Rivalitatea in sah, psihologica sau intelectuala?

Rivalitatile in sport sunt fascinante; intre prsoane, si uneori, intre tari. In box a fost Muhammad Ali vs Joe Frazier, si de multi ani in cricket, a fost intre Indiile de Vest si Australia. In fotbal, nu pot gasi o rivalitate mai mare si mai pasionanta decat Guyana si Surinam.

jman58l

Sahul de asemenea are marile sale rivalitati. Jocul reprezinta o lupta psihologica, si intelectuala la masa de joc. Niciun cuvand nu se schimba in timpul competitiei. Mintea gandeste si vorbeste in toata perioada partidei. Tot ce iti dicteaza mintea vei face cu claritate si precizie la tabla cu propriile piese. Nu sunt necesare cuvintele.

Desi nu se fac schimb de cuvinte, sau schimburi de natura fizica, marile rivalitatti din sah sunt comparabile cu cele din alte discipline sportive. Simtim dispret fata de adversarul nostru, sau in limbajul lui Boby Fischer “ne place sa ii vedem agitati”. In multe ocazii, jucatorii refuzau sa isi stranga mana inainte de inceperea partidei, fortand FIDE sa introduca acesta regula obligatorie.

Alehin vs Capablanca, Fischer vs Spassky, si Karpov vs Kasparov sunt cateva rivalitati din lumea sahului. Dupa cum se spune, nu exista dragoste pierdurta intre acesti jucatori cand se luptau pentru suprematie. Acestia au fost titanii sahului. Capablanca era atat de sigur pe el incat declara ca sahul este la fel de natural ca si respiratul.

pron156lMintea lui functiona la nivel de sinteza, si tot ce se intampla la masa de joc era la fel de natural ca si respiratul. Intre 1916 si 1924 nu a pierdut niciun meci. Era cunoscut ca si “masina cubaneza de sah”. Nimeni nu il putea atinge.

In 1927, cand Capablanca era in varful carierei si se considera invulnerabil, i-a acordat dr. Alehin sansa sa acceada la titlul de campion mondial. Aici Capablanca a ajuns la propriul Waterloo. Brusc, ceea ce trebuia sa fie o victorie fara eforturi, s-a dovedit a fi o lupta istovitoare cu remize una dupa alta. Capablanca se afla in pozitia de lupta pentru viata sa. Sahul nu mai era asa de simplu precum respiratul. A pierdut titlul la Alehin si nu i s-a mai acordat sansa la revansa. In acea perioada nu exista o structura care sa guverneze sahul si care sa ceara campionului sa isi apare titlul. Campionul isi alegea adversarul. Dupa 9 ani de la meciul din 1927 cei doi s-au reintalnit fata in fata la un turneu, iar Capablanca a invins.

Traducere dupa Errol Tiwari, Straboek News.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.