O problema pe zi [Vineri asteptam week-end-ul]

      Vineri este o zi grea, obositoare, in care toate micile probleme si of-urile de pe parcursul saptamanii s-au adunat. Hai sa incercam sa ne relaxam cu cateva probleme si studii la fel de frumoase ca si pana acum. Eu sunt de parere ca studii si probleme de analizat frumoase si instructive sunt multe, numai ca trebuie adunate, iar daca se termina [ceea ce nu cred ca se va intampla vreodata-mai fac o paranteza sa spun ca eu percep acest sport, sahul, ca fiind un ” univers intr-o umanitate “, de-a lungul atator zeci de generatii de oameni s-au analizat si rasanalizat pozitii si studii dar nici pe departe sa dam de ” capatul ” acestui joc-poate nici nu are ?? m-ai stii ??  🙂 ] facem altele mai frumoase.

 

Prima problema este compusa de Yuri Bazlov, 2006, si a primit prima mentiune la studiul anului 2006.

Albul muta si castiga

albul-muta-si-castiga8

 

A doua problema este compusa de ucraineanul Sergei Diduch, 2003, si a luat premiul 1 la un concurs tematic al anului 2003.

Are si un motto din partea compozitorului : ” O cina generoasa”

Albul la mutare, remiza

albul-la-mutare-remiza2

 

Ultima diagrama este a unui polonez, Andrzej Lewandowski, 1985.

Albul la mutare, remiza

albul-la-mutare-remiza11

9 Comentarii

  • virgil

    Observ cu surprindere ca nimeni nu s-a hotarat sa sparga gheata la aceste diagrame; sa fie din cauza inapetentei dezlegatorilor pentru pozitiile de remiza?! Daca da, atunci trebuie avut in vedere acest aspect la postarea urmatoarelor diagrame. Cum eu sunt un tip care nu se da in laturi sa incerce ceva, chiar cu riscul de a mai gresi din cand in cand, voi propune si aici o incercare de rezolvare la prima diagrama care sper sa genereze o oarecare dezbatere, indiferent de corectitudinea sau incorectitudinea drumului ales de mine. Invit pe toti sa incerce rezolvari, fiindca e trist sa nu se incerce nimic.
    In asteptarea replicii lui George, eu as zice asa: 1.Ne4+ Re6 2.Dc5 si se pare ca de aici incolo negrul nu mai are mutari bune sau, altfel spus, toate mutarile duc la pierdere…

    ianuarie 16, 2009 - 7:36 pm Raspunde
  • vasyly66

    Virgil : la diagrama 1, pana acum este foarte bine. Mergi mai departe…
    Cat despre pozitiile cu remiza, eu unul cred ca sunt la fel de importante ca si problemele cu mat in x mutari, sau pozitiile care trebuie castigate. Si aceste pozitii desi conduc la remiza, trebuie castigate cumva dintr-o pozitie rea in una mai putin rea, adica un pat, remiza. Astfel de studii cu remize ne ajuta sa evaluam periculozitatile pozitiilor, importanta tempo-ului, etc. in care trebuie sa luptam cu mai putine piese, si sa calculam variante mai lungi. Daca mai sunt si alte observatii, alte pareri va rog sa interveniti 🙂

    ianuarie 16, 2009 - 8:06 pm Raspunde
  • virgil

    Sigur ca si pozitiile de remiza au importanta lor, asa cum prea bine ai argumentat, numai ca eu cred ca ponderea lor trebuie sa fie mai mica per totalul diagramelor prezentate; mergand mai departe cu datul cu parerea, as spune ca un raport corect intre diagramele cu enunt remiza si cele cu enunt de castig ar fi 1:3 si nu 2:3. Parerea mea se bazeaza strict pe psihologia dezlegatorului care, in general, prefera diagramele care conducla castig.

    ianuarie 16, 2009 - 9:29 pm Raspunde
  • virgil

    Vasyly, esti sigur ca rezolvarea mea la diagrama 1 a inceput foarte bine? Te intreb asta fiindca nu vreau sa irosesc timpul si pentru ca ultimele mele analize nu recomanda aceste mutari, ci ma indruma spre o alta linie de joc. De asemenea, astept un punct de vedere al tau in legatura cu rezolvarile diagramelor postate pentru sambata. Iti multumim pentru tot ceea ce faci si iti dorim sa fii mereu cu sufletul alaturi de noi si noi alaturi de tine si de toti ceilalti colaboratori.

    ianuarie 17, 2009 - 11:27 am Raspunde
  • vasyly66

    Ca sa nu mai fie nici un dubiu asupra solutiei diagramei 1, iata solutia :
    1.Ne4+ Re6
    2.Dc5! Nf4+
    3.Rg6 Ce5+
    4.Rh5 Txe4
    5.Dd6+ Rf5
    6.Df6+!! Txf6
    7.Cg7#, 1-0

    ianuarie 17, 2009 - 3:27 pm Raspunde
  • vasyly66

    solutia diagrama 2 :
    1.Ne6! dxe6
    2.Nd6 Dc3
    3.Cd4! Dxd4
    4.Te5! Dd3
    5.Te4! Dc3
    6.Td4! Dc2
    7.Td3! Db2
    8.Tc3! Db1
    9.Tc2! Da1
    10.Tb2! Dxb2
    11.Ne5! Txe5
    12.Tg8+! Rxg8, pat

    ianuarie 17, 2009 - 3:34 pm Raspunde
  • vasyly66

    solutia diagrama 3 :
    1.c5+ Rc7
    2.Nxb6+ Rb7
    3.Ca5+ Ra8
    4.h8D+ Db8
    5.Dxa1 Ne2
    6.Nxd5+ Txd5+
    7.Cc4+ Txa1, pat

    ianuarie 17, 2009 - 3:38 pm Raspunde
  • virgil

    Vasyly66: Ce sa spun? O solutie la diagrama 1 cu adevarat stralucita si total neasteptata; eu prinsesm drumul cel bun, am mers pe el mult mai departe decat se intrevede din comentariu, numai ca atunci cand mi-am dat seama ca piesele mele se imputineaza cu fiecare noua mutare efectuata, m-am nelinistit si mi-am zis ca linia de joc e gresita si musai trebuie sa aleg o alta cale. Am refuzat din start sa cred ca as putea castiga pozitia respectiva sustinut doar de o singura figura si regele si de aceea nu am luat in considerare defel sacrificiul damei. Imi cer scuze ca la un momentdat am pus la indoiala chiar si confirmarea ta cu privire la corectitudinea mutarilor de inceput ale rezolvarii. De urmatoarele diagrame nu am apucat sa ma ating, iar acum, dupa ce am vazut solutile trebuie sa recunosc ca sunt cu adevarat incantatoare. Inca o data tin sa apreciez profesionalismul si flerul tau deosebit in selectia materialelor. Te felicit sincer si iti adresez indemnul de a continua pe aceeasi line al carei succes a fost deja verificat in timp.

    ianuarie 17, 2009 - 8:05 pm Raspunde
  • vasyly66

    Virgil : Expect the Unexpected 🙂

    ianuarie 17, 2009 - 9:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.