Cine pe cine fericeste sau nefericiceste pentru promovare?

Daria Vişănescu îi face fericiţi pe alţii

(Scris de Loredana Juglea pe http://gazetavaii.ro )

daria

Sportiva din Vale a pus umărul la promovarea echipei Deva în Divizia A.

Echipa Clubului de Şah Deva a reuşit promovarea în Divizia A (al doilea eşalon valoric, după Superligă), pentru că a beneficiat de invitaţia Federaţiei Române de Şah, după ce s-a clasat pe locul doi la turneul Diviziei B, seria a III-a Transilvania.
Echipa din Deva a fost devansată la turneul de calificare al Diviziei B, seria III – Transilvania, de  CSM Baia Mare, însă a promovat în Divizia A, datorită valorii componenţilor şi a unui loc liber apărut în urma retragerii clubului Contor Zenner Arad.

“Turneul zonei Transilvania a fost cel mai puternic dintre cele trei serii de Divizia B, iar jucătorii noştri sunt bine cotaţi în clasamentele F.R. Şah. Astfel, Clubul de Şah Deva a fost întâiul care a primit din partea Federaţiei oferta de a promova în Divizia A, în urma retragerii, din motive financiare, a celor de la Contor Zenner Arad”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.
Devenii au avut în formaţie pe maeştrii internaţionali Costel Burnoiu şi Codruţ Florescu, maestrul FIDE Iuliu Hegheduş şi junioara Daria Vişănescu, maestră FIDE, a obţinut patru victorii şi trei remize la turneul desfăşurat la Sighetu Marmaţiei.

________________________________________________________________

Cu ceva vreme in urma am aflat din comunicatul siteului federatiei urmatoarea decizie luata de Consiliul Director.

“Consiliul Director al F. R. Şah a stabilit că Divizia A 2009 se va juca în 8 echipe (2 promovează, 3 retrogradează), conservându-se pentru anul 2010, la cerere, locurile cluburilor Contor Group Arad şi Voinţa Satu Mare.”

Nu imi dau seama cum poti sa “conservi” locul in Divizia A pentru 2 echipe si care este ratiunea pentru care a fost luata aceasta decizie de frsah.

Aflam  o foarte interesanta informatie din presa locala hunedoreana, pe data de 1 noiembrie care ne ajuta sa ne dam seama si sa ne lamureasca mai multe necunoscute . Aflam care a fost cea mai puternica serie B si care este cea mai indreptatita echipa care sa promoveze in Divizia A printr-un “examen extrem de dificil” pentru a fi desemnata castigatoare a nesperatului loc.

Clubul de Şah Deva a fost întâiul care a primit din partea Federaţiei oferta de a promova în Divizia A, în urma retragerii, din motive financiare, a celor de la Contor Zenner Arad”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.

Nu cred ca este cea mai fericita procedura facuta in acest caz, mai ales ca au fost 3 ocupante ale locului 2 in cele 3 serii de divizia B. Mai ales ca participantele nu au concurat impreuna pentru a conchide ca una dintre ele este  indreptatita sa ocupe locul in divizia A. Poate ca si celelalte competitoare care au terminat pe locul 2 in seriile lor, aveau aceeasi sansa ca si echipa din Deva. Master Mind Bucuresti sau CS Ineu au terminat si ele grupa de divizie B pe locul 2 si sunt convins ca ar dori si ele sa joace in divizia A de anul viitor.

Adevarul este intotdeauna dincolo de noi…iar lipsa de transparenta primeaza ca intotdeauna in aceste decizii cat se poate de interesante si bizare. Cel putin pentru omul obisnuit si sahistul de rand care nu are nici o explicatie  sau informare,  pentru a intelege si a-si explica ce se intampla cu sahul romanesc de fapt .

11 Comentarii

 • nicu valahu

  Interesant. Foarte interesant!

  noiembrie 3, 2009 - 10:36 am Raspunde
 • Florin_c

  Ca in bancul cu iepurasul : “De ce nu ai sapca ? “

  noiembrie 3, 2009 - 2:46 pm Raspunde
 • vasim

  Nesimtirea asta de la noi este imensa.
  Acum ca s-a aflat ca totul a fost facut preferential, cel care a trimis invitatia ar trebui sa isi dea demisia de onoare.
  Iar daca nu, cineva ar trebui sa porneasca o ancheta la nivelul federatiei si sa gaseasca vinovatul si sa il condamne.
  Cum ziceam la noi coruptia este peste tot.
  Si nesimtirea clubului care il loc sa spuna federatiei de ce ne-ati ales pe noi, exista un criteriu de departajare intre echipa noastra si celelalte echipe de pe locul 2 din celelalte serii ?
  Daca FRS nu era in stare sa argumenteze decizia prin regulamente de genul, a fost facuta o departajare pe baza ELO-ului, asa cum prevede regulamentul etc, atunci nu ar fi trebuit sa accepte invitatzia.
  Dar ce vreti romanul e invatat cu mita si accepta cand e spre folosul lui, in schimb cand ii ia altul locul nemeritat se plange ce magarie e in tara asta uite ….
  In momentul cand o sa auzim multi romani care refuza avantajele nedrepte atunci o sa avem o sansa ca in tara asta sa se schimba ceva.
  Atata vreme cat nu se schimba nimic este magarie mare.
  Pentru totzi cei implicatzi rusine!

  noiembrie 3, 2009 - 3:21 pm Raspunde
 • Florin_c

  Demisie de onoare ? Ha,ha,ha…
  Filmul asta nu o sa-l vedem, e interzis !
  Si marmota invelea ciocolata in staniol..

  noiembrie 3, 2009 - 4:22 pm Raspunde
 • virgil

  Atata timp ct nu se agita echipele clasate pe locurile 2 in concursurile de promovare, de ce ne-am agita noi?
  Corect ar fi ca cineva dintre cei ce au decis asa sa explice pe blog in baza carui regulament au stabilit promovarea celor din Deva…Daca nu au suport regulamentar pentru decizia luata, sa-si dea demisia…Daca nu se intampla asta, inseamna ca la nivelul federatiei se fac abuzuri grosolane si cineva trebuie sa faca ordine si acolo. Dar cine?

  noiembrie 3, 2009 - 5:21 pm Raspunde
 • Jack

  nu prea mi se pare corecta alegerea federatiei desi daca e sa fiu obiectiv deva le ar cam invinge pe celelante doua intr un meci de baraj …pacat ca se retrag echipe din divizia a pe motive financiare .

  noiembrie 3, 2009 - 9:26 pm Raspunde
 • MODEST

  Se pare ca raspunsul se afla in articolul din Gazeta Vaii Jiului in care citim ca “…a promovat în Divizia A, datorită valorii componenţilor şi a unui loc liber apărut în urma retragerii clubului Contor Zenner Arad.” Asa ca nu va mai lamentati degeaba, ramanand in discutie doar daca asta e prevazuta in vreun regulament.

  noiembrie 4, 2009 - 1:19 am Raspunde
 • vasim

  “datorită valorii componenţilor” cum adica s-a stabilit valoarea lor ?
  Pai ce la campionatul mondial cei cu ELO mai mare castiga turneul sau se mai joaca totusi ???
  Hai sa fim seriosi erau 3 echipe care aveau dreptul dupa regulament la locul liber!
  Trebuie meci de baraz intre cei 3!
  Asa ar fi fost cinstit sigur daca cineva din cele 3 echipe s-ar fi retras atunci ar fi fost altceva, dar in acelasi timp transparent.

  noiembrie 4, 2009 - 3:18 pm Raspunde
 • virgil

  De acord cu pozitia lui Vasim…Trebuia sa se joace meciuri de calificare…Se pare ca decizia federatiei nu are acoperire regulamentara. Daca regulamentul nu are prevederi pentru o situatie ca asta, atunci concursul trebuia sa rezolve problema…

  noiembrie 4, 2009 - 11:18 pm Raspunde
 • tactumare

  Din nou probleme de transparenta. Daca ar avea acoperire regulamentara, ar trebui ca Federatia sa explice si nu s-ar mai discuta decizia(eventual, s-ar discuta regulamentul).

  noiembrie 5, 2009 - 1:07 pm Raspunde
 • Fratzica

  In Anglia alesii nostri ar fi fost ponegriti, injurati, iar sansele sa fi fost alesi din nou in functiile lor din CD se apropiau de 0, asta ca sa nu mai pomenim de faptul ca erau suspectati si de coruptie. In fond, asta e o gainarie notorie.

  noiembrie 8, 2009 - 11:10 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.