Matul zilei(Vineri fericiti dupa 2 victorii la Olimpiada)

Matul zilei

Doua pozitii instructive si tematice avem pentru astazi. M-am intors in graba de la serviciu, pentru a putea posta rubricile zilnice si a mai incerca sa scriu despre imensul material de la Olimpiada. In prima pozitie nu este greu sa gasiti matul, insa daca nu stiti este destul de greu pentru a gasi acest mat. In cea de-a doua avem o pozitie care este, daca nu ma insel, dintr-o partida celebra Marshall – Burn, comentata cu mult umor de american. Saracul Burn, a inceput sa isi aprinsa pipa in pozitia aceasta. Si cum Burn era renumit prin tenacitatea sa in pozitii complexe, in care avea un aliat de nadejde: pipa sa celebra. Se pare ca Marshall renumit prin abilitatea combinatiilor sale ramase in istorie, a mai facut o victima si poate ca  Burn a ajuns celebru si datorita faptului ca a participat si el la aceste evenimente, neplacute pentru el.

mz14_11_2008n

Matul de vineri seara

21ott

5 Comentarii

 • rodan

  In prima diagrama presupun ca negrul e la mutare
  1…Dg1+! 2.C/Txg1 Cf2#

  Si in a doua diagrama matul e destul de simplu
  1.Th8+ Rxh8 2.Dh7#

  noiembrie 13, 2008 - 11:11 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Eu cred ca Iulian posteaza unele diagrame intr-o culoare mai diferita fata de cea cu care suntem obisnuiti, tocmai ca cei ce se afla la primele incercari, sau nu stiu prea bine a dezlega probleme dificile, sa aiba si ei parte, totusi, de ceva satisfactii.
  Nu cred ca e corect din partea noastra(a celor ce au ceva experienta in dezlegari) sa ne bagam peste “bucatica” lor. Eventual, sa-i ajute cineva, cu un sfat sau o corectura.
  Parerea mea.

  noiembrie 14, 2008 - 12:24 am Raspunde
 • virgil

  De acord cu ceea ce spune Nicu, numai ca nimeni nu are nicio vina ca intra uneori pe diagrame usoare atata timp cat acestea nu au vreo mentiune speciala ca ar fi dedicate exclusiv incepatorilor; as propune lui Iulian sa mentioneze explicit care sunt problemele pentru incepatori pentru a se elimina orice confuzie.

  noiembrie 14, 2008 - 10:04 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Am sa incerc asta, desi matul zilei indeosebi este o rubrica mai mult pentru incepatori…Mai strecos si pe acolo,in zile bune de inspiratie si cautari, probleme mai greute. Sper ca timpul sa imi dea voie sa fac si asta. O sa incerc, sa pun grade de dificultate, dupa aprecierea mea, si atunci va dati seama despre ce este vorba.

  noiembrie 14, 2008 - 10:32 am Raspunde
 • rodan

  Mea culpa! O sa incerc sa nu mai dau solutii la problemele mai “usurele”.

  noiembrie 14, 2008 - 10:41 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.