Regulament Blitz care se aplica in cadrul turneelor de blitz “Sah cu Ceausescu”

Regulament Blitz care se aplica in cadrul turneelor de blitz “Sah cu Ceausescu”.

1. In general, se aplica toate regulile de la sahul normal, cu exceptia unor reguli specifice blitzului. Unii sunt insa in ceata asa ca…

2. După ce fiecare jucător a efectuat câte trei mutari, nu se mai pot face revendicări privind pozitia incorectă a pieselor, orientarea tablei de şah sau fixarea ceasului. În cazul poziţionării inverse a regelui si reginei, rocada cu acest rege nu este permisă.

2. “Piesa atinsa, piesa mutata”- regula se expliciteaza de la sine.

3. JUCĂTORULUI TREBUIE SĂ I SE PERMITĂ ÎNTOTDEAUNA SĂ-ŞI OPREASCĂ CEASUL DUPĂ CE A EFECTUAT MUTAREA.

4. Mutarea se considera efectuata in momentul in care piesa a fost lasata pe un camp, chiar daca nu s-a apasat inca pe ceas. Insa, adversarul nu are voie sa mute pana nu i se apasa pe ceas.

5. In cazul in care unuia dintre jucatori i-a cazut steguletul, singurul care are voie sa intervina este adversarul acestuia. Acesta va opri ceasul si va anunta caderea steguletului. Arbitrul şi toţi cei prezenţi se vor abţine să semnaleze caderea steguletului, in caz ca jucatorul nu observa acest lucru! Este lipsita de fair play incercarea jucatorului cu steguletul cazut de a continua partida (desi adversarul l-a anuntat ca i-a cazut steguletul!) prin apasarea ceasului, sperand sa cada si steguletul celuilalt jucator pentru a solicita remiza! (VEZI REGULA 12!).

Daca ambele stegulete sunt cazute, partida este remiza.

6. O MUTARE CARE FACE MAT ADVERSARUL, ESTE VALABILĂ ŞI DACĂ STEGULEŢUL PICĂ DUPĂ EFECTUAREA MUTĂRII.

7. Mutarea se efectueaza cu o singura mana. Jucatorul va muta piesa si va apasa pe ceas cu aceeasi mana. In caz contrar, jucatorul care va folosi doua maini pentru efectuarea mutarilor (ex: muta cu mana dreapta si apasa pe ceas cu mana stanga) va fi mai intai avertizat, apoi penalizat (se va adauga timp adversarului, apoi se va lua din timpul jucatorului in cauza) mergandu-se pana la sanctiuni nedorite (partida pierduta, eliminarea din turneu a jucatorului in cauza).

8. Orice mutare ilegala are drept consecinta pierderea partidei de catre cel care a efectuat-o. (ex: Albul da sah, dar Negrul nu observa sahul si face o mutate oarecare, ramanand in sah). Mutarea prin care un  pion mutat pe linia a 8-a este considerata ilegala, daca pionul nu este transformat si se apasa pe ceas. Este interzisa folosirea pionului pe post de ‘dama’- se considera mutare ilegala. La fel si folosirea unui turn intors cu capul in jos. Daca un jucator aflat la mutare urmeaza ca prin urmatoarea sa mutare sa transforme pionul in dama sau alta figura, si nu are aceasta piesa la indemana, el are voie sa opreasca ceasul pentru a cauta figura respectiva sau pentru a atentiona arbitrul in legatura cu problema ivita (ex- apar cazuri cand piesa pe care o cauta jucatorul se afla…la adversar, care o ascunde in mod intentionat!).

9. Atingerea neintentionata a pieselor, si, eventual, daramarea lor, nu duce la aplicarea regulii ‘piesa atinsa, piesa mutata.”. Totusi, jucatorul care a daramat piesele este obligat sa la aranjeze la loc, pe propriul timp de gandire. Astfel, daca un jucator apasa pe ceas dupa care darama cateva piese in mod neintentionat, din viteza, adversarul are voie sa-i apese pe ceas inapoi (chiar daca se afla la mutare), astfel ca cel care a daramat piesele nu va putea sa apese pe ceas decat DUPA aranjarea pieselor.

10. Nu se aplică regula „activizării” şi se poate cere remiza, numai dacă:

-jucătorul care o solicită are situaţie de şah etern (care duce la repetarea pozitiei de 3 ori), iar steguleţul său nu este căzut; jucatorul care cere remiza va demonstra sahul etern in fata arbitrului, astfel ca partida continua, in afara de cazul cand arbitrul intervine si omologheaza rezultatul drept remiza.

-pe tablă există una din situaţiile cunoscute de remiză , adică nu se poate obţine mat prin nicio serie de mutări regulamentare, chiar în cazul celui mai slab joc;

-jucătorului îi pică steguleţul (respectiv ceasul sau arata 0.00) , dar adversarul mai are doar rege;

11. O MUTARE CARE FACE MAT ADVERSARUL, ESTE VALABILĂ ŞI DACĂ STEGULEŢUL PICĂ DUPĂ EFECTUAREA MUTĂRII.

12. Reamintim ca ne rezervam dreptul de a nu mai primi inscrieri in turneele organizate de catre noi din partea jucatorilor care dau in mod repetat dovada de lipsa de fair play.

11 Comentarii

 • obezeanu

  Desi nu sunt arbitru de sah,doresc sa prezint cititorilor acestui minunat blog
  finalurile care sunt automat remiza la jocul de sah fulger(blitz):
  1.Rege contra Rege
  2.Rege si Nebun contra Rege
  3.Rege si Cal contra Rege
  4.Rege si Nebun contra Rege si Nebun,cu nebunii pe diaginale de aceeasi culoare
  (Regulamentul jocului de blitz-FIDE-)
  Prin urmare la blitz Rege si Nebun de campuri albe contra Rege si Nebun de campuri negre sau Rege si Cal contra Rege si Cal se castiga…La timp,dar se castiga…Cine nu ma crede poate verifica cele de mai sus pe orice multiplayer important(nu si pe 2-10 de exemplu)

  aprilie 14, 2010 - 11:05 pm Raspunde
 • obezeanu

  Mai e o situatie speciala si anume cand partea care a castigat prin depasirea timpului de gandire de catre adversar si are NUMAI REGE,atunci partida se declara automat remiza!E bine de stiut aceasta regula pentru situatia in care aveti avantaj material zdrobitor dar nu mai aveti timp:lasati-l pe adversar in…Regele gol!Salvati astfel o jumatate de punct…

  aprilie 14, 2010 - 11:20 pm Raspunde
 • Mures

  Alte cazuri:rege+cal(sau nebun) contra rege+dama(fara timp);rege+nebun contra rege+turn(fara timp).O intrebare,insa:la final de rege si pion contra rege,partea cu pion transforma turn intors;cum pierde partida?

  aprilie 14, 2010 - 11:28 pm Raspunde
 • adrianstanca2009

  Cristi, turnul intors nu este considerata piesa de sah, dpdv al turneelor serioase de blitz.
  http://iulianceausescu.wordpress.com/2009/12/02/benidorm-turcu-iulian-si-stanca-adrian-el-secundos-la-blitz-nocturn-2/

  aprilie 15, 2010 - 7:08 am Raspunde
 • adrianstanca2009

  Pentru cei care isi vor face un obicei din a juca la timp acele finaluri gen cal contra cal in care se poate da numai mat ajutor, am pregatit articolul 12- consideram ca jucatorul care insista sa continue o asemenea pozitie da dovada de lipsa de fair play.
  Sunt turnee neoficiale pe care le organizam intr-un cadru privat, astfel ca putem sa ne facem si sa urmam propriul regulament. Sigur, regulamentul de mai sus e perfectibil si poate fi discutat- nu vrem sa impunem un regulament absurd doar pt ca avem dreptul. Dar tinem mult la ideea de fair play si vom ajusta mereu regulamentul in aceasta directie.

  aprilie 15, 2010 - 7:54 am Raspunde
 • etoo123

  se da mat omu muta regele ,pui regele la loc,omu cheama arbitru sa dea partida pierduta .

  aprilie 15, 2010 - 7:17 pm Raspunde
 • luci jugaru

  De increment ati auzit? Cu increment jucam cal contra nebun pana dimineata daca vreti..sau turn contra turn; fara increment, daca ajungi in o suta de finaluri remiza cu 25 sec mai putin decat adversarul..chiar daca mai ai 2 minute pe ceas, poti sa cedezi linistit-nebun contra cal si pion de pilda…

  mai 15, 2010 - 5:25 am Raspunde
 • Observatorul Popular

  hahaha Mures. Daca adversarul sterpeleste un turn de pe tabla….

  septembrie 26, 2010 - 5:38 pm Raspunde
 • Pepene Gheorghe

  Parerea mea este ca regulamentul trebuie aplicat asa cum este el in vigoare, bun sau rau. Acolo unde lucrurile sunt clare, arbitrul nu are de ce sa intervina. Articolele 10.2 si B6 de la sahul clasic nu se aplica la blitz. Atunci de ce sa intervenim noi pentru a vicia rezultatul, chipurile, in numele fair play-ului? Pana la urma eu nici nu consider lipsa de fair play faptul ca doresc sa castig prin mijoace absolut regulamentare. De ce nu considerati lipsa de fair play si din partea celui cu timp mai putin pentru ca nu cedeaza? Ambii jucatori cunosc regulamentul inainte de partida, asa incat trebuie sa stie fiecare la ce se poate astepta. Cand se va schimba regulamentul, atunci il aplicam pe acela. Pana atunci, lasati-ma sa-mi valorific avantajul de timp, daca regulamentul imi permite!

  noiembrie 22, 2010 - 2:40 am Raspunde
 • marius

  am si eu o intrebare va rog sa imi raspundeti ca sunt in nelamurire.La un turneu recent am avut un NM care a facut o mutare ilegala ( avea turnul tinut in legatura cu regele lui prin nebunul meu) si la un moment dat a mutat turnul , el ramanand in sah si in acelasi timp mi-a dat mie sah cu acel turn.eu am capturat din reflex imediat turnul si dupa aceea am vazut mutarea ilegala dar degeaba am explicat arbitrului ca a zis sa jucam pentru ca nu am spus cand a facut el mutarea la momentul potrivit.Vreau sa va intreb ce se intampla in situatia asta? e corecta decizia arbitrului?

  iunie 28, 2013 - 11:22 pm Raspunde
 • dan bujor

  Eu nu sunt arbitru, dar regulamentul jocurilor de blit de pe site-ul FIDE (http://www.fide.com/component/handbook/?id=125&view=article) ii da dreptate arbritrului turneului in care ai jucat:

  “An illegal move is completed once the opponent’s clock has been started. The opponent is entitled to claim a win before he has made his own move. However, if the opponent cannot checkmate the player’s king by any possible series of legal moves, then the claimant is entitled to claim a draw before he has made his own move. Once the opponent has made his own move, an illegal move cannot be corrected unless mutually agreed without intervention of an arbiter.” (art B3 c).

  Puteai sa ceri castigarea partidei (sau doar remiza daca nu aveai piese cu care sa-i fi putut da mat) doar inainte de a face propria mutare, dupa efectuarea ei pozitia poate fi corectata doar prin acordul celor doi jucatori (fara interventia arbitrului).

  iunie 29, 2013 - 8:32 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.