Sahul in Afghanistan: visatorii din Kandahar

eu102

Aproape oricine traieste in orasul Kandahar, capitala provinciei din sud cu acelasi nume din Afghanistan are cunostinte printre militantii locali talibani.

Fazal Ahmad Anis este unul dintre ei.

“Locuim cu toii in aceeasi zona, si talibanii au de asemenea numeroase forte in oras, asa ca au informatii despre oricine si orice”, spune el.

Mr Anis a fost gazda unor showuri muzicale TV pentru doua televiziuni din Kandahar acum ceva vreme, si in prezent construieste primele studiouri audio-vizuale ale orasului, unde se vor produce piese de teatru TV.

Talibanii considera muzica si televiziunea ca fiind activitati anti-islamice, si adesea l-au sunat si l-au intrebat la telefon cu privire la planurile sale, fara sa-l ameninte in mod direct.

“Mesajul lor este clar, totusi, ca ar trebui sa renunt la planurile mele, dar productia de drame TV a fost visul meu inca de pe vremea cand locuiam in orasul Quetta din Pakistan ca refugiat”,  spune el.

_46213015_tvFazal Anis

Fazal Anis este constient ca risca sa fie linsat de catre talibani

Kandahar, alta data un centru major al artei si culturii in Afghanistan, are multi visatori ca domnul Anis.

In atmosfera placuta creata de aerul conditionat din Kandahar Coffee Shop- o cafenea trendy cu o mica biblioteca si o masa de biliard- un grup de oameni tineri si batranai stau in liniste in jurul unei masute, privind cum doi dintre ei joaca o partida de sah.

_46213016_chessplayers

Sahul – activitate considerata anti-islamica de catre talibani

Unul dintre jucatori este Naimatllah Zalmay, cel care conduce asociatia jucatorilor de sah din Kandahar.

El joaca sah de 35 de ani, si este printre cei 4 membrii alesi sa reprezinte echipa nationala in competiti internationale.

Dar precum muzica si televiziunea, sahul este considerat de asemena anti-islamic de catre talibani si de catre reprezentantii bisericii, conservatori si cu mare influenta.

Cand il intre daca se simte amenintat de catre talibani, imi zambeste amar.

“Pozitia talibanilor in privinta sahului este bine cunoscuta, dar ce sa mai spunem atunci cand un inalt oficial, apropiat al presedintelui nostru ales democratic, se opune cererilor noastre de finantari pe motiv ca desfasuram activitati anti-islamice?”

El nu da nume, dar unul dintre colegii sai ne spune mai tarziu ca se referea la Fazl Hadi Shinwari, seful justititei in Afghanistan pana in august 2006 si inca considerat un apropiat al presedintelui Hamid Karzai .

Locuitorii Kandaharului spera ca viitorul sa le aduca mai multa stabilitate. Unii dintre ei viseaza sa joace sah fara sa riste repercursiuni…

(SURSA BBC NEWS- 16 aug 2009)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.