Reportaj de week- end de la Voineasa

Articolul cu numarul 1600!

Corespondenta de la Mfide Marius Ceteras

mariusceteras2

Dacă în urmă cu câţiva ani obişnuiam să scriu reportaje de la campionatele naţionale de juniori, anul acesta am sperat să fiu în postura cititorului, deoarece unele obligaţii profesionale făceau imposibilă prezenţa mea la Voineasa pe toată durata turneului. Din păcate Iulian Ceauşescu nu a putut juca rolul “jurnalistului de război”, aşa că m-am oferit să-i trimit eu câteva impresii  din scurtul meu sejur de week-end la Voineasa. Cum rezultatele la zi le cunoaşteţi, comentariile mele vor fi de data aceasta mai puţin tehnice.

voineasa

Splendoarea de la Voineasa 2009

Din punct de vedere organizatoric părerea mea este că finala este una reuşită. Sigur nici eu şi cred că nici alţi participanţi nu se aşteptau la nişte condiţii de cazare şi masă la cele mai bune standarde, fiindcă e greu ca o staţiune aproape moartă să se transforme radical peste noapte. Pot spune însă că raportat la costuri, condiţiile de cazare şi masă mi s-au părut acceptabile. Că probabil mulţi, printre care şi eu, ar preferă să plătească mai mult pentru un confort sporit, este o cu totul altă discuţie, care are mai mult de-a face cu modul în care F.R.Şah atribuie organizarea unor turnee în urma unor aşa-zise licitaţii.

b10 b18

Juniori – baieti 10 ani                                                Juniori – baieti 18 ani

Aspectul pozitiv pe care aş dori să-l remarc este strădania doamnei Elena Cristian şi a colaboratorilor dânsei de a îmbunătăţi organizarea faţă de ediţia anterioară. Chiar dacă unele lucruri pot părea minore, ele cred că trebuie menţionate. La categoriile peste 12 ani organizatorii au asigurat şahuri şi ceasuri electronice (este vorba de peste 100 de mese), făcând astfel posibil ca partidele să se joace într-un ritm de joc cu increment, similar celui de la competiţiile internaţionale. Un pas înainte deloc de neglijat, chiar dacă unora li se pare doar o intrare în normalitate.

b20-e-randul-lui-chirila-si-nemes-sa-cugete b20-petrisor-vschirila-si-turcu-vs-nemes-pe-ganduri

B20 E randul lui Chirila si Nemes sa cugeteB20 Petrisor (vs.Chirila)  si Turcu (vs. Nemes) pe ganduri

O altă noutate este editarea unor buletine de turneu cu toate partidele jucate după fiecare rundă. Chiar dacă abonamentul a fost puţin piperat (35 lei pentru toate buletinele), au existat destui cumpărători ceea ce arată că iniţiativa a fost una reuşită. Sigur, nu pot trece cu vederea nici ideea organizatorilor de a realiza un tricou oficial al turneului, mai ales că am primit unul cadou.

ciprian-munteanu-pe-post-de-arbitru parintele-doroftei-nitel-sifonat-dupa-o-cazatura-pe-scari

Ciprian Muntean pe post de arbitru – “Parintele”Doroftei nitel sifonat dupa o cazatura pe scari

Nu în ultimul rând aş remarca iniţiativa F.R.Şah de a organiza în timpul rundelor cursuri de perfecţionare pentru antrenorii prezenţi la Voineasa. Am avut astfel plăcuta ocazie de a asista la două astfel de întâlniri avându-l ca lector pe antrenorul emerit Mircea Pavlov. Ceea ce m-a surprins însă foarte neplăcut a fost dezinteresul majorităţii antrenorilor prezenţi la Voineasa pentru cursurile pentru antrenori. Chiar sunt toţi antrenorii noştri atât de valoroşi încât să nu mai aibă ce învăţa de la unul dintre cei mai experimentaţi antrenori români? Din fericire au existat şi unii antrenori tineri care au gândit altfel şi nu cred că au regretat deloc alegerea făcută. Printre aceştia i-aş menţiona pe marele maestru internaţional Vlad Jianu şi maeştrii internaţionali Cătălin Ardelean şi Szabo Gergely, trei valoroşi tineri jucători care par decişi să performeze şi ca antrenori.

el-clasico-georgiana-morea-daria-visanescu gheorghe-candea

El Clasico Georgiana Morea – Daria VisanescuArbitrul  Gheorghe Candea in actiune

Cam acestea au fost impresiile mele de la Voineasa. Sper ca în zilele următoare să pot citi împreună cu dumneavoastră mai multe opinii ale celor prezenţi la naţionalele de juniori. Până atunci însă mai trebuie să suportăm tensiunea ultimelor zile de concurs, în care se vor decide medaliile la cele patru probe.

marius-ceteras-impreuna-cu-daniel-candea stefan-baciu-in-asteptarea-unor-vesti-bune

Marius Ceteras impreuna cu Daniel CandeaStefan Baciu in asteptarea unor vesti bune

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • mamy

    multumim domnule ceteras.chiar va simteam lipsa…zilnic cautam impresiile dvs….ptr ca asa eram obisnuiti in ceilalti ani

    aprilie 14, 2009 - 12:04 pm Raspunde
  • Olinici Valentin

    Ca parinte pot spune ca am fost coplesit de emotii. Totusi, am fost impresionat de efortul de organizare. Sunt constient ca nu a fost unul mic. Pentru aceasta tin sa multumesc tuturor celor implicati: organizatori, arbitri, antrenori, gazde.
    In privinta cursurilor pentru antrenori, ca parinte, pot spune ca am asteptat ca antrenorii sa fie alaturi de concurenti. Sa aline (pe cei care poate nu iesit repede din sala…) sa indrume, sa pregateasca…
    Cred apoi ca starea lor sufleteasca nu a fost una tocmai prielnica pentru a participa, altfel decat formal, la cursuri de perfectionare.
    Uneori, poate, concursurile trebuie sa fie doar concursuri, nu stagii de perfectionare. Evenimentele care sunt “toate in una” nu cred ca au alt merit decat acela de a fi ieftine…
    Un parinte.

    aprilie 20, 2009 - 5:00 pm Raspunde
  • Gergely Szabo

    Marius, stiam dintotdeauna ca esti un diplomat :), si cei care citesc foarte bine printre randurile articolului, vor reusi sa desluseasca adevarata ta parere despre toata finala asta de juniori (atentie, NU despre organizatori). Tu ai pus problema la modul: “desi au fost conditii de cazare si masa cam ca pe vremea lu’ impuscatu’, organizatorii s-au straduit remarcabil si au reusit sa dreaga busuiocul cu sahuri+ceasuri, buletine, tricouri, bunavointa”. Hai sa incercam invers (versiunea mea, si probabil a 80-90% din cei prezenti pe acolo): “desi organizatorii chiar s-au straduit ( si nu numai ei…toti erau amabili cand se ivea o problema de rezolvat, inclusiv femei de serviciu, receptionere, instalatori, chelneri etc.) si conditiile de anul trecut s-au imbunatatit…totusi, camerele de la Vidruta/Lotrisor au ramas la fel, cu robinete curgand, cu rugina in baie, cu frig in camera (noroc ca era caldura pe afara, iti era frig numai seara)…nu zic de alte luxuri, cum ar fi frigider sau TV in camera, ca doar era hotel de o stea. Mancarea de la meniu fix n-o calific (fie ea la 27, 32 sau 37 de lei), mai ales ca, zice-se “le-a placut tuturor, numai mie nu” ( ce sa facem, asa sunt eu, mofturos, crescut numai la hoteluri de 5* – Marius stie!), si nici la bonuri valorice n-a fost cu mult mai bine (avea insa avantajul ca mancai cand vroiai). Colac peste pupaza, ca sa ma simt cu adevarat bine, am si racit (sa fie din cauza camerelor? sau a programului de 4 ore/zi la apa calda?…o relicva a trecutului “glorios”, n-am mai vazut asa ceva in secolul XXI decat tocmai la Voineasa…). Poate singura combinatie decenta de cazare+masa ar fi fost sa stai la Hotel Lotru, si sa mananci la Restaurant Lotru, separeul organizatorilor si arbitrilor…
    Una peste alta…nici macar bunavointa organizatorilor si eforturile demne de o cauza mai buna (indraznesc sa sper la o finala de juniori unde sunt si conditii decente, si organizatori care sunt asa amabili si ne ajuta cu orice problema ca la Voineasa) nu a putut inclina balanta spre “plusuri”. Ramane un mister pentru mine DE CE e bine sa pleci cu un asemenea handicap, in loc sa alegi o statiune unde nu trebuie sa te lupti cu probleme d-astea preistorice (curge/nu curge apa, este/nu este apa calda…). Dar poate e si mai bine asa sa ramana un mister, “what you don’t know, can’t kill you”, nu-i asa?

    P.S. Cursul de perfectionare a fost o idee excelenta, si in mod cert n-am regretat participarea! Mai ales ca s-a discutat unul din ofurile mele mai vechi, faptul ca nu prea exista programa elaborata pt anumite nivele. Voi pune umarul cu placere la treaba asta, daca mi se va solicita ajutorul.
    P.S.2 Exista speranta! La Voineasa s-a deschis in capatul satului Pensiunea Zan, se mananca bine! Sa nu ziceti ca nu v-am zis 😉
    P.S.3 Aveau baietii de la Crematory o melodie care se numeste “Revolution”…as cita doar un vers din melodie “NEVER, NEVER AGAIN!!!”

    aprilie 21, 2009 - 9:57 am Raspunde
  • niki

    Frumos spus. Cred ca federatia se afla in “fear of the dark”. E nevoie de un “clairvoyant”.
    Need to “be quick or be dead”. 🙂

    aprilie 21, 2009 - 2:21 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.