Presedintele chiar stie sah?

Am adaugat cateva noi categorii, pe care le-am crezut necesare pentru a evidentia si cuprinde o paleta cat mai larga a legaturilor sahului cu diferitele domenii cu care el se intersecteaza. Am descoperit noi valente ale sahului si voi incerca sa aduc periodic pentru evidentiere, cate o intersectie a sahului cu alte arte sau cu cele mai diferite domenii. Sper sa va faca sa zambiti sau sa va retina atentia aceste rubrici altfel care vor sa aduca un suflu nou pe blogul de sah si sa acopere cat mai multe gusturi si sa reliefeze necesitatea de folosire a sahului pentru exprimarea altor fenomene. Asadar acolo unde voi gasi articole interesante despre sah, le voi aduce in fata dumneavoastra asa cum sunt ele gasite in starea pura de acolo si cred ca vor fi destul de diverse si colorate pentru gusturile voastre. Asadar…

Articol de pe siteul  http://stirea.wordpress.com


Şah-ul Traian Basescu, joaca cu doua Regine…

Dupa regulile de Sah , la inceput fiecare jucator are 16 piese: 8 pioni, 2 tunuri, 2 cai, 2 nebuni, un rege si o regina.  Scopul jocului este obtinerea matului.  Adversarul sau in limbaj politic inamicul lui Basescu este Calin Popescu Tariceanu, desi Basescu (presupun) nu cunoaste  Clasificarea deschiderilor (sunt in jur de 65 de deschideri de exemplu Partida spaniola, Apararea Damiano, Apararea siciliana, Gambitul damei, Jocul celor 4 cai) deoarece este amator, se poate ca are gradul: “categoria a-V-a.”  Fiind presedinte presupun ca consilierii  l-au invatat sa joace o deschidere noua, numita Partida DNA, ca sa-l pacaleasca pe marele maestru international. Norocul lui Basescu este ca are pioni protejati desi pionii sunt considerate piesele cu valoarea cea mai scazuta, pionii lui Tariceanu sunt ministrii care sunt atacati prin deschiderea de atac numita DNA. Pentru Basescu DNA, este prima regina , iar acei care-i dau sfaturi sunt consilierii ei sunt considerati ca a doua regina. Regele este cea mai importanta piesa a jocului de sah , tinta jocului este capturarea regelui prin mat adica prin razboi, spectatorii sunt cetatenii romani, arbitrul ar trebui sa fie neutru , cine este de-fapt arbitrul acestui joc ? Constitutia ? poporul ? nu ! de ce ? ca e manipulat , iar Constitutia  nu este constitutionala.. amatorii de obicei joaca fara arbitraj si fara ceas asa ca in aceasta partida de joc pentru Basescu important este sa arate romanilor ca el este marele maestru international, doar ca sa castige partida alegerilor, pentru Basescu parlamentul este doar o tabla de sah iar guvernul, ministrii sunt piesele de sah batuti de pionii DNA. Daca Basescu vrea sa joace cinstit ar trebui sa renunte la una dintre cele doua regine. Basescu la inceput a vrut sa castige partida prea repede prin mat cu doua tunuri si un cal (sah-mat in trei miscari), prin deschiderea siciliana, dar nu i-a reusit, totusi inamicul rezista asta inseamna ca Tariceanu joaca mai bine ? Mai concentrat?Mai echilibrat ? Sau are vre0 arma secreta ? cu toate ca adversarul are doua regine jocul inca nu este terminat.  Basescu trebuie sa inteleaga ca Tariceanu s-a prins deja de  manevra “En passant”, si sa nu uite ca daca vrea sa joace in continuare trebuie sa cunoasca  notatia algebrica a sahului !

Exista o diferenta intre planul initial si stabilirea scenariilor si prioritatilor. Cand incepe partida, trebuie aplicata o strategie bine gandita si trebuie sa se faca o evaluare constanta a situatiei, pentru a o adapta schimbarilor care vor aparea. Cand raman mai putine “resurse” sau piese pe teritoriu/tabla, nimic nu trebuie pierdut, iar un pion poate lua regele sau deveni protagonistul principal, desi aceasta situatie nu este foarte des intalnita. Tura se muta vertical, calul sare si nebunul se muta pe diagonala, transversal, iar regina “lipeste” sau combina practic toate mutarile. Integralitatea si combinarea mutarilor, inteligenta, experienta si imaginatia sunt elementele cheie pentru obtinerea succesului. Sah mat. Ai inteles d-le Basescu ?

Tariceanu are instinctul de a vedea si urmatoarele trei miscari ale adversarului. asa ca…..

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.