Topalov dezvaluie unele secrete ale meciului de campionat mondial

Daca echipa de secondati o stiam de mult, in componenta Cheparinov, L’Ami, Smeets, and Dufek, in schimb, ceea ce putem spunem ca este o “bomba” o reprezinta declaratia lui Topalov pentru Dnevnik.bg, in care confirma utilizarea supercomputerului IBM Blue Gene /P, un computer cu 8792 de procesoare, ce lucreaza la incredibila viteza de 1 PFLOPS (PetaFLOPS- 1015 FLoating point Operations Per Second, mai simplu, numar de operatii pe secunda). Acest supercalculator este un proiect realizat in cooperare de IBM, in particular IBM Rochester si Thomas J. Watson Research Center, Lawrence Livermore National Laboratory,  United States Department of Energy si Academia Americana.

In anul 2007 IBM a lansat a doua generatie de supercalculatoare Blue Geane/P ce poate fi configurat astfel incat sa dezvolte o viteza de pana la 3 PFLOPS.

Acest computer modificat a fost instalat in anul 2008 la Sofia, in custodia Academiei de Stiinte si a Universitatii din Sofia. Topalov a folosit exact acest calculator pentru pregatirea meciului impotriva lui Anand. “In timpul pregatirii meciului cu Anand am hotarat sa aducem ceva in plus in pregatirea meciului. Am hotatrat, impreuna cu Silvio Danailov, sa folosim puterea calculatorului  Blue Gene /P cu 8792 de procesoare.

Singura problema a fost ca nu exista niicun program care sa ruleze pe un asemenea sistem. Topalov a dezvaluit ca a angajat o echipa de profesionisti care sa modifice un program astfel incat sa poata rula pe acest calculator. Topalov va folosi acest calculator in pregatirea meciurilor din turneele candidatilor din 2010 – 2011.

3 Comentarii

  • Marian Tudorache

    Cred ca usor, usor, lumea isi va da seama ca programele de calcul sahist ucid acest joc. Personal, consider ca toate soft-urile inventate pentru sah sunt utile, in afara de cel de calcul al mutarilor. Este penibil unde s-a ajuns, la cca 9000 procesoare…Ce idiotenie…Aveam oarece simpatie pentru Topalov, deh vecinii nostri, insa cu aceasta dezvaluire mi-a pus capac! Mi-a placut meciul cu Anand, s-a jucat pana la capat si chiar ma gandeam, cat de frumos e sahul uman, cu greselile lui cu tot. Dar ce se va face Topalov, daca se ajunge intr-o pozitie similara cu cea din ultima partida a meciului amintit si o “comite” in mod similar. Ve-ti spune probabil ca de asta incearca sa puna pe picioare acest “monstru” ca sa nu se ajunga acolo!

    mai 19, 2010 - 8:45 pm Raspunde
  • Marian Tudorache

    Apropo, ma intreb acum, ca m-ai luminat Costine, oare in spatele a cate staruri sahiste, se ascunde asa ceva, un munte de computer? Normal ca trebuie sa fie inzestrare pentru sah, insa e un avantaj imens. Si vreti sa-i mai bata Nisipeanu pe astia?

    mai 19, 2010 - 8:56 pm Raspunde
  • horatiu

    Totusi,se pare ca au facut mai mult oamenii lui Anand decat “comp-ul”lui Topalov. 🙂
    Ma bucur pentru asta…chiar daca acum nu mai avem nici o sansa in fata calculatoarelor.

    mai 20, 2010 - 12:58 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.