Cupa Limpedea: De unde vine acest surprinzator si miraculos 3-5, 3-5?

Reportaj de la Limpedea ticluit impreuna cu Radu Catalin Chirila, “agent infiltrat” ( e Limpede!) la fata locului de blogul “Sah cu Ceausescu”

Se pare ca toata lumea a fost contrariata putin de aceste rezultate de la Limpedea. Si cand spun asta ma refer mai ales la procentajul foarte mare de partide decise .

Total: 54 de partide jucate  >  19 castigate de alb >  21 remize   >14 castigate de negru

Asadar 62% partide decise este un coeficient desprins parca din alt secol si alta epoca a sahului. Si va intrebati probabil ce inseamna acel 3-5, 3-5 ? Nu este vorba de vreo combinatie secreta sau de vreo mana aruncata cu foc la zaruri. Este vorba de procentajul partidelor decise in ultimele 4 runde de la Limpedea. O sa vedeti imediat un reportaj in imagini, care in mod sigur va reusi sa va scoata din starea de amorteala in care ne-a aruncat caldura de afara, si care ne va face sa ne dorim sa ajungem la Limpedea si noi…

Nu vreau sa vorbesc aici mare lucru despre partidele de sah, am facut-o si o voi  face imediat ce inchei acest articol,  cu totul special pentru mine si cred ca si pentru cei de acolo.

Anda_Pop P1010003

Fotografiile de grup ne indica (in stanga, spatele lui Radu Chirila) prezenta in mijlocul sahistilor  a Andei Pop, care a insotit grupul in ziua libera. Anda Pop este o tanara de perspectiva cu o educatie aleasa, care are 22 de ani, face masteratul la Cluj in “Administrarea afacerilor” . In mijlocul pozei de inceput de turneu se vede D-l Pop, un om admirabil pe care il asteptam in lumea sahului mai des decat ne putem noi dori. Am vazut pe fata acestui om, bunatate, modestie si intelegere, intelepciune si transmite un Ocean de liniste prin calmul sau olimpian.

Dombi_Organizator Flori1

Aici il avem in un nou plan pe d-l Dombi Rudolf, sahist redutabil in zona Maramuresului si care a reusit sa organizeze aceasta competitie cu adevarat impresionanta pe mai multe planuri, pe langa cel sahist.

El a declarat : “Multumim tuturor celor care ne-au felicitat in aceasta initiativa. Dorim ca aceasta competitie sa fie cu un caracter permanent, sa speram ca vom avea forta necesara, sahul are mult de castigat. Tin sa subliniez faptul, ca pe langa a fi mari jucatori de sah cei prezenti aici, sunt toti si niste oameni extraordinari. Este o armonie incredibila la aceasta competitie, locatia este perfecta pentru un concurs puternic, multumim inca odata pe aceasta cale d-lui Pop Daniel pentru conditiile oferite, si sa nu uitam, de rolul jucat de domnul arbitru international Radu Catalin Chirila, un om deosebit, care a muncit si el pentru buna desfasurare a competitiei, si care este un sprijin real al miscarii sahiste din Romania. Toti participantii prezenti sunt foarte pozitivi, interesati de progresul sahului si de popularizarea lui, fiecare pune umarul la realizarea unei competitii cat mai placute. Este o placere reala, sa ai de lucrat cu asemenea persoane. Apreciez mult si realizarea acestui site, m-a cam lasat fara cuvinte sincer, nu mai pot scrie nici un articol la ziarele locale cand vad asa ceva. Va multumesc tuturor!
Cu respect,
Rudolf ”

Katy_Pop Masa_de_analiza

Caci domnul Pop este, impreuna cu familia, o gazda care munceste la propriu ca sahistii, insotitorii si arbitrul sa se simtim bine. De exemplu, mancarea (absolut excelenta) este facuta 100% de doamna Katy Pop( stanga imaginii), sutele de flori si spatiul verde impecabil ingrijit, tot doamneii  si fetei domnului Pop se datoreaza etc. Si de aceea poate azi facem un reportaj atat de frumos mai ales prin imaginile care ne exprima mai concludent ceea ce s-a petrecut la Limpedea. In dreapta avem parca o “analiza de echipa”, in care toata lumea sahista si nesahista  e scoasa la aerul curat si care te inspira vrand, nevrand.

Dombi in mijlocul sahistilor Dombi analizand o pozitie

Domnul Dombi Rudolf nelipsit de la locul unde se desfasoara cel mai nebun si frumos turneu prin partidele decise, pe care l-am vazut in Romania la acest nivel..

d-l Pop Dl Pop langa Nanu

Domnul Pop prezent si el atent la toate partidele care se joaca. In fotografia din dreapta avem senzatia ca ar dori sa mute el in locul lui Ciprian Nanu si sa joace un gambit pe cinste!

Pop_Portar Arbitru_fotbal

Luand reteta de la fratii nostrii francezi , la Limpedea a avut loc si o intrecere de mare anvergura, care a adus pe terenul de bitum cam toti sahistii si un portar de mare valoare si greutate! Cu o pasiune mare si pentru miscare, pe care o face mai rar din cauza afacerilor stresante, D-l Pop se vede nevoit sa pareze cu stoicism si inspiratie, asalturile la care este supus.

Tenis1 Tenis2

Dupa ce au jucat fotbal, sahistii nostrii au putut sa isi incerce puterile si cu un tenis intr-o companie si un taram cu adevarat mioritic . Sa tot te incarci cu energie pozitica in aceste locuri si langa acesti oameni!

Zoli_vesel Pop+Ady_ospatarul(2)

Zoli vesel poate de permanenta buna dispozitie a doamnei Katy Pop si Daniel Pop este mereu prezent printre spectaculoasele si frumoasele partide jucate de cei 12 sahisti de la Limpedea. Acum incepem sa intelegem o parte din daruirea de care au dat sahistii prezenti aici, si de “metodele” folosite de gazde pentru ca acestia sa dea tot ce au mai bun pe tabla.

Si pentru ca inainte cu o seara sahistii au facut o singura remiza, si aceea in 93 de mutari, domnul Daniel Pop a declarat “dictatorial “:  ” Nu se mai poate, sunteti insuportabili de incisivi. Va pedepsesc cu o petrecere ad-hoc si invit si o cantareata  locala sa va vad apoi, de ce sunteti voi in stare.A inceput petrecerea la care au fost “condamnati” toti sahistii fara preferinte: de rating, nationalitate, flori, repertoriu de deschidere…al petrecerii . Domnul Pop (un om foarte deschis!)  a deschis foarte rapid,  o sticla sau butoias, nu se mai stie pentru ca nimeni nu a vrut sa mai recunoasca de parca i-ar fi pus la plata ) si i-a surprins pe toti marii sahisti care erau de fata. Cand au inceput sa apara si ” infiltrarile” de farfurii pline cu peste si mamaliguta, toata lumea a exclamat si a aprobat in unanimitate: Noutate teoretica!

Surprinsi de ritmul superblitz al desfasurarii evenimentelor, chiar si cei mai mari maestrii prezenti acolo, au recunoscut  ca domnul Pop este super mare maestru la (petreceri) blitz ! Au tras repede la sorti culorile si toata lumea a ales ( vinul) alb. Jocul de mijloc a fost de mare creatie si a reusit sa acumuleze mici avantaje pozitionale ( fata de carafele de vin alb, cantareata si microfon) si se anunta un final pe muchie de cutit.

HaiNoroc_cuDomnulPop Mathias_Artist

Dupa aceea ca tot stie toata lumea ca aveti memorie, trebuie sa reproduceti macar fragmente din cantecele interpretate de preferata localnicilor de aici !” Primul a incercat cu greu, dar incetisor sa cante Mathias. Dar dupa cateva vocalize combinate cu  o “germana linistita si calma de Iasi”,  baietii au trecut la lucruri mai serioase putin si mai ritmate. Nu pentru faptul ca Thesing nu ar fi talentat, dar il trada accentul de Iasi prea mult, si asta fata de prea mica influenta germana in cantecele sale. Asadar ca sa avem mai mult spor si sa fie in voce, baietii au continuat fulgerator cu…

Petcov_in_forma Solo_Manolache

– Hai noroc cu domnul Pop! Au zis si Tornike si  Radu Chirila cu gazda lor, precum  si “noua vedeta” din lumea muzicala incurajata de toata lumea. A urmat un descrescendo de la Iasi la Galati si lumea l-a putut auzi in “premiera pe tara” pe Mariusica Manolache la microfon. Dupa ce putin mai devreme el a ratat o remiza cu George Grigore– acesta a zis cu uimire si multumire in acelasi timp “Ce-aveti fratilor? Daca mai dati mult cu punctele-n mine castig turneul!”- Marius a abordat  genul de “dor si suparare” care i-a pus in valoare starea in care se afla el acum. Si raspunzandu-i pe acelasi cvarta si in acorduri de septima mica lui George Grigore: ” As da puncte de la mineee, Sa mai stau o zi cu tine, Te iubim la disperare, Limpedea e cea mai tare!” Domnul Pop s-a mai imbunat putinel si l-a aplaudat steril si cu un aer de diriginte pe Marius, care nu poate sa laude un elev care a luat 10 la corijenta, ratand remiza. El cu aer hotarat mai propus un toast si pe doamna Any a trimis-o sa mai aduca ceva “de uns mecanismele cantaretilor”.

Toast+Doamna_Any Trio_Manolache_Bonte_Manea

Ultimul a incercat sa dreaga busuiocul Andrei Bonte, care a fost sufletul petrecerii, dupa ce a renascut si in turneu miraculos. Andrei a inceput sa ii arate lui Manolache si lui Manea, cum se canta in trio Ad-hoc sau express. Ca sa nu zic in criza de timp, caci nu e bine sa vorbesti de chestii sfinte la sahisti la masa. Nu de alta dar la pestele din farfurie, numai criza de timp sa nu fie… Andrei a infiintat repede o formatie de succesin show-bizul romanesc, cu cei doi mari amatori de cantare, care cum a si aparut s-a si destramat, mai ales din cauza repertoriului diferit. O sa va spunem mai pe larg ce a fost cu aceasta ruptura intre cei trei, si de ce  nu s-au inteles ei la microfon, precum si repertoriul neadecvat ales de ei in aceasta noua formula. Pentru aceasta trebuie sa facem o ancheta minutioasa la fata locului si sa luam declaratii,  incepand cu familia Pop si terminand cu cantareata locala, pe care o vom considera martorul cheie in deslusirea acestei enigme de neconceput. Cred ca 2 saptamani de “ancheta” ne-ar fi trebuit si noua, dar o sa vedem pana cand o vom amana sa devina LIMPEDE(A)  situatia. Nu de alta dar trebuie sa lamurim misterul si cum s-au petrecut lucrurile acolo cu trioul nostru pentru ca este important ca cititorii sa stie asta cat mai repede.

final

3 Comentarii

  • Dombi Rudolf

    S-a terminat…. Practic nimic nu se mai poate face pt editia I. Jucatorii au terminat concursul, si-au epuizat fortele si s-au intars de pe taramul visurilor in realitate. A fost ceva ireal, magnific, cuvintele sunt cateodata de prisos. Nu conteaza prea mult cine a castigat, la aceasta competitie toti au avut de castigat. Oricum sa ii dam Cezarului ce-i al Cezarului, jos palaria in fata dlui Grigore George Gabrial GM 2542! care a reusit sa ocupe locul 1 la final.
    Cum sa mai caracterizezi un turneu, in care cu ochii mei am vazut minim 3 partide terminate cu rege contra rege? In care sa vezi ca in ultima runda, desi nu mai aveau nici o sansa pentru prime, si era ultima partida din concurs, Manolache si Manea joaca cu turn contra turn, fara nici un pion ramas pe tabla? Cu combinatii ireale cateodata, cu greseli care pareau grosolane, dar poate defapt s-au dovedit a fi fantezii a unor magicieni incredibili. Sa vezi cu ochii tai o partida de sah in care negrul ataca simultan doua piese, apoi inca una, si cu 3 piese atacate albul sa mute cu o a 4-a piesa, creeand evident la randul lui amenintari decisive, sa vezi un copil la 20 de ani care la fiecare partida se plimba ca leul in cusca din dorinte de victorie, sa admiri calmul olimpic al unora, care nu isi vor iesi din ritmul lor indiferent de ce se intampla in jur, de orice factor de timp sau spatiu, sa admiri cunostiinta sahista a altora cu mii de partide oficiale jucate in cariera si care ai impresia ca stiu totul dar absolut totul despre sah si culmea chiar si ei pot fi invinzi, … este ireal. Si pe deasupra tuturor se ridica din cand in cand, oarecum discret si neobservat o familie, cu o caldura sufleteasca incredibila, multumit carora tot acest lucru a fost posibil, un tata care il vezi calm si cugetat, cantareste de 10 ori inainte de a taia odata, dar orice decizie este un progres, o mama care a fost mama tuturor la aceasta competitie, care a prgatit mereu masa cu ajutoarele de rigoare pentru toata lumea, incercand sa fie pe placul tutoror, si doi copii care pareau a fi jenati ca se afla in mijlocul acestor vedete, desi ei erau practic acasa, care incercau sa nu incurce pe nimeni nici macar din greseala, si admirau doar pe ascuns evolutia marilo maestrii cu simpatii pentru unii dar respect pentru toti, tot ceva ireal… Dl. Pop Daniel este cel mai mare castig al sahului local de multa vreme incoace si speram ca si miscarea sahista sa incerce sa se ridice macar in apropierea lui ca nivel. Nu pot incheia fara a sublinia rolul jucat de Dl. Chirila, un tip mai mult decat extraordinar, care desi zicea ca la asemenea competitii practic nu este nevoie de arbitru, sunt absolut anti la aceasta afirmatie, si asi indrazni sa zic ca nici o competitie de acest gen nu se poate fara dl. Chirila. Este un ingredient care garanteaza succesul. Multumesc incaodata tuturor, inclusiv realizatorilor acestui site pentru sprijin, si promit veti mai auzi de sahul din Baia Mare si ca si organizare de competitii si ca echipa.
    Cu respect,
    Dombi Rudolf

    mai 22, 2009 - 12:00 am Raspunde
  • TITA

    Felicitari d-lui IULIAN CEAUSESCU ptr.frumosul articol,ptr. felul ”plastic”de exprimare,felicitari d-lui DOMBI RUDOLF ptr.comentariul frumos,felicitari FAM.POP ptr.sprijinirea si promovarea acestui frumos sport…si nu in ultimul rind ,felicitari sportivilor prezenti acolo ptr.sportivitate!
    Ma bucura faptul sa mai vad cite-un OM(ca dl. POP) ”intrind” in aceasta lume fantastica a sahului (sa ma ierte daca a facut-o mai demult si n-am stiut eu),la fel cum ma bucura faptul ca exista o echipa de oameni inimosi si neobositi ca cea a lui IULIAN CEAUSESCU,prin intermediul careia,noi,iubitorii acestui sport aflam ce se mai intimpla in tara si in lume legat de sah;sinteti omniprezenti!Succes la Cupa Romaniei!

    mai 22, 2009 - 2:31 pm Raspunde
  • anda pop

    Nici mie nu imi vine sa cred ca s-a terminat……
    Felicitarile mele si toata admiratia pentru maestrii prezenti la competitie, dar in mod special pentru GM Tornike Sanikidze, sahistul meu preferat din cadrul acestui turneu.
    Sper din tot sufletul ca va avea loc si editia a II-a.

    mai 25, 2009 - 8:56 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.