Wesley So aproape de implinirea unui vis- de a ajunge Super GM

Dupa recentul sir de succese in turnee internationale de sah de top, tanarul feomen al sahului filipinez GM Wesley So este acum pe cale de a-si implini visul de o viata- acela de a atinge statutul de Super Mare Maestru.

Un sahist are nevoie de un rating ELO de cel putin 2700 pentru a obtine titlul de Super GM.

Presedintele Federatiei de Sah din Filipine, Prospero Pichay a declarat ca performanta lui So de a atinge turul 4 la recenta Cupa Mondiala de la Khanty-Mansiyk, Rusia, dovedeste ca marele maestru filipinez este foarte capabil sa treaca de bariera 2700.

“El va atinge probabil statutul de Super GM in urmatoaele 12 luni”, a spus Pichay.

So are un rating ELO de 2640 si este numarul 7 mondial la juniori. El a fost ultimul asiatic si cel mai tanar jucator care a atins turul 4 la Cupa Mondiala, dupa ce i-a eliminat pe Gata Kamsky in turul 4 si Vassily Ivanchuk in turul 2.

In turul 4 So a fost stopat de catre Super GM-ul rus Vladimir Malakhov (2706).

(SURSA: SUSAN POLGAR’S BLOG)

ALTE POSTARI RELEVANTE

5 Comentarii

 • dan bujor

  So deja a izbutit rezultate foarte bune (inclusiv la Cupa Mondiala). Eu zic ca este rezultatul sprijinului de care se bucura sahul in Filipine, la nivel guvernamental, si nu numai (din cate am inteles, sahul a fost introdus in scoli).

  decembrie 13, 2009 - 7:50 pm Raspunde
 • vasim

  Doar nu exista titlu de Super GM 🙂
  Ce stiu eu, este ca e la stadiu de propunere.
  Oricum ca sa fi “considerat” Super GM trebuie sa ajungi la 2750 ELO si in primii 10 din lume, practic pt mine doar ei sunt Super GM la momentul de fatza…
  Cu alte cuvinte fiecare are propria definitie…

  decembrie 17, 2009 - 12:55 pm Raspunde
 • adrianstanca2009

  Ivanchuk nu mai este in primii 10, dar este SUPER GM pentru toata lumea, cred ca si pentru tine, Vasim.

  decembrie 17, 2009 - 1:06 pm Raspunde
 • Catalin Ionescu

  Eu cred ca acum 2800 ar trebui sa reprezinte pragul pentru un eventual “titlu” de super GM (sau ce denumire s-ar mai propune) si poate pe langa asta un criteriu ar mai fi sa fie candidat la titlul mondial.

  decembrie 17, 2009 - 2:24 pm Raspunde
 • Jack

  eu sunt convins ca nu vom avea niciodata un jucator ca so wesley indiferent cati bani s ar aloca pentru asta …cine sa i antreneze ? aranjorii romani si cu sahul in scoli la fel cine sa predea ? tot aceeasi aranjori …pai intai sa scoata un junior de 2600 si apoi sa ceara bani

  ianuarie 5, 2010 - 10:16 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.