Probleme de logica la inceput de saptamana (10)Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Ion si Gheorghe s-au dus sa cumpere de la magazinul cu feronerie din sat suruburi necesare reparatiilor gardurilor lor. Amandoi au cumparat trei tipuri de suruburi, de 0.3 RON, 0,4 RON si 0.5 RON, numai ca in timp ce Ion a cumparat acelasi numar de suruburi din fiecare tip, Gheorghe, desi a cumparat de suruburi de aceeasi suma ca si Ion, a cumparat suruburi de fiecare tip de exact aceeasi suma. In total, Gheorghe a cumparat de 6 ori mai multe suruburi decat Ion.

Ce suma a cheltuit fiecare?

Problema 2

Cand un tren local a plecat in cursa, in fiecare vagon erau acelasi numar de calatori. In prima statie din cauza unei defectiuni au trebuit sa fie lasate 8 vagoane. De asemenea, in statie au coborat 4 calatori, fara ca sa mai urce cineva, asa ca dupa aceea au fost cu exact doua persoane mai mult in fiecare vagon decat la plecare. In urmatoarea statie au trebuit sa mai fie lasate trei vagoane, si inca opt persoane au coborat (tot fara sa mai urce nimeni). Dar dupa plecarea din statie, un copil s-a nascut intr-un vagon, asa ca la sosirea in ultima statie, in fiecare vagon erau cu 3 persoane mai mult decat la plecare.

Cate persoane care care au inceput calatoria cu acest tren au ajuns in ultima statie?

 

Problema 3

Sandu e de trei ori mai in varsta decat fusese Costel, cand Sandu avea varsta pe care o are Costel acum. Cand Costel va avea varsta pe care o are Sandu acum, Sandu va avea 56 de ani.

Ce varsta au cei doi acum?

 

Problema 4

Mihai are jumatate din varsta pe care o va avea Jean, atunci cand Mihai va avea de doua ori varsta pe care o avea Jean cand Mihai avea jumatate din varsta pe care o are acum Jean. Peste cinci ani varstele lor insumate vor da 100.

Ce varsta au Mihai si Jean acum?

 

Problema 5

Cand testoasa si iepurele s-au luat la intrecere, prima a mentinut o viteza constanta de 1 km/h pe parcursul intregii curse. Iepurele, simtindu-se prea increzator, a parcurs prima jumatate a distantei cu o viteza medie de doar ½ km/h.

Cu ce viteza trebuie sa parcurga iepurele a doua jumatate a distantei pentru ca sa invinga?

ALTE POSTARI RELEVANTE

7 Comentarii

 • mures

  P3:24 si 16 ani

  iunie 16, 2009 - 4:38 am Raspunde
 • mures

  P5:peste 1,5km/h

  iunie 16, 2009 - 4:49 am Raspunde
 • mures

  P4:mihai 40 si jean 50;mi-a luat mai mult la tradus!

  iunie 16, 2009 - 5:30 am Raspunde
 • mures

  P2: 76 de persoane au mers pina la capat;au fost 88 de oameni in 22 de vagoane…

  iunie 16, 2009 - 5:43 am Raspunde
 • MathPlayer

  Pt problema 5: Daca iepurele merge cu 1/2 km/h jumatate de drum si testoasa cu 1 km/h atunci testoasa va fi la finalul cursei cand iepurele va ajunge abia la jumatate. In cazul asta, si daca zboara, iepurele nu o va mai prinde pe testoasa; cred ca asta era ideea problemei 🙂
  Mures: rationamentul tau este bun, media iepurelui trebuind sa fie cel putin de 1 km/h pentru a prinde testoasa. Doar ca… trebuia sa mearga mai putin din drum cu 1/2 km/h si apoi sa recupereze.

  iunie 17, 2009 - 6:26 pm Raspunde
 • rodantero

  @ Mures
  Raspunsurile la P2 si P4 sunt corecte (la cea din urma eu am probleme cu “traducerea” 🙂 ).
  La P3 probabil ai gresit ceva pe la ecuatii, pentru ca raspunsul nu e corect.
  La P5 MathPlayer are dreptate, cand iepurele termina jumatate din traseu, testoasa trece linia de sosire.

  iunie 18, 2009 - 1:27 pm Raspunde
 • mures

  am inteles care era treaba la problema 5….n-am rationat!! 🙂 dar nu e prima oara…parca mi s-a mai propus la aceasta rubrica sa numar ghindele dintr-un pin

  iunie 22, 2009 - 10:27 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.