UPDATE MIERCURI 19 MAI 2010, ORA 8.05: AICI SE POT VEDEA UN AL II-LEA SET DE POZE DE LA GIURGIU, FACUTE DE CATRE NICU JELTOPOP
AICI PUTETI VEDEA POZE DE LA GIURGIU, EDITIA A II-A A MEMORIALULUI FLOREA VECU
AICI PUTETI VEDEA POZE DE LA BUCURESTI, EDITIA A III-A SAH CU CEAUSESCU BLITZ
A continuat weekendul trecut seria noastra de turnee in stil duplex, sambata blitz in Bucuresti, duminica sah rapid la Giurgiu. Unii au reusit sa vina la ambele turnee, si le multumim.
Altii au venit doar la unul dintre ele, si le multumim de asemenea.
Un al treilea grup ramane deocamdata in expectativa, dar urmareste rezultatele turneelor noastre, citind plictisit randurile de fata. Le multumim si lor, si-i asiguram ca sahul la tabla, fata in fata, va fi tot timpul ceva mai frumos decat cel jucat pe Internet.
Un al 4-lea grup urmareste cu interes turneele noastre, si-ar dori sa participe, dar se afla la o distanta prea mare de noi, sau chiar nu au avut timp. Le multumim si lor, evident, pentru bunele intentii. Din cand in cand 2-3 jucatori evadeaza din acest grup si se alatura primelor doua, continand sahisti cu minim o prezenta la turneele noastre. Suntem mereu surprinsi cand se intampla asta.
Grupul al 5-lea de sahisti a auzit de turneele noastre de la sahisti din primele 4 grupuri, fie lucruri bune fie alte lucruri mai putin bune. Acest grup nu este interesat sa participe la turneele noastre, din motive pe care le intuim si le intelegem. Ramane ca noi sa incercam sa facem in asa fel ca turneele noastre sa devine interesante si pentru ei, si usor-usor sa-i atragem undeva in primele 4 grupuri.
Exista si un al 6-lea grup de sahisti; acestia nu au auzit inca de turneele noastre. Vom incerca sa depistam cat mai multi amatori de sah din acest grup, urmand ca acestia sa faca o alegere si sa se plaseze intr-unul din celelalte 5 grupuri.
Trecusera deja 3 saptamani de la ultimele noastre turnee, si cu acelasi hei-rupism proletar am mai organizat un duplex Bucuresti-Giurgiu. Editia a III-a a turneului de blitz de la Bucuresti nu a fost cea mai reusita editie de pana acum, o spunem din capul locului. Ea va intra in istorie ca ‘editia aia urata, cand a plouat’, sau ca ‘atunci ma, cand nu a putut sa vina Voiteanu, ca nu era in tara!’. Un Adrian Stanca pe post de arbitru-chelner-consumator a dat startul la 11.30.
Adrian Stanca, preocupat in aparenta cu chestiuni organizatorice
El a parut mereu preocupat de diverse probleme organizatorice, pe care in realitate le-au rezolvat, ca de obicei, Vlad Sulita sau Nicu Jeltopop, sau alti prieteni. Pe la jumatatea turneului, ploaia ne-a alungat de pe frumoasa terasa din Leul, si am fost nevoiti sa ne refugiem intr-o sala de mese alaturata, o cantina. In cantina nu a mai fost la fel de frumos, si parca ne-a mai pierit din buna dispozitie in atmosfera inabusitoare de acolo. Intr-o atmosfera devenita treptat asemantoare ce cea din poeziile lui Bacovia, fair playul a lasat de dorit pe alocuri, si au aparut unele incidente de tip ‘ai lasat piesa jos!/n-am lasat-o!” sau “ai acceptat remiza!/n-am acceptat!”. Tot la capitolul mici incidente, vor ramane de pomina cele doua situatii cand Onut Simeon a solicitat victoria intrucat adversarii sai au impins pion pe ultima linie si au apasat pe ceas. Regulamentul este foarte clar, in acest caz se considera mutare imposibila, si se da partida pierduta, si multumim dlui arbitru Chirila Radu care a avut amabilitatea sa-i confirme telefonic lui Adrian Stanca ceea ce acesta banuia, vag. Pana la urma turneul are meritul de a se fi terminat, si cati isi vor mai aminti pe le editia 87 despre aceasta editie 3?
IM Cosma Ioan a castigat pe merit editia a III-a, cu toate ca a avut unele emotii dupa infrangerea la Onut Simeon survenita in conditiile descrise mai sus.
IM Cosma Ioan a castigat editia a III-a intr-o maniera convingatoare
IM Burnoiu Costel a pierdut in mod surprinzator doua partide in primele 6 runde, si a muncit mult ca sa revina in grupul fruntas, terminand competitia la egalitate de puncte cu IM Cosma Ioan, dar cu Bucholtz inferior.
IM Burnoiu Costel, locul II la a 2-a participare la blitzurile noastre
FM Pessi Emil ramane un protagonist al turneelor bucurestene, si a raspuns cu amabilitate invitatiei noastre, jucand pentru prima data la turneul de blitz, si nu cred ca surprinde pe nimeni locul III ocupat la final.
FM Pessi Emil a venit cu o mare pofta de sah si a iesit pe locul III
FM Dinu Daniel Dumitru a iesit pe locul IV de data aceasta, dar el a fost dezavantajat de catre lipsa de fermitate a arbitrului Adrian Stanca in luarea deciziei corecte intr-o situatie controversata. Adrian Stanca promite sa se revanseze fata de prietenul sau Dinu, caruia i-a pregatit deja cateva DVDuri cu Charlie Chaplin la care se vor adauga negresit cateva Stella Artois.
Dinu Dumitru Daniel, merita poate o clasare superioara
Vladescu Florin a terminat pe locul V la Bucuresti, el fiind lipsit de sansa in cateva situatii (inclusiv pozitie castigata la Cosma).
Onut Simeon a terminat in extremis pe locul 6, beneficiind, perfect regulamentar, de cele doua situatii in care adversarii sai au efectuat mutari ilegale, in pozitii in care era pierdut.
S-au acordat si diverse premii speciale, ce-i drept mai mult simbolice, de incurajare. Groza Adrian a luat din nou locul 1 la categoria fara ELO. Deja nu ne mai surprinde, mai ales ca intre timp Adrian s-a legitimat la Colosseum Giurgiu.
De data asta am avut si doua fete, iar locul 1 la feminin l-a luat WFM Chirita Andra.
Nu in ultimul rand, locul 1 la veterani, cine altul daca nu dl Tacu Victor?
Vom lua o pauza o perioada cu turneele noastre de blitz, intrucat vor urma cateva competitii mai serioase, in Bucuresti si la mare. Urmeaza in Bucuresti Finala Capitalei, urmata de Vara Sahista Bucuresteana, iar apoi traditionalele turnee de la mare, in iunie. Undeva prin iulie planuim urmatoarea editie a turneului de blitz….
___________________________________________________________
Turneul de la Giurgiu s-a desfasurat in acelasi cadru familiar al scolii ‘Emil Gulian’, cu Iulian Ceausescu la catedra si sahistii, cuminti, in banci. Au lipsit totusi bulgarii, iar participarea nu a mai fost la fel de numeroasa ca data trecuta. Atmosfera a fost una relaxata, s-a glumit, s-a ras.
Oare cine joaca? Este Daniel Bujor, inconjurat de catre spectatori, si de catre piesele adversarului
Numai Adrian Stanca s-a simtit nelalocul lui intr-o scoala, amintindu-si de vremurile cand era scos la tabla si prins cu lectia neanvatata. Stresat si chinuit de amintiri, el a pierdut toate partidele importante, impotriva primilor trei clasati. De fapt, primii 3 clasati au facut legea, fiind o diferenta mare de puncte si de valoare (forma sportiva) fata de ceilalti participanti.
Dintre ceilalti participanti s-a remarcat Moise Ioan, jucator fara ELO cu care se duc tratative in secret pentru legitimarea la Colosseum Giurgiu. Acesta s-a strecurat in mod neasteptat spre primele mese, acolo unde a incheiat turneul.
Moise Ion, cu negrul, a terminat turneul la masa 1
Cat despre primii 3 clasati, ei nu reprezinta o surpriza, tinand cont de valoarea relativ modesta a turneului. Jucatorii veniti din Bucuresti au profitat de ospitalitatea giurgiuvenilor si au ocupat podiumul. Vladescu Florin a terminat pe locul 3, Pessi Emil pe locul 2, iar pe locul 1 Radu Ioan, cu 8 din 9. Il felicitam si pe aceasta cale pe invingator, si il mai asteptam la Giurgiu.
Radu Ioan, un nou succes in 2010. Deja nu mai este o intamplare
8 Comentarii
Imi pare rau ca nu am putut fi prezent la Memorialul Florea Vecu (un om exceptional pe care am avut onoarea sa-l cunosc). Daca ai filmat ceva m-as bucura sa-mi dai imaginile sa le difuzez pe postul local tv. Daca nu, voi prelua cateva poze si le voi monta intr-un filmulet de cateva minute pentru a marca evenimentul. Tinem legatura.
mai 17, 2010 - 8:58 pmDin pacate sunt cateva poze pe care nu le pot folosi. Fotografului i-a tremurat mana de emotie in cel mai important moment :)) Probabil ca este un giurgiuvean suparat rau pe faptul ca bucurestenii ne-au ocupat podiumul :))
mai 17, 2010 - 9:09 pmPentru ca s-a facut referire la asa-zisa lipsa de fair play a mea de la partida cu MF Dinu Daniel,as vrea sa lamuresc cum s-au intamplat lucrurile:Intr-un final cu dame si pioni de ambele parti,eu mai aveam 3-4 secunde,adversarului meu ii expirase timpul fara ca eu sa observ.El a vazut acest lucru si a inceput sa mute instantaneu,dand sahuri cu dama(in speranta ca imi va “cadea steagul” si mie).Am facut si eu cateva mutari instantaneu,fara sa ma uit la ceas si dupa cateva sahuri,crezand ca stau mai prost la timp,am spus:”s-a repetat pozitia”,ceea ce nu este nicidecum o propunere de remiza adresata adversarului(adversarul meu poate sa confirme ca nu am pronuntat cuvantul remiza),ci este o solicitare de remiza,adresata arbitrului(care arbitru nu era in preajma mesei in acel moment,dar eu nu aveam cum sa stiu acest lucru),in urma careia doar arbitrul poate sa dea remiza,in cazul in care exista un sah etern sau o alta pozitie evidenta de remiza,ceea ce nu era cazul aici.Asadar arbitrul nu poate da remiza la blitz doar pentru ca unul din jucatori spune ca s-a repetat pozitia.
mai 19, 2010 - 3:47 pmIn momentul cand am pronuntat cuvintele “magice”(“s-a repetat pozitia”),MF Dinu mi-a spus:”Tu ai zis-o,s-a repetat pozitia”,moment in care,in sfarsit am vazut ca ceasul lui arata 0:00,iar al meu nu era cazut si am semnalat acest lucru.Adeversarul meu s-a ridicat de la masa si a plecat in alta parte a salii(daca stia ca are dreptate,oare nu si-ar fi sustinut cauza?),apoi a venit arbitrul,care,vazand steguletul adversarului meu,nu avea cum sa acorde alt rezultat decat victoria mea.
Ambii adversari si-au aparat sansele in conditii de concurs(era penultima runda).MF Dinu a jucat jumatate de minut cu timpul expirat,sperand ca eu nu o sa vad,iar eu,neavand timpul sau inspiratia sa ma uit la ceas si sperand ca arbitrul este acolo,am vrut sa il atentionez(pe arbitru!) ca adversarul nu face nimic ca sa castige si ca joaca la trecerea timpului.E o diferenta intre acest lucru si lipsa de fair-play si ii las pe cititorii blogului sa judece singuri.
In rest,numai de bine despre concurs,cu exceptia vremii!
Andrei, impresia generala, conform celor povestite de martori, a fost ca voi ati cazut de acord asupra remizei, deoarece unul dintre voi a constatat ca s-a repetat pozitia, lucru cu care celalalt a fost de acord.
mai 19, 2010 - 7:45 pmDa …cred ca rezultatul corect este remiza…desi se poate interpreta si altfel.Arbitrul in acest caz e cel care hotaraste si hotararea lui ar trebui respectata.Ideal ar fi fost sa fie cu ochii pe partida da e greu cand ai 10 mese sa fii cu ochii pe toate .
mai 19, 2010 - 8:30 pmIndiscutabil este ca timpul lui expirase.Restul intr-adevar poate crea discutii,pentru ca in acea situatie de criza mare de timp eu nu am fost poate suficient de clar ca am vrut sa ma adresez arbitrului,si nu adversarului.In timpul partidei,nici nu am avut timp sa sesizez daca s-a repetat exact aceeasi pozitie de 3 ori(daca arbitrul ar fi fost acolo si mi-ar fi confirmat ca s-a repetat,nu aveam nici o obiectie) si pozitia nu era de remiza(aveam doi pioni in plus),dar acolo conta foarte mult timpul si am spus ca s-a repetat pozitia tocmai pentru a-l atentiona pe arbitru ca adversarul incerca sa joace la timp si nu facea nimic ca sa castige pe tabla.In astfel de situatii eu stiu ca arbitrul hotaraste acordarea sau nu a remizei,in functie de situatia de pe tabla,si cum arbitrul nu era langa masa(lucru de inteles pentru ca mai avea si alte partide de urmarit),el a dat prioritate argumentului indiscutabil(steguletul cazut) asa cum cred ca ar face orice arbitru care nu a vazut cu ochii lui ce s-a intamplat.Mai ales ca adversarul meu s-a comportat corect si nu a insistat pentru acordarea remizei,deoarece atat timpul,cat si pozitia de pe tabla erau impotriva lui si stia ca nu are argumente solide pentru a obtine ceva.
mai 20, 2010 - 1:52 pmHai sa fim seriosi!Fiecare e liber sa-si dea cu parerea,dar cati dintre jucatorii prezenti la turneu nu si-ar fi sustinut cauza in situatia mea,cu steguletul adversarului cazut si fara ca cineva sa fie sigur ca se repetase pozitia de 3 ori?Adevarul este ca la finalul partidei stateam mai bine si pe tabla si la timp si cred ca victoria e meritata.
Nu ar fi existat nici o discutie daca imi faceam timp sa ma uit la ceas ceva mai repede,deci,glumind putin,pe viitor promit sa ma uit la ceas mai des!
Numai bine si la cat mai multe concursuri organizate!
mai 20, 2010 - 2:01 pmAm si eu mici adaugiri:
1.Asa zisul “incident”
Eram in criza de timp si am transformat un pion in dama apasand pe ceas fara sa pun dama pe tabla.Trebuia sa opresc ceasul si sa chem arbitrul.In fine…a fost un gest reflex.
Nici nu am citit regulamentul inainte.
Dupa ce Onut a cerut sa castige partida i-am spus ca la sah normal se dau 2 minute adversarului si am crezut ca asta va fi urmarea si in partida mea.Nici Onut nu stia regulamentul si a zis ca asteapta sa vina arbitrul sa clarifice situatia.Domnul arbitru a adus regulamentul si mi-a aratat clar prevederea.Nu am mai comentat absolut nimic dupa aia.Singura chestie care m-a iritat este ca o alta persoana cu care nu am relatii amicale de ani buni,si-a dat cu parerea fara sa fie solicitata.Fiind si concurent direct in concurs, nu poate sa aibe o parere obiectiva sau sincera.Acesta a fost pentru mine incidentul care m-a iritat caci dupa ce arbitrul mi-a aratat regulamentul nu am comentat absolut deloc.Nici chiar inainte nu am avut vre-o discutie cu Onut in afara unor limite normale.
2.Cat despre faptul ca am fost pierdut cu Vladescu…uau! Acum aflu prima data! Am fost pierdut cu Dinu nu cu Vladescu.Intr-o pozitie cu atac ,faptul ca ai 1 pion sau 2 in minus la blitz,e oarecum normal.
3.Concursul a fost bine organizat si doresc sa felicit organizatorii si arbitrul!
mai 20, 2010 - 8:29 pm