Cu capul limpede – teoria sahistilor lenesi

Exista multi sahisti care au aceasta abordare fata de sah; desi participa la o competitie care este importanta pentru ei, aceastia nu se pregatesc niciodata la adversar, motivand aceasta printr-o intreaga teorie, cum ca este mai bine sa nu-si oboseasca mintea facand sah si dimineata.

Dar iata ce parerea are despre aceasta teorie fostul campion mondial Anatoly Karpov. O avea dreptate? Eu nu cred ca se inseala.

Intr-un fragment din cartea “Rusii versus Fischer” de Piletsky si Voronikov, Karpov spune urmatoarea povestioara despre pregatirile pentru meciul din 1972 Spassky – Fischer.

3196

Brusc –inchipuiti-va- am primit o invitatie sa asist la sesiunea de antrenamente a lui Spassky. Aceasta era o onoare. Adevarat, steaua mea urca usor-usor de asemenea, numele meu deja avea o greutate considerabila si primeam partea mea de sprijin. Dar toate acestea era noi pentru mine, iar culisele pregatirilor pentru un meci pentru tilul mondial imi pareau un fel de altar secret. Sa ajung acolo, era ceva ce nu-mi imaginasem cu un an in urma. Asa ca am mers sa asist la antrenamentele lui Spassky.

Desigur, nu mi s-a permis sa fiu aproape de sfantul sfintilor. Eram considerat o persoana potential periculoasa. Asa ca am fost invitat ocazional sa iau parte la cateva analize cunoscute si neesentiale ale cate uneia dintre partidele lui Fischer.

Am fost uimit sa vad ca Spassky nu face nimic.

De obicei dimineata incepea cu el amintindu-si cu entuziasm, la micul dejun, un alt episod din mitologia greaca, pe care o iubea cu drag si din care citea inainte de culcare. Dupa aceea era tenisul. Dupa aceea altceva. Orice altceva mai putin sah. La vremea aceea Spassky era adeptul ‘teoriei’ unui cap limpede. Cu un cap limpede si odihnit, el putea depasi pe oricine. Aceasta teorie a fost inventata de catre antrenorul sau Bondarevsky ca sa justifice cumva lenea patologica a Campionului Mondial.

Desi ma consider de asemenea ca fiind lenes, lenea lui Spassky m-a uimit. Cu siguranta nu am fost impresionat de faptul ca el a reusit sa castige meciul sau cu Petrosian dupa o asemenea ‘pregatire’. Cu tot respectul fata de Petrosian, simteam ca experienta meciului cu el nu putea fi pur si simplu extrapolata pentru urmatorul meci cu Fischer. Acestia nu erau doar oameni diferiti; Fischer simboliza aparitia unui intreg nou tip de sah. Nu era asta evident?

Imi imaginez ca acesta era modul in care jucatorii se pregateau in era prestiintifica (inainte de Alehin).

(Sursa: CHESS FOR ALL THE AGES: THE ‘CLEAR HEAD’ THEORY)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.