Solutia :
Problema a fost publicată în 1983 de către British Chess Magazine şi nici unul dintre dezlegătorii revistei n-a rezolvat-o.
În schimb la concursul de pe site-ul FRŞah a existat un participant care a indicat soluţia corectă ! Aceasta este:
Se elimină Ce8. Ultimele mutări au fost: 1.Nc1(b2)-a3+ c7-c5 2.d5:c6 e.p.+ Rd6:c6+, după care se ajunge la poziţia din diagramă (minus figura eliminată).
Cei mai mulţi concurenţi au căzut victimă lecturii grăbite a enunţului, care preciza că se cere eliminarea unei figuri (deci nu a unui pion !) şi au indicat rezolvarea prin eliminarea pionului a7 sau b6. Aceasta ar fi făcut improprie formularea „ultimele mutări”, deoarece devenea suficientă justificarea în 1 mutare: 1…Na7-b8+, respectiv 1.Cg7-e8+ Rc7-c6+. Le-am acordat totuşi şi acestora câte 1 p., poziţia lor în clasament fiind dată de ordinea trimiterii:
1. Marius Ceteraş 6 p.
2. Bogdan Constantin Popescu 1 p.
3. Laurenţiu Anuţa 1 p.
4. Alexandru Vasile David 1 p.
5. Constantin Dalidis 1 p.
6. Cătălin Miroiu 1 p.
7. Mihai Eugen Bidă 1 p.
8. Ciprian Gheţa 1 p.
9. Ana Margareta Dobre 1 p.
10. Virgil Meran 1 p.
11-13.Florin Voiculescu 0 p.
Alexandru Dumitrescu 0 p.
Mr.Lord (lord_sebzyy@yahoo.com) 0 p.
Vor fi premiaţi primii trei clasaţi şi unica participantă.
Mulţumim tuturor celor care au onorat Ziua Mondială a Compoziţiei Şahiste 2009 !
Dinu-Ioan Nicula
Nu prea a mers siteul www.frsah. ro la mine astazi de dimineata, asa ca am intrat abia cand am revenit de la job si am schimbat cartela la modem. Am vazut concursul acesta si m-am grabit sa il postez pe blog pentru ca este bine ca cititorii nostrii care sunt renumiti experti la dezlegari, sa poata participa la acest concurs unde cred ca putem face o prezenta cat mai numeroasa. Asadar puteti trimite rezolvarea la concursul la care puteti sa castigati si literatura de specialitate, destul de greu de gasit si foarte interesanta si mai mult decat instructiva. In speranta ca nu este prea tarziu si ca niciodata nu este prea tarziu va lansez provocarea aceasta daca nu cumva stiati deja. Mult succes va urez!
Concurs organizat de Federatia Romana de Sah pe 4 ianuarie
La propunerea marelui maestru ucrainean Valentin Rudenko, în data de 4 ianuarie a fiecărui an se sărbătoreşte Ziua Mondială a Compoziţiei Şahiste.
Ca şi anul trecut, vă propunem un concurs-fulger de dezlegări, pe care acum îl dedicăm memoriei maestrului Radu Drăgoescu (1914-1999), artist plastic şi problemist de aleasă ţinută. Un trofeu care îi poartă numele este decernat anual de către fiica sa, doamna Şerbana Drăgoescu, pe baza nominalizării făcute de Comisia Centrală de Compoziţie Şahistă. Laureatul anului 2008 este maestrul Stelian Lambă, editor al revistei „Euxinus Pontus”.
Problema lui Radu Drăgoescu pe care v-o propunem are un enunţ neobişnuit: „Eliminaţi o figură albă pentru a se obţine o poziţie legală şi justificaţi ultimele mutări care s-au efectuat”.
Se vor acorda 2 p. pentru indicarea figurii şi 1-4 p. pentru justificare. La egalitate de puncte va conta timpul mai scurt de trimitere.
Aşteptăm să trimiteţi soluţia, doar pe parcursul zilei de duminică 4 ianuarie 2009, la adresa de mail d.i.nicula@gmail.com
Se vor acorda premii în literatură de specialitate.
5 Comentarii
Eu abia am vazut enuntul…asa ca voi incerca o solutie hors concours.
ianuarie 5, 2009 - 10:33 amAlbul fiind la mutare, in pozitie de sah, inseamna ca ultima mutare a negrului a fost o mutare de nebun (pentru ca altfel la mutarea anterioara albul ar fi mutat regele in sah, iar lucrul asta nu e permis).
Pe de alta parte, negrul are momentan libertate de miscare doar pe diagonala b8-h2, ceea ce iar nu e este permis, pentru ca altfel albul ar fi fost si la mutarea anteriora in pozitie de sah.
Asa ca, prin simpla deductie 🙂 , piesa care trebuie eliminata e pionul din a7, iar mutarea anterioara a fost Na7-b8+.
Daniel! Si Virgil si eu si cam toti au cazut in cursa asta…Desi parca mi se parea prea simpla sa nu fii facut-o nimeni, am spus si eu. Mai vazusem cateva probleme retro acum cativa ani buni si in mintea mea se imaginase un schimb de pioni, insa este greu sa te redresezi cand pleci pe o pista gresita. Cred ca aici cei care rezolva probleme de acest gen stiu bine ce inseamna enuntul si mai ales ce inseamna o pozitie de reconstituit. Mai invatam cate ceva nou, caci am postat solutia la articol, care este mai complicata decat am crezut noi!
ianuarie 5, 2009 - 10:41 amIulian, eu nu am patricipat la concursul acesta pentru ca nu am aflat de el in timp util. Daca varianta data de Daniel si la care as accesa si eu nu este buna, inseamna ca problema este surprinzator de grea si rezolvarea merita a fi prezentata pe blog. Recunosc ca acesta este un gen de problema la care nu am exersat deloc.
ianuarie 5, 2009 - 3:16 pmVirgil: Din pacate am scris de el seara pe la 21,00 si am postat imediat in front page articolul si am gasit la participanti si numele tau . Asa ca si eu am trimis inainte de culcare tot aceeasi varianta care mi se parea destul de logica…insa se pare ca nu am aprofundat enuntul si am cazut in cursa inainte sa incepem. Rezultatele sunt postate de azi dimineata la articolul cu pricina, asa ca va invit sa vedeti solutia.
ianuarie 5, 2009 - 3:54 pmEnuntul mi-a jucat si mie o festa, dar nu la concurs ci chiar acum pe cand citeam comentariul lui Daniel si aproximam ca logica si buna solutia data de el,la o analiza sumara ce-i drept. Cat priveste priveste “prezenta” mea la concurs lucrurile s-au lamurit abia acum, acasa, cand feciorul se pare ca s-a folosit de adresa mea de e-mail pentru a se reprezenta la concurs, desi nu recunoaste inca fapta. Copiii si poznele reprezinta o asociere de cuvinte cat se poate de fireasca…Se pare ca amandoi am fost “victimele” colaterale ale acestei intamplari nastrusnice. Imi cer scuze pentru ceea ce s-a intamplat.
ianuarie 5, 2009 - 6:24 pm