Scandal de dopaj in sport ….. in sah!

Lumea linistita a sahului a fost zguduita luna trecuta de scandalul de dopaj, ceea ce poate conduce la anularea sanselor ca acest joc sa devina sport olimpic

Marele Maestru ucrainian Vassily Ivanchuk a refuzat sa predea o proba de urina pentru un test aleator antidoping imediat dupa infrangerea de la Olimpiada si acum este considerat vinovat de dopaj. Jucator profesionist si mare maestru de peste 20 ani, Ivanchuk este nevoit sa faca fata unei posibile interziceri din competitii timp de 2 ani.

ivanchuk081
Aceata acuzare a fost primita ca o jignire fara margini in lumea sahului. Alti jucatori au spus ca acuzandu-l pe unul din ei de dopaj, este o insulta la onoarea si inteligenta lor si ca nasterea ideii de trisare in sah prin dopaj este imposibila.

Ivanchuk, cunoscut ca “’Big Chuky” de catre ceilalti jucatori, este unul din cele mai colorate caractere ale sportului.  Stilul sau de a juca, exact ca si viata sa, este imposibil de descifrat si comportamentul sau necontrolat a condus la rezultate inconstante in trecut. El se bucura de reputatia unei persoane care este capabila de a invinge pe cei mai buni jucatori si de a avea momente de stralucire. Dar de asemea are si o parte intunecata. El si-a pierdut cumpatul in multe ocazii in momente cruciale, conducand la pierderea partidelor intr-un mod straniu. Un asemenea moment se pare ca a fost si in timpul Olimpiadei.

Frederic Friedel, unul din fondatorii companiei Chessbase il cunoaste pe Vassily de peste 15 ani si a fost prezent si la “Epopeea Dopajului de la Dresda”. Ela spus: “Vassily este unul din cele mai mari genii ale sahului dar este de asemenea un pic excentric – intr-un mod foarte placut si manierat. Este un pic nebun – el iese afara in frig doar in sort si sufera foarte tare cand pierde
Ultima isprava a lui Ivanchuk s-a intamplat la Olimpiada cand Ucraina juca pentru medalia de aur. Tot ceea ce trebuia Ivanchuk sa faca era sa il bata pe Gata Kamsky si victoria era asigurata. Chiar si o remiza ar fi insemnat argint. A fost o finala captivanta. “A fost de necrezut” a spus Friedel. “Vasily a fost invins neasteptat ceea ce a insemnat pentru ucraina ratarea medaliiilor. A fost imposibil de anticipat. A fost cel mai mare  soc posibil

Ivanchuk a primit acesta infrangere foarte rau si temperametul sau vulcanic a iesit din nou la iveala. Dupa cum explica Frederic Friedel. “L-am vazut (pe Ivanchuk) pierzand meciuri mai putin importante cand ar fi iesit afara si ar urla la luna, dar la Dresda a iesit afara si a inceput sa dea cu piciorul intr-un stalp si cu pumnii in masa intr-o suferinta extrema. Atunci niste persoane, pe care nu le vazuse niciodata au venit la el si  pur si simplu i-au spus “vino la toaleta si urineaza pentru noi”. Nu a inteles ce se intampla si a plecat de acolo”.

Din nefericire pentru Ivanchuk, neacordarea mostrei de urina este automat considerata rezultat pozitiv! Acum este considerat vinovat de dopaj si poate fi exclus din sahul profesionist pentru 2 ani. De asemenea pune sub semnul intrebarii intentia Federatiei Intermnationale de Sah de a aduce acest sport sub steagul olimpismului. Avand in vedere ca deja se confrunta cu sanse minime de accepatare, masurile privind controlul doping pot da apa la moara Comitetul Olimpic. Acest plan are acum repercusiuni, iar sahul este privit cu ochi critici.

Nu exista nici o controversa privind drogurile si dopingul in sah, iar dorinta lor de a deveni sport Olimpic poate fi scapata printre degete datorita incapacitatii de a asigura un test antidoping. Vassily se considera nevinovat.  El a trimis o scrisoare lui Friedel imediat dupa incident. „Nu am luat niciodata altceva in viata mea decat cafea… Am luat vitamine cu multi ani in urma – sper sa nu fie periculos”.

Toata acesta poveste loveste sahul foarte tare si duce consiliul de conducere in zona nisipurilor miscatoare. „Este un dezastru fara iesire” spune Friedel. „Federatie este acum in dubiu, trebuie sa il pedepseasca pe Vassily altfel Comitetul Olimpic nu ii va considera seriosi. Dar daca il vor suspenda si daca inca 2 –3 jucatori si alte cateva personalitati vor fi susupendate pentru 2 ani, oamenii se vor protesta impotriva federatiei” .

Dar este posibil de trisat in sah? „Absolut” spune Friedel, „dar nu sunt implicate drogurile. Cea ce poti incerca in jocul de sah este asistenta calculatorului. Este o problema serioasa si usor de utilizat. Cele mai bune programe de sah in mod normal inving oponentii umani cu usurinta. Daca o sa trisez in sah nu o sa iau droguri, nu  o sa stiu nici macar ce sa iau; in schimb voi avea pe cineva care sa imi transmita mutarile folosind calculatorul.  S-a intamplat de cateva ori”.

Viitorul lui Vassily este nesigur in acest moment. Aceasta manifestare emotionala a sa il poate costa 2 ani din cariera de jucator profesionist,  iar dezbaterile pe aceasta tema vor continua daca sahul trebuie descris ca un sport sau o incercare de a devii sport olimpic. Totusi dupa dezastrul de la Dresda este usor sa spunem ca drama si intriga jocului este de calibrul olimpismului.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.