Turneele Colosseum prezentate intr-o forma speciala

Update ora 14,00 : Aici gasiti cele 3 partide alese de Adrian ca fiind cele mai interesante.

Azi va oferim o surpriza pregatita de Adrian Stanca. El s-a oferit sa faca cateva comentarii pe baza partidelor jucate aseara pe serverul Playchess in cele 3 turnee Colosseum. Ii multumim si il mai asteptam cu astfel de interventii tehnice si pentru alte partide.

Turneele Colosseum de aseara au avut multe momente interesante, dupa cum o vor dovedi secventele de mai jos.

Prima partida incheiata a avut parte de un KO executat de marocanul Zizo82 demn de cartea de combinatii a lui Vaisman:

Zizo82-Adry_ab86 diagrama la mutarea 12

11

Partida Gabriel_Neacsu-Volcinsche s-a incheiat remiza la mutarea 34. Totusi , la mutarea 9 Volcinshe putea incheia imediat partida cu 9…Qg3+ (in loc de Qh1, in partida) 10.Ke2 Bg4+ urmat de mat.

21

Vasyly66 a avut mereu probleme de conectare; preocupat cu acestea, el a acceptat propunerea vicleana de remiza a lui Sevenhunt in loc sa joace decisiv 40.Nf6+

3

Nicu valahu a incercat sa joace sahul intuitiv pe care l-a promis, si a reusit pe alocuri. In pozitia din diagrama survenita in partida Stefan_Mihalea1Nicu valahu albul a jucat 37.Rf6?? speriat de amenintarile de mat ale intuitivului adversar. (era suficient 37.d5+/-). A urmat fulgerator 37…Kg5! 38. Rf8?? Rce2#

4

Rodan2 a reusit o frumoasa partida de atac cu negrul intr-un Najdorf contra unui sarb cu rating mult mai mare, partida ce merita reprodusa integral. V aprezint diagrama dupa mutara 14.

1a

Una din cele mai interesante partide ale primului open, Sevenhunt-Chessfighter2009 a avut un final dramatic. In pozitia din diagrama albului i-a expirat timpul de gandire. Se poate observa limpede cum 66.h7 decide imediat. In urma acestei victorii, Chessfighter2009 s-a desprins decisiv in castigator al primului open. De-a lungul intregii seri Chessfighter a impresionat printr-un solid joc pozitional, fara asumarea de prea multe riscuri.

5

Sevenhunt a fost in forma in primul open, pe care l-a incheiat in forta: in pozitia din diagrama, survenita in partida Aspidazzzo-sevenhunt, albul a cedat imediat dupa 26…e3

6

Volcinsche a alternat unele erori cu realizari de exceptie, precum cea care urmeaza: 18. …f2+!

1b

Si pentru ca tot vorbeam de erorile dlui Volcinsche…In pozitia de mai jos in loc sa mute 34…f6 cu remiza chioara, negrul a mutat (probabil si in criza de timp 34…Kf6??). Adversarul sau, simpaticul mustacios originar din Moreni Mtudorache a speculat pe loc greseala. A urmat 35.c3 Ke6 36.g5 hxg5+ 37.Kxg5 f5 38.f6 1-0

7

In derbiul de clasament al celui de-al doilea open, subsemnatul a fost depasit pozitional de catre puternicul Chessfighter2009, dar m-am salvat pe cale tactica. Iata secventele finale Aspidazzzo-Chessfighter2009:

8

Pozitia pare fara speranta pentru alb. Totusi…  33.Kh4 Rxc3 34.Rxa7 b5 (cei doi pioni ai negrului liberi, inaintati, legati si sustinuti de turn arata precum doi Schwartzenegeri invincibili) 35.g5 b4 36.g6 hxg6 37.fxg6 b3 38.Rf7+ 39.Rc7 Kf8 40.Rf7+ Ke8 (Chessfighter2009 refuza repetarea mutarilor, increzator in sansele sale) 41.Rxg7 b2 42.Rb7 Rc4+ 43.Kg5 Rb4 44.g7! (poanta albului! Negrul nu poate transforma primul, caci eu transform cu mat!) 44…Rxb7 45.g8Q+ si datorita pionului de pe b2 aparat de turn, am fost nevoit sa dau sah etern.

Printre putinii care i-au pus probleme lui Chessfighter2009 a fost Doron50ro. Intr-o partida in care s-a jucat gambitul Volga, Doron50ro, cu negrul, s-a ,,multumit’’ cu remiza prin repetarea mutarilor: 22….Qh3+ 23.Ke2 Qg4+ 24.Kf1 Qh3+ samd

9

Interesanta deschidere neortodoxa Barnes, cunoscuta in USA sub numele “Pork Chop” s-a jucat in partida Vikshara-Gabriel_Neacsu:  1.f3 e5 2.Kf2 d5 3.e3 Nf6 4.Ne2 Bd6 5.d4 exd4 6.exd4 0-0 7.Nbc3 c5 = 1-0(46)

Unul din cei mai interesanti jucatori de aseara, Gloria_buzau, a jucat in marea majoritate a partidelor, atat la alb cat si la negru, o aparent dubioasa dar viabila ordine de mutari din lumea deschiderilor neortodoxe. Conform “Unorthodox Openings” de Joel Benjamin si Eric Schiller, deschiderea aleasa de inventivul jucator se cheama Hipopotanul. O sa cercetez mai amanuntit chestiunea in cauza si o sa revin cu unele detalii. Iata drept exemplu inceputul partidei Gloria_buzau_2-Alin100 din cel de-al 3-lea open: 1.c3 d5 2.g3 g6 3.Bg2 Bg7 4.d3 Nf6 5.Nh3 0-0 6.f3 c5 7.Nf2 Nc6 8.0-0 e5 9.Na3 a6 = 1-0(54)

Ppngh a incheiat openul al 3-lea cu o clasare pe locul 2, invingandu-l in ultima runda pe subsemnatul: (Aspidazzzo-Ppngh 0-1)

10

Am vazut aseara pentru prima oara jucatori cu titlu FIDE participand la Colosseum si nereusind sa prinda un loc pe podium. E un semn ca au fost 3 dintre cele mai puternice openuri de pana acum aseara!

Inchei exprimandu-mi speranta ca turneele blogului nostru vor deveni din ce in ce mai puternice; nu m-as supara daca as incheia un Open Colosseum pe locul 50-52, la egalitate cu Strategos sau Nicu Valahu!

8 Comentarii

  • rodantero

    Faorte buna initiativa lui Adrian…sper sa continue si pentru celelatle turnee Colosseum. Felicitari! Poate e o idee buna si selectionarea si postarea catorva partide din fiecare turneu, pentru a fi aleasa pe site cea mai buna partida?

    ianuarie 11, 2009 - 1:49 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Daniel, asa am mai facut selectie de multe ori, ca sa desemnam cea mai buna partida de la turneele Colosseum.Nu stiu daca mai am timp astazi sa fac selectia de partide, pentru ca de la cele 3 turnee avem un material imens, care trebuie luat partida cu partida. Sunt multe lucruri pe care nu le pot face din lipsa de timp. Am sa incerc sa vad daca reusesc sa fac un pgn, care sa fie vizualizat cu cele mai bune partide. Si neaparat un sondaj.

    ianuarie 11, 2009 - 2:06 pm Raspunde
  • vasyly66

    Imi place aceasta idee, cu prezentarea unor pozitii cheie si explicarea acestora, din cateva partide jucate la turneul Colosseum. Este buna initiativa si tin sa-l felicit pe Adrian. Succes in continuare!! 🙂

    ianuarie 11, 2009 - 2:09 pm Raspunde
  • rodantero

    Iulian, stiu foarte bine ca iti dedici si-asa foarte mult din timpul liber acestui blog, eu ma gandeam ca selectia ar putea s-o faca altcineva (poate chiar Adrian, care sigur s-a si uitat la o mare parte din partide?).

    ianuarie 11, 2009 - 2:30 pm Raspunde
  • Adrian Stanca

    E o neantelegere la mijloc; chiar selectasem trei partide, dar Costin a inteles ca trebuie pusa doar diagrama finala! Asadar, il rog pe Costin sau Iulian sa puna pe web integral partidele din fisierul cbv Zizo82-Adry_ab86, Stane-Rodan2 si Ppngh-Volcinsche. Nu sunt cele mai bune neaparat, dar sunt KO-uri tipice de blitz!

    ianuarie 11, 2009 - 2:40 pm Raspunde
  • costinbeiu

    Imi cer scuze pentru neintelegere. greseala s-a remediat. Am pus fisierul cu pricina pentru download.

    ianuarie 11, 2009 - 2:54 pm Raspunde
  • Adrian Stanca

    M-am uitat in viteza peste 95% din partide; vreau sa spun, cu tot respectul pt jucatori, ca e foarte greu de jucat partide f. bune in ritm de blitz. Cu atat mai mult, la o partida gen “premiu de frumusete” contribuie de obicei ambii jucatori, si cel care pierde opune o “rezistenta” inversunata. Ori aici de cele mai multe ori, mai devreme sau mai tarziu una din parti facea o greseala grava, mai ales in crizele de timp…Eu zic sa pastram ideea aceasta pentru ziua cand la Colosseum vor juca cel putin 10 jucatori cu titlu in fiecare open (suntem convinsi ca va veni si ziua respectiva), iar nivelul de joc va creste. Pana atunci, voi incerca sa fac un obicei din a face un fel de reportaj dupa fiecare seara Colosseum. Multumesc pentru aprecieri si critica constructiva!

    ianuarie 11, 2009 - 2:58 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Taadaaaaa…!! Asta da surpriza !
    Multumim mult, Adriane . Dupa cum spuneam si la comentariul maestrului Jianu, reusiti sa ne aratati frumusetea acestor partide, pe care noi, simpli jucatori deocamdata, doar le traim asa cum stim mai bine.Mai ales cand este si condimentat cu diverse arome, inca necunoscute noua.
    Pentru mine este o onoare sa particip la aceste turnee ce devin, dupa opinia mea, din ce in ce mai tari. Se pare ca stilul intuitiv nu va mai fi deajuns, ci va trebui sa-l sustin cu mult studiu. Totusi,acest stil si-a facut datoria la acest turneu, punandu-le destule probleme chiar unor jucatori foarte buni. Am simtit asta. Oricum ma bateau , dar macar sa-i fac sa “munceasca” pentru a reusi. Si asta cat inca se mai poate. Deoarece au inceput sa-mi revina “amintirile” de care vorbeam odata!

    ps. mersi pentru aprecieri, dar daca va fi sa fie asa cum spui, un mare merit ti se va datora si tie, Adriane. Si nu numai, ci si acelor multi de pe aici, care m-au ajutat sa renasc.

    ianuarie 11, 2009 - 10:30 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.