Don Manelo de Ajedrez….sau de ce personajele cu pene pe spate se apuca de jucat sah?

Don Manelo de Ajedrez…. Cine este acest Don Manelo? Este un personaj contemporan cu noi, care are o imparatie mare, numai a lui. Pe unde merge se simte ca in imparatia sa. Plictisit de palatul sau de 2 metrii patrati, precum si capul sau, a plecat sa cucereasca lumea. Satul de luxul oferit de apartamentele vaste ale palatului, a ales sa stea cu plebea in casute de piatra departe de ochii lumii, sa nu fie recunoscut. Asa cum ii sta bine unui Don, ajuns la destinatie a inceput sa cheme lautarii sa ii cante.

La un semn discret de deget, a apasat pe tatatura laptopului sau nemaipomenit,  nemaiauzit si ca printr-o minune, casa a inceput sa rasune de refrene ce il ungeau pe suflet, de genul sa moara dusmanii mei, printesa mea, si fratele meu….  Ca sa nu se plictiseasca, acest Don Manelo de Ajedrez, s-a inconjurat de alti Doni, care incet incet s-au plictisit doar de aceleasi cantece ce le rezona scarita si nicovala, si au inceput sa compuna noi melodii, melodii ce si le spuneau pe drum spre casa. Plictisiti de activitatile zilnice, gasca lui Don Manelo, obisnuita sa fie mereu in centrul atentiei, au incercat sa isi spuna punctul de vedere intr-un domeniu ce tine de activitati intelectuale. De genul sa citesti atent unde trebuie sa te asezi la masa …nu de la restaurant, ci din pacate la masa de sah.  Din pacate pentru cei din jurul lor, caci odata ce au constatat ca nu le este locul lor acolo, au inceput sa se planga sa se faca dreptate caci au incurcat cifrele intre ele….obisnuiti probabil cu cifrele de pe listele de preturi din meniurile barurilor.

Cand mai marii imparatiei au inceput sa puna ordine in desfasurarea vietii sociale din imparatia lor, gasca lui Don Manelo, si-ar fi dorit mai mult sa plece mai repede de acolo, caci nu mergea strategia cu scandalul, dar foamea dupa bani i-a impiedicat. Sperand sa dea lovitura cea mare, au continuat sa mearga prin imparatie seara de seara, uitand probabil unde este resedinta lui Don Manelo, noaptea toate cladirile fiind negre, greu de identificat probabil pentru ei.

In sfarsit, la terminarea excursiei, suparat pentru rezultatul sau intr-un sport jucat de persoane fara pene pe spate,  Don Manelo, asa cum ii sta bine unui Don, in drum spre imparatia sa, si aflandu-se singur pe drum, doar cu gasca sa de Doni adevati, restul persoanelor din jur, prostimea care trebuie sa il suporte , nu conta, a deschis acest miracol al tehnologiei, laptopul, si a prestat la tastatura pana a dat de muzica sa preferata, obligand caravana insotitoare sa asculte melodiile nemuritoare, cu versuri ce ar face probabil orice poet sa se simta inferior acestor autori de neutat.

Pe viitor, doresc sa le sugerez marilor imparatii, care organizeaza evenimente sportive ce necesita creier,  sa fie atenti la personaje cu pene viu colorate, care incearca sa se dea in spectacol, falfaind din aripi. Cu riscul de a jigni pasarile cu pene colorate, prin comparatia creata,  ii dedic lui Don Manelo o parte din versurile unui cantecel simpatic:

“…… sunt creati pe cale artficiala,

Ca sunt multi al dracu,

si n-au nici o boala!”

8 Comentarii

  • nicu valahu

    Superb articolul, dar ce reiese din el este foarte ingrijorator. Uff.., cand oare vom reusi sa intelegem ce se intampla in lumea buna? Nu era deajuns mojicia politica in care ne-au tarat, e drept, cu voia noastra, personaje diabolice, ca acum sa suportam si alte specimene din lumea sahului. Ma intrebam adesea, de ce multe valori al sahului nostru, au renuntat la a avea o atitudine asupra multor aspecte din lumea noastra. Dupa cum stiti, eu am revenit nu de mult, dar tot credeam ca se pot rezolva lucrurile printr-o viziune frumoasa, expusa prin ceea ce credeam eu ca este utila la revenirea la normalitate, cel putin in domeniul acesta. Insa, acum, incep sa inteleg mai bine acele valori. Cat pe ce sa le ingros randurile lor, din nou. Dar nu ma las. Am sa lupt impotriva acestor falsi sahisti, chiar daca voi ramane singur. Asa cred eu. Si nu pot omite un aspect foarte important. Cine sunt eu, pe langa moralitatea pe care o poate impune Federatia? Intrebarea este: Federatia isi doreste un sah normal, practicat de oameni inteligenti, cu comportamentul decent, cu un control pe masura a celor din subordinea lor?
    Raspunsul prieteni, e vanare de vant.
    Pana nu vom regasi adevaratele valori ale sahului, pierdute din pacate in ultimii ani, nu se va reusi mare lucru. Poate doar un mixaj al penelor de pe spate. Mai colorate, mai stralucitoare, dar sterpe, fara continut.

    decembrie 10, 2009 - 10:50 pm Raspunde
  • Nemalizatorul

    E vorba de Turcu Iulian :)))))

    El e Don Manelo :))

    decembrie 11, 2009 - 12:56 am Raspunde
  • Alexandra

    Oricum se stia ca Turcu e un taran … acest reportaj vine doar ca sa confirme.

    Bravo !

    decembrie 11, 2009 - 10:46 am Raspunde
  • Iulian

    Se pare ca acest blog are unele articole (pe langa multele altele bine scrise) in care un oarecare fotograf isi varsa laturile. Intrucat am facut si eu parte din jucatorii romani care au fost in acest an la Benidorm , ma simt atacat de acest “parazit”(“…… sunt creati pe cale artficiala,Ca sunt multi al dracu,si n-au nici o boala!”)Nu iti e ma rusine sa insulti oamenii asa? Acestui Don Godzila probabil ca ii este frica sa spuna in fata lucrurile pe care le scrie.(normal, pentru ca scrie bazaconii si neadevaruri)
    PS: astept scuze de la acest Don Godzila care nu are pene pe spate ci, mai rau, in palma.
    http://www.youtube.com/watch?v=LiNCzdMOdJ0 🙂

    decembrie 11, 2009 - 7:26 pm Raspunde
  • Costin Beiu

    Iulian: Atat timp cat pe altii nu-i intereseaza daca pe mine ma deranjeaza acel gen de muzica, nu am de ce sa imi cer scuze fata de nimeni. Cand o sa se inteleaga ca manelele nu se asculta de catre toata lumea si nu in public, o sa fie ok. pana atunci succese.

    decembrie 11, 2009 - 9:04 pm Raspunde
  • Iulian

    In primul rand nu ascult manele , am ascultat in autocar crezand ca se poate glumi cu tine … dar tu ai luat-o in serios. Faza e ca dupa 2 manele cu “dedicatie” nu am mai pus. In fine la tine se pare k s-a dilatat timpul. In realitate “manelele” au durat maximum 10 minute. “Succesuri” si tie!

    decembrie 11, 2009 - 9:22 pm Raspunde
    • Costin Beiu

      Nu conteaza cat au durat, puteau fi ascultate de cine dorea in casti. Nu am obligat pe nimeni sa asculte muzica pe care o ascult eu….si in nici un caz nu in autocar. Gluma a fost cu atat mai proasta cu cat in autocar erau 50 de persoane, care cu siguranta nu au gustat-o. Glume se pot face atata timp cat nu se ajunge la ridicol.

      decembrie 11, 2009 - 9:37 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Interesant, Iuliane. Se pare ca esti un sahist bun, ai reusit un rezultat bun la Benidorm. Cred ca ai fi putut sa reusesti mult mai mult decat atat.Poti mai mult decat atat. Acum putin timp ai castigat un turneu tinut la Ramnicul-Valcea, sper sa nu ma insel in privinta asta. Crezi ca rezultatele iti permit sa devii noul Fischer? Eu zic ca Da. Ai calitati enorme de geniu, claritate in strategie, stapanesti pana la perfectiune toate fazele jocului. doar ca mai trebuie sa lucrezi putin la ocuparea locului la tabla de joc. Nu trebuie sa-l aperi cu orice pret, e de ajuns sa stii cu ce culoare joci. O chestie intradevar minora pentru un geniu in devenire al sahului romanesc, dar astea sunt regulile pe care le respectam si noi. Fischer a reusit sa schimbe destule reguli. Iti doresc sa reusesti sa schimbi macar regula locului la masa. Cel care are mai mult tupeu si muschi, sa ocupe scaunul pe care il doreste. Numai asa, sahul va avea parte de specimenele cele mai adaptate la legile junglei, si vei avea asigurata recunostinta eterna a sahistilor mondiali. Ma opresc aici cu laudele.
    O chestiune personala. Acest blog, nu este al nostru. Parerile personale ni le impartasim doar atunci cand suntem in afara acestui spatiu de opinii. Pe blog, aducem lucruri importante din lumea sahului romanesc, cat si din cel mondial. Incercam sa atragem deasemena, si atentia asupra aspectelor care nu sunt in regula, dubioase dpdv moral, necivilizate, dar care sunt sustinute cu argumente. Esential, este ca fiecare dintre noi sa perceapa aceste lucruri din punctul de vedere general valabil, si nu numai din punctul de vedere personal. Este loc pentru fiecare in aceasta lume.
    In privinta aceasta, ai pierdut. Era mai simplu sa recunosti ca ai gresit generand acel scandal de la masa de joc( nu ma leg si de cele de din afara ei), atragand dispretul organizatorilor asupra SAHISTILOR ROMANI. Cred ca o explicatie era indeajuns.
    Nu astept raspuns. Raul este facut deja. Cer in schimb, celorlalti sahisti, sa incercam sa reparam ( a cata oara!!!) aceste aspecte rusinoase, si sa aratam de fapt cum suntem in realitate.
    Opa!, dar…. Ce suntem noi de fapt? Sahisti, sau romani?

    decembrie 11, 2009 - 10:33 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.