Anand : “Fischer nu ar avea nici o sansa azi!”

2020septiembre20015

Nu am avut prea mare contact cu calculatorul. Prima baza de date a fost publicata in 1987 cu aproape 20 000 de jocuri. A fost imediat dupa ce am devenit mare maestru, asa am obtinut primul computer. Azi folosesc o baza de date cu 12 milioane de jocuri.” A declarat Anand despre intalnirea sa cu calculatorul.

Evolutia de invatare a sahului este buna daca este asociata cu un calculator de la inceputul pregatirii si este imposibil sa devi abil in sah fara un calculator. A fost posibil atunci, dar nu acum. Jucatori precum Boby Fischer nu ar fi putut face fata generatiei actuale” a accentuat Anand despre importanta calculatorului in pregatirea jocului de sah.

Sunteti de acord cu declaratia lui Anand?

10 Comentarii

  • Adina si varul

    Daca facea parte din generatia de astazi, ce l-ar fi impiedicat pe Fischer sa foloseasca si el calculatorul pentru desavarsirea pregatirii sale sahiste? Genial era, calculator ar fi avut, atunci ce i-ar mai fi lipsit sa se impuna si in noile conditii?

    decembrie 26, 2008 - 5:33 pm Raspunde
  • rodantero

    Cred ca ar trebui sa stim exact ce a vrut sa spuna, pentru ca daca ne uitam si la fraza in care spune ca invatarea sahului trebuie asistata inca de la inceput de calculator, s-ar putea intelege ca daca un jucator de geniu ca Bobby Fischer ar fi “transmutat” in timp, in apogeul carierei lui, i-ar fi greu sa faca fata generatiilor care au beneficiat inca din perioada de formare de calculator. Totusi, genul asta de afirmatii, care este imposibil de probat in realitate, nu este bun, poate, decat ca exercitiu de imaginatie. Pentru mine Fischer e cel mai bun sahist pe care l-a dat Terra (pana acum), dar e greu totusi de spus ce ar fi facut in fata lui Kasparov, sau Karpov, sau Alehin (ca sa dau cateva exemple). El mi s-a parut insa intotdeauna un om care nu accepta sa fie decat primul, si care ar fi sacrificat totul pentru aceasta (lucru pe care l-a si facut).

    decembrie 26, 2008 - 6:08 pm Raspunde
  • Deschapelles

    Daca Fischer avea calculator ca si Anand, tot in primii 3 era, daca nu chiar primul. Dupa cum spunea si un “antevorbitor” de puterea lui de munca si de sacrificiu, doar Kasparov e undeva aproape de el la nivel de cunostinte si munca.

    Parerea mea

    decembrie 27, 2008 - 2:36 am Raspunde
  • Mihail Marin

    Daca este reala, afirmatia lui Anand ma uluieste. Il cunosc pe indian de peste 20 de ani si intotdeauna mi-a facut impresia unei persoane sincere si relativ modeste in ciuda uriasului talent. As mentiona in primul rand parerea lui Kasparov in aceasta privinta. Desi cel de-al 13-lea campion mondial a fost dintotdeauna preocupat de imaginea sa publica, el a trebuit sa recunoasca (e adevarat, in mod indirect), ca nu este total deplasat sa il consideram pe Fischer cel mai mare jucator din toate timpurile. Parerea mea este ca dupa retragerea treptata a lui Kasparov din viata sahista activa sahului mondial ii lipseste un lider clar de generatie. Uneori, privind la partidele superstarurilor din prezent, am senzatia ca in ceea ce priveste puritatea si profunzimea de gandire suntem cu mult in urma anilor 50-60. In ciuda (sau mai ales datorita) folosirii orbesti a computerului in procesul de pregatire… Cu alte cuvinte, sunt convins ca Fischer ar demonstra si in zilele noastre o superioritate demoralizanta, asa cum era el, fara computer si armate de secondanti. Desigur, acest lucru nu poate fi nici demonstrat, dar nici infirmat, si nu putem decat sa ramanem in domeniul ipotezelor…

    ianuarie 5, 2009 - 3:29 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Mihail Marin:Si eu cred ca Anand isi cam da in petec si cu afirmatia despre Kasparov, ca acum ar putea veni si Garry. Cred totusi ca el va reveni, macar pentru orgoliu si pentru a demonstra ce inseamna sah adevarat si ceea ce insemna lider al lumii sahiste. Cred ca va reveni tocmai pentru faptul ca Fischer a revenit singura data, cred ca mai mult pentru orgoliul ranit, decat pentru banii pusi in joc in revansa meciului secolului Fischer – Spassky. Si cred ca la Sveti Stefan el a jucat mai mult din talent si nu a fost pregatit foarte bine, pentru ca stia ca are forta de joc enorma la tabla. Nu cred totusi ca Fischer ar fi avut prea mult de furca cu vreunul dintre cei mai reprezentativi jucatori de la plecarea sa pana acum. Oricum cred ca meciul Fischer – Kasparov ar fi fost meciul mileniului fara indoiala si nu ar mai fi existat dubii acum. Poate ca Anand nici macar nu ar fi intrat in hora candidatilor la nivel inalt pentru ca stacheta era mult prea sus ridicata pentru generatia de azi care crede numai in computer pana in panzele albe. Fischer a mai batut computerul rau de tot si la inceputurile lui asa ca odata cu evolutia lui cred ca ar fi facut-o mai des pana acum pentru ca el a fost nascut si a crezut si a fost mereu numarul 1 mondial!

      ianuarie 5, 2009 - 3:46 pm Raspunde
  • Mihail Marin

    Iulian: Fragmentul referitor la revenirea lui Fischer “dupa 20 de ani” imi aduce aminte de o nuanta psihologica interesanta. Cu ani in urma (era, cred, prin 1993-94), am avut placerea sa il cunosc destul de bine pe Boris Spassky. Jucam amandoi la echipa din Belfort, condusa de controversatul Jean Paul Touze. In timpul lungilor conversatii cu cel de-al 10-lea campion mondial, nu am ocolit, evident, subiectul Fischer. Am remarcat ceva de-a dreptul uluitor: Spassky putea vorbi impacat despre meciul din 1972, care l-a costat, ca sa zicem asa, aproape totul. Cand venea insa vorba de meciul revansa (meci in urma caruia si-a asigurat prosperitatea pentru tot restul vietii), ochii incepeau sa ii scapere si vocea ii devenea sacadata. Am intuit ca el nu isi putuse ierta dezastrul suferit in 1992 in fata unui jucator care fusese rupt de activitatea competitionala timp de 2 decenii… Ce-ar fi fost oare daca Fischer ar fi continuat sa joace 1-2 turnee pe an in tot acest rastimp?

    ianuarie 5, 2009 - 4:01 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Mihail Marin: De un timp incoace, Boris cocheteaza cu plimbarea prin tara noastra, precum si alte invitatii in lume la competitiile importante. Am intalnit insa un comentariu interesant despre el la un sondaj de pe prima pagina
      “De departe Alekhine Capablanca a fost cel mai inversunat meci din istoria sahului atat ca incarcatuta sportiva cat si psihica. Voi amatorii care nu cunoasteti si sunteti copii care ati prins Fischer Spasky va inselati profund. Spassky nu a avut niciodata drepturile morale, mai bine spus nu-l puteti compara cu Capablanca ”
      De ce oare crede cititorul nostru intitulat “History of chess” ca Spassky nu a avut drepturi morale? Poate ca ar trebui sa stim si noi ceea ce stie el si ce nu stim noi, pentru ca daca a participat la sondajul meciurilor celebre pentru campionatul mondial, in mod cert ca este prezent aici pentru a citi postarile si comentariile. Ma gandesc totusi ca Spassky nu a avut decat de castigat de pe urma acestui meci, mai ales ca a castigat 2.650.000 dolari din meciul revansa cu Fischer. Chiar el a declarat asta pentru Mediafax, in timpul turneului de la Eforie Nord 2007, unde a fost directorul turneului. Probabil ca este ceva legat oare de inceputurile sale, desi el a fost trimis in Romania la turneul international in anul 1953 de autoritatile ruse la 16 ani! Nu cred ca de la varsta aceea putea sa fie implicat in problemele de culise, insa se stie ca mafia rusa din spatele sahului a functionat! Si se pare ca functioneaza si astazi, ca si economia subterana, chiar daca nu se vede nimic si nu se poate demonstra mai nimic. Si daca tot se apropie si ziua sa pe 30 ianuarie implinind venerabila varsta de 72 de ani sa ii uram lui Boris Spassky un calduros la Multi ani!

      ianuarie 5, 2009 - 4:24 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Mihail Marin: In alta ordine de idei, de la noi au plecat cativa mari jucatori care au debutat la turneele din Romania pe langa Boris Spassky stiu ca si Levon Aaronian a jucat in Romania la turnee si o mare campioana mondiala a debutat tot la noi in tara. Si cum le place comentatorilor nostrii sahisti sa spuna ” mai ieri se lupta din greu cu juniorii nostrii, sau la turneele de la noi”. Am postat cu greu, pentru ca nu am gasit superba ta partida cu Alexandrov de la Olimpiada. Pana la urma am reusit sa o gasesc insa nu am gasit-o comentata, desi cred ca este printre favoritele tale alaturi de cea castigata cu Alexey Shirov la campionatul pe echipe al Spaniei. Sunt convins ca tu le ai comentate, pentru ca nu am avut, sau nu am prins nici o revista in care sa fie comentate, desi cred ca am citit comentariul la partida cu Shirov intr-o revista Chesspress pe care nu am putut sa o achizitionez. Interesanta decizie ca nu prea gasesti partide cu Alexandrov in bazele de date online. Am ramas stupefiat de adancimea acestei partide care pe mine m-a uns pe suflet, desi doar pe olimpbase am putut sa o gasesc.

      ianuarie 5, 2009 - 4:35 pm Raspunde
  • vasim

    Mi se pare afirmatia lui Anand in primul rand ilogica.
    Pai daca Fisher ar fi tanar acum si ar profita si el de computer la fel ca toti alti jucatori de sah atunci crede Anand ca avea vreo sansa impotriva lui ?
    Sa inteleg afirmatia lui in felul urmator: Fisher traieste in ziua de azi joaca sah dar se bate cu computerul lui Anand fara ca el Fisher sa foloseasca computerul ?
    Cine e romanticul acum Anand sau Fisher ?
    Pacat ca atunci cand un om ajunge sa aiba succes incepe incet incet sa se schimbe.
    Pe Anand l-am simpatizat tocmai pentru ca era foarte atent la anumite afirmatii in comparatie cu alti jucatori de sah ca de exemplu Kramnic care cateodata este invinvibil, bineinteles doar in afirmatii.
    Despre comparatia Anand – Kasparov sa fim seriosi, Anand nu ar avea nici o sansa impotriva lui Kasparov atunci cand Kasparov era la apogeu. Kasparov a fost parerea mea, cel mai constant campion din istoria sahului si s-a retras pentru ca numai avea nimic de demonstrat.
    Despre afirmatia lui Iulian ca Kasparov va revenii , sa fim seriosi nici vorba de asa ceva. Stiti de ce, pentru ca Kasparov este un mare profesionist care nu isi bate joc de cariera lui!
    Pentru el o revenire dupa atata timp se poate termina prost si la o asa cariera chiar ar fi pacat. Mai ales ca financiar Kasparov este probabil jucatorul de sah care a castigat cel mai multi bani din istorie.

    ianuarie 12, 2009 - 9:39 pm Raspunde
  • dan

    sa va spun ceva..
    o parere a unui jucator de sah amator..care joaca de placere pe playchess..

    sunt oameni care au auzit de Fischer asa din..auzite..sunt altii care i-au studiat jocurile..si altii..care au citit mult mai mult despre el.
    pot spune ca imi place sa joc sah, pentru ca am auzit de Fischer..am citit mult despre viata lui..am vazut si filmulete biografice..etc..

    sincer, de cate ori ma uit la ele…imi dau aproape lacrimile..
    nu cred ca a fost sahist mai mare sau o sa fie ca si Bobby Fischer vreodata…

    sa il bati pe Tigran Petrosian cu 6.5 la 2.5
    sa il bati pe Taimanov cu 6-0
    sa il bati pe Larsen cu 6-0

    si apoi de la 0-2 sa il bati pe Spassky si sa devii campion mondial..

    sa anunti cu o seara inainte ca il bati a doua zi pe Najdorf in 24 de mutari… si a doua zi sa se intample asta…

    si multe altele..

    a fost si ramane cel mai mare jucator de sah din toate timpurile..

    februarie 16, 2009 - 7:36 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.