O problema interesanta…cu care incepe balul de sambata seara

Daca este sa exersam putin pentru a putea progresa, cred ca este bine sa o facem in compania unor probleme interesante si frumoase ale vremii care ne ridica forta de joc si mai ales ne fac sa simtim relatiile dintre piese. Sper sa va placa aceasta problema si cele care vor urma, cat mai des posibil. Sa trecem la fapte si sa incercam pentru astazi ceva incitant. In  prima noastra provocare va invit sa va spuneti parerea voastra: este greu sau usor matul? Problema este preluata din British Chess Magazine,1957 si a castigat premiul Brian Harley. Spor la treaba…

Albul muta si da mat in 3 mutari

albul-muta-si-da-mat-in-3-mutari

  • Adina si varul

    Noua ne-au iesit maturi frumoase, dar in 4 mutari…Sa fie greseala la noi sau la diagrama? Asteptam clarificari. Pana atunci iata ce am gasit noi:
    1.Dd5!!(amenintand 2.Ce4 mat sau 2.N:d4 N:d4 3.D:d4 mat)Cf2!!(cea mai buna aparare; la 1…N:d5?? 2.Tbb6!! cu mat iminent la mutarea urmatoare deoarece nu exista aparare in acelasi timp la 3.N:d4 mat si 3.Cb5 mat; la 1…T:d5 2.Ce4 mat)2.N:f2!! N:d5(2…g:f2 3.Cd5 mat) 3.Tbb6!! si se creeaza din nou cele doua amenintari de mat – 4.N:d4 mat si 4.Cb5 mat – care nu pot fi anihilate in acelasi timp.

    decembrie 28, 2008 - 10:49 am Raspunde
  • Gabriela

    Eu am gasit urmatoarea solutie
    1.Dd5-N:d5 (1…-Cf2 2.Tbb6-T:b6 3.D:d4+# 1-0)
    2.Tbb6-T:b6
    3.N:d4+# 1-0

    decembrie 28, 2008 - 11:00 am Raspunde
  • Gabriela

    Negrul mai are o scapare la 1…-Cf2 2.Tbb6-T:d5

    decembrie 28, 2008 - 11:10 am Raspunde
  • Adina si varul

    Suntem in impas cu problema; cine ne ajuta?

    decembrie 28, 2008 - 11:57 am Raspunde
  • Adina si varul

    Nu vrem neaparat rezolvarea, ci doar sa ni se spuna daca diagrama este buna.

    decembrie 28, 2008 - 11:58 am Raspunde
  • Adina si varul

    Nimeni nu raspunde la “S.O.S.-ul” nostru? Noi nu dorim solutia problemei, este suficient sa ni se spuna ca diagrama este in regula.

    decembrie 28, 2008 - 1:06 pm Raspunde
  • Adina si varul

    Matul in 4 mutari ar iesi si in varianta: 1.Dd5 Cf2!!(o mutare cheie in apararea negrului care ne-a dat peste cap toate incercarile de rezolvare a problemei in contextul anuntat de autor)2.Ce4+ C:e4
    3.N:d4+ N:d4 4.D:d4 mat.

    decembrie 28, 2008 - 1:37 pm Raspunde
  • Adina si varul

    Toata lumea doarme? Problema asta a creat sindromul colectiv de “indigestie intelectuala”? Chiar nimeni nu mai misca in front?

    decembrie 28, 2008 - 1:49 pm Raspunde
  • Adina si varul

    Asteptam provincia…adica Iasiul…

    decembrie 28, 2008 - 1:52 pm Raspunde
  • Adina si varul

    Ati luat cu asalt diagramele de Duminica, iar problema asta chiar nu va intereseaza? Nici macar Daniel nu vrea sa interactioneze cu noi?

    decembrie 28, 2008 - 2:00 pm Raspunde
  • vasyly66

    Salut Adina si Varul.Mi-a cazut internetul de dimineata, si nu am putut sa intervin pentru clarificare.
    Vreau sa spun din fata locului ca aceasta problema este cat se poate de corecta in sensul ca matul se realizeaza in 3 mutari.
    Este o problema grea, care a facut multe furori inca de la aparitia ei in anul 1957.
    Eu o mai las asa, poate gasiti matul din 3 miscari, daca nu am sa public si rezolvarea corecta.
    Daca va place si acest gen de probleme [premiante si nu numai] sa-mi spuneti si am sa mai caut sa aduc pe acest blog spre rezolvare si alte asemenea bijuterii.

    decembrie 28, 2008 - 2:09 pm Raspunde
  • virgil

    Adina si varul, nu sunteti singuri si ca dovada mai devreme v-a dat George un semnal,iar acum va dau si eu vestea ca s-ar putea sa primiti si solutia: 1.Dg7!(se ameninta 2.Ce4 mat)cu variantele:
    1…N:b7 2.Tc5!! cu mat la a treia mutare(2…N:c5 3.Cb5 mat; 2…Td5 3.Ce4 mat; 2…Cf2 3.Cb5 mat);
    1…T:b7 2.Ce4 mat;
    1…Cf2 2.Cb5 mat;
    1…Te5 2.T:e5 si 3.Cb5 mat sau 3.Ce4 mat, in functie de raspunsurile negrului.
    Sper sa fie bine…Imi fac ceva griji fiindca am analizat si am dat raspunsul la mare graba.

    decembrie 28, 2008 - 3:06 pm Raspunde
  • virgil

    A se citi ca solutia incepe cu 1.Db7!

    decembrie 28, 2008 - 3:08 pm Raspunde
  • virgil

    La 1…Cf2 2.Ce4 mat si nu 2.Cb5(mutare imposibila). V-am spus ca am facut totul pe fuga si greselile sunt inevitabile…

    decembrie 28, 2008 - 3:14 pm Raspunde
  • Gabriela

    Virgil
    la 1…Cf2 2 nu este mat la Cb5 ca este tura alba acolo. Si eu am analizat solutia Db7, D:a8 si tot nu este mat in trei mutari.

    decembrie 28, 2008 - 3:16 pm Raspunde
  • rodantero

    Fratilor (ca sa nu spun verilor), n-am putut sa raspund intrucat nu am citit mesajul vostru “disperat” 🙂 decat acum. Eu m-am uitat la problema, dar deoarece nu am putut s-o rezolv repede, nu mi-a placut (desi imi plac problemele premiate, si as dori sa mai vad pe aici). La varianta lui Virgil (care incepe cu 1.Db7) la raspunsul negrului 1…Cf2, nu merge Cb5# (campul fiind ocupat de un turn). As da si solutia problemei, numai ca spatiul mic in care scriu nu-mi permite 🙂 .

    decembrie 28, 2008 - 3:21 pm Raspunde
  • Gabriela

    nici 2.Ce4 nu este sah si mat, deoarece urmeaza C:e4

    decembrie 28, 2008 - 3:29 pm Raspunde
  • vasyly66

    As vrea sa pot sa va dau mai multe detalii depre aceasta superba problema, dar mi-e ca ar strica tot farmecul rezolvarii ei.
    Am scris in post-ul de azi ca sunt cateva detalii interesante pe care am sa vi le aduc la cunostinta ca niste completari aferente problemei.
    Ce pot sa spun si sa nu desconspir solutia este ca trebuie incercat ca inca de la prima mutare sa se ia in calcul toate piesele albului, un aspect important este faptul ca prima mutare este hotaratoare, restul venind de la sine.
    Sper sa ajut cu aceasta completare, si subliniez faptul ca albul muta si da mat in 3 mutari.

    decembrie 28, 2008 - 5:37 pm Raspunde
  • virgil

    Am ratat o data, sa vedem ce se intampla a doua oara:
    1.b4!!, cu ideea 2.N:b1 si 3.Ta3 mat;
    1…Tb:b5 2.Dd5!!! si mat la mutarea urmatoare;
    1…Th:b5 2.Db7!!! si mat la mutarea urmatoare:
    1…Nc5 2.Tb7 si mat la mutarea urmatoare;
    1…Tb6 2.N:d4 mat;
    1…alte mutari, 2.N:b1 si 3.Ta3 mat
    Problema este superba, si grea si frumoasa, iar daca solutia este asa cum o vad eu, este de-a dreptul fantastica. Indiferent cum e solutia mea, buna sau rea, problema este o capodopera a genului. Multumim George pentru acest dar minunat de Craciun.

    decembrie 28, 2008 - 6:59 pm Raspunde
  • adina si varul

    Multumim tuturor celor care au luat in seama mesajul nostru. Noi ne-am implicat mult in rezolvarea acestei probleme si cand am vazut ca nu gasim matul scurt am crezut ca e ceva in neregula cu diagrama. Apoi a postat un raspuns chiar Vasyly 66 care ne-a asigurat ca problema este ok si ca putem incerca mai departe. A mai postat si Daniel un comentariu din care se intelegea ca el gasise deja solutia fiind doar o chestie de timp s-o publice. Atunci am oprit motoarele si am asteptat sa vedem ce se intampla. Virgil a anuntat si el ca are solutia, dar pana la urma nu o avea, putin lipsindu-i sa o gaseasca. Ardem de curiozitate sa aflam rezolvarea, fiindca se pare ca ne aflam in fata unei probleme deosebite, care iese din tiparele obisnuite.

    decembrie 28, 2008 - 7:19 pm Raspunde
  • vasyly66

    Excelent Virgil, si bravo tuturor celor care macar au incercat sa o rezolve.

    Rezolvarea lui Virgil este foarte buna. Cheia a constat in mutarea 1.b4!!, apoi indiferent de apararea negrului, albul castiga.
    Este o problema speciala care contine un procedeu sahistic folosit in compozitia problemelor de sah iar in problema noastra sunt incluse 6 astfel de procedee.
    Despre aceste lucruri interesante am sa scriu in zilele urmatoare.O seara buna in continuare.

    decembrie 28, 2008 - 7:42 pm Raspunde
  • adina si varul

    Ne asteptam la o problema frumoasa , dar nu ne-a trecut niciodata prin minte ca ne vom confrunta cu una din raritatile genului, o creatie de-a dreptul magnifica. Nu impartasim parerea lui George ca numai prima mutare e greu de gasit , restul venind de la sine. Va spunem cu toata sinceritatea ca am incercat si noi 1.b4 si ne-am impiedicat tocmai in asa-zisele mutari secundare, care noua ni s-au parut foarte grele, desi avem o experienta consistenta in materie de dezlegari. Solutia este si ea la inaltime, fiindca problemele frumoase au si solutii frumoase. Multumim mult George pentru acest dar placut si te asteptam si altadata cu asemenea surprize. Felicitari si lui Virgil pentru frumoasa rezolvare.

    decembrie 28, 2008 - 8:27 pm Raspunde
  • virgil

    George, astept cu nerabdare elementele de compozitie sahista pe care intentionezi sa le prezinti intr-un viitor apropiat. As vrea sa postez si eu o creatie personala pe care n-o am acum, dar pe care as putea-o avea in conditiile cand as avea cateva cunostinte elementare despre compozitia sahista. Simt ca as avea aptitudini de afirmare in acest domeniu si ceea ce imi lipseste este tocmai ceea ce vrei tu sa ne dai prin proiectul interesant pe care il ai in vedere vis-a-vis de noi. Sunt curios sa ne dezvalui cele 6 procedee sahiste de care s-a folosit autorul problemei pentru a o realiza. M-ar interesa sa cunosc pasii pe care ii parcurge un compozitor pana la crearea unei probleme de sah. De asemenea,este interesant de stiut cum apar ideile ce stau la baza creatiei sahiste. Ce mai, proiectul tau mi se pare fascinant inca de pe acum, cand nu este inca materializat.

    decembrie 28, 2008 - 8:56 pm Raspunde
  • virgil

    Gabriela, observatiile tale vis-a-vis de primul meu comentariu sunt foarte corecte si lucrul acesta il apreciez cu atat mai mult mult cu cat vine din partea unei fete cu aptitudini reale pentru sah. Te asigur ca opiniile postate de tine nu au trecut neobservate,iar eu personal sunt incantat de calitatea comentariilor exprimate. Deoarece traversam o perioada cand urarile sunt la ele acasa, iti doresc sa fii si in continuare alaturi de noi si sa-ti fie viata mereu frumoasa si plina de farmec. Sau, asa cum ii place lui Iulian sa spuna, sa ai mereu pofta de viata si de sah!

    decembrie 28, 2008 - 9:32 pm Raspunde
  • adina si varul

    Vasyly 66, asteptam sa ne mai rasfeti cu astfel de probleme interesante. Suntem convinsi ca bijuteriile detinute de tine vor fi bine primite pe blog. Vorba ceea, ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place…

    decembrie 28, 2008 - 10:02 pm Raspunde
  • rodantero

    Foarte frumoasa problema, si tin sa felicit si dezlegatorul. Si eu as fi foarte interesat sa aflu lucruri despre compozitia problemelor de sah, pentru ca desi vad produsul si imi place, tot nu-mi dau seama cum a fost facut. Imi cer scuze daca prin mica mea “gluma” am indus in eroare pe cineva, pentru ca eu nu am reusit s-o rezolv ( a fost doar o parafraza la Marea Teorema a lui Fermat, si la cuvintele gasite pe un manuscris al lui, referitor la aceasta “ma aflu in posesia unei demonstratii minunate a acestei afirmatii, dar marginea paginii este prea stramta pentru a o cuprinde”).

    decembrie 28, 2008 - 10:27 pm Raspunde
  • adina si varul

    Gabriela, am inteles ca la tine sahul este mai mult decat un hobby si vrem sa stii ca si la noi lucrurile stau exact la fel. Noi abordam bine fazele de mijloc si de final ale partidelor , dar suntem oarecum descoperiti(vulnerabili) la capitolul deschideri. Am vrea sa avem mai multa siguranta in joc si in faza de deschidere a partidelor si pentru aceasta suntem dispusi sa facem efortul necesar pentru a invata numai ca nu avem dupa ce, lipsindu-ne tocmai manualele care trateaza problema asta. Daca ai asemenea carti si esti dispusa sa le vinzi, noi am fi mari amatori sa le cumparam. Apelul acesta este valabil pentru toti cei care pot sa vina in intampinarea dorintelor noastre. Noi am cumpara din librarii dar acestea nu sunt aprovizionate cu astfel de materiale. Suntem foarte tineri si dornici sa progresam, dar suntem constienti ca numai din talent este greu sa realizam ceva in timpurile de astazi. Contam pe voi toti si asteptam ecouri favorabile de la voi.

    decembrie 28, 2008 - 11:33 pm Raspunde
  • Gabriela

    Adina si Varul:
    intr-adevar am carti de sah dupa care am lucrat in perioada cat am jucat sah. Acuma nu se mai gasesc aceste carti, eu le am cumparate in anii 1980-1990, dupa aceea nu prea s-au mai editat carti decat foarte rar. Am fost abonata si la reviste de sah, din tara era una singura pe atuncea, din URSS si din Polonia, dar aceste reviste nu le mai am, erau colectii intregi si pe acelea le-am vandut mai demult, si de acolo am invatat foarte multe. Am luat carti si in germana si in maghiara de la librarii cand aparea si trebuia sa ai cunostiinte ca sa le primesti. Aceste carti nu le-am vandut, le tin in coltul meu de mica sahista ce-am fost, poate imi trebuie vreodata. Acuma nu mai gasesti nici tabla+piese de sah de cumparat in librarii, dar sper sa se introduca legea in care se obliga sah in scoli ca materie de studiu si atuncea precis vom gasi carti si piese de sah.

    decembrie 29, 2008 - 10:18 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.