Antrenamentul zilei [09.12.09]O frumoasa finalizare a avut negrul in pozitia prezentata in diagrama. Partida s-a jucat in Germania, in anul 1970, intre Soos si Teschner.

Negrul muta si castiga

8 Comentarii

 • virgil

  Diagrama trebuie verificata daca e corecta ca enunt, ca piese existente la negru si la alb si ca asezare a acestora pe tabla…
  Daca e corecta din toate punctele de vedere, atunci apreciez ca avem in fata o problema atipica in raport cu cele mai multe prezentate la aceasta rubrica, iar castigul nu se obtine prin variante spectaculoase, asa cum sugereaza titlul…

  decembrie 9, 2009 - 7:08 pm Raspunde
 • dan bujor

  Diagrama este corecta, la fel si enuntul. Desi solutia este destul de surprinzatoare, si relativ dificila, nu cred ca este cea mai dificila prezentata la aceasta rubrica. Oricum, mie mi-a placut foarte mult.

  decembrie 9, 2009 - 7:38 pm Raspunde
 • dan bujor

  Ca sa incerc sa misc lucrurile, pot sa spun ca prima mutare a negrului este, aparent, absurda, deoarece pare sa duca la o infrangere sigura.

  decembrie 10, 2009 - 7:39 pm Raspunde
 • Telea Ştefan

  Vă salut pe toţi!
  Soluţia este simplă, şi într-adevăr frumoasă : 1.Dd5!Nc4; 2.T×f1+,D×f1; 3.T×f1+,R×f1; 4.Nb5!!! o mutare frumoasă şi puternică, contralegătura pe care se bazează varianta negrului. Negrul câştigă uşor, şi în variantele celelalte, colaterale, negrul câştigă uşor, dă mat sau rămâne cu material în plus.

  decembrie 11, 2009 - 10:26 am Raspunde
 • dan bujor

  Asta este intr-adevar solutia (in partida negrul a cedat dupa Nb5!; eu cred ca mutarea care merita cele mai multe semne de exclamare, din intreaga combinatie, este prima).
  Felicitari!! Si bun venit printre noi.

  decembrie 11, 2009 - 6:47 pm Raspunde
 • virgil

  Eu cred ca prima mutare necorelata cu a 4-a nu are nicio valoare…

  decembrie 11, 2009 - 7:01 pm Raspunde
 • dan bujor

  Sigur ca da, dar tocmai de aia spuneam ca prima mutare e cea mai tare, pentru ca atunci cand a efectuat-o negrul a trebuit sa vada toata combinatia (si celelalte 2 mutari sunt importante, pentru ca fara atragerea regelui pe campul unde se poate efectua contralegarea, nu se putea face nimic).

  decembrie 11, 2009 - 7:22 pm Raspunde
 • virgil

  Solutia nu este nici usoara si nici grea..Este, pur si simplu, surprinzatoare si frumoasa…Eu tind sa-l creditez pe d-l Telea Stefan cu toate meritele pentru gasirea solutiei…Pe de alta parte, sustin,cu incapatanare, un punct de vedere exprimat si altadata si anume ca diagramele selectate de Daniel nu trebuie sa contina informatii privitoare la partenerii de joc si anul disputarii partidelor…Aceste informatii ar putea fi dezvaluite dupa solutionarea diagramelor…Cred ca asa ar fi cel mai cinstit sa se procedeze…

  decembrie 11, 2009 - 7:54 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.