Copii şahişti bihoreni participanţi la Turneul Internaţional de Şah pe echipe din Istanbul, Turcia

Corespondenta de la Ioana Csengeri – Marghita

Două echipe de copii, tineri şahişti bihoreni au participat la Turneul Internaţional de Şah pe echipe care a avut loc în Istanbul, Turcia.

Cei 8 mici sahisti bihoreni au venit laureati din Turcia


Concursul a fost organizat de FEYZIYE MEKTEPLERI VAKFI IŞIK OKULLARI, o şcoală particulară cu o bogată tradiţie în competiţii şahistice, turneul din acest an aflându-se la a 5-a ediţie. Au participat 1200 de şahişti (!!!) din Bulgaria, Grecia, România, Ungaria şi Turcia, grupaţi pe echipe a câte 4 membri.

Copiii bihoreni, pregătiţi de domnii profesori Sorin Levay (Clubul Sportiv Partyum Marghita) şi Tudor Ioan (Palatul Copiilor Oradea) au participat la categoriile de vârstă 8-10 ani (küçükler) şi 12-14 ani (yildizlar). Echipele au fost formate din :

 • categoria 8-10 ani: CSENGERI DAVID (S08 Marghita),

IAKAB KINCSO (S08 Marghita),

CHIRA GEORGE (GRI Popeşti),

MAROŞAN IONELA (GRI Popeşti),

 • categoria 12-14 ani: NEGRĂU MIHNEA (Liceul Teologic Greco-Catolic Oradea),

IAKAB BENJAMIN (S08 Marghita),

ZSISKU LAJOS MIHAI(S08 Săcuieni),

DOMBI KRISTOF (S08 Marghita).

Copiii sunt sportivi ai Clubului Sportiv Partyum Marghita (Csengeri David, Iakab Kincso, Chira George, Marosan Ionela, Iakab Benjamin, Zsisku Mihai si Dombi Kristof) si ai Palatului Copiilor Oradea (Negrau Mihnea).

Concursul s-a desfăşurat pe echipe, în sistem elveţian şi a avut în total 7 runde.

Clasamentul final a indicat poziţia 22 din 84 de echipe pentru küçükler (8-10 ani) şi locul 15 din 55 de echipe pentru yildizlar (12-14 ani), un început promiţător pentru copiii aflaţi la o primă participare într-o competiţie de asemenea anvergură.

Premiul de Popularitate pentru o echipă din afara Turciei a fost acordat echipei Küçükler Romanian Takimi Partyum spre marea bucurie a celor mici.

Organizatorii au oferit clipe de neuitat participanţilor din afara Turciei printr-o plăcută şi deconectantă zi în minunatul şi venerabilul oraş Istanbul.

Astfel, am fost cu toţii impresionaţi de modernismul şi bogăţia Oraşului Nou (Beyoglu), precum şi de bijuteriile bizantine Haghia Sophia şi Basilica Cisterna şi splendorile otomane: Palatul Topkapî, Moscheea Albastră şi Marele Bazar din Oraşul Vechi (Stamboul).

Traversarea Bosforului din Europa în Asia, într-un trafic cu 20 de benzi pe sens, cartierele cu zgârie-nori din oţel şi sticlă, fac din oraşul care a fost Bizanţ şi Constantinopol să devină un Istanbul fermecător şi unic.

Mulţumim coordonatorilor de grup prof. Anca Chira (GRI Popeşti) şi prof. Gheorghe Chira (S08 Marghita), îi felicităm încă o dată pe participanţii la acest concurs şi-i îndemnăm să se pregătească cu toată seriozitatea şi mai departe în vederea concursurilor ce vor urma.

2 Comentarii

 • Muratura Sahului

  ce priveliste intradevar impresionanta!!!
  Oare cand vom putea organiza si noi un concurs in Romania de dimensiuni asa mari?

  mai 18, 2010 - 8:11 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Asa este, impresionant.
  Si pentru ca intrebarea ta sa nu ramana ca multe altele, adica retorica, eu mi-am propus ca sa fac ceva pentru ca aceste intrebari sa nu ramana retorice. Putinul pe care il voi face, cu modestele mele posibilitati materiale, va fi deajuns pentru mine. Insa pentru realizarea acestei sali, trebuie sa fim mai multi. Nu demult, am lansat o idee, asemanatoare celei” D-ati un leu, pentru Atheneu”. Cat suntem? 3000 de sahisti? 10 lei ar fi deajuns pentru cumpararea unui teren, mai ales in perioada asta propice. Restul va veni de la sine. Sponsori, munca voluntara, etc…
  Trebuie doar sa-l alegem pe cel care sa se ocupe de detalii. Un mic sondaj, un concurs, detalii tehnice privind proiectul,locatia salii, constructia, etc…, detalii la care, recunosc ca nu ma pricep. Acestea le putem face. Nu mai trebuie sa asteptam nimic de la nimeni. E in ograda noastra decizia.
  Vrem sala? O s-o avem.
  Ne vom intreba cand,sau cine? Putem sa o uitam inca de acum.

  mai 18, 2010 - 8:56 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.