habar nu aveam ca turneul de la Borovo a fost asa tare… atunci e bine ca a facut 2 puncte .Pe de alta parte turneul acesta din Croatia arata a turneu aranjat.Nu am alta dovada decat ca stiu ca exista turnee aranjate si e posibil ca acesta sa fie unul din ele .Mai astept si alte comenterii de la Heto.

    octombrie 7, 2010 - 6:55 pm Raspunde
  • pepeman

    Catre Ceausescu&colectivul
    Am tot respectul si aprecierea fata de efortul voluntar si initiativa Dvs, dar si o rugaminte personala: nu va tabloidizati! Nu lasati sahul sa se transforme, dintr-un ferment cultural, intr-o lupta intestina.
    Poate ca ma insel, poate ca sunt naiv, dar am senzatia ca scopul initial al acestui spatiu, totusi, public, a fost promovarea sportului, atragerea catre sah a indecisilor si nu spalarea rufelor murdare intr-o familie inchisa. Sunt constient ca atat coliziunile interumane, cat si preocuparile cotidiene va creeaza obligatii morale fata de personajele implicate in disputele care au acaparat blogul in ultima vreme, dar poate ca ar trebui sa le puneti la dispozitie un teren de rafuiala marginas, caci mahalaua se afla intotdeauna la periferie.
    In speranta ca munca vostra va aduna in continuare prozeliti, ca ne veti mai delecta cu rubrici atractive, cu analize, interviuri si stiri de larg interes, va pastrez aceeasi sincera stima.

    octombrie 7, 2010 - 9:37 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Catre Ceausescu&colectivul :

    Nu luati in seama consideratiile anonimului “pepeman”. Simplul
    fapt ca se ascunde sub pseudonim spune multe. Nu bagati pumnul in gura parerilor cititorilor acestui blog (atat timp cat sunt exprimate civilizat). Acestea nu sunt barfe,ci schimburi de pareri si mai ales informatii din lumea noastra a sahistilor.Cine doreste sa ascunda “gunoiul” sub pres si sa pretinda ca nu exista are grave probleme de moralitate. Mult mai bine este sa iasa la suprafata acest gunoi si sa ne straduim sa-l asanam.
    PS : Are logica Dle pepeman ? Sau dorinta dvs. este sa se cunoasca cat mai putin din jocurile din spatele cortinei ?
    Placerea rechinilor este ca apele sa fie cat mai tulburi.

    octombrie 8, 2010 - 9:24 am Raspunde
  • Remizatorul

    De cand si cu ce ocazie, stimabile Anuta Laurentiu, imi spuneti mie sau oricarei alte persoane ce anume sa luam in considerare sau nu ? Sunteti pe post de impegat de miscare pe forum sau o re-incarnare a lui Solomon ? Daca omul isi exprima parerea ce e rau in asta, scopul forumului e libera exprimare, asta depinde si de limita bunului simt, care mie imi lipseste cu desavarsire, mai ales cand nu am cu cine discuta ! Si parerea lui PEPEMAN, mi se pare justa, pe linga alte mii de aberatii care le citesc zilnic pe forum, e foarte interesanta chiar, din moment ce a reusit sa va miste orgoliul si sa va simtiti imediat atacat, uite eu nu ma simt atacat de nici o culoare, chiar imi place cand apare cate ceva nou pe forum, doar nu putem gandi toti cu aceeasi pereche de neuroni ? Si ce legatura are un nume real care nu imi spune nimic, cu un pseudonim? Sau faptul ca dumneavoastra va semnati cu propriul nume inseamna ca sunteti unsul lui papa de la roma si sunteti legal, sau vreti o diploma in acest sens ca nu va ascundeti identitatea ? ce se intampla daca pe mine ma cheama remizatorul sau napoleon sau mai stiu eu ce alt nick aleg, mi se schimba punctul de vedere in functie de pseudonimul ales ? Pe toate serverele de sah din lume jucatorii au pseudonime, si ce e rau in asta ? de ce nu va legati de cei care au peste 3000 elo pe playchess, sa le spuneti ca nu este etic ? ar trebui sa ganditi mai elastic, doar in romania vad ca orice este posibil, sau va luati doar cu cei care nu reprezinta vreo oarecare amenintare pentru miscarea sahista din zona pe care probabil ca o sprijiniti sau nu, nu ma intereseaza, de ce nu va luati de mine ? va astept cu nespusa placere, domnule Laurentiu !

    octombrie 8, 2010 - 1:02 pm Raspunde
  • Ionel

    Am citit cu dezamagire acest articol postat de dl Alin Ardeleanu.Il cunosc pe dl Szuhanek ca fiind managerul celui mai mare centru de cardiologie din vestul tarii, si unul dintre cele mai performante din Romania.desi sunt intelectual, dar pensionar nu mi-am putut permite sa-mi suport costurile interventiei la care am fost supus cu ceva timp in urma.Dl Manger Szuhanek m-a ajutat cu bunataea-i recunoscuta si am beneficiat de asistenta madicala similara cu cea din vestul Europei fara sa mi se perceapa ceva;nu l-am cunoscut pana atunci, insa sunt si eu iubitor de sah si…nici macar nu sunt din Timisoara.am fost insa placut impresionat sa vad ca un om atat de tanar precum este el a ajuns sa aibe asa performante in viata, adica in profesie si in sah – va spun ca nu este putin lucru sa fii managerul unui spital de cardiologie in conditiile Romaniei de azi.In sah ascensiunea dlui. Szuhanek din ultima vreme este evidenta prin partidele pe care le joaca, desi poate nu f numeroase din cauza faptului ca este intr-un asa post de raspundere.
    acest articol insa imi starneste mila si compasiunea la adresa celuia care l-a scris, nu-l cunosc pe acest domn Ardeleanu, insa dupa ceea ce scrie lumea pe aici nu cred sa fie mare lucru de capul lui, in afara de invidie oarba si rautate.Dlui Szuhanek ii urez multa bafta in toate activitatile sale si, in ciuda rautatilor de orice fel …sa ramana acelasi gentleman recunoscut!
    Inchei prin a va spune ca daca ar exista in Romania mai multi oameni precum dl manager Szuhanek tara asta ar fi mult mai sus!

    octombrie 8, 2010 - 1:38 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Stimate “Remizatorul”,

    mai citeste o data mesajul lui”pepeman”,incearca sa intelegi ce doreste de fapt,apoi citeste cu atentie ce am scris eu si la sfarsit reciteste-ti mesajul propriu. Vei constata ca te contrazici flagrant. Daca nu realizezi acest lucru, nu mai insist.Ar fi pierdere de timp.

    octombrie 8, 2010 - 2:51 pm Raspunde
  • pepeman

    Onorabile A.L.,
    Din motive care si mie-mi scapa simt nevoia sa revin cu o ultima postare pe acest subiect. Ma numesc Petre Manole, locuiesc in Galati, Tiglina II. Nu indraznesc sa ma consider nici macar sahist amator, mai degraba amator de sah, si nu, habar n-am cine-i Jugarul. Despre seful federatiei Dvs am aflat de pe acest blog ca e tot galatean, nu ca m-ar fi interesat.
    Singurele personaje pe care mi le evoca sahul sunt eternele fete din parcul “La mincinosi” si o mana de prieteni cu care ma incontrez la cate o partida din cand in cand, prea rar. Prin urmare nu sunt tocmai un rechin, mai degraba un biet caras cu barba, cu eloul chiar mai mic decat egoul.
    Cat despre ce-mi doresc eu de fapt, e de fapt ceea ce eu imi doresc, cum spuneam mai sus: rubrici atractive, cu analize, interviuri si stiri de larg interes. Daca nu fac parte din publicul tinta al acestui blog, cum poate gresit am inteles, ii rog pe aceasta cale pe animatorii blogului sa mi-o spuna. Ne-ar scuti reciproc de o pierdere de timp.
    PS Imi pare rau, dar nici mie numele Dvs nu-mi spune nimic.

    octombrie 8, 2010 - 4:37 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Napoleoane nu ma bag in contre cu tine da spune mi si mie cand ai tu timp sa citesti zilnic cateva mii de aberatii de pe forum ? Eu in 24 de ore nu pot sa citesc nici macar cateva zeci .Dl Anuta se refera la administratorii blogului nu la mine sau la tine .Nea pepe asta e cu mahalaua cu terenurile marginase cu periferiile de parca neparticiparea baietilor la Olimpiada este lucru minor.
    SAHUL nu este un joc intre prieteni ci un sport in care se lupta doua caractere si este bine sa se lupte cat mai corect.

    octombrie 8, 2010 - 4:56 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Nea Pepe karataeka e din Braila, animatorii blogului au concurs la Mamaia da or sa fie si destule interviuri si analize iar stiri de larg interes pentru sahisti sunt zilnic .Nu te supara pe noi daca matale esti doar un simplu amator de sah te am inteles eu si dl Anuta gresit.Totusi am o nedumerire …daca jucati asa rar sah la ce va trebuie partide analizate ? De multe ori chiar daca ai categoria 1 nu intelegi ce se intampla intr o partida de mari maestri .

    octombrie 8, 2010 - 5:11 pm Raspunde
  • Afloarei Jenica

    Si eu am categoria 1 si nu stiu ce se intampla intr-o partida de mari maestri.De aceea sunt analizele.
    Partida Marinescu-Ardeleanu pare in regula,cu greseli,dar in regula.Maine se implineste o saptamana de la Olimpiada,loc13 feminin,loc 160 masculin.E bine,avem o pleiada de mari maestri,care-l pot bate usor pe Ivanciuk(ce partide a facut acesta ati vazut?),comentatori de inalta clasa(cum are unul o parere diferita ,cum il pun la punct),ce mai….nisip insangerat!!De ce-as fi trist?Si totusi…….

    octombrie 9, 2010 - 6:32 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Draga Jenico nu mai fii trist ca nu te pune nimeni la punct. Tu esti un om matur care are parerea lui despre sah …Nu poate sa l bata nimeni din Romania pe Ivanciuk nici usor nici greu prin simplu fapt ca in afara de Nisipeanu nu ajung sa joace cu el .M am uitat la partida lui cu Ghelfand o remiza in 19 mutari .Ucraina e cu atat mai mult de apreciat cu cat la pierdut pe Karjiakin si tot a iesit campioana Olimpica.Nu ne am clasat la Olimpiada nu din vina baietilor carora prin mai li s a promis o suma de bani si prin septembrie li s a spus altceva ci din vina lui karateka care ar putea sa plece din fruntea federatiei si sa mai revina …odata cu cometa Halley .

    octombrie 10, 2010 - 6:42 pm Raspunde
  • Sorin

    Iata un articol interesant, cred, pt onorabilii purtatori de ochelari (“Library Man” si “Sahistul cu ochelari de cal”)

    http://www.huffingtonpost.com/claire-wasserman/how-to-make-chess-cool-an_b_747466.html

    octombrie 10, 2010 - 9:34 pm Raspunde
  • Sorin

    @Pepeman
    Animatorii blogului sunt sahisti amatori activi. Cred ca in maximum o saptamana o sa gasiti pe blog cateva partide analizate din Divizia A (daca asta inseamna rubrici cu analiza). Iar rubricile cu probleme, miniaturi, capcane in deschidere tocmai amatorilor sunt adresate.
    Lectura placuta, stimabile!

    octombrie 10, 2010 - 10:50 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Dragi sahisti, oricare dintre noi poate sa aiba o parere asupra unui aspect din viata noastra, atata timp cat si-o exprima intr-un mod civilizat. Va spun sincer ca de cand am citit acest mesaj, am avut impresia ca este vorba doar o polita mai veche, care se plateste acum. Parerea mea, este ca acest mesaj nu are nici continut, nici continuitate(exemple ca 2005?? – 2010!!, sau asemanarea cu un caz celebru, sunt chiar hilare). Nu ar fi vazut niciodata lumina monitoarelor, daca nu ar fi existat un aspect destul de greu sesizabil. Curios, ceva m-a indemnat sa aflu despre ce ce este vorba, publicand insa acest mesaj. Ce mi-au auzit urechile in aceste zile, referitor la acest articol, nu a facut decat sa-mi confirme prima impresie. Si totusi…
    O intamplare petrecuta zilele trecute la divizie, a fost cea care mi-a aratat de fapt, ce se ascundea in spatele acestor randuri. Nu, nu este vorba de distragerea atentiei de la grava problema a neparticiparii baietilor la olimpiada, de revolutii si contrarevolutii, etc…
    Ei, nici acum nu v-ati dat seama?

    Nu o sa va incarc acum cu detalii, ci o sa va spun doar ideea:
    “Încredere ≠ incertitudine, îndoială, neîncredere, suspiciune”

    Acum, va las pe voi sa intelegeti de ce s-a publicat acest mesaj.

    octombrie 11, 2010 - 1:15 am Raspunde
  • nicu valahu

    Domnule Pepeman,
    Animatoare sunt celebrele majorete din fotbalul american, si nu numai. Faptul ca puteti anima acest blog, nu poate decat sa incante privirile sahistilor amatori romani, atat de triste in ultima perioada.
    Va multumim,
    Nicu Valahu&colectivul

    octombrie 11, 2010 - 1:42 am Raspunde
  • sandu

    Stimati “meseriasi” ai sahului (unii, bineinteles !), nu va da nimeni dreptul sa vorbiti in termenii si expresiile lipsite de respect si bun simt, cu greseli grave de ortografie, vizavi de opiniile exprimate pe acest blog. Cine v-a spus voua ca aici au dreptul sa scrie doar cei care au ELO si se pricep bine la sah ? Cei care joaca zilnic in parc, poate ca sunt mai meseriasi decat multi dintre voi, ei joaca de placere, dar asta nu inseamna ca nu iubesc sahul, poate ca-l iubesc mai mult decat multi dintre voi !
    De ce sa nu luam in considerare si astfel de pareri, tocmai de aici vin ideile curate si nepartizane, nu credeti? Nu mai fiti atat de dipretuitori cu unii, pe care, de fapt, nici nu-i cunoasteti?
    Tot respectul pentru adevaratii profesionisti ai sahului, sunt multi, uitati-va ca, atunci cand au ceva de spus, o spun cu decenta si bun simt. Poate invatati si voi ceva. Aveti grija ca nu e suficient sa joci bine sah, peste un anumit nivel. Inalta performanta are nevoie de caractere puternice si de oameni cu bun simt. De fite si vedete artificiale e plina lumea, mai multa decenta nu strica, dar asta tine de educatie!
    Priviti numai pozele unora ca: Nisipeanu, Ivanchuk, Kramnik, Anand, Shirov, Ponomariov, Gelfand, Radjabov, etc.

    octombrie 11, 2010 - 10:13 am Raspunde
  • Calin_dragomirescu

    In primul rand nu sunt de loc de acord cu cei care il acuza pe Alin Ardeleanu de vreun blat. Noi am crescut impreuna in Timisoara, il stiu de 40 de ani si nu a facut nici un blat cu Marinescu. Daca totusi doriti sa il acuzati, atunci mai bine semnati cu numele adevarat nu cu pseudonim.
    Acuma despre Ranko. Ranko este un baiat foarte inteligent si un sahist bun, mult mai bun decat Crisan, incomparabil. Ranko stie foarte multa teorie, in special Semislava si Siciliana Najdorf. Insa in ultimul timp s-a dedicat profesiei de manager si nu cred ca joaca sah la nivel de mare maestru. Nici nu am dovezi sa il acuz de ceva, dar totusi nu cred ca joaca de mare maestru. Eu intr-un meci de sah Ranko contra Alin Ardeleanu sau contra Brebenel sa zicem, nu as miza pe victoria lui Ranko.

    octombrie 11, 2010 - 1:13 pm Raspunde
  • Sorin

    cetateanul roman: Buna ziua, domnule, acesta este biroul pentru…
    Functionarul roman: Ce faci, domnule? Nu vezi ca sunt ocupat?
    cetateanul: Scuzati-ma, as vrea sa stiu…
    Functionarul: Ce sa stii domn’e? Nu stii nimic!
    cetateanul: Stiu asta! Tocmai de aceea…
    Functionarul: Stii, domnule, ca seful meu e un ticalos care…
    cetateanul: Ma rog, nu ma priveste…
    Functionarul: Aaaa, nu? Da’ un cap in gura te priveste? Pleaca, domnule, pana nu pun toata casta pe dumneata!

    Acest “caras cu barba” (n-are decat sa se supere, ne-om impaca odata la o bere) a starnit o discutie care, paradoxal pentru unii, priveste si situatia actuala a sahului. A scris ca vrea sa fie “paralel” cu federatia si ai sai. Si totusi unii sahistii n-au reusit ori n-au dorit sa-si scoata “ochelarii de cal” de la tabla. Magnus a spus dupa o partida: “My mind doesn’t function well right now” (desigur, era obosit).
    De ce Dieter poate sa stea de vorba la o cafea cu Iulian? Din interes, sar carcotasii. Insa vremea marilor maestri mizantropi a trecut. Imi pare rau ca scriu asta aici, dar de ce a trebuit ca eu si Ovidiu sa-i aratam cu degetul o parte din articole (“Uite, stimabile, cu elo mai mic decat ego, aici nu e doar scandal, e si sah, pur si simplu”). Nicule, chiar prin intermediul tau voiam sa-i trimit materiale, analize, ce mai spun/scriu unii). Insa m-am gandit ca Pepeman nu e singurul care ar vrea sa citeasca asa ceva, deci “hai sa postam pe blog”, desi stii cat m-am eschivat. Dar, dupa atitudinea ta, chiar nu mai vreau sa particip. Vedetisme? Nu.
    Asadar, succes, iubitori ai sahului, in scandalul cu inconstienta si nesimtirea.

    P.S.- Uitasem ce era mai important: lasa, Nicule, majoretele in pace, ca si jucatorii de fotbal american tot animatori sunt, anima spectacolul, sunt actorii principali. “Animator” nu are neaparat sens peiorativ; si religia are un animator al Universului. Of!

    Salutare!

    octombrie 11, 2010 - 3:06 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Sorin, esti destul de aproape de adevaratul mesaj transmis de articol. Nici eu nu cred ca l-as fi descoperit daca nu ar fi intervenit factorul “intamplare”. Crede-ma, merita efortul sa-l gasesti.

    ps. Cat despre “animatori”, noi, cei din aceasta echipa a blogului, nu suntem personaje ce au de interpretat un rol pe aceasta scena a sahului romanesc. Nici marionete, cum si-ar dori multi altii. Nu va vorbim despre viata sahista ca despre o minune la care sa adere toata lumea, ci doar despre cum o traim, sau o intelegem. Si nici nu il tabloidizam. Este doar o parere a unuia dintre noi. Buna sau rea, dar exista. Prefer acest om, mai mult decat unul care vrea sa i se inmoaie posmegii, asteptand spectacolul. Suntem pur si simplu, oameni. Traim si simtit la fel ca oricare altul dintre voi. Nu este nimic extraordinar in ceea ce facem. Face parte din viata noastra. La o cafea, la o bere, bucurosi sau tristi, dar IMPREUNA cu ceilalti sahisti.
    Atat deocamdata, ma grabesc sa ajung la antrenament. Mai vorbim.

    octombrie 11, 2010 - 5:20 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Parerea mea coincide in acesta caz cu a domnului Dragomirescu…D-l Crisan avea forta cam de maestru fide iar d-l Szuhanek are cam de maestru international.Dl Sorin e foarte simpatic cu sceneta dansului…sper sa nu intalnesc niciodata un functionar care sa mi raspunda asa !

    octombrie 11, 2010 - 7:48 pm Raspunde
  • curios

    Revin cu intrebarea, cate turnee a jucat D-l MM Szuhanek in acest an? e un blat si o jignire adusa celorlalti tineri MM: Lupulescu, Parligras, Jianu, Szabo, chiar si la adresa unor MI: Brebenel (Dan Bogdan) ziceau unii, cu care D-l Szuhanek la tabla ar avea un scor rusinos. Se poate a fi un manager bun de spital si atat.

    octombrie 15, 2010 - 4:24 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Curios, si eu sunt curios!

    octombrie 15, 2010 - 5:00 pm Raspunde
  • calin_dragomirescu

    @Nicu Valahu: informatia este publica, se afla pe site-ul Fide:
    http://ratings.fide.com/hist.phtml?event=1202600

    Acolo puteti vedea totul despre un jucator: evolutzia coeficientului ELO de-a lungul anilor, turneele jucate si toti adversarii, chiar si unele partide.

    octombrie 15, 2010 - 5:13 pm Raspunde
  • curios

    se pare ca rezultatele vorbesc si in esenta D-l Ardeleanu are dreptate

    octombrie 18, 2010 - 11:32 am Raspunde
  • Niki

    Daca parcurgem lista turneelor de anul acesta, Vukovar parca, participantii sunt aceiasi cu 2-3 schimbari de la un turneu la altul. Adica, niste aranjamente evidente, unde 1-2 persoane realizeaza “performante”, eventual norme si titluri. Jenant!

    octombrie 18, 2010 - 6:43 pm Raspunde
  • elffe

    Daca nu se stie, in meciul cu “pricina”, Satu Mare si-a scos GM-ul neamtz din formatzie si i-a saltat pe toti cu o masa. Pe langa asta, Contor Zenner trebuia sa castige cu cel putin 0.5 pcte peste Apa Nova (care juca cu Sah Club Snagov si care a reusit, pe bune, un dur 5-1).
    Pana la urma, cu eforturi “supra-omenesti”, au administrat si ei un “suficient” 5.5 la 0.5, exact cat aveau nevoie. Dar nimeni nu a fost, nu e si nici nu va fi vreodata interesat de aceste “detalii”…

    octombrie 20, 2010 - 10:17 pm Raspunde
  • maria

    sunt un fost detinut politic
    cunosc valoarea celor 2 impricinati direct
    un meci intre Ardeleanu si Szuhanek ar rezolva intreg litigiul
    asta daca dl Szuhanek, cunoscut nomenclaturist, va avea demnitatea sa joace cu un baiat sarac si onest ca dl Ardeleanu

    mai 28, 2012 - 10:30 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.