Guatemala
Tara situata in America Centrala cu capitala la Guatemala City. Si-a capatat independenta de sub conducerea spaniola in 15 Septembrie 1821.
Avea o populatie estimata in anul 2009 la 14 milioane de locuitori.
Sarbatoarea Zilei Independentei in Guatemala
Ştim că în timpul epocii coloniale, unii oameni utilizau sahul care se practica în cercurile familiale mici si prietenoase, dar sunt disponibile date specifice numai din secolul al XIX-lea.
Unul dintre cei mai mari poeti guatemalezi, José Batres Montufar (1809-1844), a fost un jucător pasionat de şah, şi chiar a scris poezii de şah.
Una dintre persoanele publice al secolului trecut, generalul Miguel Garcia Granados (1809-1878), unul dintre inaintemergatorii revoluţiei intelectuale din 1871 , conduse de generalul Justo Rufino Barrios, revoluţie care a constituit un moment important în viaţa socială şi politică din Guatemala, a fost pasionat de sah.
Înainte de revoluţie, generalul García Granados a fost exilat în Mexic şi în memoriile sale spunea că atunci cand era în strâmtoare financiara i-au fost de mare ajutor cunoştinţele de şah. In fiecare seara el participa la o cafenea din Mexico City, unde fanii jocului de sah se adunau pentru a juca si a face pariuri in bani. Din moment ce el era fost un jucător bun de şah, isi putea câştiga o parte din bani in acest fel.
In acea perioada a venit Guatemala, in exil, renumitul intelectual şi patriot erou cubanez José Martí, un jucator de şah pasionat, care s-a imprietenit cu generalul García Granados şi familia sa. Acesta spune că a existat o relaţie romantică între Marti, care era încă tânăr şi fiica generalului Mary. Mary a murit de tanara iar Martí, inspirat de iubirea pe care a avut-o pentru Mary, a scris un poem celebru, intitulat “La Nina de Guatemala, care a murit de dragoste.” Acest poem este foarte popular în Guatemala şi Cuba.
În acest secol, practica de sah a avut o destul de mare răspândire în Guatemala iar în 1923 s-a organizat primul Campionat Naţional de Sah. Pentru că nu exista nici un club de şah, responsabil pentru organizarea acestui campionat a fost mai întâi “Societatea de ajutor reciproc pentru comerţ în Guatemala”, instituţie importantă care a avut sediu propriu şi in ale carei camere s-au adunat personalitati ale ţării, în special din domeniul comertului. Acest campionat a fost castigat de domnul Charles W. Morales, originar din Belize.
Din acel moment, în fiecare an, el a jucat in Campionatul National Guatemalez, organizat de societatea care a infiintat şi Guatemala Club, un club de sah pentru clasele superioare ale societăţii din Guatemala.
La 25 Aprilie 1927, el a fondat Centrul Jocului de Şah din Guatemala, prima agentie de stat dedicat exclusiv jocului de sah. Începând cu această dată, activităţile au fost menţinute în mod regulat şi consecvent.
La Campionatul Naţional de Sah, s-au adaugat si alte evenimente: Campionatul Jucatorilor de Sah, Campionatul Oraselor la Sah, precum şi Campionatul de Sah de Crăciun.
În Noiembrie 1930 s-a jucat primul meci internaţional de sah între două ţări din America Centrală: Guatemala – El Salvador; Guatemala a castigat de rezultatul de 17,5 puncte faţă de 7,5 puncte.
În anul 1939 s-a fondat Federaţia Naţională de Şah, cu cluburi în trei oraşe: Guatemala, Antigua şi Sanarate. Imediat s-a procedat la afilierea lor la FIDE (World Chess Federation), şi Guatemala in acelaşi an a participat la Olimpiada de Şah Tournament editia a IX-a, în Buenos Aires, República Argentina.
În timpul celui de al doilea război mondial Guatemala a pierdut contactul cu FIDE, iar dupa terminarea razboiului, sahul guatemalez a fost limitat la activităţile din interiorul tarii, fără a se participa la competitii internationale.
La 2 Mai 1966, Centrul Jocului de Şah din Guatemala a devenit Federatia Naţionala de Şah şi, din nou s-a alăturat FIDE. De atunci, s-a pastrat legătura cu FIDE şi s-a participat la diferite evenimente internaţionale.
In fundal vulcanul Fuego, Guatemala
Campionatele de Sah din America Centrală
În anul 1946 la initiativa Guatemalei, a fost stabilită “Prima echipă de şah”, care a jucat în Guatemala City un turneu , cu participarea a 4 tari: El Salvador, Nicaragua, Costa Rica şi Guatemala. Acest eveniment a fost castigat de Nicaragua. Evenimentul a fost stabilizat ca un eveniment anual, la care a mai participat Honduras, apoi mai târziu Panama.
Câţiva ani mai târziu acest turneu a devenit Campionatul Americii Centrale şi al Caraibelor, la care au mai aderat echipe din Insulele Caraibe, inclusiv Cuba, Santo Domingo, Insulele Virgine, Puerto Rico, Trinidad şi Tobago, Antilele Olandeze şi, deasemenea, cele două ţări din America de Sud care se învecinează cu Caraibe: Venezuela şi Columbia.
Ca o curiozitate, prezentam faptul ca la Olimpiada de Sah din 1986, Dubai, echipa nationala de sah a Guatemalei, a fost reprezentata la categoria barbati de 4 frati, fratii Juarez.
În 1987, reprezentantul guatemalez M.N. Juarez Flores Carlos Armando a castigat titlul de Maestru International la Havana, Cuba.
In anul 1990 acesta a castigat turneul Sub-Zonal care a avut loc la Medellin, Columbia, clasamentul aratandu-l ca fiind unul dintre cei mai buni 64 jucători din lume care au jucat la turneul zonal din Manila, Filipine. Mai trebuie mentionat ca Juarez Flores Carlos Armando a fost campion national guatemalez de 23 de ori, avand un rating ELO de varf de 2400 puncte.
În 1995, Guatemala a fost vizitata de Campionul Mondial de Şah rus, Anatoly Karpov, care a sustinut o sesiune de sah simultan la Marele Teatru National din Guatemala City. A jucat cu un grup selectat de cadre didactice ale nationalei de sah, precum şi cu jucători de şah de diferite categorii; toti cei prezenti fiind impresionati de personalitatea sa.
Anatoly Karpov la varsta de 40 ani
Guatemala, prin intermediul jucătorilor de şah, a produs următoarele titluri de sah la nivel internaţional:
MI- Juarez Flores Carlos Armando
MF- Gustavo Enrique Juarez Flores, Pablo Rodas Martini, Reyes Najera Carlos Antonio etc.
Preluat de pe site-ul www.guatechess.com
2 Comentarii
Superb articol mi a amintit de deschiderea guatemala la 1.e4 sa pui 1…b6.Pacat ca nu voi juca niciodata asa ceva.Ce frumos arata Karpov la 40 de ani acum a imbatranit rau .Cred sincer ca dupa 40 de ani incepi sa uiti chiar daca esti in top 10 ca si Gelfand in 2011 nu l mai vedem pe acolo desi e un super jucator ca si Ivassiuk.
Numai ganduri bune!
ianuarie 11, 2010 - 7:25 pmFelicitari! Foarte interesant! am citit cu placere articolul, asa cum se intimpla, din fericire, cel mai adesea pe acest site-blog.
ianuarie 16, 2010 - 4:11 am