Catalin Ardelean revine cu un serial nou – “Aprecierea statica a pozitiei”

IM Catalin Ardelean, prietenul blogului nostru,  revine cu un nou serial cat de se poate de instructiv si interesant, pe care  l-a pregatit cu minutiozitate si competenta sub numele de “Aprecierea statica a pozitiei”.

Ardelean_Catalin

Asa cum ne-a obisnuit in tot acest timpsa ne punem in miscare ” Gandirea Schematica si sa descoperim noi taine despre “Imbunatatirea pozitiei figurilor” , Catalin Ardelean transpune in aceste articole,  ideile sale impreuna cu cele mai noi si de interes articole teoretice ale momentului din sah.

(1) Teorie aprecierea statica

[Catalin,Ardelean]

Exista si 4 criterii de a aprecia, din punct de vedere static, o pozitie. Acestea sunt, in ordinea importantei:

 1.   Pozitia statica a regelui
 2. Situatia/avantajul  material
 3. Cine sta mai bine dupa schimbul damelor?
 4. Structura  pionilor                                                                                                                                                                                          De departe cea mai importanta este pozitia regilor. Un rege este slab static atunci cand:

a) regele poate fi atacat usor

b) nu putem, in 2-3 mutari,sa-i gasim regelui un adapost sigur, sa-l ducem intr-un loc unde va fi greu de atacat

Cand avem un rege slab static trebuie sa:

1.schimbam piesele adversarului care ne ataca, in special damele

2. modificam structura de pioni

3. ne cream contrajoc,chiar cu pretul unui sacrificiu

Cand avem avantaj static,trebuie sa facem urmatoarele 3 lucruri:

1. oprim contrajocul adversarului

2.imbunatatim pozitia figurilor proprii

3. combinatia/atacul decisiv

Atentie! La sfarsitul partidei aveti un link unde puteti sa revedeti si sa vizualizati pozitia comentata!

(2) Exemplul 1

[Catalin,Ardelean]

Daca ar fi sa facem o apreciere conform celor 4 criterii aratate la “Teorie aprecierea statica”, aceasta ar arata cam asa:      1 pozitia regilor =       2.situatia materiala =       3 cine sta mai bine dupa schimbul damelor? +=       4 structura de pioni +=Bilantul static este asadar favorabil albului.Keres,conducatorul pieselor negre,a sesizat ca e momentul sa joace dinamic ( sa schimbe figurile active ale albului,modificarea structurii de pioni,sacrificiu pentru contrajoc),pentru a schimba caracterul jocului,care curgea defavorabil pentru el.

1n

1…Rxe3! 2.fxe3

2a

Dupa doar o mutare facuta de fiecare jucator,raportul static s-a schimbat fundamental: 1 –+; 2 +=; 3+ – ; 4 –+.Acest bilant ne duce la urmatoarele concluzii (oarecum surprinzatoare,daca tinem cont ca negrul are calitate in minus): negrul va juca static,isi va imbunatati treptat pozitia,albul este obligat sa joace dinamic ( cel mai bine ar fi sa schimbe piesele) 2…Qe8 3.Qc2

3a

[La 3.Kf2 putea urma,de exemplu: 3…Qe6 4.Rad1 Re8 5.R1d3 Ne5 Mobilizarea treptata a figurilor,element fundamental al jocului de sah.Merita mentionata si ordinea in care s-a realizat,intai £,apoi ¦ si abia la urma ¤ (adica in ordine descrescatoare valorica). 6.Rxd7 Nxd3+ 7.Rxd3 g6 Regele negru e slab pentru moment,insa prin realizarea acestui luft (adapost sigur),el nu mai are probleme 8.Ke1 Re7 9.Kd2 Kg7 In pofida pionului in minus,pozitia negrului pare preferabila] 3…Qxe3+ 4.Kh1 Ne5 5.Rf1 Re8 6.Rf4 f6

6n

Negrul isi consolideaza pozitia,evidentiand astfel,si mai mult,superioritatea sa statica 7.Qe4 Ng6 8.Qxe3 Rxe3

8n

Nici macar schimbul figurilor nu-l salveaza pe alb 9.Rxd7 [9.Rf3 Rxe2 10.Rxd7 Ne5 11.Rd8+ Kf7µ] 9…Nxf4 10.gxf4 Rxe2

10n

Poate merita sa facem o foarte scurta pauza.Pornind de la o pozitie dezavantajoasa,negrul, intelegand ceea ce trebuie sa faca,a obtinut,dupa doar 10 mutari o pozitie aproape castigata,fara ca albul sa fi facut niste erori evidente.In continuare prezint doar partida,fara comentarii,deoarece nu mai are legatura cu tema vizata 11.Rxa7 Rf2 12.Rb7 Rxf4 13.Rxb6 Rxc4 14.Rb3 Kf7 15.Kg2 g5 16.Kf3 Ke6 17.Ra3 h5 18.Ke2 Rh4 19.Ra6+ Ke5 20.a4 c4 21.Rc6 Rxh2+ 22.Ke3 Rh3+ 23.Kd2 Rd3+ 24.Kc2 h4 25.Rxc4 Rd8

25n

0–1 Benko,P-Keres,P/Los Angeles 1963/MCL/[Dolmatov]

Aici puteti revedea si vizualiza pozitia 1 comentata

ALTE POSTARI RELEVANTE

9 Comentarii

 • costache remus

  nu inteleg de ce la aprecierea initiala a pozitiei albul se afla in avantaj in cazul schimbului de dame si de ce are iarasi avantaj la structura de pioni(nimzovici parca spune altceva in cazul pionilor dublati)

  mai 12, 2009 - 1:53 pm Raspunde
 • Catalin Ardelean

  Comentariul extrem de pertinent si de punctual al lui Costache Remus mi-au dat curaj sa debutez pe blog cu un raspuns.Faptul ca nu am facut-o pana acum se datoreaza in special ignorantei mele in domeniul IT-ului.
  Am sa incerc sa argumentez,pe scurt,in ce consta (din punctul meu de vedere) micul avantaj al albului atat la structura de pioni (punctul 4),cat si la situatia dupa schimbul damelor(punctul 3).E adevarat,Remus,albul are pioni dublati-ceea ce de regula reprezinta un handicap ;insa acestia nu pot fi atacati de catre adversar,in plus controleaza 2 campuri centrale importante (d4 si d5).Consider ca este mult mai grava problema permanenta,a pionului d7,care va fi supus ,timp indelungat unei puternice presiuni(va putea fi atacat de 3 figuri,dama si cele 2 turnuri).In plus,piesele negrului ,obligate sa apere acest pion,vor fi lipsite de mobilitate.Ca idee,albul ar putea lua in considerare un plan de joc tipic ( crearea celei de a 2-a slabiciuni) pe flancul regelui,prin avansarea pionului h.Avantajul de spatiu si de mobilitate ii vor oferi albului,ulterior – dupa slabirea pozitiei regelui advers – posibilitatea unui periculos atac la rege.
  E adevarat,schimbul damelor l-ar favoriza pe negru ( aflat in dezavantaj de spatiu ),insa chiar si in acest caz consider ca plusul ar fi tot de partea albului,care va alterna presiunea asupra pionului d7 cu avansarea pionilor g si h pentru crearea de slabiciuni.

  mai 12, 2009 - 7:06 pm Raspunde
 • rodantero

  Mie unul mi-a placut foarte mult acest prim articol (din noua serie). Apreciez ca fiind foarte dinamica 🙂 prezenta domnului Ardelean pe acest blog.

  mai 12, 2009 - 7:41 pm Raspunde
 • costache remus

  multumesc pentru lamuriri.se pot face si aprecieri dinamice asupra unor pozitii? cam care ar fi criteriile in acest caz?

  mai 12, 2009 - 8:06 pm Raspunde
 • Razvan

  ok, cele 4 criterii seamana izbitor cu teoria GM I. Dorfman. Am citit ambele carti ale sale, nu mi s-au parut foarte clare. poate si faptul ca erau in franceza (limba din care am cunostiinte rudimentare) poarta o parte din vina…

  mai 12, 2009 - 8:52 pm Raspunde
 • bestux

  foarte interesant

  mai 13, 2009 - 1:51 pm Raspunde
 • bestux

  dar eu vad lucrurile altfel negrul sacrifica calitatea pentru asi posta un cal pe campul e5

  mai 13, 2009 - 1:53 pm Raspunde
 • Catalin Ardelean

  As dori sa va multumesc pentru comentarii si sa fac urmatoarele completari:
  Costache Remus:Intrebarea dvs. anticipeaza perfect ceea ce va urma.Am facut si partea cu “avantajul dinamic” pe care i-am trimis-o lui Iulian,cu rugamintea ca,in cazul in care cineva se va arata interesat,sa prezinte pe blog si acest material.Ca sa va raspund totusi la intrebare,elementele dinamice se refera la aspectele pozitiei care sufera modificari destul de repede:avansul de dezvoltare,o piesa situata temporar in afara jocului,mobilitatea figurilor,gradul lor de coordonare etc.
  Razvan:Foarte corecta observatia dvs.Trebuie sa va marturisesc ca in perioada facultatii l-am avut antrenor pe dl.Valentin Stoica si dansul mi-a recomandat sa citesc cartile GM I.Dorfman.In aceste materiale am gasit foarte bine tratata aceasta problema a avantajului static.Multe din elementele acestea poate le faceam intuitiv in timpul partidelor,fara o prea serioasa intelegere a lor.Ulterior am gasit si la alti autori referiri la aceste aspecte ( Aagaard,Beim etc.) Consider ca aceste elemente mi-au fost utile ( desigur,toate materialele lecturate trebuie trecute prin filtrul propriei ratiuni), si am considerat ca ar putea fi si alti iubitori ai acestui sport care au aflat,ca si mine,destul de tarziu despre acest mod de a vedea sahul – aceasta a fost si ratiunea realizarii acestui scurt material.
  Bestux: Va multumesc,trebuie sa recunosc ca argumentul dvs. este extrem de solid.Foarte probabil si acest aspect a fost luat in calcul de Keres.Sacrificul a deturnat pionul alb de pe coloana f,iar in consecinta,calul negru din e5 va deveni inatacabil.De aici el rezolva excelent problema pionului din d7,ofera stabilitate pozitiei negrului si ii permite sa-si imbunatateasca treptat pozitia.

  mai 13, 2009 - 2:42 pm Raspunde
 • bestux

  un sacrificiu tip petrosian

  mai 13, 2009 - 3:18 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.