Capcane in deschidere (9)

Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala, cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

King’s Gambit: Accepted. Modern Defense (C36)

1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Nf3 d5 4.exd5 Qxd5 5.Nc3 Qd8 6.Ne4 Bg4 7.Qe2 Bxf3

 

Albul muta si castiga

ALTE POSTARI RELEVANTE

14 Comentarii

 • virgil

  Hristos a inviat! Avand in vedere gradul de dificultate redus al problemelor prezentate aici, eu i-as sugera lui Daniel sa dedice aceasta rubrica exclusiv incepatorilor sub genericul “Coltul incepatorului”, de exemplu,sau sub orice alta titulatura.

  aprilie 19, 2009 - 8:15 am Raspunde
 • rodantero

  Adevarat a inviat!
  Virgil aceste “capcane” sunt postate in categoria “rubrica incepatorului”. Cred ca ultima mutare e relativ usoara pentru multi, totusi, ideea principala care a stat la baza prezentarii acestor “capcane” este aceea de a evita sa ajungem in aceste pozitii.

  aprilie 19, 2009 - 8:42 am Raspunde
 • erty

  eu am impresia ca faci misto de noi propun si eu 1g4 e5 2F4 negrul muta si castiga

  aprilie 19, 2009 - 2:17 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   erty: Eu cred, ca tu crezi ca noi facem aici scoala de mari maestrii… Blogul este destinat tuturor amatorilor de sah, si nu numai celor care cred ca nu mai au ce invata. Te-as ruga pe viitor sa ai mai putin venin in penita. Nu de alta dar e gratuit ce spui tu aici. Nu mai spun nimic de faptul ca ai facut intr-o fraza 6 greseli mult mai usoare decat cursa frumoasa prezentata de Daniel. E usor sa critici ceva, insa mai intai fa si tu aceleasi lucruri si apoi vezi cum este. Mai ales ca nu e nimic constructiv in critica si observatiile tale, si cum ai zis tu ai vrea poate curse pentru maestrii Fide sa fie urmatorul pas al lui Daniel…Cand se vor termina cursele acestea, deja vor fi prea multe, asa ca va face alta tema atunci

   mai 4, 2009 - 1:49 am Raspunde
 • rodantero

  N-am sa incerc sa-ti schimb aceasta parere (intrucat pari sa fi convins de cele spuse).
  Aceasta rubrica fiind insa destinata incepatorilor, poti s-o eviti pur si simplu. Exista insa in arhiva probleme pentru jucatori mult mai experimentati (de ex., am postat o problema cu mat in 17 mutari care nu a fost inca rezolvata).

  aprilie 19, 2009 - 2:21 pm Raspunde
 • virgil

  Daca rubrica este destinata exclusiv incepatorilor, nu vad nicio problema ca ea sa functioneze mai departe asa cum a fost gandita de Daniel…Numai ca in acest caz trebuie sa reiasa clar din titlu categoria de sahisti carora le este destinata, lucru care nu se intampla deocamdata si de aici ar putea porni confuziile in care, cu toata parerea de rau , am intrat si eu. Deci, este nevoie de un titlu clarificator.

  aprilie 19, 2009 - 6:25 pm Raspunde
 • CID

  Ia baga Knaak-Smeets 2005.In cunoscuta cursa Bogoljubow,Smeets n-a intrat,dar pe a doua nu a mai stiut/putut sa o evite.Ca o scuza,in cursa asta au mai cazut Miles,Pomar,Burmakin,Arencibia.Un cunoscut MI rus cu care am jucat pe playchess (Schipow)mi-a spus ca nenumarati GM cad in cursa asta mai ales la blitz,chiar specialisti in slava.
  Sunt si capcane in deschidere foarte fine,foarte greu de vazut chiar de marii maestri,daca vei cauta,vei gasi.
  Inca o remarca,in cursa de mai sus,Euwe nu a cazut…

  aprilie 19, 2009 - 10:15 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   CID: Asteptam de la tine Catalin sa ne prezinti cursa Bogoljubow, mai ales ca este una foarte greu de prevazut, pentru cei care nu cunosc partida si pozitia .

   aprilie 19, 2009 - 10:40 pm Raspunde
 • rodantero

  Virgil, la fel cum sahul poate fi jucat si de mari maestri si de (eterni) incepatori ca mine, asa si capcanele pot fi de un grad de dificultate mai mic sau mai mare. Voi prezenta in continuare aceste capcane pe masura ce le voi gasi, cu mentiunea ca unele ar putea fi mai dificile decat ce am gasit pana acum. De aceea nu voi schimba titlul.

  aprilie 20, 2009 - 7:58 am Raspunde
 • rodantero

  Am gasit cursa Bogoljubov (si o voi prezenta peste 2-3 zile). Am gasit si partida comentata la care face referire CID, in germana (mein Gott! 🙂 ). Sper sa pot intelege despre ce e vorba in ea 🙂 si s-o pot prezenta ulterior.

  aprilie 20, 2009 - 9:14 am Raspunde
 • obezeanu

  Dupa parerea mea nu exista jucator de sah care sa nu fi fost driblat cel putin o data in deschidere!De la incepatori si pana la campioni mondiali absolut toti au fost executati cu asemenea capcane aparent stupide dar foarte eficace…
  Culegerile de miniaturi sahiste au avut tiraje impresionante in trecut,acum cu netul asta e plin ChessTUBE de ele.Eu unul,fiind Stan Patitul,casc bine ochii la rubrica asta,poate mai invat cate ceva…

  aprilie 20, 2009 - 5:34 pm Raspunde
 • virgil

  Daniel: Daniel,tu esti orice altceva, numai incepator la sah nu te poti numi…Eu raman la parerea mea si spun ca decat o rubrica ambigua, nestiindu-se dinainte cand se adreseaza incepatorilor si cand avansatilor, mai degraba o rubrica continand doua probleme – poate fi planificata si la 2 zile, pentru a nu fi efortul de pregatire dublu -, una pentru incepatori si alta pentru avansati, in felul acesta multumindu-i pe toti. Ce zici?

  aprilie 20, 2009 - 7:44 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Virgil: Vom avea curand si o rubrica de avansati – Curse in deschidere. O sa o faca un nou venit in echipa noastra, cel putin asa mi-a propus el. O sa vedeti la timpul oportun despre ce este vorba, in cazul in care lucrurile merg in directia aceasta. Eu zic ca este foarte buna rubrica asa cum este acum, pentru ca este destul de greu sa mai si selectezi, pentru ca materialul este destul de greu de gasit.

   aprilie 20, 2009 - 10:08 pm Raspunde
 • rodantero

  Poate ca ar fi, numai ca nu am un loc de unde sa selectez “capcane” mai simple sau mai complexe, asa ca sunt nevoit sa le pun dupa cum le gasesc. Oricum, initial nu aveam de gand sa pun cate una in fiecare zi, dar pentru ca s-au dat “solutiile” zilnic (mai putin la ultima), am procedat asa.

  aprilie 20, 2009 - 8:05 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.