Kasparov – Karpov, file de istorie despre bataliile epice dintre cei doi mari K (8)

In ultimul capitol din cartea ‘Karpov despre Karpov’, Karpov a scris despre meciul pentru Campionatul Mondial din 1990. Iata un fragment:

http://4.bp.blogspot.com/_RvVOFP9ej8o/SrnHGdqnB7I/AAAAAAAAB_Y/u_zitzDSEyc/s400/Kasparov+-+Karpov.jpg

“Cateva momente cheie ale meciului din 1990 merita a fi mentionate. Prima partida este intotdeauna folosita pentru strangerea de informatii, pentru verificarea proprie si a  adversarului, pentru verificarea stabilitatii, a energiei, a dispozitiei de joc etc. Partida a fost intensa si compacta. Am aratat amandoi ca nu ne-am fi dat la o parte de la a castiga prima partida.

Am pierdut partida a 2-a. Kasparov m-a prins cu analiza lui de acasa. Nicunul dintre spectatorii din sala nu a stiut aceasta. Ei au vazut doar cum Kasparov a transpirat, si-a chinuit creierul, s-a zbatut, si-a masat tamplele. Dar in timpul partidei, s-a strecurat o informatie venita dinspre centrul de presa cum ca varianta lui Kasparov a fost dezvoltata de catre echipa sa tocmai pana in momentul in care el a sacrificat nebunul – undeva intre mutarea 30 si 40.

Planul lui s-a dovedit a fi unul excelent. Echipa lui Kasparov merita toate laudele pentru descoperirea si dezvoltarea acestei variante si imbunatatirea ei cu analize profunde. In ceea ce priveste aceasta partida, este in regula a se vorbi despre o pregatire pre-meci excelent condusa si de o excelenta pregatire de acasa. Insa sa nu vorbim despre a juca. Deoarece un singur jucator a jucat– eu. Kasparov poate fi laudat doar pentru executie.”

Sa comparam experienta personala a lui Karpov cu observatia generala a lui Fischer:

“Avem parte de partide foarte interesante si frumoase dar pre-aranjate, create de catre jucatori foarte inteligenti, lucrand cu computere, lucrand in echipe. Nu am nici o obiectie fata de oamenii care creeaza asemenea partide, dar ei ar trebui sa spuna ca acestea sunt partide pre-aranjate, nu sa pretinda ca gasesc aceste mutari la tabla.”

Observatiile lui Karpov au fost din 1990, iar ale lui Fischer din 2002. Desi analiza pe computer era inca intr-un stadiu experimental in 1990, si nu stim ce rol a jucat in pregatirea lui Kasparov, cu toate ca al 13-lea Campion Mondial a fost un pionier in aceasta zona.

Considerand ca unele portiuni din fragmentul lui Karpov se datoreaza gustului amar al infrangerii in meci, am zambit totusi la felul cum a descris jocul teatral al lui Kasparov, deoarece si alti jucatori au descrieris in mod similar comportamentul lui Kasparov la tabla.

(SURSA: CHESS FOR ALL AGES: THEATRICS IN PROFESSIONAL CHESS)