Un studiu pe zi (64)

Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1987 a maestrului olandez de şah şi unul dintre liderii mondiali în jucători de la sfârşitul anilor 1970 la începutul anilor 1990  Jan Timman (n.14 decembrie 1951).

Albul mută și câștigă.

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • Sandu Ion

    1.e6-Nxe6, 1.f5-Nxf5, 3.exf5-Cc6, 4.Na4-Te2, 5.Nd1-Cd4, 6.Ne3-Cf3, 7.f6-Th2+,
    8.Rg3-Rg6, 9.Nxf3-Th8, 10.Ne4-Rf7, 11.Nd4 si negrul trebuie sa dea turnul pe pion.

    aprilie 21, 2010 - 9:40 am Raspunde
  • insorit

    mda… subiectul a devenit neinteresant pentru cei mai multi observ… solutii foarte ingenioase, greu de vazut si ramifiicatiile care apar pun multe probleme.., raspunsurile postate sec fara greseala din ultima perioada ma duc cu gandul, fara suparare, ca sunt luate direct rezolvarile de pe un link… daca m-as chinui putin cred ca l-as gasi si eu…
    multumesc

    aprilie 21, 2010 - 10:29 am Raspunde
  • insorit

    exemplificare la ce am urmarit mai sus:
    mutarile 4.Na4!-Te2!! , 6.Ne3!-Cf3! 7.f6!! , oare ce forta de joc trebuie sa ai sa le vezi la tabla? 🙂

    aprilie 21, 2010 - 10:38 am Raspunde
  • Vlad

    Pai undeva la 2200 cam asa si rezolvai studiu asta.

    aprilie 21, 2010 - 3:56 pm Raspunde
  • Gabriela

    Sandu Ion,
    corectă rezolvarea. Felicitări!

    aprilie 21, 2010 - 7:13 pm Raspunde
  • virgil

    Nu cred ca un jucator de 2200 Elo poate rezolva orice studiu l-ar avea in fata…Pentru rezolvarile studiilor,indiferent de gradul de dificultate, cred ca e nevoie de un Elo de cel putin 2600 sau chiar mai mult…Asta e parerea mea…Consider ca opinia exprimata de Insorit are un sambure de adevar…

    aprilie 22, 2010 - 8:51 pm Raspunde
  • insorit

    un sambure si ceva mai mult virgil, si eu am asistat la analize intre jucatori de + 2500 si sunt atatea linii de jucat, e greu si pentru ei… cand dai la solutie variante de 19 mutari fara greseala ce as putea crede?

    aprilie 23, 2010 - 9:08 am Raspunde
    • ceausescuiulian

      Insorit: Este o alta discutie aici, mai ales ca dezlegarile sunt o ramura mai speciala a sahului. Sunt sahisti excelenti la dezlegari, care poate la tabla nu reusesc sa se exprime la fel de convingator. La studiul cu pricina, sa stii ca am gasit si eu solutia, deci nu cred ca este de negasit. Iar eu sunt un dezlegator incepator, nu am prea mult timp sa rezolv probleme si studii. Insa studiul este mult mai aproape de partida reala de sah si daca gasesti ideea de rezolvare, restul de variante se pot gasi mai usor. Sunt dezlegatori mari maestri: Mihail Marin, Vlad Jianu dar sunt si jucatori mai putin titrati de sah sau pot fi chiar amatori cu veleitati pentru acest gen sahist. Domnul Dinu Nicula este maestru al sportului la sah si are Civ 401, asta pentru ca nu joaca in intrecerile sahiste normale, ci numai in cele de dezlegari si compozitie, unde este arbitru si promotor recunoscut in Romania si in lume. Este interesanta de facut aceasta paralela, dar pe alocuri poate fi si irelevanta desi obiectul este aceasi tabla de sah si aceleasi piese, insa regulile sunt altele iar tintele sunt de multe ori de alta natura.

      aprilie 23, 2010 - 11:00 am Raspunde
  • insorit

    si vlad , cam de + 2200 am jucat si eu, si nu cred ca din 10 studii postate am intuit linia de joc la 1 sau 2 🙂
    oricum toate studiile prezentate de gabriela pana acum au fost foarte frumoase

    aprilie 23, 2010 - 9:13 am Raspunde
  • insorit

    Corect: “Insa studiul este mult mai aproape de partida reala de sah si daca gasesti ideea de rezolvare, restul de variante se pot gasi mai usor” Asta am remarcat si eu, numai ca nu vad restul de variante ci numai sec solutia, uneori avand si 15-19 mutari..
    Ex: la 65 si 66 rezolvarile au fost postate la interval de 4 minute de catre dezlegator, oare atat a durat si gasirea “ideii” si “restul de variante” ?

    aprilie 23, 2010 - 11:59 am Raspunde
  • Vlad

    Eu te inteleg insorit,dar te exprimi gresit.Tu vrei sa zici asa:
    “eu cred ca sandu ion foloseste un engine pentru a posta rezolvarile”
    care este total diferita de:
    “un jucator de 2200 nu poate rezolva studiul cu pricina”.
    Eu nu ce posteaza Sandu Ion comentez,ci doar studiul in sine,care nu a fost chiar f greu.
    Studiile se apropie de jocul la tabla(de obicei rezolvarile sunt frumoase si fortate),dar dezlegarile per total inseamna ceva mai mult,cu alte piese,alte procedee,alte cerinte,care nu seamana asa mult.
    Un 2200 care deja le rezolvase si acuma doar transcria rezolvarea putea posta si mai repede de 4min:)

    aprilie 23, 2010 - 12:35 pm Raspunde
  • insorit

    m-am exprimat in limba romana, nu foloseste un engine, ci am gandit ca foloseste un link, am reusit sa gasesc pana la urma acest link, unde sunt prezentate “artistic” aceste studii cu rezolvarile de rigoare, dar respectand munca autorului articolului “un studiu pe zi” nu il pot prezenta

    aprilie 23, 2010 - 1:06 pm Raspunde
  • virgil

    Sunt studii si studii…Unele sunt usoare si rezolvarea lor e la indemana unui sahist de nivelul 1800-2200 Elo, iar altele sunt atat de grele incat, uneori, nici un sahist de 2500-2650 Elo nu le rezolva in timp util, adica in timpul regulamentar rezervat pentru rezolvari…Eu am cunoscut un sahist roman(ca sa nu dau mai multe exemple)cu Elo un pic peste 2500 care si-a recunosct neputinta in fata unui studiu cu grad mare de dificultate…Asa ca trebuie s-o lasam mai moale cu parerea ca un sahist de 2200 Elo rezolva orice studiu…

    aprilie 23, 2010 - 5:07 pm Raspunde
  • Vlad

    Deci oricum vrei sa zici ca triseaza.Fie engine,fie deja rezolvate de pe vreun link.De ce ar face asa ceva?

    Virgil,parerea mea e ca un 2200 poate rezolva “acest studiu”,prezentat in acest articol.”Orice studiu” nu poate fi rezolvat de OTB players.

    aprilie 23, 2010 - 5:46 pm Raspunde
  • virgil

    Vlad: Acest studiu, da! Dar orice studiu, nu! Am avut dovezi chiar pe blogul nostru ca jucatori cu Elo mult peste 2200 s-au incurcat la unele studii…Eu nu-mi permit sa-l acuz pe Sandu de impostura…E posibil ca el sa fie un mare maestru cu o forta de joc dincolo de 2500 si atunci dreptatea e de partea lui…Sau, la fel de bine, e posibil ca el sa fie un sahist negalonat dar dotat cu un talent de exceptie…Pana una alta, eu inclin sa-i dau dreptate si lui Insorit si lui Sandu, dar cu o pondere mai mare spre Insorit…

    aprilie 23, 2010 - 7:00 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Pentru Virgil si Insorit. Va redau un fragment din interviul cu Dl. Valeriu Petrovici, din februarie 2010,siteul FRSah. Va doresc sa va ajute sa intelegeti mai bine acest domeniu al problemisticii.

    “Prin aplicaţiile de pe computer, obişnuitele capacităţi umane de calcul logic, memorie, raţionament, metodică şi dibăcie în şah sunt surclasate. Programele pot înlocui jucătorul, dezlegătorul, antrenorul, organizatorul… dar nu şi compozitorul, cu toate că acestuia îi poate prelua din obligaţiile uzuale privind corectitudinea, prioritatea şi versatilitatea lucrărilor sale. Deşi compunerea problemelor şi studiilor de şah nu mai e chiar o „artă artizanală”, produsă integral de un autor uman, însemnătatea ei ca act creativ deosebit de alte asemenea creaţii similare încă nu poate fi stabilită prin electronică şi automatizare. Realizarea unei idei constructive, mecanismul efectelor tactico-strategice, economia materialului şi a mutărilor, exploatarea pieselor şi a spaţiului, etapele soluţiei, originalitatea şi noutatea, tot ansamblul şi fiecare detaliu, se supun unor considerente calitative (dependente de epocă şi criterii estetice dominante în habitat), printr-o examinare în urma căreia să rezulte valoarea momentană a produsului şahist-problemistic. Pentru a înlătura – pe cât posibil – subiectivismul sau partizanatul inerent, această jurizare se încredinţează unor problemişti (compozitori, dezlegători sau redactori) de o certă şi recunoscută reputaţie independentă, cu destulă vechime în domeniu şi deprindere în a comunica clar şi motivat. Însăşi prestaţia lor e apoi „verificată”, căci verdictul unei definitive clasificări estetico-tehnice devine document istoric ! Şi istoria pe mulţi judecători i-a judecat…
    Ca atare, judele unui concurs de compoziţie ar trebui să fie un critic de artă competent, cinstit cu ceea ce afirmă, sârguincios în a descoperi şi recompensa moral orice aspect valoros al compoziţiei pe care o analizează, imparţial dar şi stimulator în comentarii, să elogieze reuşita dar să nu condamne eşecul, să fie interesat de operă şi nu de oportunităţi, să-şi motiveze (şi cu probe) deciziile controversabile, deci arbitrajul prestat să fie nu divin, ci ideal ! Dacă a studiat sute şi mii de compoziţii şahiste are premise şi pentru a le ierarhiza. Desigur că între timp a îmbătrânit ceea ce l-a făcut, poate, mai obiectiv !”

    ps. Virgil, de cand suntem colegi?

    aprilie 23, 2010 - 8:34 pm Raspunde
  • insorit

    tot respectul pentru postul dumenvoastra Nicu Valahu, daca este un raspuns pentru insorit, dar nu cred ca vorbim despre compunerea unui studiu si jurizarea esteticiii acestuia aici, nu am pute face asta, nu suntem in domeniu….
    este vorba de rezolvarea acestor studii, ca sa nu fim subiectivi

    aprilie 23, 2010 - 9:09 pm Raspunde
  • virgil

    Nicu Valahu: Nu stiu ce vizezi cu intrebarea ta…Eu nu am spus niciodata ca suntem colegi si, la fel, niciodata ca nu suntem colegi…Ramane la aprecierea ta si a mea cum suntem de fapt…De unde ai scos intrebarea asta? Pentru mine nu are prea multa relevanta acest lucru…Important e sa ne respectam si sa fm corecti unul fata de celalalt…Iesirea ta la rampa cu comentariul de mai sus releva ca opiniile exprimate de mine la aceasta rubrica au creat un anumit deranj in perceptia ta…Eu sunt sincer, direct si corect cu oricine si din aceasta cauza nu-mi fac nicio problema de constiinta cu ceea ce sustin…Cand gresesc fata de cineva(mi se intampla si mie acest lucru, chiar daca foarte rar),am grija sa-mi recunosc intotdeauna greseala si sa-mi cer scuze…

    aprilie 23, 2010 - 9:16 pm Raspunde
  • virgil

    Nicu Valahu: Daca ma gandesc bine, nu este lipsita de sens nici intrebarea ta…Daca ai vrut sa spui ceea ce am inteles eu acum e ok…Adica ai si tu dreptatea ta, asa cum o am si eu pe a mea…
    Sa auzim de bine!

    aprilie 23, 2010 - 9:25 pm Raspunde
  • virgil

    Eu cred ca rezolvarea oricarei compozitii sahiste – problema sau studiu, poate fi devoalata de un computer performant…

    aprilie 23, 2010 - 9:38 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.