Cum sa…cedezi elegant

Traducere de Adrian Stanca

Continuam seria de articole de tipul “Cum sa…” cu o traducere a unui articol gasit pe Internet, apartinand unui anume Bill Wall.

resignation_chess2

CUM SA CEDEZI ELEGANT

Continuati sa jucati o pozitie complet pierduta deoarece nu stiti cum sa cedati elegant in fata “norocosului’’ adversar? Va e jena sa cedati prea devreme cu un mare numar de spectatori privesc peste umarul dumneavoastra la pozitie? Sa admiteti ca infrangerea deoarece adversarul a jucat mai bine sau pentru ca e mai bun la sah decat dumneavoastra (nu conteaza ca are rating mai mare; dvs ati fost mereu subevaluat) e ceva ce nu s-a mai auzit in sah! Nu am vazut niciodata un jucator de sah ai carui ochi sa nu scapere de dorinta de razbunare dupa o infrangere la sah!

A ceda elegant e o arta pe care putini o stapanesc. In teorie, modalitatea simpla de a ceda elegant, consta in apucarea cu blandete dar ferm a propriului rege si asezarea lui la orizontala in timp ce spundem “Cedez” cu distinctie. Dupa care intindeti mana dreapta si va felicitati merituosul adversar pentru buna partida pe care a jucat-o, strangandu-i mana cu demnitate si mandrie.

In practica, totusi, alte metode de a ceda sunt in mod obisnuit folosite. O metoda populara consta in folosirea pieselor adversarului, cand, se apuca cu blandete dar ferm regele advers si se arunca cat mai departe in sala de joc, urmata de rasturnarea celorlalte piese, timp in care se spun o serie de blasfemii intr-un mod salbatic si nebunesc. Uneori se da cu tabla in capul adversarului, in special in urma unor partide lungi si inversunate.

O alta metoda populara de a ceda este intinderea mainii drepte spre adversar. Dar pe masura ce mana se indreapta spre adversar, palma deschisa devine un pumn inchis ce prinde viteza spre nasul naivului oponent! Metoda de a ceda a jucatorilor hipermoderni e de a intinde ambele maini spre adversar. Mainile raman deschise dar se prind de gatul oponentului care este zgaltait viguros pana cand fata acestuia capata o nuanta inchisa de albastru! De obicei, in acest moment arbitrul intervine ca sa se asigure ca partida a luat sfarsit.

Dar iata cateva sfaturi pentru jucatorii de sah despre cum sa reactioneze dupa o partida indelung disputata.

PENTRU INVINGATOR
1.    Fii tolerant. De ce sa-i spui adversarului cat de prost a jucat?
2.    Aminteste-ti, nu ai avut niciodata o pozitie inferioara.
3.    Spune-i adversarului ca a jucat bine dar are nevoie sa mai munceasca la deschideri, jocul de mijloc si finaluri.
4.    Aminteste-i oponentului ca a mutat prea repede si neatent.
5.    Recomanda adversarului tau cateva carti de sah pentru incepatori pentru a-si imbunatati jocul.
6.    Invita-l sa mai ramana pentru analiza partidei, ca sa-i aratati toate greselile pe care le-a facut.
7.    Provoaca-ti adversarul la inca o partida amicala.
8.    Incearca sa nu razi de el.

PENTRU INVINS
1.    Fii tolerant. Macar tu stii ca adversarul a avut multa sansa.
2.    Aminteste-ti, nu ai avut niciodata o pozitie inferioara (pana la ‘orbirea’ de la ultima mutare)
3.    Spune-i adversarului ca ar fi trebuit sa piarda datorita jocului sau slab in deschidere, jocul de mijloc si final.
4.    Aminteste-i oponentului ca a jucat prea lent si a intarziat desfasurarea partidei.
5.    Recomanda-i conditii mai bune de joc pentru data viitoare.
6.    Spune-i ca trebuie sa pleci, fiind deja in intarziere la o intalnire, intarziere datorata jocului lent al oponentului.
7.    Provoaca-l la o alta partida-revansa pentru alta data.
8.    Incearca sa nu plangi in public.

6 Comentarii

 • nicu valahu

  Astazi, la munca le-am citit articolul si colegilor mei.Desi nu prea le au cu sahul, au ras de s-au prapadit.Nu mai zic de mine…

  ianuarie 8, 2009 - 8:32 pm Raspunde
 • Adrian Stanca

  Acum mi-e clar de ce s-a trecut de la tabla de sah din lemn la tabla din carton, si acum de la tabla di carton la cea din piele…

  ianuarie 8, 2009 - 10:32 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Bine ca nu este din fier sau alte minunatii ca ne trezeam cu accidente de munca la tabla. Bine ca au facut musamaua si piesele mai usurele din plastic, chiar daca au plumb, tot nu seamana a glont:) Aveam un prieten sahist in varsta, Nea Ban Gheorghe, Dumnezeu sa il ierte, care spunea o vorba: Cand scoate Ceausescu dama se cam termina partida destul de repede:) Si avea dreptate, insa cu timpul am inceput sa dau importanta pozitiei si nu principiilor. Bunaoara jucam cu un dezlegator cu experienta care juca invariabil la negru Caro -Kann si am jucat la alb 1.e4 c6 2. d4 d5 3.Cd2 dxe4 4.Cxe4 si aici juca o varianta neanalizata 4…Cgf6!? si dupa ce schimbam la f6 5.Cxf6 lua cu gxf6!? o varianta pe care o avea analizata. Am cautat innebunit si am gasit un articol intr-o revista ruseasca si am gasit o mutare care l-a derutat, desi nu spunea nimic in pozitia asta. 6.Dd3!? care pur si simplu apara campul f5 sa nu isi dezvolte negrul nebunul. Si continuarea cea mai buna era, una ascunsa de tot…Cam in stilul lui Adrian 6…Ca6! cu ideea Cb4 sau Cc7 care era de constructie si negrul avea centrul de viitor.Asa ca am reusit dupa numai 18 ore de la 9 dimineata pana pe la 4 dimineata sa il inving pe”nea Piti” si sa castig ca junior campionatul judetean de seniori. Vremuri…

   ianuarie 8, 2009 - 11:10 pm Raspunde
 • Adrian Stanca

  Hai ca induci lumea (neintentionat) in eroare. Vorbesti desigur despre 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Cd2 dxe4 4.Cxe4 Cf6!? 5.Cxf6+ gxf6!? 6.Dd3 Ca6!
  Vrei sa spui ca ai jucat o partida ce a durat… 18 ore? Oau, ca pe vremea campionilor neancoronati!

  ianuarie 8, 2009 - 11:41 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Am rectificat eroarea care nu mai facea partida valabila si nici nu mai era Caro-Kann. Vorba lui Nicu, un semn poate schimba sensul cu totul diferit decat primu.Nu cred ca induc pe nimeni in eroare pentru ca am inceput la 9 dimineata si am terminat dimineata urmatoare dupa 3, aproape de 4 stiu ca plecam catre casa, scofalcit de atata efort si imi pare rau ca nu am pastrat fisele, pentru ca in mod sigur ne apropiam de recordul de cea mai lunga partida. Imi aduc aminte ca s-a cedat pe la 170 si ceva, nu am atins 180, dar daca era, puteam sa o ducem dincolo de 200 pana se termina linistit. Si intram pe bune in istoria sahului:). Prefer sa intre altii, desi acum este mai greu sa ajungi la mai mult de 6 ore cu noii timpi. A fost o pozitie ciudata in care el avea 3 pioni pe flancul damei si regele in pozitie de pat, si turnul prins in cusca de pion h6 si nebun g7 cu turn la h7. Si eu trebuia sa evit sacrificiul de turn al lui ca sa nu iasa pat si fac vreo 20 de mutari ca sa pot sa capturez un pion. Exact ca in studiile in care enuntul este albul muta, mat in 264 de mutari. Am preferat un plan mai lung si lipsit de surprize pentru ca nu mai interesa decat sa castig punctul sigur, nu sa fac spectacol si sa fac remiza. Oricum a fost proba mea de rezistenta acolo, si ma gandeam ca pe vremea lui Morphy sau mai inainte de controlul de timp se muta dupa o ora sau mai bine in pozitiile complicate. Si cum Morphy era consternat de incetineala cu care muta Paulsen, celebrul culegator de rosii care cred ca se juca cu nervii genialului american , Paul Morphy. Si cum vrand nevrand a intrat si el in istorie ca adversar al meteoricului american , predecesorul lui Bobby Fischer, putem spune ca acolo se muta intre doua motaieli. Brrr,mai bine ca nu am prins timpurile acelea!

   ianuarie 9, 2009 - 12:09 am Raspunde
 • Cosmin Harkonnen

  Prea genial.. sunt pe jos de ras :))))

  septembrie 16, 2010 - 1:13 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.