Mai exista reviste de sah in Romania?

Ma uitam pe www.frsah.ro si ma intrebam zilele trecute daca mai avem reviste de sah in Romania?

gambit timsah sah_mic

Stiu sigur ca “Gambit” apare inca si nu mai stiam daca mai avem vreo revista activa care ar putea face fata impactului informatic de pe internet. In alte tari se vand revistele ca painea calda. In Germania sunt destule reviste de sah care se vand in numar de  5000 -15000 3exemplare. Stiu ca si in Polonia si Cehia, Turcia si Slovenia publicatiile sahiste sunt cautate ca pe vremurile de pana in ’90 . Citeam si reciteam revista care mi-a placut cu adevarat in anii 1997-2001 Chesspress, pastorita de Mihail Marin si Mihai Panait si aflam cu stupoare ca in tarile mai sus mentionate se pot gasi loc pentru mai multe publicatii sahiste si la noi exista decat 2-3 locale si una care se vrea nationala, am numit aici revista “Gambit”. Eram abonat la originala si teribila revista de buzunar” Actualitatea sahista” scoasa la 2 saptamani de Doru Ristea in mare parte singur si cu eforturi proprii extraordinare! Stiu ca federatia ar putea pune pe picioare ceva care sa arate a revista romana de sah pentru ca are logistica necesara si mai ales are si oamenii care pot face asta. Ce se intampla cu revistele de sah romanesti nu stiu pentru ca avem destui scriitori de sah si de articole excelenti si multi care se pot exprima pentru popularizarea sahului ca sport de masa si competitional. Sa fii uitat romanii ca au avut o Revista Romana de Sah care rivaliza cu multe publicatii de pe mapamond si mai ales se cam uita cu timpul sa se scrie si sa se scoata o revista de sah care sa reziste alaturi de cele care mai sunt pe piata acum. Astept comentariile celor care mai stiu cate ceva despre ce se intampla cu revistele romanesti de sah. Aveti un sondaj si astept cu interes comentariile voastre aici, pentru ca este un punct nevralgic al sahului romanesc si de asta depinde si viitorul lui !

13 Comentarii

 • Adina si varul

  Iulian, sahul a ajuns un fel de cenusareasa a sportului romanesc. Aproape nimeni nu misca nimic pentru promovarea si dezvoltarea sahului, desi eforturile necesare pentru realizarea acestui deziderat ar fi incomparabil mult mai mici in raport cu alte discipline sportive. Cred ca s-ar impune reinfiintarea unui minister al sportului care sa aiba ca prioritate introducerea de urgenta a sahului in scoli si crearea unei retele de cluburi care sa functioneze cel putin in mediul urban. Cat despre publicatii de specialitate, acestea lipsesc cu desavarsire, iar daca se mai editeaza revista Gambit aceasta apare intr-un tiraj foarte mic, atat de mic incat in orase mai mici precum al meu nimeni nu a auzit de ea. Trist este ca foarte putini romani mai scriu ceva despre sah, dar si mai trist este faptul ca nimeni nu se oboseste sa publice revistele si cartile de sah aparute in strainatate. Bibliotecile sunt si ele in linia librariilor, adica au o oferta saracacioasa de carti de sah. Tara nu duce lipsa de talente, numai ca acestea se pierd usor fiindca aproape nimeni nu se intereseaza de soarta lor. Nimeni nu intelege ca nu e nevoie de investitii prea mari pentru ca sahul sa se dezvolte si sa produca performanta si in tara noastra. Nimeni nu se gandeste ca ajutand promovarea sahului ajutam implicit promovarea imaginii Romaniei in lume, ceea ce nu este putin lucru atata vreme cat mai sunt unii straini care ne cofunda capitala tarii cu alte capitale ale lumii si, mai rau, ne confunda chiar tara cu alte tari.

  decembrie 16, 2008 - 2:27 am Raspunde
 • Adina si varul

  Noi ne puneam sperantele dinamizarii activitatii sahiste in crearea unui minister al sportului fara sa ne fi gandit ca exista un minister al invatamantului care ar putea sa-si asume responsabilitatea introducerii sahului in scoli, ceea ce ar fi un lucru cat se poate de firesc si cu impact pozitiv asupra formarii profesionale si modelarii personalitatii tinerilor.

  decembrie 16, 2008 - 2:45 am Raspunde
 • Marius Ceteras

  Revista “Sah” nu este o revista locala, atata doar ca se editeaza la Alba Iulia. Redactorul sef este antrenorul emerit Mircea Pavlov, care scrie mai mult de jumatate din revista. In ultimele numere au mai fost articole scrise de Volodia Vaisman, Nicolae Doroftei, Margareta Teodorescu, Evghenyi Gleizerov si altii. In acest moment este cu siguranta cea mai buna revista publicata in Romania.

  decembrie 16, 2008 - 7:12 am Raspunde
 • rodan

  Eu cunosc doar revista Gambit, cu toate ca nu am gasit-o pe nicaieri. In ceea ce priveste introducerea sahului in scoli am mai scris pe aici, numai ca nu cred ca statul roman (la orice nivel) se va implica vreun pic intr-o asemenea initiativa. Eu sper totusi ca va aparea cineva care sa se implice intr-o astfel de initiativa, care poate nu numai sa ajute la dezvoltarea sahului in Romania, ci si, poate mult mai important, la dezvoltarea intelectuala a tinerei generatii.

  decembrie 16, 2008 - 9:30 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Marius Ceteras:La o asa echipa nu poti sa nu ai cea mai buna revista. Pacat ca nu este la fel de mediatizata si revista “Sah” pentru ca ar fi mult mai cunoscuta si mult mai vanduta. Sincer si “Gambit” este o revista buna, insa deja nu mai este asa de percurtanta cum era inainte. Poate ca sufletul ei este Elisabeta Polihrodiade si poate ca a obosit si ea dupa atatea decenii in care a fost simbolul sahului romanesc. Si revista nu este singura sa activitate sahista, ea mai are destule si mai importante functii in arbitrajul international si la scoala de sah”Elisabeta Polihroniade- Anatoly Karpov, astfel incat nu se mai poate ocupa asa cum si-ar dori de revista care a rezistat dupa revolutie pana acum. Din nefericire, nici eu nu am mai primit-o la Giurgiu si o achizitionam de la cea mai completa si complexa “librarie inaripata” a lui Emil Pessi care a ramas credincios pana la capat sahului. Destul de rau este ca nu se mai vorbeste despre reviste de sah romanesti si mai ales ca nu exista macar una mai proieminenta, care sa duca mai departe aceasta flacara. Stiu ca au fost multe initiative de reviste de sah dupa 1990, insa mai devreme sau mai tarziu ele s-au oprit sau au inceput sa scoata numere din ce in ce mai rar, tinzand spre 0. Imi aduc aminte cu cata “Lacomie” asteptam revista “Gambit” si “Sah!Chesspress”, sa citesc pe drumul de la vanzatorul de ziare pana acasa deja titlurile si introducerile de articole! O tempora! Chiar nu se trage un semnal de alarma cand aproape toate publicatiile sahiste sunt aproape de 0 si suntem nevoiti sa cumparam reviste straine? Este o intrebare la care ar putea sa ne raspunda destui oameni de sah din Romania. Subiectul nu este inchis si nici epuizabil, pentru ca initiative mai sunt si la Iasi la clubul “Micul Sahist” si presupun ca in mai multe locuri din tara, unde oameni pasionati de sah si de a transmite oamenilor ceea ce ei simt si cunosc.

  decembrie 16, 2008 - 11:59 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Adina si Varul:Aveti dreptate si ma uimeste maturitatea cu care scrieti aici.Si mai de mirare este atitudinea celor care pot face ceva si nu fac. Asa este in ordinea si dezordinea lumeasca a lucrurilor ca cei care au puterea sa nu faca nimic si cei care nu au nimic fac lucruri mai mult decat admirabile.Librariile sunt pustii in ceea ce priveste cartile si revistele de sah mai ales pentru ca nu este o marfa usor de vandut.Desi poate ca sahistul este cel mai fidel cumparator dintre cititori. Si sunt atat de multe turnee in tara despre care nu se aminteste mai nimic.Si turnee cu traditie si cu rezonanta si mai ales cu premii consistente. Se pare ca pentru multi castigul din sah este mai important decat de a face ceva pentru societate si pentru generatiile in formare. Ar fi bine sa se trezeasca pana nu este prea tarziu . Greu de facut in conditiile actuale de “criza” un minister al sportului. Mai ales ca la noi nu este criza decat in mintea oamenilor care cred ca asta este criza. Nu stiu ce este cu adevarat criza si mai ales cand va fi criza cu adevarat in afara Romaniei va fi mai rau. Pentru ca majoritatea banilor vin de la romanii care trimit din afara…Va trece si criza, daca asta ar fi ultimul motiv care impiedica sahul sa redevina la locul pe care si-l merita si sa ramana acolo la locul lui de cinste binemeritat dupa o aspra tranzitie.

  decembrie 17, 2008 - 12:07 am Raspunde
 • ERCSEI GEORGETA

  Revista SAh se editeaza la Timisoara, pentru abonamente sunati la telefonul 0761682668.

  iunie 24, 2009 - 9:48 am Raspunde
 • ERCSEI GEORGETA

  DA, mai exista reviste de sah.Mai puteti comanda Sahul pentru toti, editata tot la Timisoara, se adreseaza celor care doresc sa invete sah.
  Pentru a intra in posesia revistei sunati la telefon 0761682668.

  iunie 24, 2009 - 9:58 am Raspunde
 • virgil

  Ericsei Georgeta:
  Ma bucur sa aud ca la vremurile acestea grele mai exista reviste de sah care sa satisfaca macar partial cerintele unui segment important al cititorilor din Romania. Imi aduc aminte ca au fost timpuri cand Revista Romana de Sah se putea gasi cu usurinta in orice chiosc de ziare dintr-o urbe mica sau mare. Acum astfel de tiparituri lipsesc cu desavarsire de pe piata presei libere…Apreciez in cel mai mare grad oferta Georgetei Ericsei si o asigur ca ma voi numara si eu printre cei care se vor abona cat de curand la aceasta revista banateana…Felicitari si mult succes tuturor celor care isi mai gasesc timp sa editeze cate o revista de sah in tara noastra…Am mai spus-o si cu alte ocazii, dar repet si acum ca revigorarea sahului in Romania trebuie sa inceapa prin saturarea pietei cu lucrari sahiste de de specialitate, iar urmatorul pas ar trebui facut in directia infiintarii unei retele de cluburi de sah, la inceput la orase si apoi la sate…E ciudat sa constatam ca avem destui traducatori si destui oameni cu nivel ridicat de instruire in sah si, totusi, atat de putine carti si reviste de sah in librarii sau pe tarabe…

  iunie 24, 2009 - 2:52 pm Raspunde
 • virgil

  Ar fi foarte bine ca sahul sa fie introdus ca disciplina optionala in scoli. Pentru inceput acest lucru s-ar putea implementa in scolile cu profil sportiv, iar ulterior initiativa s-ar putea extinde si la celelalte scoli in masura exitentei cerintelor.

  iunie 24, 2009 - 3:00 pm Raspunde
 • niki

  Pentru faptul ca nu avem in acest moment “Revista Romana de sah” nu exista decat un singur responsabil : FR Sah.
  Dezinteres, nepricepere?
  Ma intreb: daca strangem cele mai interesante articole de pe acest blog sigur ajunge pentru o revista bilunara de calitate. Iata, cu oameni care fac benevol aceasta activitate. Deci nu banii ar fi practic problema. Fara alte comentarii ca devin dur…

  iunie 24, 2009 - 4:34 pm Raspunde
 • Grigore Mitica

  doresc sa cumpar revista Gambit, ani 2000-15,tel.0799 666892

  februarie 27, 2017 - 12:44 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   @ Grigore Mitica: Anuntul dumneavoastra a ajuns intr-o rubrica noua de publicitate sahista. Sper sa gasiti cat mai repede colectia pe care o doriti!

   februarie 28, 2017 - 3:30 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.