100 de lucruri pe care trebuie să le faci în şah înainte de a fi prea târziu (3)

bujor_daniel1

Traducere după Tryfon Gavriel de Daniel Bujor

21.Joaca intr-un turneu Colosseum care tine toata noaptea!

hpim55841

Poţi face acest test de anduranţă. Vei vedea cât de bine poţi juca fără să dormi!

Fă-o: înainte de a nu mai avea rezistenţa pentru aşa ceva

22. Inventează o şmecherie genială dintr-o poziţie complet pierdută!

E imoral, dar frumos când învingi dintr-o poziţie complet pierdută. Exploatează relaxarea adversarului chiar atunci când acesta crede că jocul e complet decis în favoarea lui. Găseşte acea uimitoare resursă tactică ce-i expune regele la un atac fioros!

Fă-o: şi priveşte faţa adversarului după ce a pierdut

23. Joacă ” Şah în tandem!”-clotz (n.t. Este cunoscut sub mai multe nume, cum ar fi bughouse – casa de nebuni, în slang).

doros_horvath1

Şahul în tandem este o variantă de şah care crează dependenţă în care sunt implicaţi 4 jucători. Îţi alegi un partener care joacă cu culoarea opusă ţie. Când capturezi o piesă de-a adversarului, poţi să i-o dai partenerului tău, si vice-versa. El poate pune apoi piesa oriunde pe tablă! O variantă mai brutală este aceea în care şahurile sunt permise, astfel încât oamenii să poată pune piese pe tablă cu şah!

Fă-o: şi simte importanţa de a nu crea câmpuri slabe

24. Priveşte-l pe MM Speelman dansând!

speelman2

Nu există nimic ca această experienţă. Acest MM britanic are un stil unic de dans, care nu poate fi ratat!

Fă-o: şi simte o parte importantă a culturii britanice de şah

25. Joacă într-unul din turneele “fiecare joacă cu fiecare” organizate de MI Adam Raoof!

allplayall

Dacă nu te mai saturi de suplicii, şi ai un rating FIDE destul de mare, în loc să ai o vacanţă relaxantă, joacă într-un turneu super-puternic pentru a-ţi încerca norocul împotriva Maeştrilor Internaţionali!

Fă-o: şi trăieşte masochismul mental la cel mai înalt nivel

26. Joacă pe o scenă /într-o împrejmuire

kasparovsimultancorsica_teattru

Primele şase mese de şah activ ale batrânului George Goodwin erau aranjate pe o scenă. Să urci pe această scenă era foarte stimulativ. Puteai vedea întregul turneu de la înălţimea scenei, şi mulţimea îmbulzindu-se să vadă meciurile de pe scenă. Turneele organizate la Sutton aveau primele mese aranjate într-o împrejmuire, în care auzeai un fel de zumzet în momentul în care jucai acolo!

Fă-o: şi foloseşte acest imbold pentru a câştiga la şah

27. Câştigă campionatul clubului!

dobra_costica_stanga

Poate să îţi aducă o mare satisfacţie să câştigi campionatul propriului club!

Fă-o: şi nu uita să le reaminteşti tot timpul colegilor de club că i-ai bătut

28. Joacă în Campionatul Naţional!

playing-hall_h1

Campionatul Naţional este cel mai mare şi cel mai popular turneu din România, care combină şahul cu o parte socială importantă

Fă-o: şi bucură-te de independenţa unui weekend departe de prietena/ soţia ta

29. Creează-ţi propria lume avand ca tipar şahul!

house_chess

Computerul tău: Personalizează-ţi computerul pentru a avea efecte sonore legate de şah la primirea e-mail-urilor, precum şi wallpaper-ul şi screensaver-ul tot din şah! Foloseşte un browser pentru a căuta pe internet, dacă doreşti să faci acest lucru – “screensavers and desktop themes”!

Baia ta: Poţi, de asemenea, să îţi personalizezi baia cu o carte preferată, de exemplu, o carte esenţială de finaluri, care este uşor de urmărit pornind de la anumite diagrame!

rook_full

Munca ta: Tot aşa, poţi să-ţi faci munca mai distractivă, prin înfiinţarea unui club de şah la locul de muncă, făcând oamenii dependenţi de Playchess, şi având un jurnal al turneelor pe perete!

Maşina ta: Pe drumul spre locul de muncă, ai putea avea un joc de şah portabil în maşină în caz de ambuteiaj, şi îţi poţi lua un număr de circulaţie legat de şah, de exemplu, “D2 -D4 CÂŞTIGĂ

Animalul favorit: Cheamă-ţi animalul favorit după un faimos jucător de şah, de exemplu, poţi începe să-l strigi Petrosian!

Telefonul mobil: Află de site-urile web care au activat WAP-ul, cum ar fi Chesscorner.com şi pune-le la Favorite!

Fă-o: şi lumea ta va fi mai apropiată de şah

30. Fă rocada după mutarea a patruzecea

rocada

Încalcă una din cele mai importante reguli pe care o ştie orice începător despre efectuarea rocadei devreme. Regele tău nu trebuie să fie ascuns devreme într-un loc sigur. În unele situaţii este posibil să reuşeşti să amâni cu succes rocada pentru mult timp, fără să pierzi groaznic.

Fă-o: şi trăieşte experienţa încălcării unei reguli de începător.

Aici puteti gasi episodul 2

5 Comentarii

 • Ilie Uta

  Ma pot lauda ca in noaptea de 28feb. spre 01 martie am participat la un concurs de blitz intre orele 23 si 02 la Geoagiu Bai si n-a fost rau deloc, meritul fiind al organizatorilor si al extraordinarului arbitru Mihai Partenie din Giarmata Vii, comuna situata la o aruncatura de bat de Dumbravita.

  aprilie 5, 2009 - 6:19 am Raspunde
 • mures

  punctul 25:ca sa vezi ce mica e lumea…!momentan sint membru al clubului condus de adam raoof;n-am stiut niciodata ca adam este maestru international,iar despre turneele de gen “fiecare cu fiecare”,probabil acestea au loc in mai-iunie (pentru detalii accesati http://www.hendonchessclub.com)

  aprilie 5, 2009 - 7:43 am Raspunde
 • mures

  pentru cei care vor o schimbare,sa incerce sa joace sah pe echipe;se fac doua echipe de 2 parteneri si se joaca la o singura tabla,mutindu-se alternativ,fara a se consulta partenerii intre ei;veti avea ocazia sa aflati ca prietenul cel mai bun nu este nici pe departe pe aceeasi lungime de unda cu multi dintre sahisti

  aprilie 5, 2009 - 7:49 am Raspunde
 • Mtudorache

  Aici la Roma s-a gasit unul care a facut un turneu de blitz care prin numarul participantilor a reusit sa dea exact 64 runde! S-a jucat fiecare cu fiecare, tur retur. Participantii au dat chiar si o declaratie inainte de a se inscrie ca sunt apti fizic pentru asa ceva! A tinut toata duminica, cu o necesara pauza in jurul orei de pranz. Din pacate nu am putut participa, era ceva unic si mi-as fi dorit sa incerc asta desi cred ca oricum nu ma saturam de sah!

  aprilie 5, 2009 - 9:13 am Raspunde
 • adrianstanca2009

  Festivalul de la Pardubice, Cehia are in program un Maraton de blitz de tipul fiecare cu fiecare, cu rezerva ca maratonul poate dura maxim o zi.
  Abia astept festivalul; dupa calculele mele, in 24 ore, la o medie de 10 min pe blitz, se cheama ca fiecare jucator participant la maraton va juca cca 6*24= ~140-150 blitzuri!

  aprilie 5, 2009 - 9:27 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.