Vizualizarea tablei – o abilitate fundamentala

eu16

Una dintre abilitatile fundamentale de care are nevoie un jucator de sah este abilitatea de a vizualiza tabla. Prin asta nu ma refer la a avea imaginea tablei in minte- desi este bine daca jucatorul ‘vede’ tabla cu ochii mintii.

chess-board-2

Ma refer mai degraba la abilitatea mentala de a mentine si a manipula pozitia intr-un mod care permite calculul eficient si cu acuratete al variantelor. Cum isi cultiva cineva aceasta abilitate?

Raspunsul este prin practica, evident.

Dark_chess

Dar care sunt cele mai bune metode? Daca regimul de antrenamente al cuiva arata cam asa, respectivul sahist nu va face prea multe progrese in provinta vizualizarii:

  1. Turnee ocazionale de sah
  2. Multe partide de blitz
  3. Studiul deschiderilor
  4. Ceva exercitii tactice elementare.
  5. Vizionarea de partide pe calculator

Problema este ca in afara de punctul 1, celelate sunt neutre, ba mai degraba fac rau abilitatii de vizualizare. La blitz, sunt putine oportunitati de a efectua calcule complexe, si cu cat cineva joaca mai mult, cu atat mai putin va calcula in asemenea partide.

Studiul deschiderilor, general vorbind, implica rejucarea unor variante si incercarea de a le memora – nu se pune nici aici problema de a calcula multe mutari.

floating_chess

Efectuarea de exercitii tactice elementare este esentiala, pentru cei care le invata si cei care vor sa se mentina in forma, dar, din nou, nu este vorba de a calcula ci mai degraba de a recunoaste cateva teme si motive tactice.

Cat despre rejucarea partidelor pe calculator, aceasta este adesea un fel de exercitiu pasiv.

Jucatorul de sah are nevoie sa calculeze in avans sau chiar sa vizualizeze variantele date de catre comentatori (sau cel putin sa le puna pe tabla si sa incerce sa reconstruiasca pozitia la finalul unei variante)- sagetile de la tastatura fac acuma toata munca pentru noi.

Asa ca nu numai ca nu ne cultivam abilitatea de a vizualiza tabla, dar ne creeam obiceiuri care ne fac mai putin dispusi sa atingem excelenta in aceasta zona. Ba mai mult, ne simtim frustrati de inabilitatea noastra de a vizualiza in timpul unor partide de turneu!Bun, pai atunci ce ar trebui facut in privinta asta? Sunt cativa pasi care ar trebui facuti, si-i voi mentiona pe scurt.

tabla_miscatoare

O metoda este a lucra probleme tactice care nu sunt trivial de usoare, sau studii de finaluri.

O alta metoda a fost sugerata implicit mai sus: incercati sa urmariti variantele partidelor comentate in mintea voastra, fara sa mutati piesele pe tabla sau pe ecran.

Acestea de mai sus sunt idei destul de normale. Iata mai putin traditionala: jucati sah orb. Normal nu este usor sa o faceti- la inceput va trebui sa gasiti un partener dornic si el sa joace. Nu numai ca va va ajuta sa va imbunatatiti abilitatea de vizualizare, dar va face minuni in privinta puterii de concentrare la tabla.

Faceti o incercare, si dupa o vreme sa-mi spuneti cum a mers.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.