Probleme de logica la inceput de saptamana (48)

40


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Unui grup de condamnati i s-a dat oportunitatea de a fi eliberati daca reusesc sa ghiceasca culoarea palariei detinute de fiecare pe cap (niciunul dintre ei neputand vedea culoarea palariei de pe cap), fiind asezati pe o linie, iar fiecare purtand pe cap o palarie de culoare albastra sau rosie. Fiecare vede palariile de pe capetele celor din fata sa din linie, iar declararea incepe de la ultimul condamnat (cel care vede toate palariile celorlati condamanti), si continua secvential de-a lungul liniei pana la primul. Condamnatilor li s-a permis sa elaboreze o strategie.

Care este numarul de condamnati care pot fi eliberati?

Problema 2

Avem 3 galeti care contin un numar intreg de litri de lichid. Putem sa dublam continutul unei galeti turnand in ea o cantitate egala cu cea continuta, dintr-o galeata care contine mai mult lichid decat prima.

Aratati ca, indiferent de cantitatile de lichid continute la inceput, in cele din urma se poate goli de continut una dintre galeti.

Problema 3

Toate numerele de la 1 la 100 (cu exceptia unuia) ii sunt citite unei persoane, cate unul la 10 secunde, dar intr-o ordine aleatoare.

Cum poate sa-si dea seama cineva cu o memorie buna, dar normala, fara vreun mijloc de a nota numerele, care este numarul lipsa?


ALTE POSTARI RELEVANTE

17 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.