Stiri din sah – 24 din 24 ore – Marti 02 iunie

UPDATE 19.32

10. Siegeman & Co, traditionalul turneu, incepe maine in Malmo si se va desfasura pe durata a 5 runde fiecare cu fiecare. Este asteptata cu mare interes evolutia juniorului reprezentant al gazdelor IM suedez Nils Grandelius (ELO 2491), care are doar 15 ani!

Participanti:

GM Nigel Short (ENG, 2674)
GM Ivan Sokolov (BIH, 2669)
GM Tomi Nyback (FIN, 2655)
GM Tiger Hillarp Persson (SWE, 2618)
GM Emanuel Berg (SWE, 2610)
IM Nils Grandelius (SWE, 2491)

(AS)

UPDATE 19.25

9. Limburg Open la final – Emanuel Berg invingator

Limburg Open a fost castigat de catre GM suedez Emanuel Berg. La egalitate de puncte cu el au incheiat GM Sipke Ernst, GM Yuri Solodovnichenko and IM Wouter Spoelman. Toti patru au impartiti premiile in bani frateste, cate 1337,50 eur fiecare. Open desfasurat in orasul olandez Maastrich, Limburg Open a devenit un turneu stabil in calendarul sahist. Spatiul de joc a fost perfect, foarte spatios, cu o buna sala de analiza + bar.

Sursa: siteul Chess Vibes (AS)

UPDATE 15.38

8. HIKARU NAKAMURA trece din nou de granita ELO 2700!

Nakamura si-a incantat din nou fanii in weekendul precedent, castigandu-si toate partidele din ultimele runde ale French League! Nakamura a trecut pe rand de marii maestrii Bauer,Krasenkow,Fontaine si Hamdouchi, atingand un ELO temporar de 2710! (AS)

UPDATE 15.07

7. A 10-a editie a turneului Poikovsky Karpov in onoarea fostului campion mondial Anatoly Karpov va incepe maine, 3-12th June, 2009.

Recentul castigator al Mtel Masters si Final Masters din Bilbao, GM Alexei Shirov, este favoritul numarul unu al turneului, dupa ratingul FIDE. Vor mai lua parte inca 3 jucatori cu ELO peste 2700 – GM Gashimov, GM Rublevsky si GM Naiditsch. Toti jucatorii participanti au ELO peste 2650.

Participanti:

GM Alexei Shirov (2745)
GM Vugar Gashimov (2730)
GM Sergei Rublevsky (2702)
GM Arkadij Naiditsch (2700)
GM Viktor Bologan (2690)
GM Alexander Onischuk (2684)
GM Zahar Efimenko (2682)
GM Alexander Motylev (2677)
GM Ernesto Inarkiev (2676)
GM Emil Sutovsky (2660)

UPDATE: 14.55

6. IM Deep Sengupta a castigat a patra editie a turneului Sahul pentru Tineretla categoria Sub 25 ani, un open de sah rapid cu timp de gandirre o ora pentru fiecare desfasurat in Kolkata, India. Sengupta, favoritul numarul unu al competitiei, cu doua norme de GM la activ, a aratat o buna forma de-a lungul turneului, terminand neinvins cu 6 puncte din 7 runde.

(Sursa : versiunea electronica a ziarului The Hindu) (AS)

UPDATE 04,24

5.Decesul lui Kahraman Olgac, presedinte de onoare al federatiei turce

Kahraman Ogac, preşedintele Federaţiei Turce de Şah, a decedat, la vârsta de 86 de ani, anunţă site-ul federaţiei internaţionale de specialitate, citat de Agerpres.

Ali Nihat Yazici, preşedintele federaţiei turce, a anunţat decesul celui care este considerat părintele şahului din această ţară, Kahraman Ogac. El a deţinut funcţiile de preşedinte de onoare şi arbitru internaţional.

Kahraman Ogac, coeficient Elo 2041, a participat la 11 olimpiade, a coordonat şahul turcesc timp de patru decenii şi a fost primul preşedinte al federaţiei de şah din această ţară.

(Sursa Agerpres)

UPDATE 03,43

4.Cupa “Cristina Foisor”, editia a 2-a

Duminică, 31 mai, în sala de şah a Clubului Pensionarilor din Aeroport, petroşeneanca, marea maestră internaţională de şah, Cristina Foişor, Cetăţean de Onoare al Petroşaniului, a venit în urbea natală pentru a susţine propria competiţie dotată cu trofeul „Cupa Cristina Foişor”, ediţia a II-a 2009.

Au participat peste 20 de concurenţi (separat copii, separat pensionari).

Câştigătorii pe categorii de vârstă au fost: loc I – Apostu Elvis Alin, Tufă Andrei Cristian (categoria 14 ani), Stoica Raul Gabriel (categoria 10 ani), Kecs Eduard (categoria 8 ani) şi Tradnik Rudolf Timoftei (categoria 6 ani).

La grupa seniorilor, pe locul I s-a clasat domnul Pavel Vitican.

Câştigătorilor li s-au oferit diplome cu autograful Cristinei, dulciuri şi sucuri.(IC)

Aici puteti sa vedeti reportajul intreg de pe foisorchess.wordpress.com

(Sursa gazetavaii.ro)

UPDATE 03,09

3.Campionatul Judetean de sah al judetului Alba-blitz
Ovidiu Lupu (Clubul Sportiv Orasenesc Cugir) a câstigat campionatul judetean de blitz desfasurat sâmbata la Cugir. Jucatorul cugirean i-a devansat cu o jumatate de punct pe Dan Cantemir (Clubul Municipal de Sah Alba Iulia) si Mihai Vâlceanu (Sah Club Cugir). Prezenti la festivitatea de premiere, consilierul local Aurel Voicu si profesorul Vasile Lupu, coordonatorul sectiei de sah a clubului orasenesc din Cugir, au oferit si premii speciale pentru cei mai bine clasati juniori si veterani. La veterani, primii trei competitori, Ioan Zaharie, Nicolae Hanes si Victor Cojocaru sunt toti din Cugir, oras cu o bogata traditie sahista. La juniori podiumul a fost compus din Alexandru Secheres, Adrian Secheres (ambii de la CMS Alba Iulia) si Vladut Oltean (CSO Cugir).
Turneul a fost organizat de Clubul Sportiv Orasenesc Cugir cu sprijinul Asociatiei Judetene de Sah Alba si al Primariei orasului Cugir si a fost arbitrat de Marius Ceteras. Prin victoria în acest turneu, Ovidiu Lupu a trecut pe primul loc al clasamentului general al circuitului “Apulum Grand Prix” cu 52 puncte, fiind urmat de Ioan Zaharie 50 puncte, Dan Cantemir si Alexandru Secheres, ambii cu 39 puncte(IC)

[Sursa ziarul Unirea (Alba)]

UPDATE 02,56

2. Marele maestru internaţional la şah Viorel Bologan şi-a lansat, la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, cartea autobiografică ”Trepte”, informează Agenţia Moldpres, citată de Agerpres.

Am jucat circa 20 ani în Rusia. Acolo am scris şi această carte. În martie 2009 am revenit definitiv la Chişinău. Acum toate proiectele sunt legate de meleagurile natale şi mă bucur mult de apariţia acestei lucrări”, a spus autorul la conferinţa de presă.

Cartea are un pronunţat caracter autobiografic şi include cele mai frumoase partide jucate şi comentate de Viorel Bologan.

El a mulţumit tuturor celor care au colaborat la editarea volumului în condiţii bune. ”Printre oamenii care au contribuit la apariţia cărţii figurează şi marele maestru moldovean, Doru Rogozenco, stabilit in Germania’‘, a precizat şahistul.

Cartea a mai fost tipărită în Rusia, Spania, Germania şi Marea Britanie.

Viorel Bologan este cel mai bun şahist din Republica Moldova. El a câştigat în carieră peste 40 turnee internaţionale de anvergură, inclusiv superturneele ‘Aeroflot Open‘ de la Moscova şi Dortmund.(IC)

UPDATE 00,01

1.Hajbok Robert, convocat pentru Europenele de sah juniori

Pe adresa Clubului Sportiv UNIO Satu Mare a sosit zilele trecute convocarea lui Hajbok Robert, campion national la juniori 16 ani, in acest an, care va participa la Europenele de juniori Under 20. Elevul antrenorului Pal Zoltan are doar 16 ani si va lua parte atat in competitia pe echipe cat si in cea individuala.(IC)

Puteti citi aici istoria de juniori 16 ani de la Voineasa, unde Robert a iesit campion.

(Sursa gazetanord-vest.ro)

Campionatul Judeţean de şah-blitz
Ovidiu Lupu (Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir) a câştigat campionatul judeţean de blitz desfăşurat sâmbătă la Cugir. Jucătorul cugirean i-a devansat cu o jumătate de punct pe Dan Cantemir (Clubul Municipal de Şah Alba Iulia) şi Mihai Vâlceanu (Şah Club Cugir). Prezenţi la festivitatea de premiere, consilierul local Aurel Voicu şi profesorul Vasile Lupu, coordonatorul secţiei de şah a clubului orăşenesc din Cugir, au oferit şi premii speciale pentru cei mai bine clasaţi juniori şi veterani. La veterani, primii trei competitori, Ioan Zaharie, Nicolae Haneş şi Victor Cojocaru sunt toţi din Cugir, oraş cu o bogată tradiţie şahistă. La juniori podiumul a fost compus din Alexandru Sechereş, Adrian Sechereş (ambii de la CMS Alba Iulia) şi Vlăduţ Oltean (CSO Cugir).
Turneul a fost organizat de Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir cu sprijinul Asociaţiei Judeţene de Şah Alba şi al Primăriei oraşului Cugir şi a fost arbitrat de Marius Ceteraş. Prin victoria în acest turneu, Ovidiu Lupu a trecut pe primul loc al clasamentului general al circuitului “Apulum Grand Prix” cu 52 puncte, fiind urmat de Ioan Zaharie 50 puncte, Dan Cantemir şi Alexandru Sechereş, ambii cu 39 puncte

2 Comentarii

  • vasim

    Pe Viktor Bologan ar trebui sa il naturalizam si sa joace pt Romania la Olimpiada!

    iunie 2, 2009 - 2:31 pm Raspunde
  • Vlad

    Sau pe Carlsen!

    iunie 2, 2009 - 2:49 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.