Capcane in deschidere (227): Black is not OK!




Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Andras Adorjan 2515 Laszlo Zsinka 2335
Budapest 1982  ·  English Opening: Symmetrical. Anti-Benoni Variation Spielmann Defense (A32)

1.c4 c5 2.Nf3 Nf6 3.Nc3 e6 4.d4 cxd4 5.Nxd4 b6 6.Ndb5 d6

Albul muta si castiga

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • Remizatorul

    Astăzi am urcat câteva cărţi de tactică la mine pe pagină şi fără să vreau m-am întâlnit cu această diagramă, dintre multele, de asta şi comentez…părerea mea că la o simplă privire nu se poate descoperi aşa usor cum anume a “păcătuit” negrul. Incerc să explic pe cât posibil, ca cei care urmăresc această poziţie să o poată identifica foarte uşor chiar în propriile lor partide.

    Prin ultima lui mutare, 6…d6, negrul slăbeşte un câmp care pe moment pare că nu e deloc slab : câmpul c6 ! Strategia albului în acest caz se bazează pe această mică slăbiciune, care implică totodată şi slăbiciunea diagonalei mari (a8-h1). Slab slab, dar deocamdată apărat de calul din b8 şi nici un semn că ar fi exploatat prea repede.Insă avansul în dezvoltare a albului, mobilitatea figurilor, plus spaţiul de manevră, îi acordă acestuia un bun prilej ca să demonstreze cine este stăpân pe situaţie.

    Incepe cu o mutare liniştită de atac,şi anume un atac direct asupra câmpului d6 : 7.Nf4! După 7…e5? (pare a fi o greşeală având în vedere că piesele stau nedezvoltate iar el iarasi mută un pion, eu recomand aici pur şi simplu ori Cc6, ori Na6, cedând un pion pentru a recupera puţin din avansul de dezvoltare)

    8.Ng5! (o benefică pierdere de tempo, mutând de două ori cu nebunul, dar slăbind definitiv câmpul cheie d5), negrul stă deja foarte rău, datorită lipsei de dezvoltare a pieselor şi inactivitatea lor.

    La 8…Ne7 binenţeles că se schimbă apărătorul direct al câmpului cheie d5, şi anume calul,

    9.Nxf6 Nxf6, urmând apoi ca dama sa intre în joc decisiv prin

    10.Dd5! Negrul a rămas cu structura de pioni intactă, dar acum îşi dă seama prea târziu că va trebui să cedeze o piesă…în plus de asta, devastatoarea forţă a pieselor albe nu i-ar mai pemite o lungă rezistenţă.

    A urmat 10…Cc6 11.Dxc6+ Nd7 şi negrul cedează în vedere de a mai pierde şi turnul din a8 după

    12.Cc7+ Rf8 13.Dxa8 Dxa8 14.Cxa8, după care rămane în minus cu 2 piese curate !

    Să nu mai spună la nimeni ca are 2300 Elo !!!

    mai 13, 2010 - 12:13 am Raspunde
  • dan bujor

    Asta a fost desfasurarea partidei.

    mai 13, 2010 - 6:25 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.