Quo vadis? Extraordinar! Pokerul a devenit sport olimpic!
În România, de curând a luat fiinţă Federaţia Sportivă Naţională de Poker din România, iar în acest week-end va avea loc primul campionat naţional de poker.
(Sursa: www.sportlocal.ro)
Am citit acest comunicat, convins ca am sa gasesc o explicatie despre cum se poate intampla una ca asta. Dar se pare ca nivelul investitiilor din poker si numarul pasionatilor si practicantilor lui, au dus la aceasta decizie ce pare cel putin bizara prin ineditul ei. Daca la bridge exista si ceva intuitie si gandire, cred ca la poker putem spune ca exista foarte putin sport al mintii si foarte mult noroc. Ma gandesc ca daca avem sansa in 2016 o sa avem sahul la Olimpiada sporturilor de vara, insa in mod sigur vom avea acolo pokerul! Ma gandesc pe viitor ca in urmatorii 2 ani se vor asimila ca sporturi ale mintii si : tablele, tabinetul, septica, macao, popa prostul si multe alte sporturi de acest gen. Ele, cu adevarat, necesita un mare consum nervos pentru a gandi cateva mutari inaintea adversarului, de a freca zarurile sau de a striga macao sau alte ritualuri specifice impuse de regulile jocurilor considerate ale mintii.
Almira Skripchenko intr-un concurs de poker
Cu ceva vreme in urma semnalam migratia, la noi in tara si in alte tari, de la sah catre poker.
“Ce ar putea avea în comun şahul şi jocul de poker? Mulţi ar putea crede că între cele două sporturi nu există numitor comun, şi totuşi mulţi şahişti, celebri sau mai puţin cunoscuţi, optează pentru jocul de poker. Fie ca hobby sau chiar la nivel profesionist. Klinger, Tolnai, Gallagher, Grischuk, Kasimdzhanov, M. Gurevich, A. Sokolov, Skripchenko, I. Sokolov, Relange, Nataf, Fressinet, Dautov, Gustafsson sau fosta campioană europeană Almira Skripchenko s-au mutat din faţa tablei de şah în faţa mesei de poker.
Sahiştii români nu fac nici ei excepţie. Vladimir Nevednicii sau fraţii Vajda – Albert, Levente sau Sidonia – au optat la rândul lor pentru poker.
Dacă Levente (n.r. – fost campion mondial de şah la juniori, actualmente component al lotului olimpic de şah al României) şi Sidonia Vajda (n.r. – componentă a lotului naţional de şah al Ungariei) îşi împart încă timpul între cele două sporturi, Albert a decis, la sfârşitul anului trecut, să renunţe la şah în favoarea pokerului.”
Aici aveti articolul in intregime
Ramane de vazut daca demonstratia de la Olimpiada londoneza din 2012 va fi convingatoare pentru consacrarea sahului ca sport olimpic, inclus in intrecerile Olimpiadei
Speram ca decizia Comitetului International Olimpic să delibereze favorabil si sahul sa fie inclus definitiv în programul Jocurilor Olimpice, începând din 2016.
Sper ca pana atunci sa nu ajungem sa jucam toti poker, pentru a putea sa castigam ceea ce din sah nu se poate. Sa vedem ce ne va rezerva viitorul dupa alegerile FIDE de anul acesta si daca se va schimba ceva la nivelul conducerii organismului international al sahului. Poate oare aduce o schimbare mai mare in bine, in lumea sahului adusa de un suflu nou al unei mari personalitati cum este Karpov ? Timpul va rezolva toate aceste probleme si necunoscute de la acest ceas al intrebarilor noastre actuale. Sa speram in mai bine si sa mai avem rabdare, caci toate pe lume au un rost si un destin. Sa speram ca vor veni si vremuri mai bune pentru sportul mintii, care nu poate fi decat unul si anume sahul!
12 Comentarii
ca fost sahist legitimat si actual jucator de poker “above average” trebuie sa fiu de acord cu o parte a articolului si sa corectez alta: da nu se poate compara ca joc al mintii cu sahul niciodata, dar afirmatia “exista foarte putin sport al mintii si foarte mult noroc” este aproape complet fals. Este un joc foarte tacticizat la nivel inalt (e destul de usor observat cum cateva figuri cunoscute “au noroc” de vreo 20 de ani lucru care cred ca stim cu totii ca e foarte putin probabil). Da norocul evident joaca un rol insemnat, nu poate fi neglijat(trebuie sa fim cu totii de acord ca niciunde nu trebuie neglijat), dar este o greseala sa fie considerat majoritar. Ca jucator de poker nu-l consider bun de un sport olimpic, dar are tangente reale cu jocurile mintii. Decizia este clar una publicitara cu care din nou imi precizez dezacordul. Totusi pentru cei care au avut placerea//curiozitatea de a consulta carti de poker (orice de la Super System la teoremele matematice ale lui Sklansky) a devenit destul de repede evident ca e mult mai mult decat noroc. Si din nou consider ca trebuie nuantata exprimarea: nu prea are legatura cu popa prostul, tabinetul, sau tablele este un joc dintr-o cu totul alta categorie. Sunt ferm convins ca acest post nu va fi inteles ca o ironie sau o acuza ci exact ca pe o realitate de facto pe care sunt deschis oricand s-o discut cu cei doritori 🙂
mai 4, 2010 - 7:18 pmPokerul pentru mine este un joc de noroc ….pentru tine poate fii arta .Cum se antreneaza marii jucatorii de poker ? Impartind cartile ? Studiind fizionomii ? A! …invatza calculul probabilitatilor de la Sklansky.Jucatorii acestia care castiga de 20 de ani aproape mereu pot sa piarda uneori in fatza unor incepatori si atunci unde i tehnica …pe cand in sah un mare maestru de extra clasa nu poate pierde niciodata la un neclasificat oricat de talentat ar fii acesta din urma .Aceasta e realitatea.
mai 5, 2010 - 4:54 amNu e nici pe departe arta. Simplu se antreneaza jucand cateva mii de maini pe zi pentru a analiza tot timpul evolutia jocului si pentru a prinde stilul unor anumiti jucatori 🙂 Bineinteles ca pot mereu sa piarda 1-2 maini dar niciodata pe termen lung
mai 5, 2010 - 7:34 amIntrebarea mea pentru cei ce practica poker-ul in turnee (nu in fata calculatorului)este :la aceste turnee este permis fumatul si consumul de bauturi alcoolice ? Am pus aceasta intrebare,deoarece, nu stiu de ce,asociez poker-ul cu acele imagini clasice din filmele “western” ale copilariei, in care eroul principal joaca o partida de poker cu trei barbosi,nespalati,care abia reusesc sa-si pronunte numele printre aburii de alcool si fumul gros sa-l tai cu cutitul al trabucurilor dintre dinti.Bineanteles ca este doar un cliseu.
mai 5, 2010 - 8:26 amTotusi,chiar si in conditiile net diferite din prezent,in ciuda atragerii in mrejele poker-ului si a unor oameni rafinati,din punctul meu de vedere,diferenta dintre poker si sah este aceeasi ca diferenta dintre manele si restul genurilor muzicale.Din nefericire si unor oameni ceva mai rafinati le plac manelele.
Dar ce nu fac unii pentru bani…? Iar altii,daca tot au boala cartilor de joc ,de ce sa n-o oficializeze ? Personal, cred ca alaturarea sahului cu poker-ul constituie o pervertire a primului.
Eu propun sa devina sport olimpic si “monopoly”,ca doar si acolo trebuie sa concepi strategii,”rentz-ul”,”wist-ul”,”canasta”…etc.
io propun jocul bambilici. sa va explic intii cum se joaca. se ia o masa rotunda cu o gaura in mijloc. se aseaza adversarii in jurul mesei. se da fiecaruia cate o sfoara de 2,5m. diametrul mesei e de 2m. se leaga sfoara de “CAL” (a se citi cuvantul cu p….s). se scoate sfoara pe sub masa(legata bineinteles) prin gaura si apoi se amesteca sforile pe masa. ti se cere sa ghicesti care e sfoara unui anume adversar pe care tu il numesti si apoi sa tragi de sfoara lui. succes.
mai 5, 2010 - 10:26 amrog adminii sa nu stearga postul. el reflecta stupiditatea unor sporturi implicate in jocurile olimpice.
dpdv al meu orice joc are implica orice dram de noroc nu are ce cauta in jocurile olimpice.
Este permis fumatul si consumul de bauturi alcoolice dar pentru cei care incalca eticheta la masa exista sanctiuni foarte prompte (exista un filmulet cu G. Becalli pe youtube de la WPT Bucuresti ca sa va dati seama ca si in poker sunt unii romani mult in urma Vestului). Dar la un turneu de 4-5 zile gen WSOP oricine are pretentii serioase nu-si poate permite astfel de iesiri.
dpdv al meu orice joc are implica orice dram de noroc nu are ce cauta in jocurile olimpice – aici ai mare dreptate. Si eu contest aparitia la olimpiada a pokerului, dar trebuie sa nu fiu de acord cu celelalte perceptii populare 🙂
mai 5, 2010 - 4:03 pmCat despre oamenii rafinati de la masa de poker cred ca 2 exemple sunt suficiente : Brandon Adams – profesor de economie la Harvard University si Chris “Jesus” Ferguson(campion mondial) cu doctorat in cibernetica si matematica tot de la Harvard. Daca o astfel de universitate a considerat ca imaginea ei nu este afectata de implicarea celor 2 in fenomenul poker cred ca si la noi s-ar putea deschide totusi niste minti
mai 5, 2010 - 4:07 pmSport al mintii sau joc de noroc?Cei care
mai 5, 2010 - 10:15 pmdoresc raspunsul la aceasta grea dilema
pot viziona zilnic turneele de poker transmise zilnic de catre toate canalele de sport din Romania sau pot citi generoasele spatii acordate de ziarele de sport!E dreptul fiecaruia sa-i placa ce vrea si cum vrea dar sa faci SPAM (adica reclama comerciala nesolicitata)pe un blog de sah mi se pare cam mult…Pokerul are suficient de multi bani ca sa-si faca reclama oriunde vrea el iar daca vrea sa o faca pe un blog de sah mi se pare firesc sa plateasca iar daca nu, sa ne dea raspunsul la dilema de mai sus in alta parte…Oricum e cert ca e afacerea momentului iar sumele vehiculate sunt ametitoare…
A fi popular nu inseamna intotdeauna a fi si de calitate. Asta daca acceptam ca exista criterii universale pentru calitate. Tablele sunt un joc popular si il joaca oricine(nu deviez acum in discutia despre backgammon caci nu vreau sa deschid alt subiect). Pokerul e popular, dar nu-l joaca chiar oricine. Parca ma deranjeza mai putin faptul ca norocul are un rol important in acest joc-sport decat ca el pare un refugiu tip viciu. Ca si alcoolul, daca nu exagerezi, poate fi o placere acceptabila. Pokerul pare a fi asociat cu nopti pierdute, cu bani castigati usor, cu oameni fara orizont. Daca e sa ne gandim de ce au ajuns unii sahisti sa practice acest joc, vedem ca sunt oameni care au trecut de la placere la profesie, daca putem denumi asa pokerul pe net. Cu sau fara viitor in sah, cu sau fara idei pt timpul liber, acesti sahisti au gasit aici satisfactie si bani. E cumva jocul de yams(zaruri) mai “moral” decat pokerul? Si e considerat viciu inofensiv, de altfel practicat pe scara larga inclusiv de sahistii amintiti. In ultima instanta fiecare face ce vrea cu timpul si viata lui.
mai 5, 2010 - 10:37 pmD-le Anuta, cu pasiune si admiratie pt sah in sine ca joc, arta si sport, stiti bineinteles ca priceperea sau talentul la sah nu sunt intotdeauna complementare cu un nivel cultural peste medie sau cu deprinderile intelectuale. Chiar daca practica sportul mintii, sahistii sunt oameni normali, unii sclipitori, buni oratori cu o cultura vasta, iar altii abia putand sa incropeasca doua fraze inteligibile. Prin urmare, e loc de poker si printre sahisti.
Sa ne multumim insa cu faptul ca printre sahisti a intrat si microbul bridge-ului, probabil singurul joc de carti unde norocul are un rol insignifiant. De la Mihai Suba pana la Daniel Moldovan, multi sahisti practica un joc care starneste pasiuni pe buna deptate.
Un singur joc al mintii nu s-a legat de sahisti, cu toate ca unii au avut contact cativa ani cu singurul roman vicecampion european, respectiv Catalin Taranu. E vorba evident de GO, un joc extrem de interesant si foarte aproape de sistemul logic folosit in sah.
Oricum, olimpismul a devenit in ultimii ani o chestiune de reclama si bani. Asa ca orice e posibil.
pokerul este orice altceva decat sport; nici macarul bridge-ul nu cred ca se incadreaza destul de bine in definitia sportului; cele doua nu se pot compara nicicum cu sahul sau go-ul..
mai 6, 2010 - 2:35 amla poker..e foarte putin probabil, dar nu imposibil sa ai noroc cu carul( o pot demonstra..daca joc 1000 de turnee de poker o sa prind macar o data un loc in primii 10..pe cand la sah nu merge fara pregatire); unii sahisti aleg pokerul dintr-un singur motiv-BANII, care sunt mai multi la poker doar pentru ca pokerul are mai multi jucatori dispusi sa plateasca taxe de participare mult mai mari decat la sah..
mai 6, 2010 - 2:40 amDomnule Niki,
nu categorisim niciodata dupa exceptii,ci dupa medie.Orice ati spune,media celor ce practica sahul la nivel de performanta este net superioara intelectual mediei celorlalti.Sahul nu mai este de mult o activitate a elitelor, dar daca cercetam sursele de provenienta a sahului si poker-ului, vom vedea ca provin din medii total diferite. Cele doua nu au nici o asemanare.Din curiozitate si amuzament am urmarit si eu dispute la turnee importante de poker,la televizor,si finalistii asteptau crispati sa vada daca au noroc sa le vina carti bune.Sa fim seriosi, poker-ul este un joc de noroc.
mai 6, 2010 - 8:59 amIar asocierea poker-sport este o gluma buna,asa cum este asocierea
dintre sport si alcool/tigari. Atata timp cat alcoolul si tigarile
fac corp comun cu turneele de poker,asocierea cu termenul de sport
este o blasfemie.