O diagrama pe zi (Duminica cu ochii pe Olimpiada)

Pozitia zilei

Dificultate de la 1-5 (usor*, accesibil**, mediu***, greu****, foarte greu*****) cu stele de la 1-5

Negrul muta si castiga – Dificultate accesibil**

pt2z16_11_2008n

Pozitia tactica a zilei

Negrul muta si castiga-  Dificultate accesibil **

ptz16_11_2008n

Combinatia zilei

Albul muta si castiga Dificultate grea****

cz16_11_2008a1

Combinatia zilei 2

Negrul muta si castiga Dificultate grea****

ct2z16_11_2008n1

Apararea zilei

Negrul muta si face remiza- Dificultate medie***

ct2z16_11_2008nrem

Atacul zilei

Albul muta si castigaDificultate grea****

az16_11_2008a

7 Comentarii

 • virgil

  1.Diagrama 3: 1.T:f8+ R;f8 2.Tf1+ Cf6 3.D:h7 Dc7 4.T:f6+ g:f6 5.Cg6+ mat(2…Df6 3.c:d5 +-);
  Diagrama 4: 1…T:e3! +-;
  Diagrama 6. 1.D:g6! D:g6(1…h:g6 2.Ce5 Te6 3.T:e6 +-)2.T:g6 h:g6 3.Ce5 +-

  noiembrie 16, 2008 - 7:54 am Raspunde
 • rodan

  La diagrama 5 se observa ca daca negrul nu ar avea turn, si albul ar fi cu turnul sau pe coloana g, negrul ar fi in pat, asa ca:
  1…Tg1! si fie albul joaca 2.Th2 Tg2! 3.Th1 Tg1! (3.Th3 Tg3+ si albul e silit sa ia turnul), sau 2.Ne4 Txh1 3.Nxh1 si negrul poate ceda linistit pionul pentru ca albul ramane cu pion pe margine si nebun de culoare opusa campului de transformare, remiza.

  noiembrie 16, 2008 - 9:32 am Raspunde
 • virgil

  Pentru mine urmeaza o periada de timp cu multe responsabilitati la serviciu si din aceasta cauza prezenta mea pe blog va fi una mai mult simbolica de acum inainte; asta spre regretul meu, care iubesc sahul mai mult decat se poate imagina; promit ca nu ma voi deconecta definitiv de fenomenul sahist si in masura in care voi putea voi mai avea sporadice interventii pe spatiul acesta atat de mult indragit de mine. Pe perioada de timp cat am avut o activitate ritmica pe aceasta scena, m-am atasat mult de Iulian si de toti cei care au dat viata acestui blog, un blog de sah care dupa parerea mea se ridica la o tinuta calitativa care nu a fost egalata de nimeni pana acum. As incheia ceste randuri cu urarea deja consacrata a lui Iulian: “sa aveti pofta nepotolita de sah si de viata!”. Sa auzim de bine!

  noiembrie 16, 2008 - 2:02 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Succes in tot ceea ce ai de intampinat pe viitor la serviciu, Virgil! Ai fost un element de siguranta aici alaturi de Daniel. SI stiu ca din putinul tau timp, tot vei arunca un ochi catre noi,pentru ca nu te poti abtine. Si eu am de multe ori o viata infernala, insa uit de toate cand ajung acasa in fata calculatorului(Si am net!). Am incercat sa fac acest blog cu sufletul si nu pentru alte considerente, si se pare ca acest lucru a adus la fel de multi iubitori ai sahului ca la vechile “Mari adunari nationale”. Este destul de greu sa ramai in priza atata timp, dar este senzational sa-ti hranesti spiritul si sa ai putere din ceea ce se intampla aici. Si ca de fiecare data cand scriu va urez din tot sufletul, sa aveti pofta de viata si de sah, oriunde v-ati afla in tara si lumea asta mare!

  noiembrie 16, 2008 - 4:06 pm Raspunde
 • rodan

  Si eu sper sa-ti rezolvi problemele de serviciu cat de curand (eventual in pauzele pe care le iei de la rezolvarea problemelor de sah?). Fara gluma, insa, numai bine, pofta de viata si de sah :), sper sa ne (re)vedem cat mai curand.

  noiembrie 16, 2008 - 4:46 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Acest blog va fi mai trist fara prezenta ta, Virgile.
  Insa, spiritul ce te defineste va fi prezent in continuare pe aceste posturi, si va tanji dupa forma lui fizica ( scrisa..).De cate ori va veti regasipe acest blog, veti aduce bucurie tuturor celor ce va asteapta sa va reuniti.
  Pana la o noua revedere, sa stii ca ne este deja Dor!
  Sa auzim numai de bine.

  noiembrie 16, 2008 - 9:22 pm Raspunde
 • virgil

  Multumesc mult pentru cuvintele frumoase pe care mi-e dat sa le citesc aici; stiu si am stiut intotdeauna ca intrand pe acest blog am nimerit in mijlocul unor oameni de nadejde pe care am contat intotdeauna si pe care pot conta si mai departe, indiferent de distantele uneori imense care ne separa; aceste distante exista doar pentru partea materiala din noi, fiindca din punct de vedere spiritual si chiar sufletesc am fost, suntem si vom fi si mai departe strans lipiti unul de celalalt. Asa cum spunea Iulian, asa cum spuneau si altii, asa cum am spus-o si eu mai sus, voi ramane pe mai departe aproape de tot ce se intampla in sah si mai ales aproape de tot ce se misca pe acest blog; nu vreau sa se inteleaga ca as avea probleme la servici, fiindca efectv nu am; singura problema este legata de schimbarea intervenita in specificul muncii si mai ales in volumul muncii care va fi mult mai mare de acum inainte, dar si eu sunt pregatit sa fac fata acestor noi provocari; cu siguranta ca ne vom mai reantalni pe blog si voi contina sa mai comentez cate o diagrama din cand in cand, singura diferenta va consta in aceea ca voi face lucrul acesta mai rar ca pana acum, dar vor exista tot timpul punti de legatura intre mine si voi; sunt convins ca absenta comentariilor mele in unele zile va trece neobservata deoarece stiu bine ca ceea ce faceam si inca mai fac aici este o treaba pe care au facut-o si o vor face la fel de bine un Daniel, un Vlad, un Nicu, un Costin, un Heto si multi multi altii care si-au probat deja calitatile de buni dezlegatori de probleme. Am fost, sunt si voi ramane strans atasat de voi toti,respectandu-va, iubindu-va si dorindu-va sa va bucurati de sanatate si fericire oriunde veti fi. Sa auzim de bine!

  noiembrie 17, 2008 - 12:19 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.