Zilele trecute aparea la noi pe blog un articol despre traditionalul “Turneul Maestrilor” de la Satu Mare. Victoria lui Costin Petrica nu mai surprinde, el avand numeroase succese in compania acelorasi jucatori.
Dar iata ca unul dintre comentarii ne-a pus pe ganduri. Iata, selectat, fragmentul cu pricina:
“Felicitari lui domn Costica…m-am uitat in poza sa vad ce joaca la negru e un piruf foarte solid un B07 rar poti sa castigi cu negru la jucatori peste 2100 cum sunt aici , e o minune ca a facut 8 din 9 cu o asa deschidere de remiza …super jucator.” (Nedelcu Ionutz)
Intrucat multa lume doreste sa afle secretul victoriilor dlui Costin Petrica, ne-am dat seama ca aceasta poza ne poate dezvalui amanunte surprinzatoare, daca incercam sa determinam ce sistem de deschidere foloseste dl Costin.
Iata ce am descoperit. Nedelcu Ionut nu s-a inselat in privinta deschiderii folosite de catre domnul Costin Petrica.
Iata, se poate vedea limpede cum in pozitia din diagrama Negrul are jucate urmatoarele piese: un nebun pe e7, un cal pe f6, respectiv doi pioni pe e6 si d6. Asadar, nu este Pir-Uf clasic, care presupune ca nebunul de campuri negre sa se dezvolte in fianchetto, pe g7. Cei doi pioni e6-d6 ne trimit cu gandul la un Hipopotam,dragut, dar si in Hipopotam nebunul tot pe g7 ar iesi. Dar ce sa fie? Se poate vedea ca Albul are un cal pe f3 si doi pioni pe e4 si d4. Ne putem inchipui ca mai exista o piesa care apara pionul din e4, si inca una dezvoltata. Este posibil ca Albul sa mai aiba un cal pe c3 si un nebun pe e2. Sau un nebun pe d3 si rocada mica efectuata.
Putem astfel sa realizam doua scenarii:
Scenariul 1
NN-Costin Petrica
1.e4 e6 2.d4 d6 3.Cf3 Cf6 4.Cc3 Ne7 5.Ne2 (cu rezerva ca ordinea mutarilor poate fi un pic modificata)
Intr-adevar, este o pozitie mai putin cunoscuta din Pir-Uf. In bazele de date jucatorul cu cel mai mare ELO care a jucat-o este un anume Pipitone Antonio, ELO 2037 (Italia), ceea ce face ca domul Costin Petrica sa fie cel mai redutabil jucator care joaca aceasta subvarianta din Pir-uf! Cele 22 de partide pe care le-am gasit au un bilant covarsitor in favoarea Albului +12 =8 -2 , cca 73%. Suntem convinsi ca domnul Costin Petrica a descoperit cateva subtilitati care fac varianta perfect jucabila!
Scenariul 2
NN-Costin Petrica
1.e4 e6 2.d4 d6 3.Cf3 Cf6 4.Nd3 Ne7 5.0-0 (cu rezerva ca ordinea mutarilor poate fi un pic modificata)
Si aceasta pozitie a dus la rezultate excelente pentru Alb: +9=6 -1, 75%. In mod ciudat, se pare ca aceasta este o pozitie de Franceza. Cel mai valoros jucator care a ajuns vreodata in acesta pozitie la Negru este un bulgar, Dimitrov Pavel ELO 2261. Trebuie mentionat ca dl Costin Petrica il va depasi in curand pe bulgar, avand un ELO de 2223 si castigand 47 puncte ELO la turneul Maestrilor.
Asadar am obtinut informatii importante despre deschiderile pe care le joaca dl Costin Petrica. Aceasta foloseste sisteme de deschidere offbeat, cvasinecunoscute, dar pe care le stapaneste in cele mai mici amanunte. Speram ca in viitor sa aflam mai multe despre acest surprinzator jucator, capabil sa invinga la orice ora jucatori de categoria IM sau FM.
6 Comentarii
Nu sunt de acord, gresit, pun pariu ca este jucat si h6.
februarie 27, 2010 - 12:15 pmDeci, cred ca sunt mari sanse de ceva norme GM…
OK, nu vreau sa-i iau apararea dlui Costin, dar nu stiu cati dintre dv. il cunoasteti. Pot sa va spun ca ajucat in vara la openul de la Arad si nu e un jucator slab deloc. L-a batut pe IM Alexandru Butunoi si a pierdut foarte greu la GM Vlad Jianu.
februarie 27, 2010 - 11:05 pmVoi cauta zilele acestea partidele de la Arad si o sa va faceti singuri o parere.
A, inca ceva – la Arad garantez ca s-a jucat corect.
Probabil ca joaca si corect dar ca sa faci 8 puncte din 9 intr un turneu iti trebuie pe putin doua clase peste deci trebuia sa aiba o fortza de 2400.Credeti ma ca ma pricep ,eu nu as putea sa fac punctajul acesta intr un turneu cu jucatori care au aceeasi fortza ca mine .Daca se merge tot asa oamenii acestia se pot face M.I. intre ei .Faptul ca a pierdut greu la dl Jianu e un punct in minus inseamna ca nu a putut sa tina de pozitie s o faca remiza desi era sau cine stie ce pozitie era ca poti fi pierdut fara sa sti si pe urma ai impresia ca ai jucat bine .Daca la i batut pe Dl Butunoi asta nu inseamna ca esti mai bun decat el decat daca , confirmi in multe partide cu M.I. buni .Ceva se intampla acolo cred ca sunt niste candidati maestri buni care vor sa ajunga mai sus
iar maestri fide consacrati termina pe ultimele locuri ,dar numai pe ultimele locuri in toate aceste turnee.Nu prea este logic .Dar daca n are nimeni ce sa faca lasa ti asa …
Numai ganduri bune !
februarie 28, 2010 - 8:37 amFoarte bun scenariu domnului octopus1977 si foarte complet eu am privit mai superficial la pozitie.Concluzia este ca domn Costin are deschideri mai remiziste nu joaca taios ca de ex siciliene,joaca intai sa egaleze.Probabil la alb foloseste 1.d4 sau 1.c4 unde egalitatea se pastreaza multe mutari ,cum poti sa bati jucatori de peste 2100 in mod regulat cu aceste deschideri este de mirare.
Poate o sa ne dea un semn si noua despre fortza sansului jucand turnee si pe la Bucuresti ,Olanesti,Iasi…
Numai ganduri bune !
februarie 28, 2010 - 8:53 amAlin,
februarie 28, 2010 - 11:44 amTe-am ruga, daca tot esti amabil si te-ai aratat dispus sa ne trimiti cateva partide ale dlui Costin, sa incerci sa faci rost de la Federatie de partidele jucate de catre dansul la “Turneul Maestrilor”, sau “December Cup”, sau “Petra Cup” samd. Cu siguranta sunt multi interesati sa vada numeroasele victorii ale dlui Costin Petrica la IM Florescu Codrut sau FM Suciu Dinu.
Ma gandesc ca ai avea posibilitatea sa faci rost de partidele respective, tinand cont ca ai fost ales in CD al FRS saptamana trecuta. (Apropo- felicitari!)
Va salut cu respect, Domnule Campeanu. Am auzit numai lucruri frumoase despre dvs. Insa, zvonurile sunt in general rautacioase. Despre samburele lor de adevar, noi nu ne putem pronunta. Doar le comentam. Mai bine sau mai rau, dupa stiinta fiecaruia. Toate aceste lucruri pot fi rezolvate numai de catre oameni alesi sa vegheze asupra corectitudinii anumitor jucatori, sau la desfasurarea fara suspiciuni a unui turneu. Daca toti ne dorim ca sahul romanesc sa fie sanatos, nu stiu de ce este o asa problema sa recunoastem o anumita boala la timpul ei.
“E pur si muove ” este o fraza celebra. Ea reprezinta deopotriva si parerea inchizitiei, dar si starea de fapt a lucrurilor reale, neinfluentate de natura si gandirea umana.
A recunoaste anumite decizii ale unei inchizitii, nu inseamna ca ele sunt si corecte.
Sa auzim numai de bine.
februarie 28, 2010 - 1:42 pm