Problema logica a zilei (Crima a la Agatha Christie )

După sărbătorile de iarnă, senatorul X a fost găsit asasinat în casa de vacanţă de la Predeal. Un inspector de poliţie este însărcinat să afle cine este criminalul. Sunt mai mulţi suspecţi; toţi sunt întrebaţi unde erau în perioada când s-a produs crima.

agatha-christie

Unii mint. În cazul lor, nu este obligatoriu ca toate afirmaţiile să fie false, dar cel puţin una din ele este, din diverse motive, o minciună.

Deşi în unele camere (chiar şi în baie) puteau fi mai multe persoane, numai unul din suspecţi a fost prezent în camera unde a avut loc crima. Acesta este, evident, criminalul.

Sunteţi în situaţia de a rezolva acest caz înaintea inspectorului, folosindu-vă de informaţiile pe care am reuşit să le culeg, din dosarul acestuia.

Casa de vacanţă are 6 încăperi: o bucătărie, o sufragerie, o baie şi 3 dormitoare.

Sunt 6 suspecţi: Ion, Maria, Sandu, Tudor, Andrei şi Paula. Numai doi din ei spun şi minciuni. Corpul senatorului este găsit în al doilea dormitor.

Declaraţiile suspecţilor despre locul unde erau în perioada când s-a comis crima, sunt redate, pe scurt, mai jos.

  • Ion: „Sandu era în sufragerie. Maria a fost în primul dormitor. Eu mâncam ceva în bucătărie.”
  • Maria: „Sandu a stat în al doilea dormitor. Tudor repara lumina în primul dormitor. Era acolo şi Andrei.”
  • Sandu: „Eu am fost în sufragerie. Ion a stat tot timpul în bucătărie. Paula făcea curăţenie în baie.”
  • Tudor: „Ion era în bucătărie. Sandu se uita la televizor în sufragerie. Şi eu am văzut-o pe Paula în baie.”
  • Andrei: „Tudor a stat în primul dormitor. Eu am fost în baie să repar ceva. Paula a stat în bucătărie.”
  • Paula: „Andrei a fost în al treilea dormitor. Sandu a stat în sufragerie. Ion mânca ceva în bucătărie.”

Cine este criminalul?

agatha-christie-death-on-the-nile-screen1-pc

4 Comentarii

  • Kido

    Foarte interesanta problema Iulian. Daca mai ai posibilitatea(atat ca timp cat si ca materiale) ar fi bine daca ai mai posta asemenea probleme(poate chiar ceva mai grele :P).
    Din cate mi-am dat seama criminalul este Tudor. Nu o sa spus exact cum am facut deoarece as vrea ca si ceilalti sa gaseasca solutia singuri.
    In caz ca nimeni nu mai gaseste criminalul (ceea ce ma indoiesc :)) sau gaseste pe altcineva o sa revin cu un comentariu legat de rationamentul pe care l-am folosit in rezolvarea problemei.

    februarie 4, 2009 - 8:17 am Raspunde
    • ceausescuiulian

      Kido:vor fi probleme si mai grele si mai usoare, pentru toate gusturile si nivelurile, ca si la sah. Si Virgil spunea sa fie numai probleme grele (de sah) aici, dar din pacate suntem mai multi si nu toti avem exercitiul rezolvarii. Ce este cel mai important este ca problemele de logica mintii vor continua si vor mai fi si altele in timp pe care le veti vedea aici cu placere.

      februarie 4, 2009 - 11:33 am Raspunde
  • rodantero

    Despre Sandu 3 persoane afirma ca a stat in sufragerie, si Maria ca a stat in dormitor. Cum nu exista decat doua persoane care mint, inseamna ca afirmatia ca el a stat in sufragarie e adevarata, si ca Maria este una din persoanele care mint (sa mai ai incredere in femei 🙂 ).
    Despre Ion 4 persoane afirma ca a stat in bucatarie, si, dupa acelasi principiu de mai sus, afirmatia este adevarata.
    De asemenea si afirmatia ca Paula se afla in baie este corecta, pentru ca daca era falsa numarul persoanelor care mint se ridica la trei (Maria + Sandu + Tudor). De aici rezulta si ca afirmatia lui Andrei cum ca Paula a stat in bucatarie este falsa, asa ca Andrei este a doua persoana care minte (Rusine sa-i fie!).
    Deci, afirmatiile celorlalti oameni (cu exceptia celor doi mincinosi dovediti) trebuie sa fie corecte, pentru ca altfel numarul mincinosilor ar creste (lucru pe care enuntul nu-l permite).
    Andrei a fost in al treilea dormitor (Paula), si afirmatia Mariei (pe care o cunoastem deja ca mincinoasa inveterata) cum ca Andrei era in primul dormitor este falsa.
    Maria a fost in primul dormitor (Ion).
    Mai ramane doar afirmatia ca Tudoar a fost in primul dormitor (care poate fi adevarata sau falsa si e facuta de cei doi mincinosi).
    Sa incercam sa vedem unde s-a aflat fiecare:
    -Ion – bucatarie
    -Sandu – sufragerie
    -Andrei – dormitor 3
    -Maria – dormitor 1
    -Paula – baie
    Singura persoana care ar mai putea atunci sa fie “cremenalul” este chiar Tudor (si atunci afirmatia celor doi mincinosi cu privire la el este falsa).
    Concluzia este ca mai curand poti sa ai incredere intr-un criminal, decat intr-un mincinos (macar acesta nu minte).

    februarie 4, 2009 - 3:55 pm Raspunde
  • bobby

    raspunsul corect poate fi gasit….facand un tabel…singurul care s-a aflat in dormitorul 2 a fost sandu:)
    Corect?

    martie 7, 2009 - 11:10 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.