“Cum va place” – ce deschidere preferati?

Deja am inceput acest periplu alaturi de dumneavoastra prin deschiderile pe care doriti sa le cunoasteti. Saptamana aceasta a fost Atacul Grob, unde am aflat si bunele si relele acestei deschideri destul de rar intalnite. De asemenea ati putut afla si despre interesanta varianta Vinohrady din Siciliana Inchisa: 1.e4 c5 2.Cc3 Cc6 3.g4!?. Asteptam in continuare si alte doleante ale voastre si ne vom stradui ca sa va raspundem punctual la cele mai fierbinti intrebari care va framanta.In mod firesc, si echipa noastra se mareste, si veti avea surprize din ce in ce mai placute in curand. In plus, onorantele colaborari de care beneficiem in acest moment (Mihail Marin, Vlad Jianu, Szabo Gergely, Constantin Lupulescu , Catalin Ardelean, Marius Ceteras – ca sa numim dintre cei mai titrati, intr-o ordine aleatorie ), pe langa ca au ridicat considerabil nivelul calitativ al materialelor noastre, ne-au ambitionat si ne-au facut sa cautam noi cai de a imbunatati blogul. Sunt foarte multe de facut in acest sens, suntem constienti, si orice sugestie constructiva e binevenita.

iasi600_01

Iar trebuia sa invat deschiderea asta? Daca nu ma descurc spun ca mi-a intrat soarele-n ochi!

In incercarea de a veni in intampinarea dorintelor dvs, dragi prieteni, am inceput o rubrica de articole teoretice, urmand sa tratam acele subiecte ‘fierbinti’, care va intereseaza cu adevarat.

Fiecare dintre jucatorii de sah are probleme in deschidere pe undeva si vor sa isi schimbe poate cat mai curand repertoriul ineficient pentru ambitiile si nazuintele sahiste. Si drumul catre telurile noastre este de cele mai multe ori sinuos, iar in mare parte avem nevoie de un coordonator care sa ne ajute in escaladarea acestui munte plin de atatea varfuri tentante. Depinde numai catre ce varfuri va intereseaza sa va indreptati ca sa putem colabora impreuna cat mai bine.Daca teorie bruta gasim peste tot, noi vom incerca sa si explicam putin mecanismele deschiderii, ideile ei , planurile de joc prin care se urmaresc atinse cateva obiective. Toate deschiderile au o intriga, si cum teoria este in  continua schimbare si modernizare  si putem spune cu adevarat ca “Teoria este practica marilor maestrii ” Insa cum bine spunea si fostul candidat la titlul mondial, englezul Nigel Short, un jucator de factura clasica, ca principiile generale ale deschiderilor si planurile de joc raman in mare parte cam aceleasi cu mici imbunatatiri.

Asadar, ce deschideri jucati? Ce deschideri v-ar placea sa jucati? Ce deschideri doriti sa abordam in articolele noastre? Depinde numai de voi ce teme se vor  mai aborda pe viitor,  dupa aceasta prima tema cu Atacul Grob pentru ca puteti sa comentati simplu: Sunt secretuos si nu vreau sa afle vecinul meu ce deschidere joc sa se pregateasca pentru cand jucam impreuna de ziua lui, pe 29 februarie.  Sau altfel: Joc deschiderea bunicului meu, pe care a mostenit-o de la strabunicul lui si care poarta numele de deschiderea ereditara sau a bunicului. Asadar ce nu este interzis este permis sa fie scris, asa ca cu cat sunt mai multe comentarii cu atat ne putem face o orientare catre materialele ce vor fi postate pe viitor si este in interesul fiecaruia sa spuna ceea ce joaca, pentru ca vom tine cont de fiecare parere.

bob-dreev-analiza-in-centrul-de-presa-totul-e-mult-mai-simplu1

Asteptam comentariile dvs…caci fara ele nu putem sa facem ceva in aceasta directie, pentru ca directia ne-o dati numai voi, acei care ne cititi zi de zi, si intr-un numar care se mareste in fiecare saptamana. Daca aveti si alte  intrebari , puteti sa le puneti deja, pentru ca va vom raspunde la ele incepand de saptamana viitoare. Si orice problema din deschidere puteti sa o postati aici.

13 Comentarii

  • rodantero

    Apreciez in mod deosebit eforturile de a explica d.p.d.v. teoretic sahul, o cale deschisa de Adrian, si la care au mai participat alte nume mari ale sahului romanesc. In ceea ce priveste deschiderile eu joc (la nivelul meu modest) mai ales siciliana (cu ambele culori), gambitul regelui (mai rar), evit spaniola cu albul (si nici nu ma ating de ea cu negru 🙂 ), asa ca uneori intru in franceza, sau caro-kann la alb (cu mai mult sau mai putin succes).

    ianuarie 21, 2009 - 11:47 pm Raspunde
  • Gabriela

    Cand jucam sah de performanta, imi placea foarte mult apararea spaniola si la alb si la negru, mai jucam siciliana si foarte rar Caro-Kann. Cel mai mult spaniola imi place.

    ianuarie 22, 2009 - 7:47 am Raspunde
  • BurghisAlex

    Aici totul depinde de jucator! Cei care prefera jocul taios vor aborda Deschiderea spaniola,Deschiderea italiana(“gioco piano”), Grand Prix impotriva sicilienei, Gambitul Mora, Gambitul regelui,Gambitul Evans etc. In cealalta categorie se afla jucatorii “linistiti” (pozitionali) din categoria carora pot sa spun ca incerc sa fac parte si o apreciez mai mult;ei prefera jocul asezat , pozitional cu principii solide si manevre aride. Pentru acestia de baza este Gambitul damei, Deschiderea engleza, Apararea Grunfeld, Apararea slava ,Apararea Karo-Kan si bineinteles celebra Aparare siciliana etc. Acest articol este foarte benefic pentru toata lumea, de aceea sper sa multumiti ambele categorii de jucatori. Astept cu nerabdare articolele! Inn special unul cu 1.b4!? Ce deschidere este aceasta ? Nu am intalnit-o nicaieri(Vezi poza 1 de sus).

    ianuarie 22, 2009 - 7:27 pm Raspunde
  • BurghisAlex

    Scuze 1.g4! Oricum sigur w una si cu b4, daca nu o inventez eu, sa-mi poarte numele. :))

    ianuarie 22, 2009 - 7:35 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      BurghisAlex: La multi ani Alexandru!Iti spun de pe acum sa nu uit! Poti sa stii ca 1.b4 se numeste deschiderea Sokolsky , jucata foarte mult prin corespondenta si indeosebi la Giurgiu. Sunt jucatori care au analize personale ( cu greu m-am acomodat la inceput cu ea!) si care au avut rezultate excelente dintre care mentionez: Vicecampion national si campion national la sah prin corespondenta, Corneliu Miron Uratu. Si asta pe vremea cand Fischer le da inca computerelor o dama si o tura avans si tot castiga. Si ca sa mentionez si echipa judetului Giurgiu care a castigat Cupa Judetelor in 1991, intrebuintand in multe meciuri cheie deschiderea Sokolsky. Am avut si acum la Bucuresti la divizia B, un jucator din aceasta echipa, respectiv pe Marcoci Ioan, care joaca invariabil la 1.e4 c6 (Caro-Kann) si la alb 1.b4 . Cred ca Marius Ceteras ii cunoaste destul de bine pe acesti jucatori prin corespondenta, precum si pe altii nementionati. Cat despre deschiderea jucata de marele maestru Larsen la revenirea sa in sah, este vorba de 1.g4 deschiderea Grob, cu care el a sperat ca va surprinde pe adversari. Revenirea sa a fost dezastruoasa si el a pierdut toate partidele, mai ales pentru ca jucat deschideri cu care a sperat ca ii va abate de la teorie pe ceilalti competitori. MM Garcia chiar ia propus remiza si acesta a refuzat. Asadar mai rau nu se poate de 9 infrangeri intr-un turneu pentru Larsen.
      Ai aici articolul cu Larsen http://iulianceausescu.wordpress.com/2008/10/14/fantoma-lui-fischer-il-bantuie-pe-larsen/
      Mi se parea si mie ca Nicu s-a inspirat de aici cand a venit la Hibernala. Daca stiam eu cu ce viclesuguri umbla el, ce patea… Bine ca l-am mustruluit putin seara ca s-a mai inviorat, si bine ca nu a prelungit Florin Coman cu 4-5 runde turneul…ca eu cred ca incepuse cu gandul de ai bate recordul lui Larsen:)

      ianuarie 22, 2009 - 9:27 pm Raspunde
  • rodantero

    Deschiderea care incepe cu 1.b4 este cunoscuta sub mai multe nume Deschiderea Sokolsky/Orangutan/Poloneza, iar cea care incepe cu 1.g4 este cunoscuta sub numele de Grob’s Attack (Atacul lui Grob).

    ianuarie 22, 2009 - 8:07 pm Raspunde
  • rodantero

    Eu sunt un jucator de atac, si as mai dori sa cunosc parerea voastra referitoare la doua linii pe muchie de cutit din varianta Scheveningen a sicilianei, Atacul Keres (si o subvarinta numita Perenyi gambit, pe care am incercat-o si eu cu ambele culori, cu rezultate dezastruoase) si Varianta “pionului otravit” din Najdorf. De asemenea, desi joc destul de des siciliana, nu am gasit si o varianta in care negrul sa conduca atacul (daca o stiti m-ar interesa s-o aflu si eu).

    ianuarie 22, 2009 - 8:38 pm Raspunde
  • BurghisAlex

    Daca vreau sa atac in siciliana, eu mai incerc dragon, dar e cam greu. Siciliana prin def nu e o deschidere de atac…

    ianuarie 22, 2009 - 10:31 pm Raspunde
  • adrianstanca2009

    …ci de contraatac! Corect!

    ianuarie 22, 2009 - 10:40 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Citez dintr-o carte
    ( “Breviar de sah” X.Tartakover, Ed.PRO Editura si Tipografie):

    “VARIANTA – Alegerea dintre mai multe mutari mai mult sau mai putin posibile.In cazul cugetarii, al analizarii sau al cautarii unei solutii la o problema de sah, chestiunea variantelor devine deosebit de importanta.
    Cat despre tema generala a combinatiilor posibile la sah, sa remarcam ca, la inceputul partidei, primul jucator poate alege din 20 de mutari, al doilea avand tot atatea pentru a reactiona.
    Numarul creste cu pasi gigantici cu fiecare mutare ce urmeaza, astfel incat cifra aproximativa pentru totalul combinatiilor posibile in primele patru mutari este, in opinia autorului James Mason:
    318.979.584.000
    si pentru primele zece mutari:
    169.518.829.100.544.000.000.000.000.000
    …”

    Valeleu!!!
    Pe cat pare atat de inspaimantator, pe atat este de simplu si totodata magic.
    Eu zic ca avem de unde alege macar o deschidere, care sa reflecte un stil aparte, original.Ca sa alegem totusi o deschidere,trebuie sa vedem neaparat finalul, precum un sculptor ce-si vede lucrarea terminata doar privind bucata de piatra.Ca si prima dalta, data oarecum intamplator,asa vad si deschiderea in ansamblul “partidei”. N-am auzit vorbindu-se de cum a dat prima dalta Michelangelo sau Brancusi.Am auzit insa de “Pieta” si de “Pasare in vazduh” .
    Parerea mea este ca din perspectiva partidei, deschiderea -indiferent de numele cel poarta – este o consecinta a ei, si nu o initiatoare. Multi dintre noi memoreaza cat mai multe variante(ma uit din nou la cifrele de mai sus si ma cutremur…), dar omit esentialul: sa “vada” partida in sine.
    Atat, deocamdata.

    ianuarie 31, 2009 - 3:19 am Raspunde
  • rodantero

    Ai dreptate Nicule. Totusi ca sa continui analogia cu sculptura, conteaza foarte mult cum dai si prima “dalta”, pentru ca poti strica “blocul de marmura” si sa ramai numai cu niste fragmente din care nu mai poti face nimic 🙂 .

    ianuarie 31, 2009 - 8:45 am Raspunde
  • mihaiv

    Mie imi place sa joc italiana,imi placea spaniola si gambitul damei,iar la negru italiana,iar la d4 d5 c4 e6 cc3 cf6 ng5 cbd7.

    august 22, 2010 - 9:42 am Raspunde
  • Gio19ro

    Apararea spaniola la alb si Gambitul leton la negru.

    ianuarie 28, 2011 - 12:44 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.