Acum aproape un an, aparea la noi pe blog traducerea unei recenzii de carte care mi-a trezit atentia. Este vorba despre cartea lui Isaac Lipnitsky “Questions of Modern Chess Theory”, carte pe care in cele din urma am achizitionat-o. Intrucat cartea se ridica la nivelul asteptarilor, mi-am propus sa traduc fragmente de ici-colo din ea, o pagina ici, doua colo, cu exemplele care mi s-au parut cele mai relevante din fiecare capitol al cartii.
Isaac Lipnitsky (1923-1959) a fost de doua ori campion al Ucrainei
CENTRUL
Centrul are o mare semnificatie in toate fazele unei partide, dar in special in deschidere. Pentru a sublinia acest ultim faot, Peter Romanovsky a scris undeva ca “deschiderea este o lupta pentru centru”.
Atitudinea asupra centrului s-a schimbat pe masura ce sahul a evoluat. La inceput abordarea a fost extrem de directa si de superficiala; totul se rezuma la a sustine ca jucatorul care poseda centrul are intotdeauna avantaj- controlul asupra centrului era perceput in termeni mecanici puri, prin numararea aritmetica a pionilor care il ocupa.
Conform unor asemenea vederi, in urmatoarea pozitie Albul predomina fara dubii in centru, unde are doi pioni fata de unul singur al Negrului.
(…) Dezvoltarea ulterioara a ideilor sahului a aratat ca o asemenea tratare simplista a problemelor centrului nu are legatura cu realitatea. La dezvoltarea unor noi abordari asupra centrului, un rol major a fost jucat de unii jucatori distinsi din Rusia: Cigorin, Alehin si Nimzovici.
In anul 1895, dupa mutarile de inceput ale Gambitului Damei, Cigorin a introdus apararea 2…Nc6, care a fost ulterior numita dupa el. Decat sa sprijine pionul sau central cu altul, Cigorin a permis schimbul pionilor centrali c4 si d5, comitand un evident ‘pacat’, conform contemporanilor sai, deoarece a permis Albului sa obtina un centru cu doi pioni e si d contra unui singur pion pe coloana e. (…) Totusi, Cigorin a folosit aceasta deschidere ‘incorecta’ pentru a inscrie victorii impotriva puternicilor jucatori ai acelor vremuri- Steinitz, Lasker, Pillsbury si altii.
Cum de s-a intamplat aceasta? S-a intamplat deoarece variantele de deschidere ale lui Cigorin erau indisolubil legate de subsecventa lupta din jocul de mijloc, el reusind sa introduca ceva nou si valoros in fiecare dintre partidele sale. Contemporanii sai nu au inteles aceasta; ei au incrcat sa joace impotriva deschiderilor lui Cigorin intr-o maniera standard, folosind in mod constant aceleasi scheme. (…)
Cigorin a fost primul care a respins o intelegere mecanica a problemelor centrului, inlocuind-o cu concepul punerii centrului sub presiune cu figurile si pionii. In primele decade ale secolului 20, noua abordare asupra centrului a fost dusa mai departe in partidele si investigatiile teoretice ale lui Alehin, Nimzovici, Reti, Grunfeld si altii.
Iata spre exemplu Apararea Alehin: 1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3.c4 Nb6 4.d4 d6! 5.f4 dxe5 6.fxe5 Nc6
Dupa primele patru mutari Albul obtine trei pioni legati in centru. Conform vechilor concepte aceasta ar putea parea o reusita imensa. Totusi Alehin si altii au demonstrat ca aceasta avalansa de pioni nu este periculoasa. Centrul Albului este vulnerabil si va trebui sa infrunte un contraatac rapid. Urmatoarea varianta este instructiva: 7.Be3 Bf5 8.Nc3 e6 9.Be2 Nb4 10.Rc1 c5 11.d5 Negrul l-a provocat pe Alb sa ocupe centrul, deoarece a pregatit o lovitura-bomba: 11…exd5 12.cxd5 Nc4!
O pozitie interesanta! Acum 13.Bxc4 ar fi intampinata de 13…Qh4=, in timp ce la 13.Bf4 Negrul are 13…Nxb2. Deoarece a ocupat centrul fara o pregatire prealabila, Albul a intrat intr-o pozitie dificila (Georgadze-Kopylov, Georgia-Leningrad, meci, 1948) .
Este interesant de observat ca azi lupta Albului pentru a obtine avantaj impotriva Apararii Alehin este cel mai des condusa nu prin ocuparea imediata a centrului cu pionii, dar prin continuari mai flexibile: 1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3.d4 d6 4.Nf3.
La fel ca in exemplele de mai sus, aparitia multor deschideri originale s-a datorat noilor conceptii asupra centrului. (…)
Citind cele de mai sus unii jucatori si-ar putea forma opinia ca a ocupa devreme centrul cu pionii este, in termeni generali, de nedorit. o asemenea concluzie ar fi prea pripita si falsa, deoarece sunt multe cazuri in care ocuparea centrului cu pionii duce la avantaj. Totul depinde de circumstante concrete. Doresc doar sa subliniez ca un centru de pioni nu trebuie considerat automat ca fiind un avantaj decisiv.
(VA URMA)
0 Comentarii