O diagrama pe zi(Luni 4 materiale noi de analiza)

Pozitia zilei

Negrul muta si castiga


Atacul zilei

Negrul muta si castiga

Combinatia zilei

Albul muta si castiga

Sacrificii in lant pentru pozitia deschisa  a regelui negru

Albul muta si castiga

14 Comentarii

 • rodan

  Pozitia din atacul zilei e combinatia finala dintr-o partida celebra a lui Fischer (cu negrul), daca n-as fi stiu combinatia nu stiu daca mi-as fi putut-o imagina.

  Combinatia zilei
  1.Ce7+! Dxe7 2.Nd5+ Ne6 3.Nxe6+ Tf7 (sau Dxe6) 4.Dxg7#

  noiembrie 3, 2008 - 5:39 pm Raspunde
 • virgil

  Astept solutie pentru diagrama 2. Oferta este valabila numai pentru astazi pana la ora opt seara si este adresata tuturor celor interesati s-o rezolve dezinteresat, inclusiv lui Iulian si Rybka! Ofer in schimb rezolvarile la celelalte diagrame nerezolvate! Il felicit pe Daniel pentru indrazneala de a “musca” primul din “tortul” oferit pe ziua de astazi si,mai ales, pentru raspunsurile bune date.

  noiembrie 3, 2008 - 6:50 pm Raspunde
 • virgil

  Corectie si completare la comentariul anterior: se va citi “interesati sa dea rezolvarile dezinteresat” in loc de “interesati s-o rezolve dezinteresat”. Mie mi se pare ca diagrama 2 este cea mai grea dintre toate cele prezentate.

  noiembrie 3, 2008 - 6:59 pm Raspunde
 • Vlad

  Eu nu stiu cum le numerotati voi:)Pt mine sunt diagrama 1,2,3,4.
  Cea mai grea e diagrama nr 2,unde negru se foloseste frumusel de pozitia slaba a regelui alb,lasand dama pe b6 in priza.
  Diagramele 1 si 3 sunt simple.
  Diagrama 4,cea care incepe cu sah si mat in 8 e prea fortata.

  noiembrie 3, 2008 - 7:29 pm Raspunde
 • Daniel Bujor

  Eu as da solutia, dar nu ar fi corect avand in vedere ca am vazut partida de mai multe ori…pot sa spun ca este una dintre cele mai frumoase din istoria sahului (dupa parerea mea), aici este doar partea finala, dar partida a mai avut si inainte mutari de studiu.

  noiembrie 3, 2008 - 8:19 pm Raspunde
 • virgil

  diagrama asta, nr. 2, cred ca este data de Iulian cu dedicatie pentru cineva anume(nu stiu cui) si spun asta fiindca in ceea ce priveste nivelul de dificultate este mult peste celelalte prezentate astazi. Sunt binevenite si astfel de probleme cu conditia ca Iulian sa le gradueze ca nivel de dificultate. Este bine sa existe pe blog probleme grupate pe 3 sectiuni si anume: a) incepatori; b) nivel mediu; c) avansati; as propune ca dezlegatorii cu experienta sa nu atace diagramele dedicate incepatorilor sau categoriei de nivel mediu; sa lasam tuturor sahistilor sanse de afirmare, fiecaruia la sectiunea unde poate da randamentul maxim.

  noiembrie 3, 2008 - 8:49 pm Raspunde
 • virgil

  Nu am vazut partida, nu dispun de programe de sah specializate pe rezolvari si ceea ce este mai grav, nu am prea multe idei pentru rezolvarea diagramei 2; singura mutare pe care o am in cap pentru initierea rezolvarii este 1…Cb5 cu argumentul ca negrul trebuie sa-si conserve pionul in plus si sa incerce sa profite de pozitionarea mai buna a pieselor sale.

  noiembrie 3, 2008 - 9:19 pm Raspunde
 • Daniel Bujor

  Prima mutare nu este Cb5, este o mutare ce constituie inceputul unei combinatii complexe care duce in toate variantele la castig

  noiembrie 3, 2008 - 9:23 pm Raspunde
 • Daniel Bujor

  Ultima pozitie
  1.Tb7+ Nxb7 2.Dd7+ Rxf6 3.0-0+
  a)3…Rg6 4.Df7+ Rh6 (4…Rg5 5.Df6#) 5.Tf6+ Rg5 6.Dg6+ Rh4 7.Dg3#
  b)3…Rg5 4.Dd2+ Rh4(4…Rg6 5.Nd3+ e4 6.Nxe4+ Rg7 7.Dg5#) 5.De1+ Rg5 6.Dg3+ Rh6 7.Tf6+ Rh7 8.Dg6#

  noiembrie 3, 2008 - 9:51 pm Raspunde
 • virgil

  Inclin sa cred ca la diagrama 2 albul a cazut in capcana unei analize pregatita acasa de adversarul sau. Aici avem de a face cu o diagrama atipica si foarte grea care ar fi trebuit sa fie diferentiata de celelalte printr-un semn distinct care sa ne atentioneze ca avem in fata o problema foarte complicata careia nu i se poate aplica metodele logice de rezolvare. Poate ar fi fost mai indicat ca intreaga partida din care a fost extrasa pozitia respectiva sa fi fost prezentata impreuna cu comentariul analitic al lui Iulian. Prezentarea acestei pozitii in postura de problema nu cred ca a fost o idee prea inspirata.

  noiembrie 3, 2008 - 10:33 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Partida din care este aceasta pozitie este considerata ca partida nemuritoare pentru Robert Fischer si este semnalul dat de el atunci cand a intrat in elita marilor maestrii de elita din lume. Partida are comentarii asa ca nu cred ca mai necesita prea multe explicatii. Nu cred ca eu reusesc sa cometez mai bine ca alti mari maestrii care au comentat partida, si mai ales nu am timp acum. Nu am terminat cu problemele de luni. Sper sa va bucurati de partida, unii vad ca stiu despre ce partida este vorba si aveti aici linkul pentru a o vedea in spendoarea ei adevarata!
  http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1008419

  noiembrie 3, 2008 - 10:58 pm Raspunde
 • Daniel Bujor

  Imi cer scuze, dar trebuie sa te corectez. Desi a fost tot un meci cu Byrne, si tot o realizare deosebita a lui Fischer, link-ul catre partida din care a fost extrasa pozitia este urmatoarea (el apare mentionat si in comentariile partidei mentionate de tine anterior) http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1008361

  noiembrie 3, 2008 - 11:41 pm Raspunde
 • Daniel Bujor

  De fapt cele doua partide au fost jucate in compania a doi frati, care au, evident :), acelasi nume

  noiembrie 3, 2008 - 11:45 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Joc la un turneu si probabil ca din graba am pus linkul altei partide extraordinare castigata de Fischer la un mare maestru autentic Robert Eugene Byrne. Cea de dinainte era considerata intrarea marelui Robert James Fischer in lumea buna a sahului mondial. Si asta se intampla in 1959, inainte de turneul candidatilor de la Bled, cand Fischer era demolat cu 4-0 de catre Tal.

  noiembrie 4, 2008 - 12:21 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.