Probleme de logica la inceput de saptamana (46)

40


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Doi agenti de vanzari de la aceeasi companie trebuie sa faca un tur al oraselor in care companie are sucursale (plecand, insa, din orase diferite) cu avionul.

Cursa intre oricare doua orase are acelasi pret la dus ca si la intors, iar, in timp ce primul agent alege intotdeauna cea mai ieftina cursa spre un oras nevizitat, al doilea o alege pe cea mai scumpa.

Demonstrati ca al doilea agent plateste cel putin la fel de mult ca si primul.

Problema 2

Cand 6 zaruri sunt aruncate pe masa numarul numerelor diferite care pot sa apara este cuprins intre 1 si 6. Sa presupunem ca in fiecare minut crupierul arunca zarurile pe masa, si ca pariati cate un euro (mizele puse de crupier si de voi sunt egale) ca numarul de numere deiferite care vor aparea este de exact 4.

Daca incepeti cu 10 euro, cu aproximatie in cat timp (in medie) veti ramane fara bani?

Problema 3

3 monede, una normala, si doua avand pe ambele fete aceeasi reprezentare (una “cap” si cealalta “pajura”) sunt introduse intr-o punga. Se scoate una la intamplare, este aruncata in sus si cade pe “cap”.

Care este probabilitatea ca si pe cealalta fata a monedei sa fie tot “cap”?

Problema 4

100 de calatori stateau la coada sa intre intr-un avion, dar primul dintre ei isi pierduse tichetul cu locul alocat, asa ca s-a asezat pe un loc la nimereala. Ceilalti calatori s-au asezat fiecare pe locul lui, daca era liber, iar daca nu, s-au asezat pe un loc liber, de asemenea la nimereala.

Care este probabilitatea ca ultimul calator sa-si gaseasca locul ocupat?

Problema 5

In medie, de cate ori trebuie sa aruncam un zar pentru ca toate cele 6 numere de pe el sa apara?

ALTE POSTARI RELEVANTE

6 Comentarii

  • Vlad Teodor

    Problema 3.
    Probabilitatea este 2/3.

    Problema 5.
    In medie, zarul trebuie aruncat de 6 ori.

    iunie 14, 2010 - 11:18 am Raspunde
  • dan bujor

    Raspunsul la problema 3 e corect, nu insa si la problema 5.

    iunie 14, 2010 - 7:03 pm Raspunde
  • Matador_01

    La problema 5 de 6 ori este numarul minim nu mediu. Nr. mediu trebuie sa fie mai mare decat 6

    iunie 15, 2010 - 8:41 am Raspunde
  • Matador

    La probema 5 sa consideram mai intai o problema mai simpla, ajutatoare. De cate ori trebuie sa aruncam in medie un ban pentru a obtine ambel fete? Raspunsul este urmatorul: aruncam banul odata si obtinem o fata, de exemplu banul. Apoi va trebui sa obtin stema iar probabilitatea de aparitie a acesteia este 1/2 deci numarul mediu de aruncari pentru a o obtine este 2 (inverul probabilitatii). In total numarul mediu de aruncari a banului pentru a obtine ambele fete este 1+2=3
    Acum sa folosim acest tip de rationament si pentru zar….

    iunie 19, 2010 - 2:25 pm Raspunde
  • Matador

    Deci… Aruncam prima data zarul si obtinem din prima o fata noua (evident ca este prima !) Pentru a obtine o fata cu numar diferit se primul nr. aparut avem 5 sanse din 6, deci probabilitate 5/6 iar numarul mediu de ori va fi 6/5 deci 1,2.
    Deci numarul mediu de aruncari ale zarului pt. a obtine 2 numere diferite va fi 1+1,2= 2,2 ori. Bun….sa continuam
    Pentru a obtine al treilea numar (considerand ca avem deja 2 numere diferite) avem 4 sanse din 6 deci probabilitate 4/6 iar numarul mediu va fi 6/4 sau 1,5. Recapituland, pentru a obtine 3 numere diferite avem nevoie de un nr. mediu de 1+1,2+1,5=3,7 ori. Bun…mergem mai departe….
    Pentru a obtine al 4-lea numar avem 3 sanse din 6 adica probabilitate 1/2 si numar mediu de ori corespunzator 2. Rezulta ca pentru a obtine 4 numere diferite avem nevoie de 3,7+2= 5,7 ori
    Continuand avem pentru al 5-lea numar probabilitate 2/6= 1/3 si un nr. mediu de 3 ori iar pentru untimul numar o probabilitate de 1/6 si un nr. mediu de 6 ori. Recapitulan si insumand 1+1,2+1,5+2+3+6= 14,7 ori. Acesta este raspunsul : 14,7. Astept confirmari sau critici

    iunie 19, 2010 - 2:37 pm Raspunde
  • dan bujor

    Excelenta rezolvare Matador. Felicitari!

    iunie 19, 2010 - 6:56 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.