Va prezentam 4 miniinterviuri luate la Aeroportul Heri Coanda de catre domnul Dinu-Ioan Nicula, interviuri aparute pe siteul Federatiei Romane de Sah. Cei patru intervievati de dansul sunt Teimour Radjabov, Boris Gelfand, Gata Kamsky şi Vassily Ivanchuk.
Interviu cu marele maestru Teimour Radjabov (Azerbaidjan)
Bun venit în România, domnule Radjabov ! Care sunt primele dvs.sentimente odată sosit aici, împreună cu mama dvs. ?
Totul îmi pare pozitiv şi sunt gata să lupt în „Turneul Regilor” ! Pentru mine e o plăcere să vin prima dată în România, dat fiind că am avut o bună relaţie cu d-na Polihroniade încă de când eram junior. Dânsa îmi spunea că în România se va organiza odată un mare turneu şi sunt încântat că acest vis e pe cale de a deveni o realitate din care fac parte.
Dintre viitorii adversari pe care-i veţi întâlni în „Turneul regilor”, care vi se pare cel mai periculos ?
Toţi sunt superjucători, cu o mare experienţă, de pildă Dieter Nisipeanu, care a fost campion european şi în mod cert este cel mai puternic jucător român pe care l-am întâlnit vreodată. Desigur că voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a fi pe primul loc.
Dar dintre şahiştii români cu care v-aţi confruntat în perioada junioratului, care v-a impresionat ?
Nu-mi amintesc numele tuturor adversarilor români, dar păstrez în minte o partidă lungă cu Andrei Murariu, jucată parcă la Mureck, cu circa 10 ani în urmă. Juniorul vostru era foarte talentat !
Sunteţi acum pe locul 5 în lume. Ce credeţi că vă lipseşte deocamdată pentru a fi primul ?
Consider că ar trebui să fiu mai mult în cea mai bună formă. Uneori simt că sunt mai bun la antrenamente, iar când ajung la competiţie constat că nu realizez maximum din ce aş putea face. Deci ar trebui să fiu foarte stabil, nu neapărat în rezultate (care în general sunt stabile), cât în forma mea, ce ar trebui să se apropie de sută la sută din potenţial.
Vă veţi reîntâlni la Bazna cu dl.Gasanov, care este arbitrul-şef al competiţiei. Ce înseamnă dânsul pentru şahul azer ?
Cred că popularitatea sa reprezintă totul. Este realizatorul unui foarte bun program TV, la care am fost deseori invitat pentru a-mi prezenta partidele. Astfel de oameni focalizează atenţia spre şah, iar aceasta înseamnă foarte mult.
Ca vicepreşedinte al Federaţiei de Şah din Azerbaidjan, dl.Gasanov a găsit în multe rânduri fonduri pentru ca echipele naţionale să poată participa în competiţii. În ţara noastră sunt numeroşi sponsori dispuşi să investească în şah, dar este foarte important să mergi la ei şi să spui exact ceea ce ai nevoie. Iată de ce consider că dl.Gasanov este un foarte bun manager.
Vă doresc mult succes la „Turneul regilor” !
Mulţumesc !
Interviu cu marele maestru Boris Gelfand (Israel)
Bun venit, domnule Gelfand, dvs. şi secondantului Alexander Huzman. Mai întâi daţi-mi voie să vă prezint condoleanţe pentru greaua pierdere suferită prin decesul tatălui dvs., la începutul acestei luni. Ce aşteptări aveţi faţă de Turneul regilor ?
Este prima dată când mă aflu aici şi sper că voi avea impresii foarte bune. Am văzut pe internet că Bazna e o staţiune frumoasă şi sper să am timpul necesar pentru a ieşi în natură.
După câştigarea Cupei Mondiale la şah rapid, consideraţi că sunteţi aici unul dintre favoriţi ?
Nu neapărat. E un turneu foarte echilibrat, oricine poate câştiga, aşadar… fără pronosticuri.
Ce jucator roman întâlnit v-a impresionat cel mai mult ?
Nisipeanu e de departe cel mai puternic, e un jucător de clasă mondială. Dar am jucat de asemenea cu Istrăţescu şi de câteva ori cu Marin, chiar şi cu Gheorghiu cu mult timp în urmă.
Chiar dacă acum sunteţi campion la şah rapid, continuaţi să fiţi un suporter al timpului lung de joc ?
Eu cred că trebuie să fie ori rapid, ori clasic. Dacă sunt numai câteva zile, e cazul să fie rapid. Dar dacă este un turneu mai lung, fără îndoială că trebuie să fie clasic. Idealul e să realizăm partide care să rămână în istorie. Dacă se joacă 40 mutări într-o oră şi jumătate, ca la Sofia, atunci din patru turnee abia o partidă reuşeşte să intre în istorie. In schimb la Wijk aan Zee, unde se joacă clasic, în fiecare an sunt zece partide perene.
Ce factori explica trendul pozitiv al şahului israelian (locul 4 în lume la media rating a primilor 10 jucători din ţară) ?
In Israel nu avem turnee de un nivel atât de înalt, în schimb avem antrenori foarte buni, ca de pildă Alexander Huzman. Acesta e factorul primordial ! In ultimii ani juniorii noştri au avut şansa de a lucra cu antrenorii cei mai buni, prin urmare există posibilitatea creşterii valorice a tinerilor jucători.
Cunoaşteţi câţiva şahişti de origine română care activează în Israel ?
Desigur că îl ştiu pe Tratatovici şi de asemenea pe Zoler, dar acesta din urma nu mai e un jucător profesionist, dedicându-se cu precădere carierei medicale. Ambii joacă în liga de elită israeliană.
Vă doresc ca viitorul să vă aducă bucurii !
Mulţumesc pentru amabila urare.
Interviu cu marele maestru Gata Kamsky (S.U.A.)
Ce amintiri păstraţi de pe urma Campionatului Mondial de juniori pe care l-aţi jucat la Timişoara ?
Asta a fost cu mult timp în urmă, peste 20 de ani… Era un alt context politic, acum vin ca american. Aştept să văd ţara voastră, să întâlnesc mai mulţi oameni şi să joc un şah competitiv.
Care este locul ocupat în cariera dvs. de meciul jucat în februarie cu Topalov ?
E o întrebare complicată… Nu m-am gândit la locul acestui meci în viaţa mea. In mod evident a fost un meci foarte important şi la fel de evident e că am ratat o bună şansă de a concura la titlul mondial. Chiar şi aşa, meciul a fost cu adevărat strâns.
Trebuie să-l analizez şi să trag nişte concluzii spre a-mi continua cariera, la cei 35 de ani ai mei.
Ce viitor adversar de la Bazna îl consideraţi a fi o ameninţare pentru primul loc ?
Acum e un secret ! De obicei startul arată cine e într-o formă bună şi cine nu.. Şahul este un joc care pentru a fi jucat bine şi pentru a avea rezultate deosebite, necesită mai mulţi factori. Şahul nu e ceva pur: e sport, e pregătire, e concentrare, câte ceva din toate acestea.
Ce jucator român respectaţi in mod deosebit ?
Sigur că respect toţi jucătorii. Şahistul vostru nr.1 este, de mult timp, Dieter Nisipeanu. Dar aveţi şi ceva talente tinere ?
Da, de exemplu campionul mondial de juniori, marele maestru Cristian Chirilă şi, de asemenea, marea maestră junioară Iozefina Păuleţ.
Le doresc toate cele bune şi aştept să-i văd în competiţiile mondiale !
Mulţumim, succes şi dvs. !
O.K., aşa să fie.
Interviu cu marele maestru Vassily Ivanchuk (Ucraina)
Cum vă simţiţi la sosirea în Bucureşti, alături de secondantul dvs. Orest Gritsak ?
Mă aflu practic prima dată în România, pentru că prin Timişoara am fost mai demult doar în tranzit. Va fi un turneu foarte puternic, mă aştept la o luptă foarte atractivă şi sunt convins că totul va fi foarte bine organizat.
Mizaţi pe un come-back după rezultatul de la M-Tel Sofia ?
Înainte de Sofia am avut două reuşite, victoria de la Praga şi locul secund de la Leon, aşa că nu sunt îngrijorat.
Ce jucători români aţi întâlnit de-a lungul carierei dvs. ?
Nisipeanu în mod firesc, Istrăţescu, iar recent şi pe Marin. Îmi aduc aminte şi victoria din 1988 în faţa lui Mihai Ghindă, la Olimpiada de la Salonic. Am mai jucat, de asemenea, cu Ciocâltea, Vaisman, Gheorghiu. Dar ce mai face fosta campioană de junioare Mădălina Stroe ?
Trăieşte de mulţi ani în Franţa şi s-a lăsat de şah.
Păcat !
Ce aşteptări aveţi în legătură cu titlul mondial ?
Obiectivul meu principal e să joc un şah de calitate. Ca să mă calific, trebuie să evoluez cu succes la Cupa Mondială de la Khanty-Mansiysk şi sper că o voi face.
Sunteţi un iubitor al şahului rapid ?
N-aş putea spune că sunt un fan, dar îl practic, la fel ca şi blitzul sau şahul orb.
Vă ocupaţi şi de pregătirea un unor juniori valoroşi ?
Joc foarte mult, aşa încât mă ocup doar ocazional de meseria de antrenor, dar o fac cu plăcere.
Mult succes în tot ceea ce întreprindeţi !
Vă mulţumesc.
0 Comentarii