Piesele de sah din filmul “A Saptea Pecete” al lui Ingmar Bergman vandute la licitatie pentru 143000 $

7th_seal

Piesele de sah folosite de directorul suedez Ingmar Bergman in filmul sau din 1957 “The Seventh Seal” (A saptea pecete) au fost vandute la licitatie pentru un milion de coroane suedeze (143300$) , a anuntat casa de licitatii Bukowski’s.

Cele 337 de obiecte apartinand lui Bergman, care a murit in 2007 la varsta de 89 ani, au fost vandute la licitatie in Stockholm pentru un total de 18 milioane de coroane- aproximativ de 10 ori mai mult decat valoarea la care au fost estimate inainte de licitatie.

Printre obiecte s-au gasit premii si trofee, un sertar cu notite avand scrisul de mana al lui Bergman si un birou la care a scris multe din scenariile sale.

In “A Saptea Pecete”, un cruciat jucat de Max von Sydow provoaca Moartea (jucata de Bengt Ekerot) la un joc de sah, amanadu-si astfel sfarsitul.

Piesele de sah s-au vandut de 50 de ori mai mult decat valoarea estimata in ciuda faptului ca lipsea regele alb, deteriorat in timpul filmarilor.

“Aceasta a depasit toate asteptarile” a spus Carl Barkman, curator sef la Bukowski’s. Licitatia a suscitat un mare interes. Aproximativ 8000 de oameni au venit sa vada obiectele si pagina casei de licitatii Bukowski’s a avut vizitatori din mai mult de 100 de tari in zilele anterioare licitatiei.

“Aceasta este inainte de toate o marturie despre cat de mare este el inca si cat de mandri suntem de al nostru Ingmar Bergman”, a spus Barkman.

Regizorul american Woody Allen l-a numit pe Bergman “probabil cel mai mare regizor din toate timpurile”.

woody2

In filmele lui Woody Allen se gasesc multe aluzii si referiri la Ingmar Bergman

Bergman a regizat mai mult de 50 de filme incluzand “Cries and Whispers”, “Hour of the Wolf” si “Wild Strawberries” si mai mult de 100 de piese de teatru. Dintre cele patru filme sudeze care au castigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film strain, Bergman a regizat trei: “The Virgin Spring”, “Through a Glass Darkly” si “Fanny and Alexander”.

(SURSA: www.reuters.com)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.