A saptea minune in sahul romanesc feminin

p1000549

Cu ea acum avem si noi sapte frumoase minuni in sahul feminin

Discutam cu domnul Dinu Nicula despre probleme sahiste si dansul mi-a vandut un “pont” pe care nu prea aveam de unde sa il aud sau citesc in timp scurt. La Eforie Nord, acolo unde se desfasoara campionatele nationale de sah masculine si feminine, s-a deplasat si domnul Nicula.Un motiv pentru care a fost acolo este si acela ca trebuia sa inmaneze diploma si acreditarea de catre FIDE a titlului de mare maestra unei merituoase compatriote, MIHAELA SANDU.

Aflasem cu bucurie despre performanta de exceptie a Mihaelei care la Open Romgaz realizase 5,5 puncte si cu ele si cea de-a treia norma de mare maestra internationala de sah. Asta se intampla la sfarsitul lui septembrie si ramanea ca la congresul FIDE din noiembrie sa se confirme titlul Mihaelei Sandu 2285 care confirma talentul de exceptie pe care il are si puterea de lupta si mobilizare exemplara pe care o ascunde dupa fragilitatea ei. Performanta este cu atat mai importanta cu cat vine la o varsta de 32 de ani si este cu atat mai mult de admirat dedicatia si pasiunea permanenta a Mihaelei Sandu. Nu prea am din pacate, prea multe date si amanunte despre Mihaela, si as fi bucuros ca dupa campionatele nationale sa facem un material mai larg despre ea. Poate cu acordul ei vom avea si un interviu pe care il merita cu prisosinta pentru munca ei incununata de succes, numai sa reusesc sa pot lua legatura cu proaspata mare maestra .

mihaelasanduacropolis2008

La Acropolis Mihaela a urcat care marea performanta de acum

Am ales sa nu mai aman aceasta mica recunostinta pentru marea performanta a sahistei romance ce participa cu mare ambitie la nationalele de acum. Am observat ca Mihaela a urcat acum pe locul 6 in topul rating al sahistelor romance si se anunta o viitoare jucatoare de urmarit pentru echipa nationala feminina. Ma uitam pe o statistica foarte interesanta si vedeam cati jucatori activi cu titluri internationale are Romania. Si am vazut ca avem a saptea mare maestra internationala de sah, dintre jucatoarele active si eu cred ca putem sa o cinstim asa cum se cuvine, dandu-i respectul si aplauzele noastre virtuale pentru performanta excelenta realizata de Mihaela Sandu!

Sahisti si sahiste romane cu titluri internationale

  • Mare maestru international: 17
  • Mare maestra internationala : 7
  • Maestru international : 51
  • Maestra internationala : 8
  • Maestru FIDE : 41
  • Maestra FIDE : 13

Aici puteti sa descarcati partide pentru a vedea evolutia Mihaelei Sandu de-alungul timpului

Si aici aveti cateva motive sa urmariti cum rezolva Mihaela pozitiile de mai jos.

Negrul muta si castiga

Manelidou 1975 – M. Sandu 2288

Albul muta si castiga

Sandu 2288 – Klokas 2167


Van Kemenade,Rudy (2048) – Sandu,Mihaela (2207)

sandu1


Sandu,Mihaela(2266) – Armstrong,M (2118)

sandu2

3 Comentarii

  • virgil

    Felicitari Mihaelei pentru frumoasa performanta realizata si mult succes in continuare! Dupa felul cum joaca, sunt convins ca va fi cat de curand o jucatoare de baza a echipei nationale.

    Cat priveste diagramele prezentate, la o privire fugara cred ca la prima ar merge 1…Ce2+ cu variantele: 2.Rh1 Cg3+ 3.h:g3 D:f1+ 4.Rh2 D:f5 +-;
    2.Rf2 Dc2 3.Re3 Cc4+ 4.Rf3/4.Rf2 Cf4+ +-/Cd4+ +-; 2.N:e2 D:e2 +-; La a 3-a diagrama castiga 1…T:c4, iar la a 4-a, se poate juca 1.Tb3 cu castigul unui pion in prima faza si apoi a partidei datorita pozitionarii mai bune a pieselor albe; aici nu este exclus sa existe si o alta varianta mai spectaculoasa de castig. La diagrama 2 nu m-am lamurit inca asupra variantei de castig, deoarece analizez pe “unde scurte” si nu am posibilitatea de a aseza pozitia pe tabla.

    februarie 5, 2009 - 12:26 pm Raspunde
  • virgil

    La diagrama 2, 1.Dg5!! castiga in toate variantele.

    februarie 5, 2009 - 1:22 pm Raspunde
  • virgil

    1.Dg5, 1…Dc7!! si varianta de castig pica!

    februarie 5, 2009 - 1:48 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.