Corespondenta din Buzau de la Marian Serbanoiu
La Buzau duminica a avut loc un concurs de sah activ pentru seniori si juniori organizat de Bratu Gheorghe 1940 un om revenit pe taramurile natale din Spania si care a manifestat o necontenita si neobosita manifestare pentru sah. Inaintea acestui turneu el a organizat in luna noiembrie alt turneu despre care nu am vorbit fiind complet luat prin surprindere de eveniment. Pentru ca in Buzau la nivel de seniori activitatea era sub linia de plutire cu mult, atat seniorii cat si conducatorii cluburilor erau prinsi cu alte activitati astfel a aparut acest remarcabil om de sah organizand aceste doua prestigioase turnee, desigur de o valoare inestimabila pentru sahul buzoian !
Acest concurs a fost arbitrat de nimeni altul decat de neobositul om de sah Vasile Dragomanu care si antreneaza centrul de copii de la Vointa Buzau. El a incercat in repetate randuri sa aduca seniori la club dar a ramas singur fara nici un ajutor. La fiecare moment prielnic aparut el a organizat turnee, chiar si in parc in speranta ca poate se va trezi si va renaste sahul jucat la nivel de seniori in Buzau. Insa in zadar, de unul singur e greu, as putea spune ca singurii purtatori ai stindardului sahului buzoian au fost pana acum Vasile Dragomanu si Slabu Nistor acum alaturandu-se lor si Bratu Gheorghe. Acesta si-n urma cu 10 ani, daca-mi aduc aminte bine, organiza cu succes la Sarata Monteoru concursuri cu trimetere la FIDE. Acum ma voi intoarce la planul obiectiv si anume la concurs.
Pe locul 1 s-a clasat DONE STEFAN-DANIEL (2154 ELO) un jucator talentat, care a fost vicecampion national de juniori la vremea sa acum profesor de logica si psihologie.
Stilul sau combinativ a reusit sa ne capteze pe toti in penultima runda cand a jucat cu Luncasu Raul o partida dramatica in care stlulul combinativ si puterea de creativitate a acestui jucator si-a pus amprenta asupra decizei finale. Dupa parerea mea o partida de caliate care poate am sa reusesc sa o culeg de la ambii jucatori si sa o publicam aici .
Pe locul 2.MOLDOVEANU PAUL care in urma cu 20 ani i se spunea “doboratorul de maestri”, reusind la acele vremuri si norma de maestru. Ca un jucator rutinat a reusit sa se claseze pe acest loc datorita vastei sale experiente pe care el a acumulat-o in timpul turneelor. Pe locul 3 a venit Luncasu Raul Ionut (2171 ELO), care a reusit sa il invinga pe Moldoveanu, insa sistemul de punctare a facut departajarea. Si el un jucator care adopta arma combinative, insa nu a convins de data aceasta prizand o forma mai slaba si reusind doar locul 3.
La juniori locul 1 Popescu Stefan Claudiu (1909) cu un joc destul de consistent si plin de culoare, locul 2 Bratu Andreea (1663) adopta un stil de joc pozitional bazat pe pricipii strategice simple si dinamice.
Una peste alta acest concurs sper sa fie inceputul unei noi ere in care se va pune accent si pe activitatea seniorilor buzoieni ! Nu suntem campioni, nu suntem mari maestri dar daca pescarii amatori au voie sa isi cumpere scule ca ale profesionistilor fara sa prinda crapul cel mare decat la o perioada de timp mare, atunci noi sahistii amatori de ce sa ne ascundem in spatele :
“Pai ce eu mai sunt de sah, juniorii ma dau gata”
Oare chiar asa sa fie ? Sa fim seriosi drogul acesta e incurabil sahul e cu totul special, eu am facut sport de performanta. Si chiar sportul in care se aplica lovituri cu pumnii si picioarele avand si ceva performante acolo de aceea pot sa fac diferenta clara in momentul reusitei in sah si in sporturile de contact .Victoriile in sah sunt asemanatoare cu realizarea la ceva de neatens si sunt unice in felul lor. Acestea sunt izbanzi pe care numai sahistii le simt si le inteleg cu adevarat, pe cand in sporturile de contact primul lucru pe care il faci te duci la adversar sa vezi ce are sa-l compatimesti iar in mintea luptatorului este : “L-am lovit rau? O sa-si revina ?Ma duc la el sa vad!”
Cand castigam si nu reuseam sa fiu invins asta gandeam e ceva diferenta nu?
Asa incat, sahisti nu va mai ascunde-ti in spatele la propriile declaratii care sunt scuzele unui joc mai slab din ziua respective. E normal sa fie pe zile, una-i buna , alta-i rea , si chiar daca avem serviciu ,familie etc sa spunem lucrurilor pe nume mereu si sa domine legea: “Onoare si glorie”
0 Comentarii